Huawei Honor 4X

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.23

Tudás: 7.17

Minőség: 7.21

Értékelés: 7.21 | Szavazatok: 47


Nálunk járt a Huawei prémium márkájának egyik legújabb tagja, a nyolcmagos processzorral felszerelt Honor 4X méretes kijelzővel és abszolút elérhető áron. A Honor 4X március elején debütált a barcelonai Mobile World Congress kiállításon és a Honor családban a középkategóriába pozícionálták, pedig tudás alapján megfelelhetne a felsőkategóriának is. A telefont a Honor PR ügynökségétől kaptuk. A gyári csomagban a telefon alatt rejtőzik a headset, a töltőfej, valamint a kábel.

Ami a külsőt illeti, igazán tetszetős, fekete előlappal és fehér hátlappal kaptuk a teszt modellt. A Honor 4X 5.5 colos, 720p, avagy HD felbontású IPS kijelzővel ellátott, ez 267ppi pixelsűrűséget és 70.6 százalék kijelző/előlap arányt jelent. A megjelenítő felett találjunk a hangszórót, az előlapi kamerát, valamint a rejtett LED értesítési fényt, alulra kerültek az ezüst színű, megvilágítást nem kapott érintő gombok, amelyek már az Android 5.0 Lollipop rendszert idézik, bár a teszt idején még Android 4.4.2 KitKat OS futott rajta (az új OS állítólag nyáron lesz letölthető). Nagyon tetszett a jobb oldalt található hangerő és bekapcsoló/képernyőzár gombok nyomáspontja, puha és mégis határozott, tanulhatnának a gyártók ebből.

A másik kifejezetten kellemes meglepetés a hátlap volt, amely eltisztult, mindössze a kamera, a LED vaku és a Honor felirat látható rajta. Az akkumulátort takaró hátlap anyagában mintás, vászonszerű, ebből adódóan nem is csúszkál, bár az igaz, hogy megkopogtatva hallható az olcsó műanyag tipikus hangja. A Honor 4X bal oldala gombok szempontjából üres, jobb oldalra kerültek a hangerőgomb párosa, valamint a képernyőzár billentyűje. Alul foglalja a helyet a fedetlen microUSB port, a mikrofon és a hangszóró, felül pedig a 3.5 mm-es jack és a zajszűrésért felelős másodlagos mikrofon található. Az anyaghasználat és az összeszerelés minősége hibátlan.

A burkolat alatt a HiSilicon egyik legújabb változata, az 1.2 gigahertzes, nyolcmagos – itt is beköszön a Lollipop támogatás – Kirin 620 dolgozik, Mali-450MP4 grafikus gyorsító és 2 gigabájt RAM társaságában. Ez a trió hibátlan, akadásmentes, igazán gördülékeny használatot biztosít a mindennapokban és nem utolsósorban az első 64 bites Honor modell. A teszt során 1-2 nagy hardverigényű játéknál sem tapasztaltunk semmi akadást, melegedést vagy hibaüzenetet. A jó teljesítmény egyik oka a Huawei-nél megszokott, kiemelkedő optimalizáció, valamint a képernyő egyébként nem túl magas felbontása adja. A belső tárhely egyébként ma már szegényesnek mondható, hiszen mindössze 8 gigabájt, cserébe microSD kártyával bővíthető.

Már nagyon sokszor említettük a Huawei saját kezelőfelületét, az EMUI-t, ebből a 3.0 fut a Honor 4X-en. Egyértelműen bebizonyította már többször a gyártó, hogy ez a launcher nagyon jó, gyors, igencsak személyre szabható és átlátható. A menü itt is a főképernyőtől jobb oldalra található, a letöltött appok igény szerint mappázhatók, az egész kezelőfelület teljes egészében nagyon letisztult, jó ránézni is. Gyárilag telepítve kapunk olyan extra lehetőségeket mint a Swype billentyűzet, a dupla koppintás képernyőfeloldás, a hosszú tenyérnyomásra a megjelenítőn lezárás, az igen sokoldalú telefonkezelő (telefon gyorsító, zaklatásszűrő, forgalomkezelő, értesítéskezelő, ne zavarj funkciókkal), a háromféle módú energiatakarékos mód beállítása, a témák támogatása, a Chrome melletti másik böngésző, tükör funkció, nagyító, zseblámpa, jegyzettömb, biztonsági mentés és akkor a többiről még nem is beszéltünk. Nagyon tetszett a beépített kis apróság, amely lebegő gomb névre hallgat és több funkciós, így van benne gyors RAM tisztító, képernyőzár, app bezáró, és egy ikon, ami a főképernyőre visz.

A Honor 4X hátlapi kamerája 13 megapixeles, a kamera szoftver igen okos és tényleg logikusan használható. A lehetőségek között megtaláljuk a panoráma, a HDR módot, a hangjegyzetet, a legjobb fényképet, az utófókuszt (amely igen hasznos), a vízjelezhetőséget. Ezen kívül van itt több szintű szépítés mód, effektek. Az előlapi kamera öt megapixeles, szélesvásznú szelfi változat, így egy-egy önarcképet akár három fotóból is össze tudja mosni a készülék, akár egy méretes csapat is beleférhet a szelfibe. Minőség tekintetében nem lehet okunk panaszra, igazán minőségi képeket készít a Honor 4X, alig néhol látható zajosság.

Sokak számára igen jó hír, hogy a Honor 4X dual SIM-es, így egyszerre két SIM kártyát is „megeszik”. Internet-elérhetőséget Cat.4 LTE modul biztosít, Wi-Fi-ből 802.11 b/g/n jár, ehhez Wi-Fi Direct, hotspot és DLNA is tartozik. A Bluetooth 4.0 A2DP támogatást, az USB 2.0 pedig MTP és OTG támogatást is élvez. A beépített és egyébként nem cserélhető akkumulátor 3000 mAh-s és átlagos használattal röhögve elmegy két napot (köszönhetően a már többször említett jó optimalizálásnak és a nem feleslegesen bődületesen nagy felbontásnak). Persze rendesen kihasználva a lehetőségeket és fél nap nyomogatva egy nap alatt kiadja a lelkét a telep.

Mit is írhatnék összegzésnek? 66 ezer forintért egy gyári garanciás, dual SIM-es, hibátlan működésű, gördülékeny, gyönyörű fotókat készítő telefont ki ne akarna? Egyszerűen nincs több szó, eddig is nagyon tetszettek a Honor modelljei, de erre csak egy szó van: akarom!