Motorola V220
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.50

Tudás: 7.75

Minőség: 7.00

Értékelés: 7.42 | Szavazatok: 4

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Réges régen a Motorola még a telefonokhoz jól értők számára is bonyolultnak tűnő készülékeket gyártott. Menüje bár testreszabható volt, mégis mire eljutottunk odáig, hogy mindent beállítsunk, jó pár napnak kellett eltelnie. Mára a gyártó sokat javított a kezelhetőségen, de meghagyták a teljes személyreszabhatóságot. Kézbe fogva a készüléket első benyomásunk az, hogy ez a készülék a V50, V60, V66 utódja is lehetne, megtoldva azokat egy színes kijelzővel plusz egy külső monokróm kijelzővel. A képekkel ellentétben a külső kijelző nem világít kéken, és a betűk is fekete színűek. A készülék tetején található a kis antenna (letekerhető), oldalán két hangerőszabályzó gomb, egy gyors billentyű, míg a másik oldalon a hangvezérlés gombja. A billentyűzete kényelmes, - bár nem tudom mennyire kopásállóak a festett gombok-, elég nagyok egy nagyobb ujjú embernek is.. Ezenkívül egy műanyaggal letakart csatlakozót is találunk rajta, ami a mini USB csatlakozót rejti.

Kijelző

A telefon méreteit tekintve elfért volna benne egy 128*160-as kijelző is, mégis csak egy 128*128 pixeles 65 ezer színű kijelzőt találunk, amely cStn technológiával készült, aminek a szokásos tulajdonsága, hogy lassú a kioltási ideje, ezért pl.: játékoknál kissé szellemképes a kép. Napfényben közepesen jól látható. A színek egy kicsit fakónak tűntek az elején, de a kontraszt állításával elfogadhatóbbá lehet tenni. Menüjét a 3*3-as ikonos nézet helyett lista nézetben is megtekinthetjük.

Akkumulátor

Az akkumulátor 820 mAh kapacitású Li-Ion. A gyártó szerint ez kb. 5 óra beszélgetésre, és 230 óra készenléti időre elég. A 4 napos tesztelés során csak egyszer kellett töltenünk a telefont.

Csengőhang

24 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. A hangok viszonylag jól szólnak, bár az mp3-om maximum hangerőn már kissé torzít, és a basszusa sem olyan szép. A csengőtárunkat főleg wapról tudjuk a legjobban bővíteni. Lehet Midi, MP3 vagy AMR is. A csengőhangon kívül különböző eseményekhez is hozzá tudjuk rendelni őket.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk. Sajnos a csoportosításról le kell mondanunk, mert csak a gyárilag beépített 4 kategóriába sorolhatjuk a neveinket. Viszont rendelhetünk egyénekhez csengőhangot. Rendezhetjük a neveket név szerint, szám szerint vagy akár email szerint is, és nézhetjük őket lista nézetben is.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Hogy mennyi SMS vagy MMS tárolására képes a telefon az nem derül ki, de százalékos mutató mutatja mennyi van még hátra a szabad helyből. Van karakter számláló is. Max 450 karakter lehet egy üzenet hossza. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. A betűméret kivételével szinte mindent beállíthatunk pl. az eseményekhez milyen hang szóljon, az idő és dátum hol jelenjen meg a kijelzőn, programozhatjuk a gombokat és a szoft billentyűket. A navi gombokhoz is rendelhetünk funkciókat. A kontraszton kívül a világítást is beállíthatjuk. Tetszett, hogy nem lép ki állandóan a menükből a készülék egy bizonyos idő után.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : a letöltések menüpontot választva, további kategóriákba lépünk be (képek, csengőhangok, videók, stb...) A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre. A fájlokat egyesével kijelölve illetve az összeset kijelölve is lehet műveleteket végrehajtani. (másolás, átmozgatás, törlés stb...)
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Különlegesség, hogy egy JAVA alkalmazást is elindíthatunk időponthoz rendelve.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon. Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Hangfelvétel: készíthetünk hangfelvételt, amennyiben benyomjuk a készülék oldalán található gombot.
Motomixer: a mono hangok helyett ezzel szerkeszthetünk magunknak egyedi csengőhangot. Az alapsávot kiválasztva mixelhetünk hozzá hangszereket.

Kommunikáció

Kommunikációja elég korlátozott a külvilággal. Csupán WAP-on és USB keresztül képes kommunikálni. De mivel a csomaghoz nem kaptunk driver CD-t, azért hiába ismerte fel a Windows, nem tudtuk mélyebben tesztelni.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Maximálisan 640*480-as képet képes készíteni (még kezeli a 320*240 és 160*120-as felbontást is). Viszonylag könnyen kezelhető a fényképező modul. A nyilakkal tudunk nagyítani (max 4*es Zoom), illetve a fényerőn állítani. A menüben állíthatunk fehér egyensúlyt és expozició időt is.

Videó

A telefon csak az MPEG4 formátumú videókat volt hajlandó lejátszani.

Memória

A telefonban 1,8 Mb memória áll rendelkezésünkre. Ez egy kicsit kevésnek tűnik, főleg ha azt nézzük, hogy kezeli az MP3-at és a videókat is.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. A WAP böngésző megfelelő gyorsaságú és szépen jelennek meg rajta a tartalmak is, kár hogy ilyen kicsi a kijelzője. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Expozició időállítás a kameránál
 • csak MPEG4 formátumú videó kezelés
 • Motomixer
 • Ha nyitva van nem mutatja a külső kijelző az órát
 • Gyenge kijelző


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Több memória
 • Kicsit jobb minőségű hangszóró
 • Gombok minősége


Ami nagyon tetszett:
 • testreszabhatóság
 • Fájl műveletek
 • Jó wap böngésző
 • Kis méret


Összegzés
Egy belépő szintű kategória a szétnyithatós Motorolák világába. Jó kis alapkészülék sokrétű funkcióval. Igazából csak az sajnálatos, hogy a kijelző egy kicsit gyengére sikeredett. Mérete miatt a nők kedvence is lehet, de a billentyűzet mérete által akár a nagyobb ujjú férfiak is elboldogulhatnak vele.

 
Köszönjük az Motorola támogatását tesztünkhöz.