Huawei P8

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.69

Tudás: 7.51

Minőség: 7.66

Értékelés: 7.62 | Szavazatok: 205


Szerkesztőségünkben járt az általunk nagyon kedvelt kínai gyártó egyik prémium készüléke, a Huawei P8. A modellből kapható – igen mérsékelt áron – egy Lite változat is, erről a teszt itt olvasható. 

A Huawei P8 a Huawei Ascend P6 és Huawei Ascen P7 utódja, ám a cég végre elhagyta a teljesen felesleges Ascend márkanevet, amely véleményünk szerint jó ötlet volt. A P8 egy valóban prémium készülék, ám nem árt helyén kezelni a dolgokat, nem ér fel a mai konkurens csúcsmobilokkal, csak megközelíti azt. Az első dolog, ami a prémium érzést adja, a csomagolás. A Huawei nem szórakozott papír dobozzal, csak a kerete az, alatta egy műanyag doboz található P8 felirattal. A szintén műanyag előlapot levéve rögtön a Huawei P8 mosolyog ránk oldalról. Nagyon elegáns. A kiegészítők, úgymint a töltőfej, a microUSB kábel, a headset és a dokumentáció már tényleg kis papír dobozkákba kerültek.

Dizájn tekintetében is csak az lebegett a fejlesztők szeme előtt, hogy letisztult, elegáns telefont tartson kézben a majdani vásárló, a prémium kategóriát pedig a fém unibody hátlap és a Gorilla Glass 3 által borított előlap adja meg. A Huawei P8 5.2 colos, full HD felbontású kijelzőt kapott IPS-NEO alapokon, így 71.4 százalék az előlap- kijelző arány, a pixelsűrűség pedig 424. A fényerő és a kontrasztarány igen magas, előbbi brutálisan erős, főleg kevesebb fénynél. A hajszélvékony kerettel rendelkező megjelenítő alatt nincsenek kapacitív vagy fizikai gombok, mivel ezek a rendszerbe integráltak, ennek ellenére a kijelző alatti fekete sáv több ismerősömet kiakasztotta, hogy akkor minek van ott egyáltalán. Külön megemlítenénk az utólag megvásárolható és feltehető Touch Plus fóliát, amellyel két plusz gombot kapunk a kijelző feletti két sarokba, valamint az alsó, megjelenítő alatti, egyébként felesleges felületre. A kijelző felett a hangszórót, az inaktív állapotban teljesen láthatatlan LED értesítőt, valamint a 8 megapixeles előlapi kamerát és a távolságszenzort találjuk.

A gombok a jobb oldalra kerültek, ugyanúgy fémből készültek mint maga a ház. Felül a hangerőgomb párosa, alatta a bekapcsológomb/képernyőzárt billentyűje foglalja a helyet, a nanoSIM és a microSD tálcája pedig a keretbe integrálva található, elsőre szinte láthatatlanok, kis tűvel lehet kipiszkálni őket a helyükről. A Huawei P8 bal oldala üres, alulra került a nem-hátlapi hangszóró (csak a baloldali a valódi hangszóró, a jobb oldali dizájn), a microUSB portja és a mikrofon, míg a telefon tetejére a 3.5-es jack, valamint a másodlagos mikrofon pöttye került. A hátlap egyszerű, fém színű, csak a gyártó logoja töri meg a rendet. A 13 megapixeles kamera és a kéttónusú dupla vaku a hátlap tetején található fekete keretben foglalnak helyet. Egyetlen hátránya a rendkívül masszív P8-nak a csúszósság.

A Huawei P8-on gyárilag Android 5.0 Lollipop rendszer fut, azon a gyártó saját, EMUI 3.1 kezelőfelülete, amelyből száműztek szinte minden, a felhasználó számára felesleges vagy idegesítő és törölhetetlen megoldást. A megfelelő gyorsaságról szintén a Huawei egyik legújabb processzora, a Kirin 930 gondoskodik, ez négy maggal képes dolgozni 1.5 gigahertzen, valamint négy külön mag 2 gigahertzes órajelen is ketyeg, ebből és a 3 gigabájt RAM-ból kifolyólag sejthető, hogy akadás vagy röccenés nem nagyon található. Az IGP egy Mali-T628 MP4, 600 MHz-es órajelen ketyegve, sajnos ez nem egy mai darab, így akik kifejezetten játékra optimalizált okostelefont keresnek, nem a P8 lesz az, amire vágytak, egy combosabb játék pillanatok alatt megakasztja a hardvert. A kezelőfelület a már megszokott, így menü nincs, minden app a soron következő, maximum kilenc főképernyőre települ, az egyszerűbb kezelhetőség érdekében pedig mappázható. A slide-ok között háromféle átmenet effekt közül választhatunk a lapozgatáshoz, a redőny pedig két füles, külön találhatók az értesítések és a gyorsgombok. Az EMUI 3.1 témázható, hatfélét kapunk, ezek mindegyike tovább személyre szabható.

Gyárilag extraként megtaláljuk az összes elérhető Google programot, de van Twitter, határidőnapló, jegyzettömb, WPS Office (szerkeszthető változatban), időjárás app, fájlkezelő és néhány Gameloft játék próbaverzióban. Gyengébben látók szeretni fogják az egyszerűsített főképernyőt, amely nagyméretű csempéket és betűket jelent, a hosszú rendelkezésre álláshoz pedig többlépcsős energiatakarékos lehetőség is akad. A funkciók között megtaláljuk a lefordítással némítható telefon, az egykezes használatot biztosító, oldalra tolható billentyűzet, de akad itt lebegő gomb is, nagyító, zseblámpa, tükör, telefonkezelő (amely az egyik legjobb a valaha látott, hasonló appok között), lépésszámláló is van, amely persze kompatibilis okosórákkal a leghatékonyabb fitnesz program.

A Huawei P8 hátlapi kamerája a más említett 13 megapixeles példány, amelyhez nagylátószögű lencse, optikai képstabilizátor és egy nagyon jól kezelhető szoftver tartozik. Az egész iparágban újdonság a P8-ban használt RGBW színszűrős szenzor, valamint a DSLR-szintű képfeldolgozás. Mindenképp említést érdemel az f2-es objektív, a geotagging, a HDR, a hangvezérlés és mosolyfelvétel, a digitális effektek, manuális fényérzékenység ISO 100-1600-ig. Kikapcsolt kijelzőnél elég kétszer gyorsan megnyomni a hangerő le gombot és már készen is áll a telefon a fotózásra. Ezen kívül is elég széles a repertoár, van ugyanis panoráma mód, vízjeles és éjszakai fotózás, valamint utófókuszálás, szépítés üzemmód de a fényfestő mód is különleges (választhatunk fénycsíkos lámpa fotózást, fény graffitit, selymes vizet, illetve csillag útvonal fotózást).

A képek minőségével kapcsolatban nem nagyon lehet okunk panaszra, nincs zaj, a fehéregyensúly tökéletes. Hasonlóan jókat tudok írni az előlapi, 8 megapixeles szelfi kameráról is. Videót full HD felbontásban lehet rögzíteni, bár a sztereó hangsávos Full HD videók bitrátája mindössze 10 Mbit/s, és nincs 60fp, cserébe van time-lapse. külön említést érdemel a rendezői mód, melynek használatával egyszerre három androidos telefon is vezérelhető a legjobb filmrögzítés érdekében.

Ami a zenei részt illeti, az alapvető funkciókat a gyári lejátszó is tudja, ám extrább funkciókhoz mindenkinek érdemes a kedvenc appját letölteni, viszont van FM-rádió a Huawei P8-ban, amely rendkívül nagy örömmel töltött el, tekintve, hogy hosszú évek Samsungozása elfeledtette velem már ezt a lehetőséget.

Tekintve hogy a Huawei P8 közel csúcsmodell, minden elérhető, amire csak szükségünk lehet, így nem jelent neki gondot az LTE Cat.6 hálózat, az n-es Wi-Fi, a Bluetooth 4.1 és az NFC, USB OTG sem. Sajnos az olyan különlegességek mint az infra vagy az ujjlenyomat-olvasó, ezúttal kimaradt a repertoárból. Az akkumulátor, amely a mindössze 6.4 colos, így szupervékony unibody házban csücsül, 2680 mAh-s és egy-két napig bírja töltés nélkül, főleg ha rásegítünk egy kis energiatakarékos móddal. Nagy bánatunkra a vezeték nélküli töltés kimaradt a lehetőségek közül és mivel unibody a kialakítás, így utólag sem nagyon lehet beletenni ehhez vevőt.

A Huawei ismét jót alkotott a P8-cal, hiszen egészen kompakt méretben igencsak jó tudású és minőségű telefont jelent, amely méreteset lépett előre a P7-hez képest. Egyetlen hátránya az igen magas ár, hiszen akció nélkül 170 ezer forintot kell érte legombolni, akciósan már 150 ezer forinttól is elvihető, de azért valljuk be, ez még mindig elég magas ár és ebben a kategóriában már bőven szóba jöhetnek Európában a „nagyobb” nevek. Mindenesetre aki a P8-at választja, jó döntést hoz!