myPhone 1030 Halo
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 5.50

Tudás: 5.67

Minőség: 6.00

Értékelés: 5.72 | Szavazatok: 6

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Teszt: myPhone 1030 Halo - vérbeli nagyimobil olcsón

Szerkesztőségünkben már a myPhone egyik legolcsóbb készüléke, a manapság igen nagy sikernek örvendő myPhone 1030 Halo telefon, amely az idősek számára készült. Jelenleg kétféle "nagyimobil" kapható. Az egyik az általában nem olcsón adott Emporia márkájú, a másik a szűkebb pénztárcával rendelkezőknek szóló myPhone egyes modelljei. Ezt a kategóriát mindig aszerint kell nézni, hogy kiknek szánták elsősorban, hiszen itt főként az egyszerű kezelhetőség, a jó olvashatóság és ténylegesen a kevés, ám átlátható funkció dominál, hogy a nagyszülőknek is gyerekjáték legyen a mobil használata (arra, amire a kezdetek óta való, telefonálásra).

A /txt/hirek/kepek/speedshop_20111002.jpg -tól kapott myPhone 1030 Halo doboza megfelelően felszerelt az árhoz képest, a telefon, a 800 mAh-s akkumulátor mellett ugyanis egy microUSB-s (!) töltő és egy szintén microUSB-s headset is található, így értelemszerűen bármilyen otthon fellelhető microUSB-s kábellel feltölthető igény szerint a készülék, viszont a 3.5 mm-es jack dugós headsetünket a nagyi nem fogja tudni használni.

Dizájn tekintetében sem túl meglepő a modell hovatartozása, kilométerekről lehet látni a hatalmas méretű és feliratú gombokból, valamint a pici és monokróm, egyébiránt 64×128 képpont felbontású kijelzőből, hogy az időseknek készült. A fekete színt az ezüstösen csillogó keret dobja fel. A 107×52×17 mm fizikai méretekkel rendelkező 1030 Halo kényelmes kézbe fogva, 97 grammos tömege elveszik az ember zsebében. A Halo bal oldalán találjuk a hangerőgombokat, alatta az FM-rádió billentyűjét (az antenna beépített, így nem feltétlen van szükség a használatához a bedugott fülesre), alul a microUSB csatlakozó hever védelem nélkül, jobb oldalra pedig a zseblámpa és a képernyőzár egy-egy kapcsolója került. A hátlapon a hatalmas narancssárga SOS gomb vészhívásra vagy baj esetére előre beprogramozott üzenet elküldésre használható.

A telefon kijelzője a régi Siemenseket juttatja eszünkbe, nagyjából hasonló - csak jobb felbontású - megjelenítője van a fiókban heverő C55-ömnek. A roppant bonyolult menübe a navi gomb felfelé nyomásával jutunk be. Az üzenetek menü nincs túlbonyolítva, a készülék 100 SMS-t tud eltárolni, valamint számolni is tudja azokat (összesen, különbontva a küldött és fogadott üzeneteket). A híváselőzményekhez hozzáférhetünk akkor is, ha a főképernyőn a zöld gombot nyomjuk meg, ez a menüpont a fogadott-kimenő-nem fogadott hívásokat tárolja. A myPhone 1030 Haloba maximum 250 névjegyet menthetünk el, ez valószínűleg közel tízszer annyi mint amennyire egy átlagos magyar nagyszülőnek szüksége van. A állítható be a gyorshívás is, a kettestől a nulláig, valamint a kettőskereszt és csillag gombokra is programozhatunk gyorshívást. Jó hír, hogy a már adott esetben meglévő SIM-ről is képes a telefon átmenteni a teljes telefonkönyvet. A hátlapi vészhívó gombra öt számot programozhatunk, ezeket egymás után hívja fel, majd küldi az előre beállított üzenetet, egészen addig, amíg valaki fel nem veszi a telefont.

A műveletek között vadul visít a készülék, így rosszullét esetén biztos, hogy a fél utca észreveszi, hogy baj van (egy csöndes szombat délután például nagyszerűen tudja az ember párja ennek a próbálgatásával a szívbajt hozni az emberre és gyakoroltatni a székről ijedtemben való leesést). Van ötféle profil, ezek a régi Nokia-móddal aktiválhatók és módosíthatók a beállítások, van benne születésnapi emlékeztető, számológép és ébresztőóra is (kikapcsolva is ébresztenek), ezek mind a Beállítások menüpont alja felé találhatók. Érdemes komolyan venni a myPhone 1030 Halo készüléket, ha olyan időseknek keresünk mobilt, akiket egyébként egyáltalán nem érdekel a technika számos újdonsága. 

A myPhone 1030 Halo teszthez a készüléket a /txt/hirek/kepek/speedshop_20111002.jpg  biztosította.