Motorola E1000
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.67

Tudás: 8.67

Minőség: 9.33

Értékelés: 8.89 | Szavazatok: 3

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

Most, hogy Magyarországon is egyre többet hallani a reklámokban a 3G hálózatokról, illendő a szolgáltatóknak is olyan telefonokat árulniuk ami a legfejlettebb hálózatot is ki tudják szolgálni. A hamarosan a szolgáltatók kínálatában is megjelenő Motorola E1000 is ennek a trendnek jeles képviselője.
3G telefon lévén az E1000-es kissé nagyobb és testesebb mint sima társai. Elegáns fekete külsejű, hatalmas képernyő, furcsa elrendezésű gombok jellemzik. Érdekessége, hogy a joystickja a szám billentyűk közé került, és a főbb funkció ellátó gombok a kijelző mellett találhatóak. Ilyen például a fel és letevő gomb, vagy a böngésző elindító gomb. A készülék másik érdekessége a sztereó hangszorók. Ezenkívül találunk még két kamerát is. Az egyik a fényképezésre, míg a másik a videótelefonálásra szolgál. A készülék fogadja a TransFlash memória kártyát, azonban kisebb problémát jelent, hogy ahhoz, hogy betegyük, le kell szedni az akkumulátort. A másik a teszt során észrevett hiba a SIM kártya foglalat gyengesége. A SIM kártya gyakran kimozdult a helyéről, ezáltal állandóan újraindította a telefont. Egy pici papírdarab azonban ebben az esetben is csodákra képes, a megfelelő helyre bedugva megoldotta ezt a problémát.
A dobozában a sztereo headset mellett találunk még installáló CD-t, USB kábelt, leírást és memória kártya átalakítót is.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel felbontású 262 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Sajnos csak egy téma volt a telefonon, de színvilága így is szép A menüje lehet ikonos vagy lista nézet is.

Akkumulátor

Az akkumulátor 820 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez kb 2 óra beszélgetésre, és 155 óra készenléti időre elég. A teszt során sikerült egy nap alatt is lemeríteni, de ha kevesebbet használtuk 3 napig is bírta.

Csengőhang

24 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék, s akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója egészen jól szól, és a sztereo hangokat is jól hallani. Ha bedugjuk a headsetet az is egész kellemes hangzást biztosít, talán kicsit a mély hangok recsegősebbek, de ezt csak vájt fülűek fogják érezni.

Telefonkönyv

A telefonkönyve 1000 bejegyzés tárolására képes. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Tetszett, hogy szövegbevitelnél a gyakrabban beírt szavakat megjegyezte és legközelebbi beírásnál automatikusan felkínálta. Kicsit szokatlan lehet a szövegbevitel a joystick miatt.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Egyelőre nem találtunk olyan oldalt, ahol erre a készülékre lehetett volna letölteni témát vagy akár hátteret (ekkora méretben).

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videók stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között. A képek megjelenítését kissé lassan végzi a telefon, viszont lapozás közben nem kell megvárnunk a kép betöltését.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Média lejátszó:: segítségével lejátszhatjuk mp3-mainkat, videó fájlainkat.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne GPRS class 10, EDGE, illetve Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, és irányíthatjuk a számítógépünket is. Úgy tűnik, most már szokás lett, hogy az infra portot kihagyják a készülékből, cserébe viszont kapunk egy USB kábelt, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Fényképezője 1,3 Megapixeles, 1280x960 pixeles képeket készít. Minőségileg elég fakók a képei és néha sötétek is, nem beszélve arról, hogy nemegyszer homályosak is. A második kamera 352*288-as kép készítésére képes maximum, minősége jóval elmarad az elsődleges kamerától, sokkal zajosabb a kép. A másodlagos kamerát videó telefonálásra is használhatjuk. Vakkuja elég gyenge, egy ledet tartalmaz. Főleg közelebbi képeknél vehetjük hasznát.

Videó

Videót 352*288 vagy 176*144 felbontásban rögzíthetünk. Az elsőnél MPEG4 formátumban, míg a másodiknál 3GP lesz az alapértelmezett formátum.
A videó hosszának csak a memória kapacitása szab határt.

Memória

A telefonban alapból 16 megabyte memória van. Ezenkívül 32 Mbyte TransFlash kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez, melyet akár 256 megára is bővíthetünk.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különbözo betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a wap böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését is. Külön érdekessége a telefonnak, hogy kijelzi a főképernyőn, hogy éppen milyen hálózaton tartózkodik, így láthatjuk, hogy éppen 2G, 2,5G, vagy 3G hálózatot használjuk-e. Pannonnál egyelőre csak kevés helyen volt elérhető a 3G hálózat, míg a 2,5 G rengeteg helyen, így ki lehetett használni ennek a sávszélességét, ami érezhetően gyorsabb volt a hagyományos 2G-hez képest.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Használat közben nem cserélhető memória
 • Sztereó hangszoró
 • Nagy és szép kijelző
 • Nincs benne rádió
 • Videó telefonálási lehetőség

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Jobb minőségű kamera
 • Auto focus
 • Gyorsabban kezelje a fényképek megnyitását
 • Infra hiánya
Ami nagyon tetszett:
 • Szép design
 • Nagy és szép kijelző
 • Gyors wapozási lehetőség


A tesztelés során készített képek:Összegzés

Egy remek készülék, gazdag funkciókkal, gyors kezelhetőséggel. Főleg férfiaknak és üzletembereknek ajánlható.

2005. november 25.

 
Köszönjük a Motorola támogatását tesztünkhöz.