myPhone 1070

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 5.50

Tudás: 2.50

Minőség: 4.00

Értékelés: 4.00 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A myPhone 1070 ugyanis azoknak készült, akiknek a látása már nem az igazi, például idősebb szülők, nagyszülők vehetik majd hasznát ennek a telefonnak. A Speedshop által biztosított tesztkészülékhez a pici dobozban csak hálózati töltő és sztereó headset pihent a 108×50×17 mm fizikai méretekkel és pont 100 grammos tömeggel bíró telefon mellett, a 25 ezer forintos árért nagyjából ennyit is várhatunk. A készüléken először feltűnnek a gigantikus méretű számok az előlapon.

myphone 1070

Nem véletlen, hiszen a rosszabb látással rendelkezőknek szánják ugyebár. Ennek megfelelően a betűk is nagyobbak mint egy átlag mobilon. A navigációs gomb mindössze egy fel és egy le nyomogatható billentyűzet, két oldalán a híváskezdeményező zöld és a hívásmegszakító piros gomb található, mindegyik több funkcióval bír. A zöld így többek között a menübe és almenübe való belépést és az OK-t szolgálja, míg a piros a „vissza” és a kikapcsolás is.

 myphone 1070

A numerikus gombsor billentyűi úgy 1×1 cm méretűek lehetnek, jól érzékelhető a nyomáspont és billentyűhang is van. A csillag és a kettőskereszt gombon találunk egy-egy női és férfi rajzolt ikont, hiszen lehet a gombokra gyorshívás funkciót bekapcsolni, ez egyébként minden más számgombra is igaz (kivéve a nullát). Az előlapi gombok háttérvilágítása teljesen kielégítő, a narancsos színről a régi Siemens C55-öm jutott eszembe.

 myphone 1070

Ugyanezt a háttérszínt kapta a kijelző is, amely szintén annak jegyében készült, hogy rosszabb látásúak használják majd a mobilt. Ennek megfelelően a duplasoros, monokróm kijelző 128×64 képpont felbontást és erős megvilágítást kapott. A készülék oldala tele van gombokkal. Jobb oldalon felül találjuk a zseblámpa váltókapcsolóját, alatta a billentyűzár gombja található. A hangerőgomb párosa bal oldalon hever, alatta az FM-rádió gyorsgombja látható, ehhez szükséges a gyárilag biztosított headsetet bedugni a mobilba. Alul van helye a nyakbaakasztónak, felül pedig a zseblámpa, rendszercsatlakozó, 3.5 mm-es jack dugó hármasa pihen.

myphone 1070

A hátlap is tartogat meglepetéseket. Na nem a 8 megapixeles kamerát kell keresni, hanem a nagy, narancssárga váltógombot a hangszóró mellett, SOS felirattal. Ez a gomb is beprogramozható gyorshívásra arra az esetre, ha például vészhelyzet vagy hirtelen rosszullét törne a mobiltulajdonosra. Ehhez nem szükséges sem kioldani a billentyűzárat, sem a telefonkönyvben matatni, csak egy gombhúzás és már hívja is az előre beprogramozott számo(ka)t a készülék. Maximum 5 telefonszámot hív sorban a készülék az SOS gomb benyomására. A hátlap alatt egy meglepően nagy kapacitású, 1150 mAh-s lítium-ion akkumulátor bújik meg. A gyártó szerint ez 336 óra készenlétet vagy 300 perc beszélgetést tesz lehetővé, amely átszámítva 14 nap készenlét vagy 5 óra beszélgetés.

 myphone 1070

A lefele gombot megnyomva rögtön a telefonkönyvben találjuk magunkat, összesen 500 kontaktot menthetünk el a tárhelyre. Egy névnél több opciót ajánl fel a mobil, ez a tárcsázás, a megnéz, az SMS küldése, a kontakt adatainak szerkesztése, a törlés, a másolás, a megkettőzés. Ez utóbbi másolatot készít a SIM kártyára. Új kontakt megadásakor választhatunk, hogy SIM-re vagy telefonmemóriába mentse, megadható név, szám és hívócsoport. Ugyanitt állítható be a 2-#-ig a gyorshívók száma, egyébként ezt a funkciót ki is lehet kapcsolni, valamint a hátlapon található vészhívóhoz tartozó öt számot is beállíthatjuk.

 myphone 1070

myphone 1070

Szöveges üzenetet írhatunk, szintén maximum két sort látunk egyszerre belőle. Segítség, hogy csak nagybetűkkel ír, így nem szükséges külön figyelni a kis- és nagybetűkre íráskor. Az egyéb karakterkészlet (úgymint pont, felkiáltójel, kérdőjel, stb.) egyértelműen a 7-8 évvel ezelőtti Nokiákból vett adat. Egy SMS megírása után elküldhetjük egy vagy több címzettnek az üzenetet, el is menthetjük vagy előre megírt sablonüzenetet is választhatunk. Érdekes, hogy van külön SOS SMS nevű menüpont, ez rögtön egy megírt üzenetet dob fel „SOS, hívjon azonnal!” – vagy egyéb, előre megírt – szöveggel, valamint hogy beállítható, hogy az üzenetek mentésére a SIM vagy a telefon memóriája legyen a preferált tárhely.

 myphone 1070

myphone 1070

A felhasználói profilokban beállítható az Általános, az Értekezlet, a Szabadban, a Fedett helyen, valamint a Fülhallgató nevű profilok több opciója, úgymint a hangerők, a hangtípusok, de beállítható, hogy az ébresztő csak csengjen vagy csak rezegjen, esetleg mindkettőt tegye egyszerre vagy csak egymás után, netán maradjon néma. A beállításokban olyan jópofa dolgokat találunk mint a nagyothalló hangerő, az idő és a dátum, valamint a nyelv. Itt tenném hozzá, hogy a telefon teljes egészében magyar nyelvű. Külön menüpontot képez a számológép és az ébresztő, amelyből öt darab áll rendelkezésre. Képes ismétlésre egyszer, minden nap, valamint előre definiált napokon. Jó tudni, hogy amennyiben a telefon billentyűzára aktív, akkor is látszik kikapcsolt háttérvilágítással együtt az óra és egy lakat a képernyőn.

 myphone 1070

A myPhone 1070 összességében tökéletesen teljesíti az idősek és rosszul látók számára az elvárt feltételeket. A hatalmas gombok, nagy és a monokróm kijelzőnek köszönhetően jól olvasható kijelző igazán nagy segítség, ahogy az oldalsó dedikált gombok funkcióját is igen könnyű megjegyezni. A kijelző miatt az akkumulátor rendkívül jól teljesít, az egy heti készenlét gyerekjáték neki, bőven felette is teljesíthet kevés beszélgetéssel. A myPhone 1070 jelenleg a Speedshopnál kapható kártyafüggetlen változatban mindössze 25 ezer forintért, a megfelelő minőségű tudás és jópár extra funkciót tekintve pedig ez abszolút baráti ár érte.

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, melyet ezúton is köszönünk.