LG_BL20_Chocolate

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 5.54

Tudás: 4.15

Minőség: 5.31

Értékelés: 5.00 | Szavazatok: 13

Szavazzon Ön is!

A válasz természetesen igen, hiszen az LG Chocolate sorozata mindig is nagy sikernek örvendett. Az LG BL20 ugyan nem mai csirke, „véletlenül” került szerkesztőségünkbe az /txt/hirek/kepek/xxl_20100509.jpg  jóvoltából és mivel még nem készült róla teszt, úgy gondoltuk, megéri a billentyűkoptatást a nőies darab. Még tavaly ősszel mutatták be a kis mobilt az LG BL40 (teszt itt olvasható) mellett, amely kevésbé erős tudású és kevésbé hasbavágós árcédulát kapott.

/txt/hirek/kepek/kulso1 440_20100509.jpg

Első ránézésre kissé nehéz eldönteni, hogy tényleg csak csajoknak szánták-e az ütős, vörös-fekete színösszeállítású készülékházba bújtatott mobilt, hiszen a fekete többségben van rajta, a piros érintőszenzorok pedig nem kifejezetten gázosak még pasi kezében sem. A gyári dobozban a telefon alatt megtaláljuk a hálózati töltőfejet, egy microUSB adatkábelt – ez számítógépre kötve tölti a telefont – és egy sztereó headsetet, microSD kártya azonban sajnos nem képezi a csomag tartalmát, pedig akár 16 gigabájtos változattal is megbirkózik a mobil.

/txt/hirek/kepek/kulso2 440_20100509.jpg

A 106.9 × 50.8 × 12.3 mm fizikai méretekkel rendelkező, 115 gramm tömegű, szögletes telefon előlapja konkrétan teljesen fekete, amíg életre nem kel, de ezt később mutatnánk be. A jobb és bal oldalát azonban már ezüstös csík dobja fel, a bal oldal a rendszercsatlakozó és a headset közös portját rejti fedél alatt, míg a másik oldalon az ügyesen elbújtatott hangerőgomb párosa és a kamera gyorsgombja foglal helyet. Ha alul és felül is megnézzük a telefont, akkor bizony már előbukkant a vörös szín, felül a képernyőzár gombjával együtt.

A hátlapon egy szolid LG felirat és az 5 megapixeles kamera látható, ez utóbbi ezüst keretbe bújtatva, Schneider-Kreuznach lencsével és dupla vakuval felszerelve. Nem örülünk neki, hogy a microSD kártya slotjához csak úgy férhetünk hozzá, ha levesszük a hátlapot (amely mondjuk nem egy nagy mutatvány).

/txt/hirek/kepek/kulso3 440_20100509.jpg

Az előlap kétharmadát a 2.4 colos, QVGA felbontású TFT megjelenítő foglalja el, alatta a nagy fekete üresség azonnal életre kel, amint bekapcsoljuk a telefont vagy felcsúsztatjuk a csúszkát. Ekkor előbukkan a kilenc érintőszenzor világítása és gyönyörűvé varázsolja az előlapot. A szenzorok igen jól használhatóak, a nyomásérzékenységük kitűnő, sokkal jobb mint a régi csokié volt, ezen láthatóan sokat dolgoztak a mérnökök.

A két felső szélső gomb szoftgomb, a bal alsó a task manager, az aktuálisan a háttérben futó programok listáját mutatja, míg a jobb alsó egy gyorsmenüt hoz elő, amelynek tartalma személyre szabható, gyakorlatilag widgetként használhatók (bár a legfontosabb funkció, a főképernyőn való futás nem megy, mindig a menüből kell kikotorni őket). A nálunk jár LG BL20-ban megtalálható volt az ébresztő itt, a jegyzetek, a naptár, a vip partnerek, az időjárás és a képes telefonkönyv is.

/txt/hirek/kepek/kulso4 440_20100509.jpg

A menü sajnos nem S-Class, bármennyire is szeretnénk, azonban az ikonokat onnan vették, így némi hatásvadász jelleggel első blikkre talán még S-Classnak is nézhetjük. A menü beállítható listás és rácsos változatra is, ki mit preferál, valamint több betűtípus közül is választhatunk, az LG ezt a szokását jó ideje megtartja, aminek nagyon örülünk, a legtöbb másik gyártó alig-alig engedélyez a usereknek ilyen opciót.

/txt/hirek/kepek/1_20100509.jpg

Az Alkalmazások menüpont rejti a zenelejátszót, amely képes ID3 tag-ek alapján szortírozni a zenéket (előadók, albumok, műfaj szerint), megjeleníti az albumborítót, mutatja adott számból hány másodperc telt el és mennyi van még hátra, de azt is megtudhatjuk a jobb felső sarokban, hogy az albumban hányadik az aktuálisan játszott szám. A lejátszó fut a háttérben, felismeri a lejátszási listákat és még hangszínszabályzó is van benne.

/txt/hirek/kepek/2_20100509.jpg

A gyári headset kétfelé szedhető és 3.5 mm-es jack dugóval ellátott (piros pont), igen szépen szól, nem valószínű, hogy hamar le akarnánk majd cserélni. Itt megtalálható még az FM-rádió is, amelynél az antenna funkciót a headset vezetéke tölti be. Játékokból több áll rendelkezésre (Sudoku Cafe, Mini Game Planet, Abracadaball Demo, Brain Challenge, Volume 2 Demo, Diamond Twister Demo, Ferrari GT Demo, Midnight Pool 2 Demo, Prince of Persia Demo), alkalmazást előre telepítve nem találunk sajnos.

/txt/hirek/kepek/3_20100509.jpg

A telefonkönyvbe összesen ezer kontaktot menthetünk el, csoportokat létrehozhatunk. Üzenetekből akár ezret is elmenthetünk, semmilyen extra funkciót nem kell keresni, teszi a dolgát. A szervezőben található a naptár, amelybe maximum 500 bejegyzést menthetünk el, de van itt feladatok, jegyzetek, fényképjegyzet és dátumkereső. Előbbi az elkészített fotónkból rajzot készít, ez utóbbi funkcióját tekintve érthetetlen. Talán csak akkor van értelme, ha tízévente egyszer kíváncsiak vagyunk, hogy mondjuk húsz év múlva az év ugyanez a napja a hét melyik napja lesz.

/txt/hirek/kepek/4_20100509.jpg

Fotózásra egy 5 megapixeles kamera adott, azonban hiába a neves Schneider-Kreuznach optika, nem ettől lesznek világbajnokok a fotók. Az LG BL20 ékes példája annak, hogy a megapixelek számának növelése nem egyenlő a minőség emelkedésével, ennek ellenére erős átlagot hoz a gép, a színek ugyan szépek, de éleket alig-alig találni, azt valahogy összemossa a szoftver. Videó felvételére van lehetőség, QVGA felbontásban.

/txt/hirek/kepek/kam1 440_20100509.jpg

/txt/hirek/kepek/kam2 440_20100509.jpg  

Internetelérést GPRS, EDGE és HSDPA is biztosít, Wi-Fi-t ne keressünk, ez nem az a kategória. A gyári böngésző jól mutatja az oldalakat, megfelelően tördeli, ám ha a telefon menüjében betűtípust váltunk (kettő van, betűméretből pedig négy), úgy a böngészőben az internetoldalak is így jelennek meg (elég nagy butaság). 

A gyári akkumulátor 900 mAh-s változat, ez 2-4 napig képes életben tartani a BL20-at, attól függően, hogy mennyit internetezünk, használjuk-e a Bluetooth-t bekapcsolva vagy esetleg sok zenét hallgatunk-e rajta. Akad még a menüben Médiaalbumnak becézett fájlkezelő, ez fülecskékre bontva mutatja a belső memóriában és a microSD kártyán található fájlokat.

/txt/hirek/kepek/5_20100509.jpg

Az LG BL20 egy igazi divatmobil, amely tudásban átlagos, ám a kamera és a külső tényleg erőssé teszik. A mobil megjelenésekor még elég durva árat kapott, 80 ezer forintért lehetett hozzájutni, ám manapság egy új alig kerül 40 ezer forintba függetlenül, ez egy relatíve elfogadható ár már ezért a tudásért és külsőért.

 

Az LG BL20 tesztkészüléket az /txt/hirek/kepek/xxl_20100509.jpg -től kaptunk, amelyet ezúton is köszönünk.