Motorola T720

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 4.50

Tudás: 6.00

Minőség: 7.00

Értékelés: 5.83 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Az amerikai gyártó mostanság csak úgy ontja magából az újabbnál-újabb, jobbnál-jobb készülékeit. Nem is olyan régen teszteltük a V60i-t, avagy a közép-felso kategóriás telefonok egy feljavított darabját, és ha valakinek még mindig nehezére esne magához valót találni, tessék itt a következo világújdonság: a T720.

Külso megjelenése abszolút kifinomultságot sugall. Már a bekapcsolást megelozoen is érezni véljük azt a tudást, ami általában is jellemzi a Motorolákat. Az ezüstszínben tündöklo készülék formáját tekintve szinte teljesen szögletes. Bár alsó (nyitó oldali) része tartalmaz némi ívet, de alapvetoen nem az ergonómia jellemzi. Mi sem támasztja alá ezt az állítást jobban, mint a téglalap formában, épp a geometriai középpontban elhelyezett külso, krómkeretu kijelzo. Habár az elolap cserélheto, alapvetoen nem tartjuk igazán érdemesnek a cserélgetést, hiszen mind belül, mind pedig kívül a készülék összes porcikája ugyanabban az elegáns ezüst fényben úszik. Ezt a monotóniát egyedül a színes kijelzo töri meg; tudnunk kell, hogy a gyártótól eddig még sosem láthattunk 4 szürke alapúnál komolyabb monitort, ezért ez csak most debütál. Persze mindez csak mentegetozés más nevében, ami egy teszt objektív bemutatásánál teljesen felesleges. A tények ennél sokkal többet mondanak: 4096 színt tud megjelentetni egy 120x160 pixeles képernyon, viszont mindezt túlságosan is „szemkímélo” módon, a képek túlságosan haloványak, nincsenek meg azok az igazán természetes színek benne. A versenytársakéhoz képest abszolút nem. Ettol függetlenül persze, jól olvasható minden egyes animációja, megjelenítése is. A lekerekített billentyuzet muanyagból készült, a 12 gomb felett középen egy négyállású navigációs gombot találunk, mellette a ki-be kapcsolót, (természetesen a szokásos amerikai kiosztásút) felül pedig a menüt, szomszédjait, a két programozható funkcióbillentyut. Kényelmesen, gond nélkül kezelheto a klaviatúra. A csupán 101gramm súlyú készülék egyetlen „esetlegesen” nem tetszo része a külso antennája lehetne, mert ez egy kicsit „siemensesre” sikeredett.

Apróbb említéseket tettünk már a külso szépséghez illo pompás belsore, de lássuk mivel is nyert meg minket a T720. Hivatalosan a felso kategóriába sorolják a készüléket a róla szóló leírások, mi sem támasztja ezt alá jobban, mint például a telefonkönyv, ami ötszáz nevet tud megjegyezni és ezen felül még természetesen a hozzá tartozó e-mail címek, egyéb telefonszámok is hozzárendelhetok, ami így egyben egy elég szép névjegykártya gyujteménynek felel meg. Lehetoségünk van hosszú (összefuzött) SMS-eket írni, ezeket a magyar nyelvu gyorsszótárral segíteni, EMS-t fogadni és küldeni, E- maileket letölteni/küldeni. Testre szabható hívásprofilok is megtalálhatók. Extráknál jelennek meg a zárójeleket is használó kalkulátor funkciók, a „tökéletesre” fejlesztett naptár, ugyanis a színek nyújtotta jelölo lehetoségek jobban áttekinthetové teszik a T720-ast mint azt a régieknél megszokhattuk. Lehetoségünk van a „vings”- ekbol is megismert, egy percnyí hosszúságú beszélgetések, feljegyzések rögzítésére is. A szórakoztatás (ami manapság elég fontos szempont, egy GSM telefon kialakítása idején) szépen ki lett alakítva. A gyári játékokon kívül a Java alkalmazások segítségével, le is tölthetünk új programokat, pl. motoros játék, urhajózás, egyéb 3d-s játékok. Késobbiekben valószínuleg PDA alkalmazások is letölthetoek lesznek. Talán mondani sem kell, hogy a „java” letöltéséhez a GPRS-t, vagy akár a hagyományos WAP-ot vehetjük igénybe. Persze ezek elsosorban nem a játékok letöltéséhez hasznosak, és nem is a csengohangokhoz, bár ez utóbbiaknál nagy szükségünk nem is lenne rá, mert a gyárilag beépített polifonikus csengohangok tömkelegén túl még komponálás eshetosége is fenn áll. A kreált, letötött, meglévo dallamokat pedig a telefonkönyvben lévokhöz hozzárendelhetjük, a gyors felismerés érdekében.

Amin érdemes lenne változtatni:
 • A kijelzo szín mélysége
 • A csak 10 memóriahelyes SMS tároló
 • Nincs Infra
 • A letöltések elég lassúak
 • Nincs MMS


Amit érdekesnek találtunk:
 • Lekerekített antenna
 • Cserélheto elolap
 • Megújult menürendszer
 • Az EMS csak Motorola telefonokkal kompatíbilis
 • Letöltheto 3d-s programok


Ami nagyon tetszik:
 • 500 neves telefonkönyv
 • E-mail-ezés
 • EMS
 • Színes kijelzo
 • Megújult design
 • Külso display
 • GPRS
 • WAP
 • Elegáns megjelenés


Összegzés:
A T720 az elso színes kijelzos Motorola, természetesen ez is, mint szinte minden „vings” a luxus, top üzleti kategória egyre kevésbé elválasztható határain táncol. Bár jelen esetben az ára nem fedi ezt a kategóriát. A színes kijelzo kissé fakó ugyan, de így is rengeteg szépséget és lehetoséget tartogat. A naptár is kimagasló teljesítményt ad. A dupla kijelzo jól ismert elonyeirol nem érdemes már ódákat zengeni, a Java letöltések, a GPRS, valamint a fent említett extrák kárpotolnak minket az idonkénti lassú szoftverért.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.