LG_G2

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.21

Tudás: 8.28

Minőség: 8.19

Értékelés: 8.22 | Szavazatok: 243

Szavazzon Ön is!

Az LG nemrég mutatta be legújabb csúcsmodelljét, az LG G2-t, amellyel a felsőkategóriában próbálja elhódítani a jövendő okostelefon-tulajdonosokat a konkurenciától. És mennyire be is jön nekik! Olyan modellek az ellenfelek mint a Samsung Galaxy S4 vagy a HTC One, és akkor még nem is beszéltünk az elsőosztályú fotózási képességekkel rendelkező Lumia telefonokról. Az LG sajnos nagyon hosszú évek óta nem tudott igazán jó mobilt felmutatni, általában a futottak még kategóriába került vissza a kütyü-rajongók között. Tény és való, hogy sok apróságot egyértelműen a Samsungtól nyúltak, elég csak megnézni például az ablakos tokot, ám újdonság is található a repertoárban, ilyen a hátlapi gombok megjelenése az előlapi és az oldalsók helyett, amely első hallásra használhatatlannak tűnik, pedig jó. A VIP Phone-tól kapott gyári dobozban az LG G2, a hálózati töltőfej, az adatkábel és a minőségi, lapos kábellel ellátott, hófehér, agybadugós, QuadBeat 2 headset kapott helyet.

 A telefon igazán méretes, nagyobb az S4-nél minden tekintetben, ám mégsem esik ki feltétlen a kézből, bár elsőre megszokást igényel. A hátlapi gombok nekem nem esnek kézre egyszerű kézben tartásnál, de hívásnál már igen. Szerencsére a képernyőzár oldását és zárását a kijelzőre mért dupla koppintással (Knock On funkció) is aktiválni lehet, így nincs szükség a hátlapi középső gomb használatára. Szívem szerint minden okostelefonba kötelezővé tenném ezt az opciót, roppant kényelmes. A lezáráshoz egyébként elég az értesítési sávra koppintani kettőt vagy a kijelző widgetet, gyorsindítót nem tartalmazó részére. Ami a dizájnt illeti, igen vékony, tepsi telefon a G2, viszont minimalista, a fehér modell pedig kifejezetten szép. Elsőre feltűnő a kijelző körüli alig-keret, ez alig 2.65 mm. A hátlap mintás (jééé, mint a Samsungnál), viszont csúszós, fényes, lakkszerű réteg borítja. A G2 tetején csak az infra portja és a másodlagos mikrofon látható, alulra került a microUSB, a 3.5-es jack dugó (ez nem túl jó ötlet, kézben fogva a telefont kényelmetlen a fogás), valamint a nem-előlapi, de legalább dupla hangszóró.

A legdurvább talán a kijelző, hiszen 5.2 colos, ehhez 1080p felbontás, tehát full HD és 424ppi pixelsűrűség, valamint Gorilla Glass 3 védelem jár. A True HD-IPS panel fényereje brutális (de tényleg, maximumon gyakorlatilag sosem használom), a színhelyesség első osztályú, a kép pedig szó szerint tű éles. Egyszerűen fantasztikus lett, szerintem a legjobb manapság. Ami viszont igaz, hogy hiába az 5.2 col, a fizikai méret tényleg méretes, ám mivel nincs előlapi gomb, így a rendszerbe integrált billentyűket lehet használni, ezek viszont egy jó részt elvesznek az élményből, összességében tehát a hasznos felület kisebb mint az S4-é például. Ami a hardvert illeti, a manapság elérhető leggyorsabb CPU, a Qualcomm négymagos, 2.26 gigahertzes órajelen ketyegő Snapdragon 800 processzora teszi a dolgát, megfelelően teszi a dolgát a 2 gigabájt RAM-mal együtt (bár megjegyzem, sikerült azért kiakasztani a G2-t még így is, amikor is 5-10 mp-es késéssel volt képes reagálni dolgokra).

A kijelző fölé kerültek a szenzorok, az előlapi kamera és egy értesítési LED, amely több színben képes jelezni az elmulasztott eseményeket. Az egyik szenzor egyébként a Samsungtól ellesett megoldáshoz szükséges, hiszen az LG G2 is képes a tekintetünket figyelni, így amíg nézzük azt, nem kapcsol le a megjelenítő, valamint a videókat is megállítja, ha félrepillantunk. Szemüvegesek hátrányban. :) Az említett hátlapon középre került a kamera, a LED vaku, alatta pedig a már említett gomb-trió foglal helyet, ezek a fel-le, köztük pedig a képernyőzár gombja. Az Android 4.2.2 rendszert (januárban jön várhatóan az Android 4.4 KitKat update) az LG igencsak telezsúfolta funkciókkal, plusz tudással, azonban szerencsére ez nem zavaró a napi használat során, sőt, erősíti a személyre szabás érzését.

Szót érdemel a Slide Aside, egy háromujjas gesztussal a háttérbe tehetők alkalmazások, későbbi újra megnyitásra, ez elég nehézkes, én legalábbis nehezen hoztam össze a műveleletet. Ötletes a QSlide alkalmazások, melyek az értesítési redőnyt lehúzva a toggle ikonok alatt találhatók. Ide pakolhatja a felhasználó az LG által megadott programokat, ízlés szerinti sorrendben (persze saját gyorsindítót nem lehet kitenni, csak a gyári appokkal működik), ezek képesek kicsiben megnyílni, hogy bárhova húzhatók legyenek az aktuálisan használt app felett, természetesen ezek átlátszósága és mérete szabadon variálható.

Az LG elkészítette a Voice Mate-et, ez az S Voice és a Siri LG-féle átirata, azonban mivel gyárilag adott a tényleg jól használható Google Now, így nem valószínű, hogy sokan fogják használni. Hasznos gyári alkalmazás a Quick Remote, amely a telefon tetején található infra segítségével tudja távvezérelni a tévét, egyéb otthoni, kompatibilis kütyüt. A legjobb, hogy beállíthatók saját gombok, majd a készülék távirányítójával megtanítható a G2 a helyes működésre. Hibátlan! Külön hasznos, hogy ha épp egy alkalmazás meg van nyitva, úgy bejövő hívás vagy SMS esetén egy popup ablak ugrik fel, így nem lép ki az aktuális appból a készülék.

Imádtuk a beállításokban, hogy a virtuális billentyűk személyre szabhatók, több séma található benne, hogy milyen sorrendben szeretnénk látni a gombokat. A kötelezőkön kívül kérhető az értesítési redőnyt lehúzó illetve a QuickMemo funkciót előhívó gomb is. Mindenképp érdemes átnézni a beállításokról szóló képernyőmentéseket, hiszen elképesztően nagy a lehetőségek tárháza a tényleges személyre szabásra.

Amiben nagyot üt az LG G2, az a kamera. 13 megapixel, optikai képstabilizátor, zafírüveg lencse, mi kellhet még? Például 12-féle, előre definiált fotózási mód (HDR-rel, panorámával, sorozatfelvétellel, sport móddal, éjszakai felvétellel), hangvezérelt fotózás, fényerő-állítás, fókuszmód, ISO (100-800-ig), színhatás, időzítő, geotag rögzítés, kamera hang kikapcsolási lehetőség, hangerőgombra történő kattintás (ergo van fizikai gyorsgomb a képek ellövéséhez), és a kilencpontos autofókusz. A kamera szoftver piszok gyors, ráadásul igazán szuper fotók lőhetők vele, csak néhány konkurens képes szebb képeket készíteni. Persze csodák nincsenek, belenagyítva láthatók a „szőrök”, a zaj és a vonalélesség hiánya, de a konkurenciát figyelembe véve nincs miért szégyenkeznie a G2-nek. Videót maximum 1080p@60fps-sel tud rögzíteni, használható itt is az S4-ben debütált kettős kamera.

A zenelejátszójának nincs miért szégyenkeznie, extra tudásként megemlíthető talán a hangszínszabályzó, ahol egyedi beállítások is elérhetők, lekérhetők YouTube találatok az aktuálisan hallgatott számokhoz, de akár a Dropbox-ból is képes lejátszani az oda feltöltött zenéket.

A beépített, 3000 mAh-s akkumulátor egyszerűen elképesztően jó, megszokott, átlagos használatomhoz képest bő dupla annyi üzemidőt biztosít mint bármely más telefon! És ez komoly, nincs mögötte hackelés, semmi, fórumokba is érdemes benézni, a Note szérián kívül nem láttam még ilyen hibátlan energiagazdálkodással ellátott okostelefont. A két napot lazán végigtolja úgy, hogy Wi-Fi vagy mobilnet megy, napi bő 1 óra állandó kijelzőhasználat, közben Facebook, zene (éljen a vonatozás), napi 1-2-3 óra Wi-Fi-s hanghívás, közben böngészéssel karöltve. Tény, hogy van azért trükk itt az LG részéről, ugyanis ha a megjelenített tartalom egy idő után nem változik, úgy képes energiatakarékos módba váltani a telefon, így huszonhat százalékkal kevesebb energiát igényel. Interneteléréshez van minden, így 150/50 Mbit/s 4G és 42 Mbit/s HSPA+ is, kétcsatornás Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 LE, NFC, DLNA. A Chrome mellett megtalálható az LG gyári böngészője is, ezzel elmenthetők weboldalak későbbi offline olvasáshoz, de akár lebegő ablakként is megnyitható. Ami nagy hátrány lehet, hogy a 16 vagy 32 gigabájtos memória nem bővíthető, cserébe viszont legalább MHL segítségével pendrive ráköthető (na de mégsem így mászkál az ember, egy telefonból lógó pendrive-val).

Összességében elmondható, hogy az LG G2 egy rendkívül jól sikerült okostelefon, a hátlapi gombos újítás jól sikerült, a rendszer gyors és sokrétűen személyre szabható, a kijelző gyönyörű. Figyelembe véve a cikk írásakor aktuális, 130 ezer forint körüli árat, abszolút versenyképes a konkurenciával. Imádtuk és ajánljuk bárkinek!

Az LG G2 teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, melyet ezúton is köszönünk!