LG_KC780

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.50

Tudás: 8.50

Minőség: 10.00

Értékelés: 8.67 | Szavazatok: 4

Szavazzon Ön is!

LG KC780 – nyolclövetű

Kinek szánta az LG a KC780 mobilt? Leginkább azoknak, akiknek fontos a magas felbontású kamera egy telefonban, ám nem akarják vagy nem tudják megfizetni a manapság divatos és igen drága mobilokat.

A mobil egy középméretű dobozban érkezett hozzánk az LG Magyarország jóvoltából, a mobil mellett azonban csak egy töltőt és egy sztereó headsetet találtunk, a gyári csomag ettől remélhetőleg többet rejt, minimum egy adatkábelt és egy microSD kártyát. A KC780 az egyik legvékonyabb 8 megapixeles telefon, azonban ennek ellenére nem tűnik picinek, talán mert nem is az.

Majdnem 11 centi hosszú, 5 centi széles és 14 mm vastag, ami egyébként a világosszürke színösszeállításnak köszönhetően optikailag nagyította a mobilt. Kissé rosszul érintett minket az LG hátulján található szöveg: „Not for sale”, hiszen ez biztosította, hogy egy tavaly októberi protot kaptunk kézhez, nem 100%-os szoftverrel. Sajnos a kamera képei ezt bizonyítják is, a végleges készülék a fotókhoz képest nyilvánvalóan jobb minőségű változatokat produkálnak.

LG KC780

Lg kc780

A mobil anyaghasználata átlagos, műanyagból készült, tehát fémházat ne várjon senki, ennek ellenére kellemes tapintást adott. Érdemes egyébként összehasonlítani a Nokia 6110 Navigatorral a külsőt, megdöbbentő az egyezőség… A KC780 előlapján található a 2.4 colos, 240×320 pixeles, nem érintős kijelző, az LG logo és a hangszóró, két gyorsgomb és egy ötirányú navigomb, amelyek gyorsfunkciója nem módosítható szabadon. A két híváskezelő gomb, valamint a törlés a sötétszürke részre került.

Bal oldalon helyezkedik el a nyakbaakasztó helye, a rendszercsatlakozó és hangerőgomb párosa, míg jobb oldalon a microSD kártya slotja és a kamera gyorsgombja rejtőzik. A fedlapot felcsúsztatva előbukkan a numerikus gombsor, amely ívelt jellegű és soronként egybeöntve látható, a nyomáspont tökéletes, az ívelés miatt pedig kézre áll mindegyik gomb. Ami a csúszka mozgását illeti, tökéletes, erős, csak annyi holtjátéka van, mint minden átlagos slider telefonnak.

lg kc780

lg kc780

A hátlapon az ezüst felületen a 8 megapixeles kamera a legfeltűnőbb, hiszen a  feketeség messziről rikít, ám jól látszik még a több felirat is, amely valljuk be, egy telefonon inkább parasztvakítás mint tényleges, minőségi tudás. Az optika mellett találunk egy LED vakut és egy tükröt is. Az abszolút semmitmondó külsőben jónak mondható tudást találunk.

A készenléti kijelző érdekessége, hogy a törlés gombot benyomva egy minimenü jelenik meg (óra, dátum, naptár, képnézegető) és összességében leginkább a most divatos widgetekre hajaz. További cukiság az a téma, amely minden főképernyőre lépéskor változtatja a háttérképet és az egyetlen fix téma benne a mindig megtalálható papírhajó. Édes. A főmenü egyébként változtatható a két témával, amelyek száma nagy bánatunkra nem bővíthető, egyébként választható listás vagy ikonos elrendezés.

lg kc780

Az LG KC780 kamerája, mint említettük, egy 8 megapixeles, autofókuszos változat, az optika a méltán híres Schneider-Kreuznach, bár az is igaz, hogy ez még semmire sem garancia. A maximális felbontás 3265×2448 pixel lehet, a kamera beállításai között nem kell sokat kutakodni, nem áll rendelkezésre milliárdnyi opció, ám a lényeg adott. Van ISO állítási lehetőség, makró mód, arc- és mosolyfelismerő, képstabilizátor, illetve egy smart lighting funkció. Egyedül a fókuszálással kell vigyázni, mert ha nem figyelünk oda, könnyen „átléphetjük” a fókuszálás műveletét.

Természetesen videókat is rögzíthetünk, ezt maximum 720×480 pixel felbontásban – igen jónak mondható! - engedélyezi a kamera 25 fps értékkel, .3gp vagy .mp4 kiterjesztésben. Külön érdekesség az anno a Pixonban debütált lassított felvétel, az egyéb beállítások között semmi extrára nem lelhetünk. 

lg kc780

lg kc780

Zenei szempontból az átlagot hozza az LG, többféle lehetőség szerint szűrhetjük a belső memóriában és a microSD kártyán tárolt zenéket, a lejátszó gond nélkül fut a háttérben és van hangszínszabályzó is, bár az tény, hogy a lejátszó felülete igen egyszerű és nem kavar meg minket a túl sok információval, amit megjelenít. Értelemszerűen FM-rádiót is hallgathatunk a mobilon a headset segítségével, bár megdöbbentünk azon, hogy a háttérben ez nem futott.

Az alapfunkcióknál fontos megemlíteni az átlagos adatmező-mennyiséggel bíró, maximum 1000 kontaktot eltárolni képes telefonkönyvet, a szintén átlagos szervezőfunkciókat napi és havi nézetű naptárral, ébresztéssel, jegyzettömbbel, tudományos számológéppel, stopperrel, világórával. Ezen kívül jó tudni, hogy a Java játékokkal és alkalmazásokkal is elbír a KC780.

lg kc780

Internet szempontjából csak GPRS vagy EDGE jöhet szóba, mivel se 3G, se HSDPA – Wi-Fi meg végképp nem – található meg a repertoárban, a Teleca böngészője nem a legjobb, talán az Opera Minit javasolnánk telepítésre. Helyi adatátvitelre 2.1 Bluetooth vagy USB áll rendelkezésre, opcionálisan megvásárolható tévékábel is hozzá. A telefon akkumulátora egy 900 mAh-s változat, gond nélkül viszi a három-négy napot is, bár ha a kamerázásra ráfekszünk, hamar feladja az akkumulátor a harcot.  

Konklúzió

Az LG KC780 egy meglehetősen jó ár-érték arányú telefon, bár akad néhány dolog, amit fel kell adni az ár oltárán, ilyen például a 3G és HSDPA hiánya, a fém burkolat hiánya, de sokak számára fájó lehet még a témák bővíthetőségének elmaradása is. Ha a jelenlegi 50 ezer forintos független ára kicsit lejjebb csúszik, megfelelő alternatíva lehet a 8 megapixeles fotómobilra vágyók számára.

lg kc780

lg kc780