Huawei Ascend Mate7

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.25

Tudás: 7.44

Minőség: 7.90

Értékelés: 7.87 | Szavazatok: 52

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nálunk járt a kínai gyártó tavaly szeptemberben megjelent készüléke, a tudásban és méretben egyaránt valódi nagyágyú, a Huawei Ascend Mate 7. Nem túl hosszú a hat colos kijelzővel ellátott modellek listája, márpedig a Mate 7-ben ekkora található. Tény és való, hogy a Huawei összesen négy mobilt is kínál ekkora megjelenítővel, de a nagy telefonok iránt rajongóknak érdemes körbenézni a Sony, a Lenovo, a Nokia és a Samsung készülékei között is, napjainkban ugyanis Európában közel ötven készüléket lehet megvásárolni hat colos kijelzővel.

A Mate 7 gyári csomagolása igen elegáns, a fekete doboz könyvszerűen nyitható, így bukkan elő belőle a szintén fekete telefon (a Mate 7 létezik egyébként ezüstben is). A készülék alatt rejtőzik a headset, egy kábel és a hozzá tartozó töltőfej, trendi fekete dobozkában. Egyetlen bánatunk, hogy egy ilyen kategóriás okostelefonhoz nem jár agybadugós headset, pedig igazán megérdemelné.

Ami először kiszakad az emberből a Mate 7 láttán, az az „atyaúristen, ez mekkora”! Nagyjából mindenki így reagált első blikkre, pedig megszokták már, hogy mindig nagy telefonnal mászkálok, de való igaz, ez az óriás még a saját Note 3-ra is ráver méretben. Számszerűsítve pedig egészen pontosan 157 × 81 × 7.9 mm-ről beszélhetünk, valamint 185 gramm tömegről. A kijelző hat col, ehhez full HD felbontás – 1080×1920 pixel - jár, 368ppi a pixelsűrűség, tehát tűéles a kép még ilyen arányok mellett is. Az IPS LCD megjelenítőt egyébként Gorilla Glass 3 védi és a kijelző az előlap 83 százalékát foglalja el! A következő, amint kézbeveszik a telefont, az a „wow faktor” az alumínium és üveg anyaghasználat miatt, igazán elegáns és szemet gyönyörködtető látvány.

Az Android 4.4.2 KitKat rendszer frissíthető Android 5.0 Lollipopra később (bár az alsó kezelőgombok már a Lollira jellemző ikonokat kapták), a kezelőfelület a gyártótól megszokott – és általunk mindig dicsért – EMUI 3.0. A platform alatt a nyolcmagos HiSilicon Kirin 925 processzor található, amely négy darab, 1.8 gigahertzes Cortex-A15-ös és négy darab, 1.3 gigahertzes Cortex-A7-es magból áll, ezekkel egyensúlyozik a rendszer a gyorsaság, illetve az energiatakarékosság között. RAM-ból 2 gigabájtot kapunk, a belső tárhely 16 gigabájt, ám ha valaki a 32 gigabájtos Huawei Ascend Mate 7-et választja, úgy már 3 gigabájt RAM-ot kap (akárcsak az LG G3 esetében például). Szerencsére a rendelkezésre álló tárhely bővíthető, maximum 128 gigabájtos microSD kártyát fogad el a telefon. A Mate 7 létezik dual SIM-es verzióban, ott a microSD kártya alá helyezhető el a nanoSIM. A pontosítás végett: a 2/16-os egy SIM-es, a 3/32-es változat pedig a dual SIM-es változat.

Az előlap érdekessége, hogy a nagy méret ellenére kecses maradt a telefon. Ez köszönhető egyrészt a mindössze 7.9 mm vastag keretnek, valamint annak, hogy a hatcolos kijelző körüli keret is igen vékony, így feleslegesen nem szélesítették meg a modellt. Ugyanígy óvatosan bántak a dizájnerek az alsó és felső résznél is, hiszen míg alul a Huawei logoja található csak, addig felülre került az előlapi hangszóró, jobb oldalra az állapotjelző LED, a fényérzékelő és az előlapi kamera.

A Mate 7 bal oldalán felül található a microSIM és a microSD tálcája – ezekhez szokás szerint a dobozban található tűvel férhetünk hozzá –, jobb oldalon a hangerőállító gomb és a bekapcsoló-képernyőzár gombja leledzik. Alul mindössze a microUSB fedetlen portja és a mikrofon foglal helyet, felülre került a 3.5 mm-es jack dugó és a zajszűréshez szükséges másodlagos mikrofon. A hátlapon dudorodik a 13 megapixeles kamera, itt található a LED vaku is, valamint ezek alatt foglalja a helyet a rendkívül jó hatékonysággal működő és gyors ujjlenyomat-felismerő. Alul csak a gyártó logója és az alig észrevehető hátlapi hangszóró rácsa leledzik, némi kötelező felirat mellett.

A Huawei Ascend Mate 7-et bekapcsolva hamar kiderül, a megjelenítő nem csak hatalmas, de rendkívül fényes is, semmi gond a színekkel, a fényerővel vagy épp a betekintési szöggel. Ami feltűnik, hogy a rendszer piszok gyors, akadást nem igazán tapasztaltunk. Az AnTuTu benchmark tesztje szerint mindössze három modell jobb nála, a Meizu MX4, a Samsung Galaxy Note 4 és a OnePus One. Azért vicces volt, amikor az AnTuTu stabilitási tesztje után a telefon túlmelegedése miatt nem volt képes a normál tesztet lefuttatni, amíg le nem hűl, de alapvetően igen komolyan igénybe veszi, ráadásul hosszan ez a teszt a rendszert és hardvert egyaránt, tényleg forró lett a Mate 7.

Az EMUI kezelőfelületet minden Huawei tesztnél eddig csak dicsérni tudtuk, hiszen a gyártó több olyan funkciót, appot telepített gyárilag, amelyet más gyártóknál csak plusz alkalmazások telepítése vagy esetleg rootolás után érhettünk el. A főképernyő mellett jobbra található az app lista, természetesen mappázható, így akár néhány mappába helyezhető minden kedvenc és szükséges program, biztosítva a könnyű átláthatóságot és kezelhetőséget. Persze minden más, megszokott funkció ugyanúgy elérhető, így például a widgetek is. Néhány extra appot előre telepített a Huawei, ezek között található Polaris Office 4.0, a Twitter, a Todoist jegyzetlista, emlékeztető, a Zinio magazinolvasó (angol) vagy akár a Huawei Hub. Külön említést érdemelnek a külön mappába telepített Gameloft játékok, ezek az Asphalt 8 és a Real Football 2015, de megtalálható itt még Bubble Bash Mania, Dragon Mania, Spider Man játék is. Még mindig imádjuk a Telefonkezelő komplex alkalmazást, amely többfunkciós: egyrészt felgyorsítható vele a készülék, RAM és tárhely tisztításra használható, beépített zaklatásszűrővel rendelkezik – SMS-ekre és telefonszámokra is beállítható –, de van feketelista is. Többféle energiatakarékos üzemmód közül lehet választani, van normál, intelligens és ultra mód, ez utóbbi egyébként megegyezik a Samsungnál már látott Ultra Power Saving Mode-dal, tehát minden funkciót és appot lekapcsol, egyedül a hívások és üzenetek érhetők el gond nélkül, valamint a kijelző is fekete-fehérre vált. Az intelligens módról az ultrára való átkapcsolás akár plusz tíz óra üzemidőt is biztosít. Jó játék a Tükör és a Nagyító is.

Egy picit talán még mindig különlegesnek számít az ujjlenyomat-olvasó jelenléte telefonokban, ám a Mate 7 nem hagyta ki ezt a ziccert. A biztonság rendkívül fontos, legyen szó akár titkos fájlokról, akár magáról az adatokról, akár egy lopás esetén igen fájó lehet, ha a privát szféránkhoz bárki hozzáfér. Az ujjlenyomat-olvasó aktiválásához mindössze egy jelszó vagy kód megadása szükséges, ezek után a telefon mintát vesz az ujjunkról, nagyjából 10-15-ször kell hozzáérinteni különböző szögekből a feloldó ujjunkat. Ahogy azt már említettem, lezárt képernyőről rendkívül gyorsan felismeri az ujjlenyomatot és dob be a rendszerbe. Extra funkció, hogy nem kell lehúzni rajta az ujjbegyet, elég ráhelyezni, valamint akár a nedves ujjlenyomatot is képes felismerni.

Az Ascend Mate 7 hátlapi kamerája 13 megapixeles, a Sony negyedik generációs BSI szenzorával ellátott. Számos beállítási lehetőség mellett megtalálható a HDR, a panoráma funkció, a vízjel, az elnémítható képkészítés, az ujjlnyomatolvasóval készíthető fotó, a hangvezérlés, mosolyfelismerés, valamint az izgalmas utófókusz funkció is, mely értelemszerűen a képek elkészítése után is lehetővé teszi a fókuszpont módosítását, jó játékot biztosítva így a fotózónak. Szintén a funkciók tárházát erősíti a hangerő le gomb kétszeri gyors lenyomása alatt feloldó képernyőzár, majd azonnali képkészítés. Igény szerint különböző effektek is tehetők a fotókra (valencia, dicsfény, nosztalgia, gyerekkoralkonyat, fekete-fehér, stb.). Videóból 1080p@30fps rögzíthető, ebben az esetben is képes a HDR módra a kamera, valamint kérhető objektumkövetés, képstabilizátor és szépítési mód is. Az előlapi kamera öt megapixeles, szelfi változat, akár 720p felbontású videó is rögzíthető vele.

 

Internetelérést maximum Cat. 6 4G-LTE biztosít, jelen van a Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, GPS és GLONASS vevő és NFC is. Navigációhoz pillanatok alatt talál jelet a Mate 7, a microUSB pedig nem csak 2.0 verziószámú, de támogatja az USB OTG funkciót is. A beépített akkumulátor 4100 mAh-s, ezzel a telefon simán kihúz két napot és akkor még nem is nyúltunk az energiatakarékos módokhoz.

A Huawei saját Galériája képes időpont vagy helyszín szerint mutatni a képeket, valamint lehet kisképes és listás megjelenítésű is. Nagyon szerettük az egyediséget biztosító Témákat, amelyek külön-külön is személyre szabhatók, gyárilag hatot találunk a Mate 7-en és le is tölthetők újak (javaslom az XDA fórumot átnézni ez ügyben, igazán szépeket posztolnak arrafelé is).

A beépített zenelejátszó bár nem váltja meg a világot, de alapvetően helyes darab, a zenék rendezhetők albumok, előadók, számok és mappák szerint is, több mappából is képes behúzni a zenéket, valamint akár a dalszövegeket is megkeresi az adott számokhoz. Időzítve ki is lehet kapcsolni, 10 és 90 perc időtartam között. Hangszínszabályzót is kapunk a DTS üzemmód képében, akinek pedig unalmasak a saját zenéi, az FM-rádiót hallgathatja (a Huawei bezzeg nem spórolta ki ezt a filléres funkciót okostelefonjából, szemben más gyártókkal).

Összességében a Huawei Ascend Mate 7 egy rendkívül jó telefon, mind külsőleg, mind belső tudást nézve, számos hasznos, extra tudással. Az egyetlen negatívum, amit fel tudunk róni a készüléknek, az az ára, ugyanis amennyit jelenleg elkér érte a gyártó, annyiért márkásabb modellekhez is hozzájuthatunk, ugyanilyen (esetleg jobb) tudással. Szerencsénkre az elmúlt hónapban sokat esett a Mate 7 ára, így már csak párat kell aludni, hogy igazán jó ár-érték arányú modellként is emlegethessük a gyönyörű óriást.