Motorola V360

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.25

Tudás: 6.00

Minőség: 7.25

Értékelés: 6.50 | Szavazatok: 8

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


OLVASÓI TESZT

Megjelenés

Megjelent az amerikai gyártó egyik legújabb készüléke, a V360.Kinézetre nagyon hasonlít az elődjeire, a V sorozat szinte összes készülékére. Ez alól talán csak a V80-as a kivétel. A kialakítása és formavilága nagyban hasonlít az elődre, a V525-re. A billentyűzete hagy némi kívánnivalót maga után. Néha a középső gombsor, a 2,5,8,0 gombok nem észlelik a megnyomásukat. A készülék oldalán megtalálható a szokásos hangerőszabályzó gombok mellett a Push to talk (PTT) funkció eléréséhez szükséges gomb és egy gyorsindító gomb. A telefonon nem a megszokott helyen helyezkedik el a töltéshez szükséges csatlakozó. Ez a telefon jobb oldalán kapott helyet. Baloldalt a 2,5 mm-es jack csatlakozó található. A telefon tetején található – a hátlap leszedésével elérhető – memóriakártya helye is. Ezt akár a telefon kikapcsolása nélkül is cserélhetjük. Az általam szerzett készülék a vodafone-os változat, az eredeti Vodafone menüvel. Ez fekete és szürke borítást kapott. Várhatóan T-mobile-nál is kapható lesz, mely várhatóan sötét és világosszürke színű lesz, ahogy az eredeti  független változat is.

A telefonhoz a Vodafone alapból egy 64Mb-os Transflash memóriakártyát adott. A dobozban taálható még magyar, angol nyelvű használati útmutató és egyéb leírások, egy mono headset és egy Transflash átalakító.

Kijelző

A belső kijelző felbontása 176*220 pixeles, a külső pedig 96*80 pixelt képes megjeleníteni 262.000 színű TFT technológiával. Nagyon jó minőségűnek találtam a kijelzőt, tényleg szép. Nagyon szépek a színek, kontrasztos a kép, napfénynél is jól látható. A betűk is megfelelő méretűek, sms írásnál is jól láthatók. Menüje ikonos, 4*3-as elrendezésű. Jól használható.

Akkumulátor

Az akkumulátor 810 mAh kapacitású Lithium-Ion. A gyártó adatai szerint 240 órás készenléti ideje és 7,5 órás beszélgetési időt bír. Egy átlagos felhasználónál 3-4 napig  kibírja tapasztalataim szerint. Ami egy hiba, az a beállítások menüpont alatt elérhető töltöttségi szint mérésére szolgáló eszköz. Akármennyire van feltöltve a telefon mindig csak 0,2,4 szintet ír ki. USB portról sajnos nem lehet tölteni, de ha rádugjuk akkor éppen annyi energiát vesz fel, mint amennyire éppen szüksége van.

Csengőhang

Többszólamú csengéseket és mp3 zenéket is képes megszólaltatni a telefon. Az sms-ek hangja is változtatható. A hangszóró maximális hangerőn egy kicsit torzít, de ez alig észrevehető. A hangszóró minőségével meg voltam elégedve.

Telefonkönyv

A telefonkönyv 1000 bejegyzés eltárolására képes. Rendelhetünk a bejegyzésekhez fényképet, csengőhangot is. Megadhatunk többféle adatot, Pl: e-mail cím, otthoni és mobilszám. Eldönthetjük hogy a telefon vagy a SIM memóriájába mentse a neveket.

Üzenetek

SMS, MMS és e-mail küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk hangokat, képeket, videókat is. A szövegbevitelt a Motorola iTap nevű segédjével könnyíthetjük meg, ami véleményem szerint lényegesen jobban használható, mint a T9. Ezt is bármikor kikapcsolhatjuk.

Testreszabhatóság

Az egész menü, a színek, sőt még a listaelemek sorrendje is lecserélhető. Képes különböző témák kezelésére is. Az animációk szépek, de volt rá példa, hogy akadoztak.

Alkalmazások és extrák

Létrehozhatunk a képek, videók és hangok mappákon belül új kategóriákat  is. Lehetőség van csengőhang letöltésre is.

A naptár jól kezelhető, látványos és egyszerű.

Ébresztőóra: egyszerű ébresztő funkció, de ha másik gombbal nyomjuk le, mint ahogy az le van írva, akkor leállítja és másnap nem fog csörögni.

Számológép: egyszerű számológép, képes bonyolultabb műveletek elvégzésére is.

E-mail kliens: ezt az üzenetek menüpontban találjuk

Mp3 lejátszót a hangok menüpontban találunk, ahol lehetőség van playlist beállítására is. Kiírja a szám címét, képes megjeleníteni ID3 tageket és minimalizálható. Ez által akár sms írás közben is hallgathatjuk a zenét.

Kommunikáció

Van bluetooth, GPRS és EDGE kapcsolat a telefonban. Az infra sajnos kimaradt már belőle.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne 3 előre telepített játékokat is.

Fényképező

Maximálisan VGA ( 640X480) képet képes készíteni. Kezeli még a 320X240 és a 160X120 pixeles felbontást. A fényképező a telefon nyitható részének alján kapott helyet a Motorola logo mellett. 4X-es digitális zoom található a telefonban. Maximális zoom-al sem torzít nagyon. Szép képe van.

Videó

Videót két felbontásban készíthetünk. Ezek a 176X144 és a 128X96. A videók minősége mobilhoz képest jó, talán egy kicsit lassú. Hangot is felvesz 3GP formátumban.

Memória

A telefonban 5 Mb belső memória található, de ez bővíthető Transflash memóriakártyával, amiből a vodafone-nál kapunk egy 64Mb-osat a készülékhez. Maximálisan szoftververziótól függően 256 illetve 512Mb kártyákat tud kezelni.

WAP

A Class 10-es , 2.0-s wap szabványt támogatja. Kezeli a képeket, hangokat, videókat is. Le is tölthetünk vele. Megnyitja a táblázatokat is a wapról. A böngésző elég gyorsnak mondható és támogatja az xHTML-t is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Árához képest nagy tudás
 • Néma üzemmódban a hangerőszabályzó megnyomásakor is ad ki hangot.
 • Gyorsan megismerhető menü
 • Egyszerű USB kábel (pl.: fényképezőgépek) használata adatkábelként

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Jobb minőségű gombok
 • Stereo füles
 • Könnyebb másolás a java alkalmazásokat illetően
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző még erős napfényben is
 • Az MP3 szépen szól
 • Jó minőségű kamera
 • Remek ár/érték arány
 • Nagy tudás
A tesztelés során készített képek:

Összegzés:

Ha egy viszonylag olcsó, de jó minőségű és nagytudású telefont szeretnél, akkor ez a te telefonod. A menürendszere kicsit bonyolultra sikerült, de hamar kiismerhető. Ha MP3 lejátszóként szeretnénk használni nem árt bele venni egy nagyobb memóriakártyát

2005 december 4.     Bánik Tamás