Motorola E398

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.40

Tudás: 6.70

Minőség: 7.80

Értékelés: 7.30 | Szavazatok: 10


Az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket hajtott végre az amerikai Motorola, és a kommunikációban is változtatásokat foganosítottak. Sokat költöttek a fejlesztésre is, és a hagyományos telefonformákat egy elérhetőbb áron tartva, maximális technikai specifikumokkal kezdték felszerelni. A nemrég tesztelt készülék az úgy nevezett MTV generációt célozta meg, és olyan eszközöket is latba vetett, amiket eddig még nem láttunk más cégek palettáján.

Az E398 nevet viselő telefon már dobozán is azt igyekszik előtérbe hozni, hogy ez egy valódi zenefon lesz; a dobozon fellelhetőek a színes, fénylő MTV matricák, és a Black Eyed Peas együttes képe és ajánlása (egyébként ők klippjükben is szintén e telefon körül forognak). Ezen kívül a többi hangulati elemből is azt sejthetjük, hogy ha már betöltöttük a nemzetközileg elismert felnőtt kort (21), akkor a célcsoporton kívül estünk, de legalábbis a szélére kerültünk annak. A design a hagyományos talk about formát követi, sok elektronikai kezelő-berendezés nyomán készülhetett amelyek inkább kezelhetőek, mintsem ergonómikusak. Enyhén lekerekített végek, jó arányok és jó méretek kombinációja. A külsőt végigkíséri egy modern fém keret is, ami kicsit extrém irányba tereli a konzervatív tervezést. Minőségileg nem recseg, nem ropog viszont mintha a benne lévő rugók nem lennének képesek megállni, folyamatosan rezonál.

A gombok nagy méretűek, jól elkülönülnek egymástól, és igényesek is. A navigációs gombok azonban kissé aprókra sikeredtek, és nem is állnak az ujjunkra. Az oldalsó gomboknál szerencsére újra feltűnt a smart gomb, ami gyakran megkönnyíti az életünket. Az aktuális profilt, vagy a kamerát is ezek segítségével érhetjük el legegyszerűbben. A monitor méretileg tetszetős, színek tekintetében ámulatba ejtő. Méreteket és szürke adatokat nézve: 65 000 színű kijelző, 176 X 220 pixel, 8 szövegsor, TFT minőség.

Kamera

A kamera a telefon hátsó részén található. A fényképezés során több méret is beállítható, ezzel a minőséget is képesek vagyunk befolyásolni. Maximálisan 640X480-as képeket készíthetünk a telefonnal. A készüléken található egy beépített kis tükör, amivel könnyen készíthetünk képeket magunkról is. A kamera tartalmaz továbbá 4X zoom-ot, fényerő szabályozást, illetve nappal – éjszaka vagy más profil kiválasztásának lehetőségét. Bekapcsolható a vaku funkció is, amivel tovább növelhetjük képeink egyébként is jó minőségét. A vaku jég kéken világit az objektív alatt, és fény ereje miatt, célszerű nem hosszan szembe tartani. Belső programok is rendelkezésünkre állnak a képek felhasználásához, így a hagyományos formázáson, keretezéseken túl pl. Mona Lisa, Neil Amstrong holdrászállós, vagy A. Lincoln ismert portréi helyére is illeszthetjük az általunk lefényképezett arcokat.

Belső

Előre tudtuk, hogy a belső képességek sok élményt fognak nyújtani, de ennyi mindenre nem számítottunk. A menü egyszerű hagyományos: 3X3-as rendszerben épül fel, és ezeken belül logikusan, Windows használók számára egyszerűen használható módon jelenik meg. Jól testre szabható, és igényesen formálható a menü. Kiválaszthatóak egyedi arculatok is, amik a gyári MOTO image-on kívül, nekünk még egy T-mobile image formában is megadatott. A telefonkönyv 1000 bejegyzés tud tárolni, attól eltekintve, hogy egy névhez csak egy–egy adat rendelhető megfelelő a választéklista. Az üzenetkezelés kifejlett, van SMS, MMS, de még e-mail kliens is. A beírást már nem a t9, hanem az azt leváltó sokkal intelligensebb iTAP váltja le. Minden kapott, vagy megírt üzenet eltárolható, és végre nem a darabszám ad ennek korlátot, hanem az 5Mb-os memória. A naptár kitűnően használható, a számológép esetében azonban néhány napot igényel, mire az ember rájön hogyan kell használni. A sztereó képességek azonban az E398 igazi kiváltságai. A számtalan csengőhang között találtunk rá a fent említett együttes jelenleg futó slágerére is, de más egyedi hangok közül is van lehetőségünk választani. A minőség hihetetlennek tűnik többszöri alkalom után is, szavakkal már nem leírható. Mindenesetre MP3 lejátszó is van az unalom ellen, és lehetőség arra, hogy saját számokat töltsünk fel a memóriába. A szórakoztatásról egyébként néhány kiváló fiatalos játékprogram is gondoskodik, amelyek tartós kikapcsolódást nyújtottak számunkra.

Ha a doboznál kezdtük, fejezzük is ott be. Minden, amire csak szükségünk lehet, benne volt a mi pakkunkban;. a CD- szoftver (rengeteg hasznos program, és még több kép, hang, animáció), a hozzá való kábel, a sztereó headset, a 128 Mb-os memóriakártya, és a hozzá „való” átalakító kártya (amivel pl. egy otthoni nyomtatóba helyezhetjük a tárolt adatokat) mind nagyon hasznosnak bizonyult.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Igényes menürendszer
 • Egyedi hangrendszer
 • MTV kooprudukció


Amin érdemes lenne változtatni
 • Első karakterig tudunk csak keresni a telefonkönyvben
 • Csak egy adat rögzíthető a bejegyzésekhez
 • Korszerűtlen a design


Ami nagyon tetszett:
 • A telefon funkcióihoz beállíthatunk különféle fény effektusokat is
 • Bővíthető memória.
 • Gazdag felszereltség
 • MMS
 • E-mail kliens
 • GPRS
 • WAP
 • Digitális hangminőség
 • MP3 kezelés
 • Kamera+vaku


Összegzés:

Az E398 telefon egy kellemes meglepetés, mondhatnánk a józan ész diadala a külsővel szemben. A hang ámulatba ejtő, a kamera jó, a játékok egyediek, és összhatásában kifejezetten vidám képet fest. Kicsit érezteti a trendszerűségét, amit talán a külsejével próbál ellensúlyozni. Mindenesetre az E398 jó választás főleg a fiatal mobilosoknak.
 
Köszönjük a Motorola támogatását tesztünkhöz.

Böngésszen további teszjeink között! Böngésszen további teszjeink között!