Huawei Honor 3X

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.42

Tudás: 8.74

Minőség: 8.21

Értékelés: 8.46 | Szavazatok: 19


A kínai gyártó a Huawei Ascend Honor 3X-szel a nagy kijelző után áhítozóknak kíván kedvezni, valamint a dual SIM-es készüléket keresők számára is igen jó választás lehet. A gyártó számos jó ár-érték arányú telefont dobott piacra az elmúlt években és egyre erősödik az európai jelenléte ennek köszönhetően. Leginkább a szűkebb pénztárcával ellátottak és a nagyobb márkákat kevésbé keresők/kedvelők a célcsoport. A nálunk járt G750 egy igen méretes phablet, ezt az 5.5 colos kijelző határozza meg. A 8.9 mm vastag készülék burkolata nem prémium kategóriás, ám a műanyag hátlap jó tapintású, nem csúszik rajta a kéz, a bőrhatás miatt (és a méret miatt is) leginkább a Samsung Galaxy Note 3-hoz tudnánk hasonlítani. A telefon kicsit nehéz a maga 160 gramm tömegével, de a kategóriájában nézve átlagosnak mondható.

A Huawei Ascend G750 elején a megjelenítő alatt – nem a rendszerbe integráltan – található a három érintős gomb, ebből kifolyólag a sorrendjük nem szabadon módosítható. Az 5.5 colos, csak 720p felbontás kijelző fölé került a távolság – és fényszenzor, az állapotjelző LED, a hangszóró és a szelfi-készítésre alkalmas kamera. A mobil jobb oldalára került a nagy méret miatt a bekapcsológomb/képernyőzár, ez rendkívül kényelmes még egy kézben fogva is a telefont, nagy piros pont jár érte. A hangerőgomb is ezen az oldalon található, míg a microUSB 2.0 alulra, a 3.5-es jack pedig fentre került.

A hátlap egysíkúságát több minden is megtöri, így a 13 megapixeles kamera, a LED vaku, a telefonálás hangjának tisztaságáért felelős másodlagos mikrofon és a hátlapi hangszóró, a „kötelező” logókon kívül. A bőrhatású hátlap levehető, alatta rejtőzik a 3000 mAh-s akkumulátor, a két SIM foglalat, amely rendkívül meglepő módon egy normál méretű és egy microSIM-et kezel. 

Ha hardveresen tekintünk a G750-re, úgy az 5.5 col képátlóhoz járú 720p felbontás nem mondható soknak, így mindössze 267ppi pixelsűrűségre számíthatunk, ám ettől függetlenül elégedettek voltunk a látottakkal, hiszen oldalról nézve sem romlik a képminőség és a fényerő is megfelelő, nem tapasztalható az LCD-k fakó és a Super AMOLED túlhúzott színei. Télre jó hír a kesztyű-mód jelenléte a képernyő beállításai között. 

Ami az Android 4.2.2 Jelly Bean rendszer gyorsaságát illeti, a Huawei tényleg mindent megtett, hogy jogos konkurenciát állíthasson, még megfizethető áron. Így került a nyolcmagos, 1.7 gigahertzes Mediatek MT6592 processzor a burkolat alá, két gigabájt RAM társaságában, egy szó sem érheti a ház elején, röccenésmentes a működés. GPU-ból a Mali-450MP4 erősíti a csapatot, ez bőven megfelel az elvárásoknak, a szintetikus teszteken nem sokkal marad le a csúcsmobilok pontszámaitól (és itt kell figyelembe venni a G750 árát is. A belső 8 gigabájt tárhelyből foglalja a helyet a rendszer, ám cserébe bővíthető, akár 64 gigabájtos microSD kártyát is megeszik a Honor 3X. 

A Honor 3X saját fejlesztésű kezelőfelülete fut a készüléken, gyárilag több téma is megtalálható a menüben, váltáskor pedig nem csak pár szín módosul, hanem a hangok, az ikonok is. Jó hír lehet sokak számára, hogy a Huawei-re nem jellemző, hogy a gyári rendszert telepakolná a user számára felesleges appokkal, amik törléséhez aztán lehet garanciavesztős rootolással kezdeni, így erre itt abszolút nincsen szükség. Mindenki telepítse azt, amit szeretne egy-egy funkció eléréséhez, szerintünk így lenne alapvetően rendben az Android (lásd a Samsung-féle irgalmatlan mennyiségű, legtöbbek számára utált program mennyiségét). Hasznos app például a Telefonkezelő, amelyet már a Huawei Ascend P6-ban is megtalálhattunk, root nélkül érhetők el így a felesleges fájlok törlési lehetőségei, a telefongyorsítás, valamint az előre megadott kontaktoktól a bejövő hívások és üzenetek automatikus letiltása is. 

A Huawei Ascend G750 hátlapi kamerája 13 megapixeles (igen, ebben a kategóriában!). A használata gyors, pontos, nem kell nagy tudás ahhoz, hogy szép fotót lehessen készíteni vele, csak épp megfelelő fényekre van szükség és arra, hogy ne legyen belőle túl sok, mert ilyen esetben hajlamos beégni a kép világos része (erre is van fotónk a galériában). Este a vaku segít ebben, amely erős. Nem maradhatott ki a HDR, a mosolyfelismerő és a kedvencünk, a gömbpanoráma mód sem a funkciók tárházából. Videóból 1080p felbontás a maximálisan támogatott, az előlapi öt megapixeles optika pedig a szelfi mániások kedvence lehet (bár megjelent már azóta még inkább az önarcképek készítőire optimalizált modell is a Huaweitől). Zenei szempontból kapunk FM-rádiót, a G750 támogatja a DTS effekteket (térhatású hangzás), ám ennek az előnye a gyári headsettel kevésbé jön elő mint egy valóban minőségi fülessel.

Internetelérésre minden rendelkezésünkre áll, kivéve az LTE-t. Bár ez sajnálatos, még mindig nem teljesen elterjedt itthon sem az LTE tényleges kihasználása. Na nem a támogatott készülékek hiánya az ok, hiszen erre nincs panasz, sokkal inkább a szolgáltatás ára lehet sokak számára visszahúzó erő. Akad a HSPA mellett Wi-Fi, DLNA, Bluetooth 4.0, GPS, ám NFC, OTG támogatás és a mostanában megint olyan divatos infra nincs jelen. A 3000 mAh-s akkumulátor jól hangzik, ám azért a két napos üzemidőért meg kell dolgozni, cserébe bármikor aktiválható az akkukímélő üzemmód, amely van olyan jó mint a Samsung Ultra Power Saving Mode-ja.

Tekintve, hogy mindössze 80 ezer forinttól már hozzá lehet jutni egy valóban minőségi burkolatú, gyors és jó fotókat készítő phablethez, ráadásul dual SIM támogatással, a Honor 3X-et csak ajánlani tudjuk, főleg így karácsony előtt.