Hyundai MB-108

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 5.00

Tudás: 5.00

Minőség: 5.00

Értékelés: 5.00 | Szavazatok: 1

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Hyundai MB-108 - nagyon-nagyon pici

A felénk leginkább csak az autóiról ismert Hyundai egyik mobilja járt szerkesztőségünkben. Icipici és olcsó. Az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100729.jpg -től kaptuk meg a Hyundai MB-108 névre hallgató telefont, amelyről első blikkre azt hittem, hogy csak poén és egy komoly dobozba játékmobilt tettek. Pedig nem. A Hyundai doboza annyira pici, hogy tényleg csak a készülék, valamint az aprócska hálózati töltő fért bele, más nem.

Elképzelésem nem volt, hogy mit várjak tőle, így komoly kíváncsisággal bontottam ki a dobozt. Első döbbenet: a kis Hyundainak szinte nincs is súlya, annyira könnyű a maga 53 grammos tömegével, hogy az már a pofátlanság határait súrolja. Ha leesik, biztos, hogy semmi baja sem lesz.

/txt/hirek/kepek/kulso1_20100729.jpg

A fizikai méreteivel sem lesz senkinek baja, legfeljebb új szemüveget írat fel, ugyanis 10.7 mm vastag, széltében és hosszában sem eget rengető. A legpoénosabb az egészben, hogy nem a leggagyibb műanyagokat használták fel a gyártás során, hanem átlagosokat, így nincs az a rossz érzése az embernek, ami egy full fapad, ultraolcsó telefonnál lenni szokott. 

A Hyundai hátlapja fekete, egyszerű, semmi sem díszíti, ez alatt található a 450 mAh-s akkumulátor. A telefon bal oldalán mindössze a nyakpánt helye, alul pedig a mikrofon található, jobb oldalon fent pedig az egyedi töltőcsatlakozó látható. Az előlapon az 1.4 colos kijelző látható. Ez monokróm - szerencsére -, a megjelenítő felbontása 96×64 képpont. Talán érdemes lett volna a fizikai méreten módosítani, elvégre egy nagyobb kijelzőt az idősebbek is jobban olvashattak volna még akkor is, ha a felbontás marad.

 /txt/hirek/kepek/kulso2_20100729.jpg

A numerikus gombsor érdekes, mivel gumírozott bevonatot kapott, olybá tűnik, hogy némi vízállóságot is mutat. Ezt persze nem próbáltuk ki, de a hatás ilyesmi. A gombok narancssárga háttérvilágítást kaptak, egy hideg kék jobban illett volna a fekete-kék burkolatú és kék háttérvilágítású kijelzőhöz. A gumírozott bevonat miatt szokni kell a gépelést és a nyomáspontot. 

 /txt/hirek/kepek/kulso3 440_20100729.jpg

A kis készülék tudása nem egetrengető, de nem is lehet elvárni tőle, mivel teljesen az alapfunkciókra hegyezték ki. A képernyőn alaphelyzetben látható az idő, a dátum, az akkumulátor és a térerő, valamint a két szoftgomb aktuális funkciója.

Maga a főmenü mindössze négy pontból áll, ritkán látni ennyire kis tudású telefont, de mindenképp vidám és mosolyt csal az ember arcára, hogy ennyire egyszerű. Leginkább a Siemens C55 mobilomra emlékeztet, ami a mai napig megvan, csak épp az jóval többet tud. 

/txt/hirek/kepek/kij1_20100729.jpg  

A menü listás, tehát a jó öreg, Nokia menüre hajaz. A telefonkönyv sajnos csak 250 kontaktot tud lementeni, ez akkor indokolt lenne, ha tényleg nagyifonnak szánták volna a készüléket. Ezen kívül lehet SIM-ről belső memóriába és vissza másolni, törölni. Egy bejegyzés névből és telefonszámból állhat, ennyi. Ja igen, a Beállításokban található a gyorshívás funkció. Nem kell túlkomplikálni.

Az üzenetkezelés legalább ennyire egyszerű tudást mutat, egyedül talán azt érdemes megjegyezni, hogy 100 SMS-t tud tárolni a kis Hyundai, a hívásnapló pedig szintén egyértelmű. 

/txt/hirek/kepek/kij2_20100729.jpg  

A beállítások alatt találjuk a meglepően sok, három időpontot is tárolni tudó ébresztőt, nem csak egyszeri, de többszöri jelzésre is állítható, a jelzés napjai módosíthatók. Van négy profil, így néma, általános, kültéri és értekezlet, valamint egy saját, ezek mindegyike igény szerint testre szabható.

További extra az automatikus billentyűzár, amelynek idejét mi adhatjuk meg, a navigációs gomb négy iránya tényleges funkciókkal felszerelt (lefele telefonkönyv, felfelé profilok, jobbra ébresztés), valamint nagy döbbenetre létezik fekete és fehérlista! A feketelistába tehetjük azokat a számokat, amelyeket nem akarjuk, hogy elérjenek, míg a fehérlista mindenki mást jelent. 

 /txt/hirek/kepek/kij3_20100729.jpg

Vajon kinek lehet jó ez a telefon? Néhány apróbb változtatással igazi sikermobil lehetne a Hyundai MB-108. Elég lenne bele egy kissé nagyobb méretű akkumulátor és máris hódíthatna. Így azonban a gyári 2 órás beszélgetési idő túlságosan is kevés, ahogy a 120 órás készenléti időt is jóval feljebb lehetett volna tornázni. 

 /txt/hirek/kepek/kij4_20100729.jpg

A legnagyobb baki azonban mégiscsak a vibra kifelejtése, mivel az ilyen olcsó és egyszerű telefont az ember olyan helyre viszi magával, ahol a napi használatban lévő, drágább változatot féltené, például bulizni. A buliban viszont elengedhetetlen a vibra jelenléte. 

 /txt/hirek/kepek/kij5_20100729.jpg

Momentán ez a készülék a legolcsóbb, kártyafüggetlen mobil az országban, amihez hozzá lehet jutni újonnan. A 9900 forintos ár ugyan még mindig több mint amennyit a mobil tudása indokol, de remélhetőleg hamarosan olcsóbban is hozzá lehet majd jutni, márpedig féláron igazán tökéletes választás lehet. 

 

A Hyundai MB-108 teszthez a készüléket az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100729.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.