iHunt S100 Apex

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.88

Tudás: 6.88

Minőség: 6.88

Értékelés: 6.88 | Szavazatok: 8

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Különleges, hazánkban még nem elterjedt márkától, az iHunt hazai képviseletétől kaptunk több tesztkészüléket, a fókuszban most az S100 Apex! Az S100 Apex a cég eddigi legnagyobb teljesítményű és ezzel együtt újdonsága ellenére a legnépszerűbb a kínálatban. Ha pár szóban kellene jellemezni a telefont, akkor az Apex brutál strapamobil AMOLED kijelzővel, IP68 burkolattal és 6 gigabájt RAM-mal. Az első perctől ismerősnek éreztem a telefont.

A strapamobil kifejezés nem véletlen, a készülék szinte minden fizikai behatásnak ellenáll, nem véletlenül fejlesztették az aktív életet élők, valamint nehéz terepen, építkezésen dolgozók számára, akik okostelefont szeretnének, kompromisszumok nélkül. Szerencsére az Apex nem extrém vastag vagy nehéz.

Az Apex doboza jóval gazdagabb, mint amit megszoktunk más gyártóknál. Bár védőtokot nem kapunk – minek, amikor önmagában is többet kibír fizikai behatásokból, mint egy átlag mobil jó tokkal –, a hosszított végű USB C kábelen és az 5A-s töltőfejen kívül jár még egy microUSB-ről USB C-re átalakító adapter és egy USB C-s fülhallgató, amelynek fülbe dugható része nagyon hasonlít az Apple vezetékes fülesére. A listához tartozik egy darab fekete műanyag, amellyel a SIM tálcát lehet kinyitni, továbbá egy kijelzővédő fóliát is kapunk a gyári csomagban, egyet pedig az iHunt S100-on találunk felapplikálva.

20190524_171214

Az Apex erőssége a kijelző, ugyanis Super AMOLED panellel rendelkezik, amelyet Gorilla Glass véd a karcoltól. A 6.2 col képátlóhoz full HD+, 2248×1080 pixel felbontás és 19:9 képarány társul, abszolút megfelel a mai trendeknek. Ahogy azt megszokhattunk az AMOLED-nél, vibráló, erőteljes színek és mélyfekete jellemzi. A fényerő kültéren is megfelel, olvasható marad a tartalom a megjelenítőn, ez rendkívül fontos. Minimálisan árnyalja a képet csak a notch jelenléte, amely nem annyira zavaró, bár elég méretes, cserébe szoftveresen igény szerint eltüntethető. A szigetes benyúlás ad otthont az előlapi szelfi kamerának, a beszéd hangszórónak és a többszínű értesítési LED-nek.

Az iHunt S100 Apex hátulja matt üveg, így kevésbé látszanak meg rajta az ujjlenyomatok, viszont igazán egyedi a kinézete, nem sokan használnak még ilyen megoldást. A dual kamera mellett LED vaku található, az alul helyet foglaló hangszóró pedig kifejezetten tisztán és nagyon hangosan szól, meglepő módon a telefonoknál megszokott, tipikus doboz hang teljesen eltűnt.

A keret érdekessége a számtalan csavar, a gumi és a fém anyagok váltakozása. Jobb oldalon a hangerőgombok alatt a bekapcsoló-gomb, alatta pedig az ujjlenyomat-olvasó található, némileg szokatlan helyen első blikkre. Nem villámgyors, de pontos. Alul az USB C port és a mikrofon foglal helyet, míg bal oldalra a hibrid SIM tálca alá került egy funkciógomb, amelyhez három mozdulatra három funkció vagy alkalmazás társítható. Az ujjlenyomat-olvasó mellett a biztonságról arcfelismerő is gondoskodhat.

1-s100-700x700_2048x2048

A burkolat egy igazi strapamobilnak megfelelően IP68-as védettséget élvez, tehát víz- és porálló, valamint a sarkoknál jól látszik az extra védelem, az iHuntnál tudják, hogy a legtöbb mobil eséskor a sarkára érkezik, így ezt külön gumírozott résszel védik, amely belül fém betéttel egészül ki. Mindennel együtt kompromisszumos lett az Apex tömege, ugyanis 268 grammot nyom a mérlegen, így érezni, ha zsebbe tesszük, de még abszolút tűréshatáron belül van, ugyanez igaz a vastagságra, 12.85 mm ugyanis a telefon.

Az akadásmentes, villámgyors működésről a nyolcmagos, 2 gigahertzes órajelen dolgozni képes Helio P60 chipset gondoskodik, amely mesterséges intelligenciával és 6 gigabájt RAM-mal is felvértezett. Ez a chipset a MediaTek középkategóriájának egyik legfrissebb processzora, tudásban erősnek mondható, az AnTuTu benchmark programon 115-140 ezer pontot is elér gond nélkül. Tárhelyből sem szenved hiányt a felhasználó, ugyanis 128 gigabájttal lehet gazdálkodni, ha viszont ez sem lenne elég, további 256 gigabájtos microSD kártyát is benyel a hibrid dual SIM-es tálcán.

Android 8.0.1 rendszer futott a nálunk járt iHunt S100-on, azon pedig egy némileg személyre szabott kezelőfelület. Teljes értékű, a navigációs ikonokat kiváltó gesztusvezérlés nincs – egyelőre nem sok gyártó vezette be, amely tényleg jól is használható –, cserébe igény szerint a navigációs gombok eltüntethetők, így a 6.2 col teljes egészében kihasználható zavaró ikonok nélkül.

Screenshot_20190518-144256

A menü kérhető a főoldal mellé jobbra vagy külön „menüként”, beállítható egyéni effekt az oldalak váltásakor, az ikonméret módosítható, értesítési pötty pedig szintén kérhető vagy kikapcsolható igény szerint. Gyárilag számos appot kapunk előre telepítve, ám egyik sem zavaró.

Extraként a menüben megtalálható némi gesztusvezérlés, például dupla kattintással a kijelzőre bekapcsol a képernyőzár. Érdemes említést tenni a gyerekzárról, a csemetének ugyanis sokkal nyugodtabban ad oda az ember egy ilyen strapamobilt, mint az S100 Apex, mint egy csili-vili, sok százezer forintos darabot. Kézbeadás előtt bekapcsolható a gyerek mód, itt előzetesen a szülő megadhatja, milyen alkalmazásokhoz férhet hozzá az utód, de még a mobilnet mennyiségét vagy az időt is lehet maximalizálni, a kilépéshez kód szükséges. Toolbag, eszköztár néven fut a munkához hasznos appokat tartalmazó menü, van itt lépésszámláló, barométer, decibelméter, iránytű, nagyító, vízszintező, pulzusmérő is.

A hátlapon 16+8 megapixel felbontású dual kamerarendszer található, ahol a fő szenzor f/2.0 fényértékkel bír, a LED dual szintén. A kamera szoftverben a videó és fotó mellett megtalálható elmosott háttér/előtér – itt térmélység néven fut –, szépség mód, panoráma, monokróm és a hozzáértőbbek számára professzionális mód. A HDR könnyedén ki- és bekapcsolható, ahogy a vaku is, csak pár apróságért érdemes a beállításokat átnézni. Az előlapi kamera 8 megapixel felbontású, Sony IMX134 szenzort és f/2.0 fényértéket biztosít.

Screenshot_20190518-151227

Videóból maximum 1080p felbontásban lehet rögzíteni 30fps értékkel, ez a nagy átlag számára bőven tökéletes képminőséget hoz, az egyetlen baki, hogy .mp4 helyett .3gp kiterjesztést tud. A processzor által biztosított mesterséges intelligencia itt jelenik meg előre definiált módokban, úgymint éjszakai mód, naplemente, téli táj, party, stb. Az elkészült képek és videók minősége rendben van, a kitűnőt nem süthetjük rá, de az iHuntnak nem is ez volt a fő célja az S100 Apex-szel.

A zeneiséget FM-rádió biztosítja, azonban a 3,5 mm-es jack dugót eltüntette a gyártó, USB C végű vezetékes fülesre vagy vezeték nélkülire lesz szükség zenehallgatáshoz és telefonáláshoz. Adatkapcsolat szempontjából szinte minden adott, amire szükség lehet. Van kétcsatornás Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, USB C port, a mobilhálózatok között pedig a B20 is támogatást élvez, tehát vidéken is elérhető az Apex-szel hazánkban a 4G.

IMG_20190518_151130_1

A beépített akkumulátor nem kicsi, 5580 mAh kapacitású, támogatja a 24 wattos gyorstöltést – a saját töltőjével –, a vezetékmentes töltést, egyetlen hátrány, hogy strapamobilságából adódóan igen vastag a keret, így csak hosszított csatlakozót lehet beledugni. A jó hír, hogy a méretes telep hatalmas üzemidőt nyújt, a képernyőidő 11 óra felett végzett nálunk többször is (érdekességképp: egy átlagos mobil 4-7 órát tud).

Összességében az iHunt S100 Apex egy nagyon jól összerakott okostelefon, amely még küzd pár apró gyerekbetegséggel – a teljes magyar menün és a frissebb rendszeren már dolgoznak, egy frissítésen keresztül kapják meg a vásárlók később –, ettől eltekintve a piacon nincs hozzá hasonló, valóban jó tudású strapamobil, amely ellenáll a víznek, az ütésnek is, viszont minden okos funkciót biztosítani képes.

Külön kategóriája miatt éppen ezért nem is érdemes összehasonlítani a mostani trendi mobilokkal, bár az ára miatt kétségtelenül megteszi ezt mindenki, aki telefont keres. Akinek munkatelefon kell, amelyet a magánéletben is tud használni, annak ajánljuk az S100 Apex-et. Az árérzékenyebb vásárlóknak ajánljuk a némileg kompromisszumosabb, ám jóval olcsóbb S90 Apexet. A S100 Apex készülék az iHunt oldalán megvásárolható.