Motorola F3

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.29

Tudás: 6.07

Minőség: 7.14

Értékelés: 6.83 | Szavazatok: 14

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Új találós kérdés járja be az országot:

Hangos, lapos, fekete-fehér. Mi az?

MotoFone F3.


Hát nem semmi egy készülék az biztos. Miért is? Mindjárt elregélem.

Tehát alapból tudni kell, hogy nekem okos-telefonom van, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy telefon és egy kézi számítógép egyvelegét hordozom magammal. Színes, széles vásznú, sokat tud, Symbian-os, kártyával bővíthető, és majdnem mindenre képes, vagy megtanítható (programokkal). Olyan széles a szolgáltatási spektruma, hogy azt leírni csak több kötetben lehetne! Na de nem ez a teszt tárgya, hanem az F3-as Motorola ketyere.

Kezdjük a vásárlással. A telefont a szokásos doboz helyett egy papír hengerben árusítják. Nekem mondjuk elsőre a Cikória kávé-keverék jutott az eszembe, de aztán ránézve a konyha asztalra rögtön beugrott a „Cadbury forró csoki” élmény… Teljesen azonos a két doboz, maximum a színeiben tér el. Szerintem a forró csokis gusztusosabb, talán látványosabb is, de ez ízlés kérdése.
A bolti ára – függetlenül – 12 ezer forint volt, ami – figyelembe véve a tudását – szerintem nagyon sok, de hát az egyszerűséget, az ötletet meg kell fizetni!
Kibontva a dobozt egyből észrevehető a telefon, a töltő. Külön csomagolva az akku és fedele, valamint egy angol és egy magyar „MotoManual”. Az elnevezés nagyon ötletes és kedves.

A készüléket az okos-telefonom mellé rakva látható, hogy a Motorola kb. 3x laposabb, kissé keskenyebb, de meglepő módon ugyanolyan magas.

Az első mozdulatom a SIM betétele, majd a bekapcsolás volt. A szokásos beállításokon (mint óra, dátum, nyelv, stb.) végigmentem, majd a hangos üzemmódot választottam. Erre később még visszatérek. A készülék ekkor elvileg munkára fogható Ez persze nagyon elvi lehetőség, mivel az akkuban még volt szufla, de a kijelzés alig állt meg az első pálcikán. Itt jött a jól bevált módszer. Töltés. Maga a folyamat viszonylag rövid ideig ment. Volt úgy 2-3 óra. Utána teljes töltöttséget jelez. Ez meglepő, bár nem lehetetlen, mivel az akku Li-os, rendkívül kicsi, valamint vékony, és maga a telefon töltő elég robosztus.

Mivel a telefon fogadó-kész volt, ezért kipróbáltam, hogyan is lehet vele telefonálni. Piszok egyszerű. Bepötyögtem a számot és már ment is ki a hívás. Bejövő vételekor kikereste a nevet a kártya memóriából, és már adta is ki a kijelzőre.

Itt azért kicsit meg kell állni egy szusszantra. Ugyanis mai – rohanó – világunkban ott tartunk, hogy a telefon kijelzők kiszínesedtek, egyre több árnyalatot, komponenst tudnak megjeleníteni, képeket, mozgó ábrákat is kijeleznek, de sokszor olyan kis betűvel írják ki az adott tartalmat, hogy egy kevésbé éles szemű embernek folyamatosan magával kell hordani egy nagyítót, hogy lássa, el tudja olvasni a display-t. Erre a telefonra ezt a problémát még véletlenül sem lehet ráfogni! Direkt megmértem, 1 cm nagyságú betűi vannak! Azért ez nem semmi. Az okos-telefonom – szándékosan, és előre megfontoltan – kicsire állított betűi után ezek óriásinak hatottak! Minden esetre érdekes hatást kelt az emberben.

Tehát adott a telefon. Olyan betűkkel, hogy még nagyanyám is simán elolvasta a kijelzőjét, aztán tud SMS-t írni, és fogadni. Ez nem semmi a mai korban. Viszont ami meglepett, és ezt tényleg nem vártam el ettől a készüléktől, hogy ébresztési funkció is van benne. Mégpedig egy elég kellemes, könnyen kalibrálható ébresztővel rendelkezik! Igaz, nem tud olyanokat, mint az okos-telefonom, hogy csak munkanapokon, vagy meghatározott napon ébreszt, de ezt nem is várom el tőle. A szolgáltatás kikapcsolása is nagyon egyszerű. Meglepő, hogy ebben mennyire logikusan, konzekvensen és mennyire korrekten gondolkoztak a tervezők.
Az ébresztésen kívül van még egy funkció, amit nagyon jónak tartok, és tudja a készülék. Ez pedig nem más, mint a kihangosítás. Csodálatosan könnyű bekapcsolni. Ugyanis nem kell mást tenni, mint felhívni az adott számot, majd miután a fogadó oldal felvette a kapcsolatot, csak hosszan kell nyomni a felfelé nyilat, és kész! Máris „szinte üvölt” a telefon!
Ezzel ki is merült az extrák listája. Ugyanis ez a telefon nagyon alap készülék. Semmi csicsa, semmi fellengzősség, múlti-funkciós extra szolgáltatás.
Ki van hegyezve, de nagyon a telefonálásra, mellesleg tudja – bár kissé kellemetlen, hogy csak egy sorban – megjeleníteni az SMS-einket, illetve írni lehet vele szöveges üzenetet.

A készülék kezelése rendkívül egyszerű. Meg kell mondanom, illetve inkább be kell vallanom, hogy az első nap a „manual”-okat ki se vettem a dobozukból. Mindössze a második nap voltam kénytelen egy kis segítséghez fordulni. Azért, mivel – mint korábban már írtam – van neki egy hangos módja is, amikor minden funkcióhoz bemondja, hogy az éppen mit valósít meg. Ez egyrészt csodálatos. Azért, mert rá se kell nézni a kijelzőre, csak „vakon” lehet kezelni a készüléket. Na itt hirtelen bevillant, hogy ez a készülék gyengén látóknak, vagy vakoknak is nagyon alkalmas eszköz a telefonálásra.
Ez a hangos mód mindaddig, amíg az ember csak egy-két funkcióban találkozik vele, addig nem probléma. Viszont, ha folyamatosan csacsog a telefon, akkor ez már azért elég komolyan idegesítő. Ez volt velem is. Ugyanis egy családi kártyát raktam bele a telefonba, amin volt pár (több, mint 50) telefonszám és név, ami nekem nem kellett. Ekkor elkezdtem törölgetni egyesével a SIM-ről a bejegyzéseket. Na ekkor már idegesítő volt a folyamatos hangjelzés. Ugyanis állandóan bemondta a törlési funkciót. Ezt hallgattam kb. 50x…
Kikapcsolni persze nem tudtam, mivel ezt egy kellemes sör mellett – egy teraszon ülve – végeztem, és messze volt tőlem a „manual”. Másnap az első dolgom volt az, hogy fellapoztam a segédletet, és szépen – az ott egyébként nagyon értelmesen – leírt módon kikapcsoltam a hangmondásos funkciót.Így ez az extra elég rövid idő alatt „leszerepelt” nálam.

A tesztekben – mivel itt is a végére értem – most következne az adatok végeláthatatlan sora. Én ezt nem teszem. Egyrészt azért, mert – reményeim szerint – mindenki megnézi majd a TelefonGuru táblázatában azokat, másrészt, mert – szerintem – az, aki ilyen telefont vesz, egyáltalán nem érdeklődik az ilyen adatok iránt!

Mielőtt még belekezdenék a lezárásba, el kel mondanom, hogy tud rezegni is! Érdekes, hogy annak ellenére, hogy alaptelefonnak szánták, milyen sok, valóban hasznos dolgot ismer még.Ezt a készüléket ugyanis elsősorban telefonálásra hozták létre. Ahhoz meg nem kell más, mint a billentyűzet, a zöld és piros gomb, valamint esetlegesen egy egyszerű telefonkönyv. A többit majd megoldjuk mi magunk!
Végezetül nem tudok mást mondani, mint aki ezt veszi, az tuti nem fog csalódni! Egy egyszerű telefont fog kapni a pénzéért, extra nagy, rosszul látók számára is jól olvasható kijelzővel. BR>

2007. április 25.