Jumper EZpad 6
1

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatSzavazás

Külső: 9.20

Tudás: 8.53

Minőség: 8.60

Értékelés: 8.78 | Szavazatok: 15

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


 

Bevezető, tartozékok

Korábban az Onda oBook 20 Plus Tablet PC tesztben már szó volt róla, hogy a táblagépes lázat egyértelműen az Apple indította el az első iPadekkel 2010 folyamán. A Google is komoly sikereket ért el az Android alapú tabletekkel, a Microsoft azonban kimarat a jóból. Azonban ők is nagyon jól látták, hogy amennyire jól használhatóak a tabletek média tartalmak fogyasztására, annyira nem lehet velük dolgozni és érdemesebb átülni egy hagyományos géphez, és billentyűzettel, egérrel tevékenykedni. Ezért a Microsoft összefogott az Intellel és megteremtetettek egy új kategóriát. Egy gép áráért két eszköz funkcióit kapjuk 2 az 1-ben, ergo mindkét igénytípust képes kiszolgálni, tehát médiafogyasztásra hátradőlős (lean back), illetve munkára előredőlős (lean forward) felhasználásra is "tökéletes" és persze Windowst futtat.

Igazi alternatívát nem jelentettek a rendmondiak szoftverével működő tabletek/2-in-1 gépek, a zöld robotos és vérprofi marketinggel támogatott Apple által uralt piacon. Képbe kerültek az elérhető árú eszközökre szakosodott gyártók, amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek az olcsó táblagépek készítésében, mint például az Onda vagy a Jumper. Eltörölték 2014 nyara után a 9 col alatti eszközök Windows-licencdíját is, de a helyzet így is reménytelen volt. A Windows 8 nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Az áttörést a Windows 10 hozta, ahol a Microsoft kimondottan figyelmet fordított az érintőkijelzős gépekre és igazi "touch-first" érintésre optimalizált, érintős kezeléshez fejlesztett OS lett a végeredmény. Meg is érkeztünk tesztünk főszereplőjéhez, amely a Jumper EZpad 6 2 in 1 Tablet PC lesz.

Jumper Computer Technology Co., Ltd. 1997 óta tevékenykedik, a gyár Shenzhen belvárosától mintegy 40 percnyi autóútra található. A képen látható ismert nevekkel dolgoznak együtt, az Intel 2000, a Microsoft 2012 óta stratégiai partner.

A készülék a fentebb látható nagy fekete papírdobozban érkezett. A felső részen középen, hangsúlyos nagy EZpad felirat, a pakk alján pedig ugyan itt a gyártó neve olvasható. A tároló egység oldalain helyeztek el még különböző infókat tartalmazó matricákat, két QR kódot és nagyon szimpatikus módon a gyár elérhetőségét, ami a következő 生产地址: 深圳市龙岗区坪地街道坪西南路13-2号. Nem bánnám, ha mellőznék ezeket a feliratokat a nemzetközi piacokra szánt termékek esetében.

A doboz a fenti képen látható habszivacs ágyba fektetett masinát rejtette. Presser Gábor - Nagy utazás című dala ugrott be, nem lesz gond a hosszú szállítás alatt, a készülék biztos nem sérül meg ilyen tuti szivacs koporsóban. Maradva a dalnál "Fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál" hát igen, bizonyára elfáradtak a sok mellékelt tartozék becsomagolásakor és mintha régebben több minden járt volna alapból. Mindössze egy 3 Amperes, nem EU szabványú rögzített végű töltőt kapunk, jobb lett volna egy töltőfej plusz csatlakoztatható adatkábelt kombináció, az OTG kábelről nem is beszélve.

Külső, kijelző

Kézbe fogva rögtön érezhető, hogy nem céllövöldés bóvlival van dolgunk, bár ehhez hozzátesz a gép tekintélyes, 700 grammos súlya is. Az EZpad 6 széthúzható hibrid, így a billentyűzet dokkolóról leválasztva a kijelzőt egy komplett, teljes értékű tabletet kapunk. Mindezt egy kisméretű, erős mágnesekkel szerelt zsanérnak köszönhetjük, amely összetartja a két részt. A táblagép 290×180×10 milliméteres dimenziókkal rendelkezik, inkább ölben vagy asztalon kényelmes a hosszú távú használata.

A készüléket táblagépként használtam, mert billentyűzet nem érkezett meg időben a kínai újév (Chinese New Year) miatt. A fém készülékház elöl üveg, oldalt és hátul műanyag borítást kapott. A felhasznált plasztik minősége jó, de kijelző védelemre nem gondoltak a mérnökök, ezért védőfóliát a későbbiekben nem árt beszerezni. A lekerekített szélek miatt kényelmesen illeszkedik a tenyérbe a kütyü, összeillesztési minősége korrekt. Az előlap nagy részét természetesen a kijelző uralja. Fent középen egy 2 megapixeles frontkamera, lent szintén ugyan ott egy Windows jelet találunk, ami kapacitív gomb is egyben és a Start menüt hozza elő. A kijelző körüli keret szélessége megfelelő, nem fog a hüvelykujjunk véletlenül a kijelzőn tapicskolni.

Bal oldalt fent helyezték el a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombokat, amelyeknek nyomáspontjuk jó, nem lötyögnek. A táblagép bal oldalán található egy micro HDMI, micro USB, 3.5 mm-es jack aljzat, töltő port, microSD kártyahely és a hangszóró zárja a sort, amiből a jobb oldalra is került. A mágneses dokkoló port a tablet aljára került, ide csatlakoztatható a billentyűzet és utána notebookként használható az EZpad 6. Mivel tablet-laptop hibrid gépről van szó billentyűzet nélkül is nagyon jól működik a technika – táblagépként.

A 11,6 hüvelykes, 1920×1080 pixeles, vagyis full HD felbontású kijelző mind a tíz ujjunk érintését képes egyidejűleg érzékelni. A 16:9-es képarányú IPS megjelenítő 190 ppi-s pixelsűrűsége átlagos felhasználásra elég. A betekintési szögekre sem lehet egy árva panaszunk sem, mint ahogy az érzékenységre és a fényerőre sem.

A hátlapon sok érdekes nincs, a gyártó nevét és némi logografikus írást találhatunk mindösszesen.

Hardver, szoftverezettség

A Jumper EZpad 6 2 in 1 Tablet PC gépházában értelemszerűen Intel szív dobog, abból is a 2016 februárjában bemutatott Cherry Trail platformra épülő Atom X5-Z8300 rendszerchip utódjának szánt x5-Z8350 verzió. Az INTegrated ELectronics (INTEL) egy kisebb frissítést végzett az alacsony fogyasztású Atom chip családon belül. A korábbi gyakorlatnak megfelelően elsősorban frekvencia emelés történt. Az alap órajel nem változott 1,44 GHz, azonban a Turbo frekvencia magasabb lett 1,92 GHz. A 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő, 64 bites utasításkészletű processzorban változatlanul négy Airmont mag működik. Az Intel az update során javított néhány problémát is, mint az Alpha blending és az ATSC grafikai megjelenítés.

A CPU alacsony fogyasztásának köszönhetően (SDP 2 Watt) teljesen passzív, ventilátor nélküli, így hangtalan hűtést kapott. A grafikus gyorsítást a processzorban lévő integrált 8. generációs, 12 számolóegységes HD Graphics 400 végzi, amelynek órajele 200/500 MHz. Rendszermemóriából 4 gigabájt LPDDR3 RAM modul áll rendelkezésre. Az eMMC adattároló 64 gigabájtos, amiből 46,3 használható fel szabadon. A tárhely tovább bővíthető, egy 128 gigabájtos microSD kártyát bármikor bepattinthatunk fotóknak, filmeknek.

A gép első bekapcsolásakor angol nyelven indul el az aktivált Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer. A Windows Gépház Idő és nyelv beállítás menüjében a nyelvi csomag letöltése és egy újraindítás után már anyanyelvünkön kommunikál velünk a táblagép. Meglepetés nem fog érni minket, ha használtuk már asztali gépen vagy a laptopon a rendmondiak szoftverét. A Microsoft nagyon jól optimalizálta az érintő felületes vezérléshez az OS-t, így billentyűzet és egér használata nélkül tökéletesen használható a masina. Az utóbbiak csatlakoztatása után notebook üzemmódban még egyszerűbb dolgunk van.

A szoftverkínálat gyakorlatilag megegyezik azzal, amit egy friss telepítés után az asztali gépünkön is látunk. Hiányzott azonban az Office Mobile programcsalád, ami az Onda Obook 20 Plus esetében alapból fent volt, de a hibát gyorsan lehetett orvosolni. Megoldásként a Windows Áruházból ugyanúgy letölthetünk gyakorlatilag bármit, mint ahogy az internetről is, az .exe kiterjesztésű fájlokat kezeli az EZpad. A FIFA Mobile Soccer játékkal 30 percet játszva, a készülék 11%-ot merült, a maximális hőmérséklet 63 Celsius fok volt, amit a háttérben futó Core Temp mért. Az Intel Atom CPU a gyártói előírás szerint 90 Celsius fokot bír elviselni károsodás nélkül. Benchmark teszteket nem végeztem. A lentebb látható képen átlag felhasználás van szimulálva. Négy megnyitott oldal a Chrome böngészőben, plusz a Groove Zene alkalmazásban is pörög a zene. A gépsárkány alacsony rendszerterhelést jelzett és fürgén reagált minden érintésre, probléma egy szál sem.

Felhasználói élmény, multimédia, összegzés

Ez a hardver amúgy tökéletes sebességgel képes meghajtani a gyárilag a készüléken lévő Windows 10 operációs rendszert és az azon lévő szoftvereket is. A bekapcsoló gomb megnyomása után 43 másodperc elteltével már tevékenykedhetünk is. Egyedül a grafikus teljesítmény az, amelyben a gép nincsen a topon, de ezért aligha lehet szemrehányást tenni. A beépített Intel HD Graphics átlagos feladatokra, Word/Excel munkához, videolejátszás hardveres gyorsításához, régebbi játékok futtattatására tökéletesen elegendő, egyedül a 3D-s játékokkal gyűlik meg a baja, ami viszont a célcsoportnak aligha jelent problémát.

A WiFi modem egycsatornás 802.11 b/g/n szabványú, nagyon jó érzékenységű, támogatja a WiDi és HotSpot funkciókat. Az eszközben nincs SIM kártya foglalat (WiFi-only), mobilnetezni csak USB-s modemmel tudunk. Bluetoothból a szokásos 4.0 jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, és természetesen OTG támogatással.

Rendelkezésünkre áll még egy miniHDMI kimenet is, ami dicséretes. Szenzorokból nincs túl nagy választék, mindösszesen egy gyorsulásmérő (accelerometer) áll rendelkezésre. Az előlapon elhelyezett 2 megapixeles kamerával fényképezni teljesen felesleges, de nem is ez a funkciója, Skype beszélgetésekhez tökéletesen megfelel. A két oldalon lévő szteró hangszórók megfelelő hangerővel és élvezhető hang minőséggel örvendeztetnek meg minket. A Lithium-Polymer akkumulátor 7000 milliamperóra kapacitású. Chrome böngészőből YouTube-on filmet nézni 5,5 órán keresztül lehet egy feltöltéssel. A gyári, 3 Amperes töltőfejjel, EU átalakítóval 260 perc alatt töltött 20-ról 100%-ra a készülék.

Hogy mit kapunk a pénzünkért?

Egy szép és tekintélyt parancsoló méretekkel rendelkező táblagépet, amelyen nagyon jól működik az érintőfelületes vezérlés, néha már az asztali gépen is tapicskolni kezdem a monitort, annyira megszoktam. Billentyűzet és egér csatlakoztatása után notebook módban némi kompromisszum árán teljes értékű mobil számítógépként használható. A táblagép 210 USA dollár, a billentyűzet 43 USA dollár. Az árban már a szállítási költségek is benne vannak, így 78.000 Ft kifizetése után a miénk lehet az Jumper 2-in-1 gépe. Ez az összeg elég húzós, de ha körbenézünk a piacon nem nagyon fogunk alternatívát találni ilyen paraméterekkel. A készülék ide kattintva vásárolható meg, a kiegészítő billentyűzetet pedig ide kattintva szerezhető be.

Kastély Béla