Ihunt Alien X Lite 2020 teszt

Tovább az Ihunt Alien X Lite 2020 készülékre

Ihunt Alien X Lite 2020

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.00

Tudás: 6.86

Minőség: 7.11

Értékelés: 6.99 | Szavazatok: 36

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nem mindenki szeretne titkon csúcsmobilt birtokolni olyan tudással, amelyet nagyon ritkán lehet valójában kiaknázni, nekik készült az Alien. Igazán szolid hardver jellemzi, ám ne dőljünk be a száraz adatoknak, a Google az Android Go kiadását kifejezetten az ilyen telefonok számára készítette és igenis, élhető, jól használható mobilt prezentálunk.

Az iHunt Alien XLite 2020 gyári dobozában, bontatlanul érkezett hozzánk. Minimális papír mellett a készülék alatt egy 5V/1000mA-s töltőfejet, valamint egy microUSB-s végű töltőkábelt találunk. Extraként már gyárilag a telefonra applikálták a kijelzővédő fóliát és egy átlátszó tokot, ennyi pénzért több mint amit elvárunk. A 171 grammos telefon kényelmesen kézre áll, 156.8×74×9.8 mm méretekkel rendelkezik.

iHunt Alien XLite 2020 design

Kattints a képre a galériához!

Az Alien XLite 2020 hátlapja ugyan műanyagból készült, cserébe levehető, így férünk hozzá a hibrid dual SIM foglalathoz többek között. Az anyaghasználat az ultra olcsó ár ellenére kifejezetten tetszett, nem sikerült a polikarbonát hátlapot megnyikkantani, amely őszinte döbbenetet váltott ki a kollegákból is. Az előlap jelentős részét a vízcsepp formájú – szoftveresen sem eltüntethető – notch-csal rendelkező kijelző foglalja el, ez 6.1 collal, valamint 1280×600 pixellel rendelkezik, a leírás ellenére egyáltalán nem látszik „szőrösnek” a tartalom, kifejezetten szép az IPS képe. Az előlapi kamera került a szigetbe, míg a háromszínű értesítési led a notchtól balra található vékonyka fekete sávban.

A megjelenítő alatt egy vastagabb, közel egy centis fekete sáv rontja el picit az összképet, hiszen megszoktuk az utóbbi 1-2 évben a szinte teljesen keretmentes kialakítást, na az itt nincs, viszont ügyesen elrejtették a fényszenzort a jobb alsó sarokban. A szép, smaragdzöld hátlap védi a keretet is, a jobb alsó sarokból lehet elkezdeni kipattintani. A keret jobb oldalán a hangerőgombok és a bekapcsológomb található, a felső élen 3.5 mm-es jack – éljen, itt meghagyták! –, alul pedig microUSB port és a mikrofon található.

Egy pár szót ejtenénk az Android Go-ról, amely a rendszer egyszerűsített változata, kifejezetten a filléres mobilokba, illetve táblagépekbe szánta a Google, hogy a lehető legkevesebb erőforrás is elég legyen számára, ennek megfelelően akár 512 megabájt (!) RAM-mal ellátott készüléken is nagyjából röccenésmentesen fusson az OS. Extraként persze több Google alkalmazásból saját Go verzió is gyárilag telepítésre kerül – például a Gmailből, a Térképből és a billentyűzetből – , valamint a Play Áruház is ennek megfelelőeket listáz, ez mind a gördülékeny működést segíti elő. Érdemes megnézni a Google Go-t, amely egy oldalon listázza a legfontosabb infókat, lehet keresni írásban, szóban, Lens-szel, gyors elérést biztosít a képekhez, YouTube-hoz, letöltésekhez, valamint innen is elérhető az összes alkalmazás, valamint időrendi sorrendben az utoljára használt programok.

A már említett szép zöld hátlapon látható a dual kamera, a vertikálisan elhelyezett lencsék alatt led villanóval, ezek alatt pedig egy ufo fej (Alien) Xlite felirat látható. A bal alsó sarokban a hangszóró és felette az iHunt felirat látható.

iHunt Alien XLite 2020 official pics

Kattints a képre a galériához!

Olyan extrákat ne várjunk az ultra low cost kategóriában mint az ujjlenyomat-olvasó, viszont a kijelző képes a környezeti fényviszonyoknak megfelelően automatikusan beállítani a fényerőt, a menü egyszerű gesztusvezérléssel, egy alulról felfelé suhintással előhívható.

A szelfi kamera öt megapixel felbontású és rendelkezik arcfelismerő funkcióval, amely igen fontos részlet. Az app lista kereshető, még ha egyéb funkció nem áll rendelkezésre is, de akad intelligens energiatakarékosság készenlétben, valamint akkumulátorkímélő mód is, bár tény, hogy a 4080 mAh-s teleppel nem nagyon kell visszafogni magunkat, nagyon sokat bír, köszönhetően a nem energiavámpír hardveres összeállításnak. Igény szerint a navigációs panel gombjainak sorrendje módosítható, a sor elrejthető, van ne zavarj mód is, az automatizmusát idő- vagy eseményfüggővé tehetjük.

Az iHunt modelljeinél találkozhatunk a DuraSpeed opcióval a beállításokban, ez annyit tesz, hogy megadhatjuk, mely alkalmazásoknak engedélyezzük, hogy a háttérben fussanak és mi záródjon be teljesen, ha kilépünk belőle. Hasznos apróság, ezt lehet kiegészíteni a Background auto clean memory opcióval szintén a beállításokban. Ez utóbbi egy percnyi lezárt képernyő után automatikusan törli a memóriát, kivéve a lakattal jelölt appoknál.

iHunt Alien XLite 2020 screenshots

Kattints a képre a galériához!

Ami a tudást illeti, az iHunt Alien XLite 2020 esetében az árnak megfelel, így a 2015-ben debütált, kifejezetten az olcsó mobilokba és tabletekbe szánt MediaTek MT6580 processzora dolgozik a burkolat alatt. Ez egy négy darab ARM Cortex-A7 maggal rendelkező chipset, maximum 1.3 gigahertzes órajellel, ARM Mali-400 MP2 grafikus megjelenítővel és HSPA+ támogatással, ebből kifolyólag 4G nincs és nem is lehet a SoC támogatás hiánya miatt. RAM-ból 1 gigabájtot kapunk, amely 2019-ben elsőként mosolyt vált ki az emberből, ám ha hozzátesszük, hogy ennek oka az Android Oreo 8.1 Go kiadása, úgy máris más a gyerek fekvése. A Go változat ugyanis a szolid hardver miatt egy könnyített változata a mobil operációs rendszernek, így ennyi memóriával is abszolút jól használható, élhető telefont kapunk. Tárhelyből 16 gigabájt jár, ebből 3 gigabájtot foglal a rendszer, bővítésre természetesen van lehetőség microSD kártya formájában.

A fotós tudást a hátlapon egy 13+5 megapixel összeállítású dual kamerarendszer adja, OV8858 szenzorral, f/2.0 fényértékkel és az éjszakai fotózást segítendő LED-del. A szelfi kamera egy 5 megapixel felbontással rendelkező, GC2835 jelű lencse, amely fényértéke f/2.2. A lehetőségek között megtalálható a FaceBeauty, avagy arcszépség – a hátlapi kamera esetében is! –, a normál fotó, a Blur (elmosás), a Mono nevet kapott monokróm fotózás, valamint a panoráma és a pro mód is.

iHunt Alien XLite 2020 camera pics

Kattints a képre a galériához!

A beállítások között elérhető a 4:3 és a 16:9 képarány előnézetnél, a képméret módosítása, az önkioldó, az arcfelismerő, a villódzásgátló, a sorozatfelvétel is, valamint kínai telefon lévén nem vonatkozik rá az európai szabályozás, így a kamera hangja kikapcsolható. Az iHunt Alien XLite 2020 videót maximum 720p felbontásban tud rögzíteni, a felvétel hangja igény szerint akár ki is kapcsolható.

Összességében megfelelő nappali fényben az elkészült fotók minősége rendben van, kellőképpen részletgazdagok, kategóriájában pedig kifejezetten jónak számít, azonban gyenge fényviszonyoknál ennyire jó eredményre ne számítsunk, azonban nem is elvárás egy 25 ezer forintba kerülő telefon esetében.

iHunt Alien XLite 2020 camera software

Kattints a képre a galériához!

Ami a 4080 mAh-s telep egyrészt elképesztő tudás ebben a kategóriában, másrészt egy feltöltéssel akár tíz óra kijelzőidő is elérhető (a csúcsmobiloknál a 4-8 óra az átlag). Adatkapcsolatra egycsatornás Wi-Fi, illetve mobilnet esetében a már említett maximum HSPA+ hálózat használható, a microUSB port 2.0 verziószámú.

Összességében természetesen kompromisszumot kell kötni az Alien XLite 2020-at választva, hiszen 2019-ben nem épp trendkövető a microUSB port használata, azonban ha az ár-érték arányt, a dual kamerát, az IPS kijelzőt nézzük, tán még túl is teljesíti az elvárásokat a mobil 25 ezer forintos árával. Az XLite 2020 azoknak ajánljuk, akik nagyon nem szeretnének sokat költeni okostelefonra, ám azt sem szeretnék, hogy választásuk a használhatóság vagy megfelelően gyors működés kárára menjen. Az iHunt Alien XLite 2020 kiváló kombinációt biztosít az ultra olcsó és jó okostelefon kategóriában.