myPhone 1055 Retto

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.00

Tudás: 3.00

Minőség: 4.67

Értékelés: 4.56 | Szavazatok: 3

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Teszt: myPhone 1055 és 1060 - nagyifonok

Nálunk járt a Speedshop jóvoltából két vérbeli nagyimobil, amelyek ráadásul eszméletlen jó áron kaphatók, persze kártyafüggetlenül. Az első készülék az igencsak pici dobozban lapuló myPhone 1055 Retto, ez a gyártó Simple Life családjának tagja. Már a doboz is jól mutatja a célcsoportot, egy idősebb, ám igen fitt pár fut a tengerparton. Nálunk sajnos legfeljebb a telefon jöhet szóba. Az egyszerű és olcsó, ám meglepően jó tapintású műanyag burkolatot kapott telefonon kívül kapunk még a dobozban egy hálózati töltőt és egy headsetet. A kétsávos mobil (900/1800) legfontosabb tulajdonságai között emelhető ki a jól látható, monokróm kijelző, a nagy betűk és számok, a rendkívül nagy méretű billentyűk,a vészhívó gomb.

 A mobil rendkívül könnyű, állítólag 103 gramm, de ezt kötve hiszem, 70 grammnál nem tűnik nehezebbnek akkumulátorral sem. A kijelző felbontása 128×64 képpont és tényleg bitang nagyok a számok és betűk rajta, nem valószínű, hogy gond lenne a leolvasással. Hasonló az előlapon a gombok mérete és a rajtuk lévő felirat, kilométerekről leolvasható. A menübe a piros és zöld gomb közötti billentyűvel léphetünk be. Lefelé a telefonkönyv jön elő, felfelé pedig az extrém megoldást kapott telefonmenü, amely persze nem áll túlzottan sok ikonból.

A fekete telefonon körben egy ezüst csík fut, ezzel oldják a túl egyhangú összeállítást. A mobil tetején foglal helyet a zseblámpa, amely kapcsolója jobb oldalt leledzik, közvetlenül az FM-rádió/billentyűzár közös gombja felett. Bal oldalon a kötelező hangerőgomb párosa, alul pedig a meglepő módon microUSB (!) és a 3.5 mm-es jack csatlakozó látható. A fekete hátlapot mindössze az ezüst myPhone felirat és egy nagy piros gomb dobja fel, ez utóbbi vészhívóként funkcionál.

A menü egyedi, két oldalat három-három ikon látható egymás alatt, középen nagyban pedig az aktuális menüpont. Belépni a zöld, kilépni a piros gombbal lehet. Első pont az üzenetek, lehet SMS-t küldeni és fogadni, vannak piszkozatok és sablonok is azoknak, akik ritkán írnak, de általában ugyanazt. Üzenet írásakor használhatók ékezetes betűk. Legfeljebb kétszáz telefonszám és név menthető el a memóriába, a kontaktok másolhatók a telefonkönyv és a SIM között, valamint a 2-0 gombig megadható gyorshívás, külön extra a csillag és a kettőskereszt gombokra is beállítható egy-egy telefonszám.

Újabb menüpontot kapott hívásinfo, valamint az eszközök, ez utóbbi az ébresztő, amelyből legfeljebb három menthető el, cserébe tud egyszeri és heti ébresztést is. A myPhone 1055 tudásában elérhető memo (jegyzet írása), valamint születésnapi emlékeztető, ez főként a tényleg időseknek jöhet jól, de a számológép is fontos extra, amely külön menüpontban lelhető fel. A beállításokban elérhető csendes/alvó mód, vibra be és kikapcsolása és néhány alapfunkció módosítási lehetősége. Az egyetlen komoly extra az FM-rádió, amely akár headset nélkül is használható, vételi erősségtől függ, hogy mennyire szól tisztán vagy sem, ez nagyon tetszett.

Külön említésre méltó az 1055 mAh-s akkumulátor, ez igen hosszú rendelkezésre állást biztosít, konkrétan félig sem ment le nálunk a töltöttségből, pedig egy hétig be volt kapcsolva (SIM-mel, hálózaton). Összegzésként elmondható, hogy tényleg alapfunkciós és nem kimondottan szép, ám nagyon kényelmesen használható, akár a technikától idegenkedő időseknek is nagyon könnyedén kezelhető és megtanulható menüje van, csak dicsérni lehet, ráadásul 13 900 forintért rendkívül jó vételnek mondható.

A myPhone 1055 tesztkészüléket a Speedshop biztosította, amelyet ezúton is köszönünk. 

Túl sok újdonságot nem árulok el, ha azt mondom, hogy a számozásban alig magasabb nagytestvér - myPhone 1060 - is hasonló funkciókkal és külsővel bír mint az öcsi. Külsőségeket tekintve apróbb változások láthatók a két mobil között, így az okosabbik és egyben picit drágább készülék domború előlapi gombokat kapott, kissé nehezebben emészthető a kialakítása, valamint a hátlap is gyengébb minőségű műanyagnak tűnik, pedig csak a gumírozottnak tűnő anyag hiányzik róla. Itt már nem ezüst, hanem króm kerettel dobták fel a fekete mobil komorságát, a hátlapon pedig egy narancssárga SOS gomb látható, ezt vészhelyzet esetén használhatjuk. A 1060 egyébként kissé vastagabb a 1055-nél, ám ettől nem vaskosabb, sokkal inkább elmondható, hogy jobban kézbe simul.

A mobil tetején foglal helyet a 2.5 mm-es jack dugó, valamint a töltőcsatlakozó és az immár nem csak szimpla, hanem dupla ledes zseblámpa. Bal oldalon a hangerőgomb párosa alá került az FM-rádió, amely vezetékes headset nélkül is működik – megjegyezném, hogy sokkal tisztábban és hangosabban szól ez a telefon mint az öcsi -, jobb oldalon található a zseblámpa és a billentyűzár két csúszkás kapcsolója.

A myPhone 1060 Grand esetében is hasonlóan lehet a telefonkönyvbe belépni mint ahogy már olvashattuk, a fel-le gomb közül az alsót kell választani, míg a menübe lépéshez felfelé kell nyomni a billentyűt. Itt már listás menüt találunk, rendkívül nagy feliratokkal, könnyedén olvasható a 64×128 pixel felbontású, monokróm, narancssárga háttérvilágítású kijelző. Méretét tekintve egyébként jóval nagyobb a képátló mint a myPhone 1055 esetében.

A telefonkönyv és az üzenetkezelési funkciók változatlanok, azonban a szervezőben találunk ébresztőket, itt már öt is a rendelkezésre áll, itt állítható be a hátlapi SOS gombra a gyorshívó vagy esetleg van üzenetszerkesztő is hozzá. Meglepő, de a készülékben használható be- és kikapcsolás, többféle időpont is beállítható, ezt az opciót nagyon rég elfelejtették a gyártók, pedig sokan szerették. Többféle felhasználói profil közül választhatunk, de a 0 gomb hosszú lenyomásával akár némára is tehetjük a készüléket. Mindkét nagyimobil a maga nemében és főleg árában igen jó vételnek számít, abszolút ajánljuk az idősebbeknek, ráadásul rendkívül hasznos ajándék lehet belőlük.

A myPhone 1060 tesztkészüléket a Speedshop biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.