Huawei P8 Lite (2017) teszt

Tovább a Huawei P8 Lite (2017) készülékre

Huawei_P8_Lite_(2017)

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.25

Tudás: 8.01

Minőség: 8.03

Értékelés: 8.09 | Szavazatok: 176


Korábban szó esett róla, hogy Huawei P9 Lite-ként ismeri meg a világ, ám végül mégiscsak maradt a megszokott név és mindössze mögötte egy évszám jelzi a frissítés tényét. A P9 Lite 2017 egy másik telefon lesz, ha lesz egyáltalán. A Huawei évek óta tartja szokását, miszerint egy aktuális csúcsmobilból készít egy Plus, valamint egy Lite verziót is, hogy mindenki megtalálhassa nála a számára kedvező tudású és árú okostelefont. Nincs ez máshogy a még 2015-ben megjelent Huawei P8 esetében sem, ám ezúttal a P8 Lite-ot turbózta fel a cég és dobta ki némi ráncfelvarrás után, hiszen annyira jól sikerült az előd modell. Várhatóan nem lesz ez máshogy a 2017-es telefonnal sem, hiszen igazán ügyesen oldotta meg a Huawei a feladatot.

A VIP Phone jóvoltából jutottunk hozzá a Huawei P8 Lite 2017 telefonhoz. A dobozban megtalálható a telefon mellett a kötelező, ezúttal csak 1 amperes fali csatlakozó – gyorstöltőt nem kapunk gyárilag, ezt külön lehet megvásárolni –, egy hozzá tartozó kábel, valamint egy egyszerű tudású headset és persze a kötelező SIM tű, valamint a papírhalmaz. Érdemes óvatosan bontogatni a dobozt, ugyanis jelen esetben nem átlagos felén nyílik, hanem oldalt, így pedig ha véletlen fejjel lefelé vesszük ki a doboz­ból a tartalmát, helyből összetörhetjük a mobilt. Szerencsére bennünket a futár külön figyelmeztetett erre a veszélyre.

A Huawei P8 Lite 2017 érdekessége az üveg elő- és hátlap és az ehhez tartozó műanyag keret. Kijelzője 5.2 colos, full HD felbontású és a mostanában már alapvetően alkalmazandó 2.5D üveget választotta a cég, így kerekítve le valódi lekerekítés nélkül a telefon burkolatát, ennek megfelelően kézbe véve kifejezetten kellemes tartani a telefont. Más kérdés, hogy a megoldás miatt újfent maximum fóliát lesz érdemes vásárolni, hiszen a 2.5D-s üvegekre üvegfólia csak nem kevés kompromisszum árán tehető fel. Ezt a mérnökök feltehetően az Apple iPhone 7-től nyúlta, viszont a hátlapon található ujjlenyomat-olvasó inkább már a Google Pixelből kerülhetett a mobilba.

Az üveg elő- és hátlap eleganciát sugároz, így nem kellemetlen a műanyag keret, inkább már csak szokatlan, de nem szabad elfelejteni, hogy jelen esetben tesztalanyunk, a P8 Lite 2017 egy erős középkategóriás telefon. Mindenesetre éppen ezért valószínű, hogy senki nem szeretné telefonját tokba tenni, pedig az üveg törékenysége és az ujjlenyomatgyűjtő képessége miatt célszerű lenne. A P8 Lite 2017 bekapcsoló- és hangerő gombjai jobb oldalra kerültek, a tetején a másodlagos mikrofon, valamint a 3.5 mm-es jack dugó található. A bal oldalon csak a SIM és a microSD hibrid tálcája leledzik – itt vagy kék nanoSIM-et vagy egy SIM-et és egy microSD kártyát használhatunk –, alulra pedig a microUSB és a rács mögé bújtatott mikrofon került a mono hangszóróval együtt.

Érdekes, hogy a full HD felbontás nem igazán jellemző egy bizonyos ár alatt, márpedig a Huawei P8 Lite 2017 ezzel rendelkezik, tehát 1080×1920 pixel a felbontás. Az automatikus fényerő néha elég agresszív tud lenni, viszont tény és való, hogy nagyon erős a fénye. Mindehhez jön az éles megjelenítő, a kiváló kontraszt és az erős színek, a betekintési szög kiváló.

A készülékben a gyártó saját fejlesztésű, HiSilicon Kirin 655 chipsete található, ugyanaz, amely a Honor 6X-ben is, RAM-ból 3 gigabájtot álmodtak meg a mérnökök. Mindegyik mag Cortex-A53-as, ebből négy darab 2.1 gigahertzen, négy pedig 1.7 gigahertzen tud dolgozni, a grafikáért pedig egy Mali-T830 MP2 a felelős. Ez a kombináció nem egetverően jó, de ebben a kategóriában kiemelkedőnek számít, a mindennapi használatban pedig kifejezetten kellemes összeállítás. Az AnTuTu benchmark programban 56861 pontot ért el a telefon, míg a Geekbench CPU teszten az egymagos teljesítménye 781, a többmagosé 3252 pont, ez a Honor 6X mellett a Moto G4 Plus tudásával egyezik.

A P8 Lite 2017-en gyárilag Android 7.0 Nougat rendszer fut, azon pedig a Huawei legújabb kezelőfelülete, az EMUI 5.0. Ez utóbbinak köszönhetően igen okos az ujjlenyomat-olvasó, hiszen segítségével kezelhető a rendszer. Például amennyiben lefelé húzzuk rajta az ujjunkat, úgy a telefon lehúzza az értesítési sávot, de akár a fényképek között is lehet így görgetni. Maga a szkenner egyébként nagyon gyors és pontos, ahogy azt már évekkel ezelőtt is megszoktuk a Huawei telefonoknál. Ez szintén szokatlan ebben az árkategóriában. Külön beállítható, hogy iOS-hez hasonlóan minden app – értelemszerűen mappázva – a főképernyőre kerüljön vagy pedig legyen külön alkalmazáslista.

A Huawei elérhetővé tett egy szemkímélő üzemmódot, amely az iOS Night Shift funkciójára hajaz, ezt bekapcsolva a szem fáradtságát okozó kék színt lekapcsolva, így kíméletesebb, ez egyébként időzíthető is, így nem szükséges mindig kapcsolgatni. Érdemes megnézni az intelligens asszisztens menüpontot, ahol igény szerint bekapcsolható a lebegő gomb, mely a kezelőgombokat teszi bárhol elérhetővé, de van mozgásérzékelés, mely bekapcsolása esetén a telefon arcra fordításával némítható a bejövő hívás vagy éppen az időzítő és ébresztő. Szintén hasznos lehet az egykezes felület, bár az 5.2 colos kijelző miatt mi egyáltalán nem éreztük, hogy szükség lenne rá, talán inkább csak a billentyűzet esetében lehet értelme.

A hangvezérléssel indítható gyorshívás, ennek indításához kikapcsolt kijelzőnél kell a hangerő le gombot hosszan nyomva tartani, majd a hangjelzés után bemondható a hívandó fél neve. Kérhető, hogy a telefon bemondja a bejövő hívást, de csak amikor headset csatlakoztatva van. A beszédutasítás sajnos magyarul nem elérhető, bár ezen nem lepődtünk meg. Az intelligens headset vezérlés lehetővé teszi, hogy a headset vezérlőit személyre szabjuk, tehát a rajta található gombok egy-kettő vagy éppen három gyors lenyomásával más és más funkció adható meg. Kifejezetten hasznos és kötelezővé tennénk legszívesebben! 

Szintén az intelligens asszisztenshez tartozik a MirrorShare, mely nem túl meglepő módon a telefon kijelzőjét pakolja ki más, Miracast támogatást élvező média eszközre (tévé, set-stop-box), azonban még érdekesebb, hogy a Huawei P8 Lite 2017 tud automatikusan, előre megadott időpontban be- és kikapcsolni is. Szintén szuper megoldás, az érintés-tiltás mód, amely megakadályozza az akaratlan műveleteket a telefonon, amikor az zsebben vagy táskában van. Az EMUI ezen kívül olyan akkumulátor menedzselési funkciókkal is bír, amely például információt ad egy-egy, háttérben futó alkalmazás nagy energiaigényéről. Az EMUI bír még számos hasznos opcióval, ilyen például a Telefonkezelő, amely amellett, hogy energiatakarékos mód állítható be, lefuttatható az Avast víruskereső vagy éppen megtisztíthatjk vele a tárhelyet, akár feketelistát is létrehozhatunk, nincs szükség emiatt külön program telepítésére. Beállíthatjuk alkalmazásonként, hogy mely app milyen módon csatlakozhat az internethez, módosítható a navigációs gombok sorrendje is. 

Ami a kamerát illeti, a hátlapon egy 12 megapixeles, f/2.0 fényértékkel bíró szenzor csücsül. Az ár-érték arányt itt erősen figyelembe vette a gyártó, így ne várjunk kiemelkedő fotókat. Autofókusz természetesen adott, ám az optikai képstabilizátor hiánya sokszor erősen meglátszik. A P8 Lite 2017 esetében is, ahogy a legtöbb kameránál, a teljesítmény minősége rohamosan csökken, minél sötétebb helyen próbálunk fotózni. Megnő a fókusz ideje és elmosódottabbak a képek. Megfelelő fényviszonyoknál nincsen probléma, de már szürkületben is jól látható a gyengébb tudás. A kamera beállítási lehetőségeit balról jobbra húzással varázsolhatjuk elő. Megtalálható itt a normál fénykép mód, a Pro mód az egyedi értékek beállításához, persze itt célszerű, ha az ember tudja is, mit csinál, hiszen itt a fókuszálás módja, az ISO, a záridő, a fehéregyensúly és az EV is piszkálható. Van videó és Pro videó mód, HDR lehetőség, lassított felvétel, hangjegyzet, dokumentum beolvasás, panoráma mód, fénnyel festés, time-lapse, utófókusz és vízjel is, de még akár Jó étel opció is letölthető, ha valaki a kajafotókra van ráállva (jelen).

Nagyon jó húzás az Ultra fotó nevet kapott funkció, melyet használva duplán a hangerőgombot megnyomva azonnal elkészül a pillanatkép akkor is, ha a telefon le van zárolva. A fentiek mellett még kilenc darab, gyárilag beállított effekt is használható fotózáshoz. Ettől függetlenül csodát nem várhatunk, hiszen kicsi a lencse, a szenzor is, a részletek a kép közepén még kevésbé, de a széleken pont emiatt jobban elmosódnak és a zajszint sem éppen elhanyagolható. Szerencsére a színekkel és az élességgel nincs gond.

A szelfi kamera 8 megapixeles és kifejezetten jó képeket készít még akkor is, ha csak egy duck face szelfit szeretne drága gyermekünk megörökíteni. Szerencsére mindkét kamera 1080p felbontásban tud videót rögzíteni, így a videohívások minőségével sem lesz gondja senkinek. A szelfi mód estében a Tökéletes szelfi engedélyezésével nem gyenge PhotoShop munka áldozata lesz az arcunk, ráadásul a különböző részletek több lépcsőben változtathatók az egész vállalhatótól a szinte rajzolt megoldásig. Jó szórakozás!

A zenei rész kifejezetten kellemes, a gyárilag kapott lejátszó minden alapvető funkciót tud, van időzített kikapcsolás, dalszöveg és albumborító, egyedül a hangszínszabályzó hiányzik. Ehelyett van egy SWS mód – Super Wide Sound –, amely elég pofásan beállítja a megfelelő hangzást. FM-rádió egészíti ki a listát, használatához a headsetre szükség lesz, automatán megkeresi helyből az elérhető csatornákat, van automatikus kikapcsolás, de olyan plusz funkció, mint például RDS vagy felvétel nincs.

Kifejezetten élvezetes filmet nézni a telefonon, köszönhetően a kijelzőnek. Szerencsére a Huawei egyelőre nem csatlakozott a jack dugót eltüntető gyártók közé, így ezt akár vezetékes headseten is megtehetjük. Aki viszont kihangosítva szeretne zenét hallgatni, az csalódni fog, elvégre eleve mono rendszerről beszélhetünk és a mély hangok is hiányoznak belőle. Ami a legfájóbb viszont az egészben, hogy a belső, elvileg 16 gigabájt tárhelyből mindössze 6.55 gigabájt marad, mivel a rendszer és az előre telepített, sok nem törölhető app tíz gigát elfoglal. Ebből kifolyólag microSD kártya beszerzése alap, más kérdés, hogy ez esetben a dual SIM előnyeiről lemondhatunk.

A HD kijelző ellenére a Huawei P8 Kite 2017 jobban teljesített mint azt vártuk. A 3000 mAh-s akkumulátor házi körülmények között nem cserélhető, viszont cserébe valóban jól bírja a gyűrődést. Zokszó nélkül kibír egy teljes napot, persze ez felhasználó függő. Ha mégis kifogynánk a szuflából, a gyorstöltésnek köszönhetően nem kell sokat várni, akár egy bő óra alatt is feltölthető. Figyelembe véve az átlagos akkumulátor teszteket, teljes fényerőn és közben a háttérben futó appokkal kilencven perc alatt mindössze húsz százalék fogyott a telepből.

Összességében egy igazán jól kinéző telefonról beszélhetünk a P8 Lite 2017 képében, főleg ha valaki számára kiemelten fontos a jó ár. A műanyag ház picit olcsó hatású, de egyáltalán nem tolakodó. A telefon mellett szól a gyönyörű, éles kijelző, a legújabb Nougat OS, valamint a kiválóan teljesítő akkumulátor, ellene viszont a már említett burkolat, a kevés belső tárhely és hogy a kamerához nem jár optikai képstabilizátor. A Huawei így megmutatta, hogyan is kellene kinéznie és mit kellene tudnia egy erős középkategóriás telefonnak manapság. A VIP Phone-nál ráadásul jelenleg 70 ezer forintért meg lehet vásárolni két év garanciával, márpedig ez a pénz ezért a tudásért abszolút megfelel.

A Huawei P8 Lite 2017 tesztkészüléket ezúton is köszönjük a VIP Phone-nak!