Motorola RAZR2 V9
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 9.00

Tudás: 8.20

Minőség: 8.80

Értékelés: 8.67 | Szavazatok: 5

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

A sok Nokia után egy kis változatosság, végre egy Motorola. Ilyenkor át kell kapcsolni az agyamat, hogy ne a Nokiákkal hasonlítsam össze őket. A doboz kicsomagolása után mikor a kezembe vettem első benyomás az volt, hogy hú de nagy. A vastagságával nincs semmi gond, de amikor kinyitja az ember, jó hosszú benyomást kelt, melyet azonban napok elteltével abszolút meg lehet szokni. Szóval csak szokás kérdése. Ebbe a méretbe sok mindent bele pakoltak. Többek között két hatalmas kijelzőt. A telefonoktól szokatlan módon a felbontás terén a külső kijelző is akkora mint a belső. Az első érdekes dolog, a külső kijelző alsó sora, ami egy érintés érzékeny rész. Három ikon jelenik itt meg, attól függően melyik alkalmazáshoz kapcsolódik és apró rezgéssel jelzi, ha hozzá érünk. Billentyűzete a szokásos Motorolás, nagy de kényelmes használni.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel lett, 262 ezer színnel és TFT technólógiával készült. A kijelző jó minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színei gyönyürűek. A külső kijelző mérete kicsit kisebb mint a belső, de felbontása 320*240 szintén 256 ezer színnel. Kicsit nekem sötétebbnek tűnt. A külső kijelzőt kiegészíti az alján az érintő "gombok". Külső kijelzőt használhatjuk fényképezéshez, videó telefonáláshoz, képek, videók, zenék kezeléséhez is.

Akkumulátor

Az akkumulátor 950 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 3 óra 30 perc beszélgetésre, és 260 óra készenléti időre elég. Sajnos a két kijelző megteszi hatását, néha csak egy napig megy a készülék.

Csengőhang

Polifónikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék. De akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Az mp3 hangok is szépen szólnak. A csengőtárunkat wapról és Bluetooth-on keresztül is bővíthetjük. A csengőhangon kívűl különböző eseményekhez is hozzá tudjuk rendelni őket.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet és csngőhangot is rendelhetünk. Rendezhetjük a neveket név, szám vagy akár email szerint, és nézhetjük őket lista nézetben is.

üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Hogy mennyi SMS vagy MMS tárolására képes a telefon az nem derül ki, de százalékos mutató mutatja mennyi van még hátra a szabad helyből. Van karakter számláló is. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Mindent beállíthatunk, hogy az eseményekhez milyen hang szóljon, a idő és dátum hol jelenjen meg a kijelzőn, programozhtajuk a gombokat és a szoft billentyűket. A navi gombokhoz is rendelhetünk funkciókat. A kontraszton kívül a világítást is beállíthatjuk. Tetszett, hogy nem lép ki állandóan a menükből a készülék egy bizonyos idő után. Sajnos a külső kijelzőnek nem állíthatunk be külön képet, sőt amit nagyon sajnálok, hogy nyitott állapotban nem látszik az óra a külső kijelzőn.

Alkalmazások és extrák


MP3 lejátszó: egy egyszerű de jól használható mp3 lejátszót tettek bele. Mindent tud amit kell, listába rendezés, equalizer, mélyhang kiemelés. Pozitívum, hogy becsukott állapotban is lehet vezérelni, és ilyenkor megjelenik a külső kijelzőn is a lejátszott szám neve is. A érinti gombokkal tudjuk irányítani a lejátszást.


Kommunikáció

Kommunikációja a micro USB kábelen kívül a Bluetooth-ra is kiterjed. A bluetooth nincs korlátozva, tehát a stereo Headset-en kívül csengőhangokat, képket és videókat is küldhetünk rá.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Maximálisan 1600*1200-as képet képes készíteni . A menüben állíthatunk fehér egyensúlyt, expozició időt is. A képek egészen jók lettek, kár hogy nincs benne auto focus. Ha becsukjuk a telefon a külső kijelzőn csinálhatunk magunkról önarcképet.

Videó

A telefonnal készíthetünk 176*144 vagy 128*96 felbontású MPEG4 videó fájlokat hanggal együtt. Szerintem ez a felbontás lassan már divatja múlt lesz. No igen, a videó telefonálást egész érdekesen oldották meg, mivel nincs belső kamerája, így be kell csuknunk a készüléket és a külső kijelzőn láthajuk az illetőt meg magunkat.

Memória

A telefonban 45 mega memória áll rendelkezésünkre, amit a microSD memóriával is bővíthetünk. így garantált, hogy egy ideig nem fog elfogyni.

WAP

érdekesség, hogy beépített Opera böngésző van benne. Egész szépen meg tudja jeleníteni a wap és internet oldalakat is. A telefon támogatja a GPRS az EDGE a 3G és a HSDPA átvitelt is. A max sebessége 3.6 Mbit, ami egészen jó szinte ADSL sebesség. A hátránya viszont az, hogy nincs mindenhol, és főleg akkor fogjuk élvezni, ha esetleg egy laptophoz hozzákötjük modemként.

Amit érdekesnek találtunk:

  •  Beépített Opera böngésző

  •  Ha nyitva van nem mutatja a külső kijelző az órát

  •  Szép és elegáns külső

Amit érdemes lenne változtatni:

  •  Auto fokuszos kamera hiánya

  •  Nyitott állapotban a külső kijelzőre az órát írja ki inkább az operátor logó helyett

  •  Wi-Fi beépítése

  •  Akkumlátor idő növelése

Ami nagyon tetszett:

  •  Gyors adatátviteli sebesség

  •  Mp3 lejátszó és a stereo headset

  •  Külső érintő kijelző

  •  Aluminium borítás
A tesztelés során készített képek:
 • lovak
 • fák
 • tó látkép
 • tó látkép
 • torta
 • torta

  összegzés

  Bár formailag nem újdonság a telefon, de látszik, hogy követi a mostani trendeket. Van benne minden amire szüksége lehet akár egy üzletembernek. Pozitívum, hogy gyorsan lehet szinkronizálni az outlook-al a névjegy albumunkat és a naptár bejegyzéseinket is.

  2008. május 26.

 •  
  Köszönjük a Motorola támogatását tesztünkhöz.