LG GD900
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.80

Tudás: 7.20

Minőség: 6.80

Értékelés: 7.60 | Szavazatok: 5

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Az LG GD900 mobilon legelőször akkor döbbentünk le, amikor bemutatták, hiszen az átlátszó billentyűzet akkor valami fenomenális, érthetetlen és megfoghatatlan fantasztikum volt. Reméltük, hogy a mobil legalább ennyire ledöbbent majd minket tudásban is. Nos az LG-nél rágyúrtak, tényleg van valami a készülékben. A tesztmobilt az LG PR ügynökségétől kaptuk meg egy bő hétre, kellett is ennyi, hiszen a kollegák nyakra-főre kérték kölcsön „csak egy percre, hadd nézzem meg”.

A telefon mellett a dobozban találtunk egy töltőt, egy adatkábelt és egy microUSB-vel ellátott headsetet. A telefon méretben pont jó, bár a 13.5 mm már néha kevésnek érződik telefonáláskor, én személy szerint nem is nagyon értem ezt a vékonyság-mániát, amely az utóbbi években egyre inkább elharapózik kontinensünkön.

 gd900

A telefon, bár felsőkategóriás, nem egészen érthető módon mégis műanyagból készült, bár a billentyűzet eleje üveg. Azért elvárható lett volna egy karcálló üveg-fém kombó a kivitelezésnél. Sajnos a műanyag nem annyira nyerő, mert bár az előlapon karcnak nyoma sem volt a tesztmobilon, a hátlap azért már elég viseletesnek mondható, holott biztosan nem használták a tesztkészüléket minden nap. Ezért legalább öt fekete pont jár.

 lg gd900

A telefonban egy 3 colos, 480×800 pixeles érintőkijelzőt találunk, amely 16 millió színt vonultat fel, kapacitív és dual touch-ra képes, a képélesség igazán magáért beszél. Bejött a rezgéses visszajelzés, igazán diszkrét, ráadásul sokféle rezgésből és erősségből válogathatunk.

A kijelző felett a hangszóró, a videóhívásokhoz használatos kamera (használja ezt valaki még?) és egy távolságmérő szenzor található, míg a kijelző alatt három, szálcsiszolt fémnek tűnő érintős gomb leledzik, ezek a híváskezdeményezéshez, -megszakításhoz és a főoldalra visszatérésre szolgálnak. Kissé hátrány, hogy a csúszka szétnyitásakor vagy a kijelzőt tapicskoljuk össze vagy garantáltan a gombok egyikét megnyomjuk.

 lg gd900

A mobil legdögösebb részét akkor láthatjuk meg, ha szétnyitjuk a csúszkát, hiszen előbukkan a világ első átlátszó billentyűzete, ez már önmagában is nagyon vagány, de este, sötétben megvilágítva pláne. A háttérvilágítás ugyebár az átlátszóság miatt más, mint a megszokottak, az oldalán található fém keret és a feliratok világítanak gyakorlatilag. Sajnos azt nem árulta el a gyártó, hogy milyen mérnöki bravúrral oldották meg a működést, de első osztályú!

Ami a gépelést illeti, picit furcsa, hogy billentyűzetnek billentyűzet, de az ember mégsem érzi a pötyögést, szokni kell, de mindenképp nagyon jó hatásfokkal működik. A hátlap sem marad ki az egyediségből, egyetlen nagy bajunk, hogy bár nagyon tetszetős a füstös hatásúra festett műanyag, mégiscsak műanyag és bizony cefetül karcolódik. A szétcsúsztatás után a hátlapból előbukkan a 8 megapixeles kamera és oldalt a microSD kártya helye is, ez nagyon frappáns megoldás.

 lg gd900

Az LG GD900-ban a 3D S-Class kezelőfelület található, amely igazán bejött! Először is észrevehető a kezdőképernyőn négy pötty, ez a négy, horizontálisan elhelyezkedő főképernyőt mutatja, mind a négy másra használható és mind a négyhez egyedi hátteret rendelhetünk, valamint megadható, hogy melyik legyen a kezdőképernyő.

Az első egy gyorsindító a kedvenc programjainknak, a másodikra gyárilag meghatározott és nem bővíthető számú widgeteknek ad helyet, a harmadik egy amolyan HTC-szerű, körbe görgetős gyorstárcsázó, ahol a kontaktjaink fotóját is láthatjuk, míg az utolsó képernyőn a zenék és képek között válogathatunk. Igen tetszetős még az új, animált és gyors főmenü is, amely kissé iPhone-szerű, de mégsem az. Adott négy sor, amelyeket horizontálisan húzigálhatunk ide-oda, így kerülnek elő a funkciók, opciók, ezek a Kommunikáció, Multimédia, Kellékek és Beállítások csoportokra lettek felosztva.

Az egy sorban látható ikonok sorrendjét szabadon variálhatjuk. A szokásos fekete menün kívül létezik egy fehér hátterű változat is, ez újítás az Arena-hoz képest.

 lg gd900

Nagyon tetszett még a task manager, amelyet a középső gomb hosszú lenyomásával hozhatunk elő. Az itteni funkciókhoz előre definiált gesztusmozdulatokat rendelhetünk hozzá, ezek hatékonyan működnek is. Ehhez a főképernyőn vagy a billentyűzeten csak rajzolni kell a mozdulatsort és máris adott programhoz ugrik a telefon.

 lg gd900

Alapok

A telefonkönyvben maximum 1000 nevet lehet eltárolni, rendkívül sok extra mezővel. A lista kezelése nekem nem volt egyértelmű a kezelése, a görgetés sem jó, nagyon akadozik, nehéz elkapni a gyors görgetéshez szükséges virtuális, pici gombocskát.

Érdemes egy pillantást vetni a hívásnaplóra is, amely végre nem az évek óta, szinte minden gyártónál megszokott változat, itt láthatók ugyanis az üzenetek és a videohívások is, de egy igen pöpec szűrőrendszerrel is válogathatunk, hogy mit kívánunk megtekinteni az előzményekben. Az üzenetkezelő rendben van, semmi extrát nem tud, de nem is szükséges. Szöveg begépelésére adott a billentyűzet, a rajta való kézírás-felismerő, valamint fektetve van virtuális QWERTY gombsor is.

 lg gd900

Multimédia

A GD900-ban egy 8 megapixeles, autofókuszos kamera teljesít szolgálatot – ez immár a negyedik ilyen LG –, különlegessége a beállítások opció, ahol is egy virtuális tárcsát kell forgatni. Ennek egyedüli hátránya, hogy iszonyatosan sok a beállítási lehetőség és macerás megtalálni azt, amit aktuálisan keresünk. Videókat 720×480 pixelben, 30 fps értékkel, mpeg4 formátumban rögzíthetünk.

Érdemes a galériát közelebbről is megtekinteni, hiszen ha oldalra forgatjuk, a giroszkópnak köszönhetően elfordul és trendi külsőt is kap, valamint a nagyítás funkció nemcsak az érintőképernyőn érhető el, hanem érdemes kipróbálni a billentyűzetet is erre, hamar le fog esni a kollegák, barátok álla, amikor a billentyűzeten matatunk és közben a fotót nagyítjuk, forgatjuk, léptetjük. ;)

 lg gd900

A zenelejátszó a gyermekbetegségei ellenére is tetszetős. Hibának róható fel, hogy a számok címe nem látható egyben és bár fut a háttérben, de ha tudni szeretnénk, mi szól, akkor a felső tálcát lehúzva tudhatjuk csak meg. Szerencsére ID3-tag szerinti szűrő és hangszínszabályzó van és értelme is van kipróbálni. RDS-es FM-rádió is adott, ez szintén fut a háttérben. A gyári agybadugós füles biztosítja a minőségi zenehallgatást.

 lg gd900

lg gd900

Internetezhetünk is a mobillal, ehhez EDGE, 3G, HSDPA és Wi-Fi áll rendelkezésre, HSUPA nincs. Adatkommunikációra használható még a microUSB 2.0 és a 2.1-es, A2DP szabványt is támogató Bluetooth. Gyárilag egy 1000 mAh-s akkumulátort kapunk a telefonhoz, sok nyomkodással egy-másfél napig bírja, ám ha csak „átlagosan” használjuk, simán elketyeg 4 napot is.

lg gd900

lg gd900

lg gd900

A naptárba 500 bejegyzést menthetünk, van napi, heti és havi nézet, valamint adott 11 ébresztő is számos beállítási lehetőséggel (ismétlés, jelzés módja, hang és rezgés típusa, szundi ideje). A készülék kapott egy külön Google menüpontot, itt találjuk meg a Gmailt, a Bloggert és a YouTube-ot, ezek mind internetre visznek azonnal. Egyetlen kivétel a Google Maps, amely azonban csak pozíció meghatározására lehet jó és térképböngészésre, mivel GPS nincs a mobilban.

 

Összegzés

Az egyediséget kell az LG GD900 mobilban leginkább megfizetni, a különlegesség, különcség érzését, amely mindig átjárja az embert, amikor kézbe veszi a telefont. A tudás, az exkluzivitás, az S-Class kezelőfelület miatt megéri a pénzét, kár hogy az anyaghasználatra már nem fektettek akkora hangsúlyt a fejlesztésnél.