Motorola V547
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.00

Tudás: 7.33

Minőség: 8.00

Értékelés: 7.78 | Szavazatok: 3

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

Úgy tűnik a Motorolánál bevált a kagyló forma, és sorban ontja magából a hasonló kinézetű, azonban egyre fejlettebb tudású készülékeket. A V547 is beleillik ebbe a sorba, hiszen megjelenésében eléggé hasonlít több, korábban már általunk is tesztelt telefonhoz.
A V547 tapasztalataink szerint belsőleg sokban hasonlít a Motorola E550-höz, legjelentősebb újdonság az E550-höz képest, hogy ebben a típusbán már megtalálható az EDGE támogatás.
Kézbe fogva egy elegáns, kellemes tapintású készüléket tudhatunk magunkénak. A külső kijelző szép kéken világít, inverz módban mutatva az időt, vagy az éppen aktuális státuszt. Szép fémes rész borítja a felső fedelet. A készülék tetején található a kis antenna , oldalán két hangerőszabályzó gomb, egy gyorsbillentyű, míg a másik oldalon a hangvezérlés gombja. A telefon töltője jelen esetben kissé nagyra sikeredett.

Kijelző

A kijelző 176*220 pixel 65 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző jó minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. Menüjét a 3*3-as ikonos nézet helyett lista nézetben is megtekinthetjük. A készülék egyik hiányossága, hogy nem állíthatjuk a betű méretét, viszont elég nagyok a betűk, és jól látszódnak.

Akkumulátor

Az akkumulátor 820 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 2 óra beszélgetésre, és 220 óra készenléti időre elég. A teszt során egészen jól bírta, kicsit több, mint egy hét alatt kétszer kellett csak tölteni.

Csengőhang

24 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék, de akár MP3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. A hangok jól szólnak, az mp3 lejátszás az Alcatel 756 és a Motorla E398 után ennek a legjobb. A csengőtárunkat WAP-ról és Bluetooth-on keresztül is bővíthetjük. Lehet midi, MP3 vagy AMR is. A csengőhangon kívül különböző eseményekhez is hozzá tudjuk rendelni őket.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk. Sajnos a csoportosításról le kell mondanunk, mert csak a gyárilag beépített 4 kategóriába sorolhatjuk a neveinket. Viszont rendelhetünk egyénekhez csengőhangot. Rendezhetjük a neveket név szerint, szám szerint vagy akár email szerint is, és nézhetjük őket lista nézetben is.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Hogy mennyi SMS vagy MMS tárolására képes a telefon az nem derül ki, de százalékos mutató mutatja mennyi van még hátra a szabad helyből. Van karakter számláló is. Max 450 karakter lehet egy üzenet hossza. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. A betűméret kivételével szinte mindent beállíthatunk, például azt, hogy az eseményekhez milyen hang szóljon, vagy az idő és a dátum hol jelenjen meg a kijelzőn, de programozhatjuk a gombokat és a szoft billentyűket is. A navigációs gombokhoz is rendelhetünk funkciókat. A kontraszton kívül a világítást is beállíthatjuk. A teszt során pozitív benyomást keltett az, hogy nem lép ki állandóan a menükből a készülék egy bizonyos idő után.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre. A fájlokat egyesével kijelölve illetve összeset kijelölve is lehet műveleteket végrehajtani. (másolás, átmozgatás, törlés stb...)
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Különlegesség, hogy egy JAVA alkalmazást is elindíthatunk időponthoz rendelve.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Hangfelvétel: készíthetünk hangfelvételt, amennyiben benyomjuk a készülék oldalán található gombot.
Motomixer: a mono hangok helyett ezzel szerkeszthetünk magunknak egyedi csengőhangot. Az alapsávot kiválasztva mixelhetünk hozzá hangszereket.

Kommunikáció

Kommunikációja a kábelen kívül a Bluetooth-ra is kiterjed. A Bluetooth nincs korlátozva, tehát a headset-en kívül csengőhangokat, képeket és videókat is küldhetünk rá.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Maximálisan 640*480-as képet képes készíteni (még kezeli a 320*240 és 160*120-as felbontást is). Viszonylag könnyen kezelhető a fényképező modul. A nyilakkal tudunk nagyítani (max 4*es Zoom), illetve a fényerőn állítani. A menüben állíthatunk fehér egyensúlyt, expozició időt is. Ennél a telefonnál már elég gyorsan történik a mentés, igazán nem kell túl sokat várni ahhoz amíg egy képet elmentet. A képek kissé homályosak és életlenek., a felbontása pedig mostanság kissé kicsinek mondható. És hiányzott a mobilfény is.

Videó

A telefonnal készíthetünk 176*144 vagy 128*96 felbontású MPEG4 videó fájlokat hanggal együtt.

Memória

A telefonban 5 megabyte memória áll rendelkezésünkre a kézikönyv szerint, de a teszt telefon kb 6 megabyte-ot írt ki. Ez egy kicsit kevésnek tűnik, főleg ha azt nézzük, hogy kezeli az mp3at és a videókat is. De ha csak rövid mp3-akat rakunk be csengőhangnak, akkor elég lesz.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja, ezenfelül az új EDGE technológiával gyorsabb adatátvitelt is elérhetünk. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak, kár hogy ilyen kicsi a kijelzője...Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:
  • Szépen szólnak az Mp3-ak
  • Kevés memória
  • Ha nyitva van nem mutatja a külső kijelző az órát
  • Kellemes tapintású külső


Amit érdemes lenne változtatni:
  • Több memória
  • Nagyobb felbontású fényképező


Ami nagyon tetszett:
  • testreszabhatóság
  • Fájl műveletek
  • Jó wap böngésző


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Egy jó minőségű készülék, jó áron, megfelelő tudással. Jenleg a Pannongsm kínálatában kapható kb 60 ezerért.

2005. június 11.

 
Köszönjük a Motorola támogatását tesztünkhöz.