Huawei Ascend G620S

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.66

Tudás: 7.40

Minőség: 7.88

Értékelés: 7.64 | Szavazatok: 120


Tavaly novemberben került piacra a kínai gyártó középkategóriás okoskája, a G620s és akárhonnan nézzük, bizony jelenleg a legjobb ajánlatnak számít kategóriájában. A szűkebb pénztárcával rendelkezők számára jó hír, hogy a gyártók végre igenis komolyan kezdik venni a csúcsmobilok után a középkategóriát, avagy azokat is figyelembe veszik normálisan, akik nem szeretnének 1-2 havi fizetésnyi összeget otthagyni egy telefonért. A Huawei Ascend G620s hardveresen és árcédula szempontjából is kitűnő választás. A G620s gyári dobozban érkezett hozzánk a gyártó PR ügynökségétől, benne megtalálható a készülék, a microUSB kábel, a töltőfej és egy normál kialakítású headset.

Megjelenés szempontjából nem mutat semmi extrát a telefon, de ez nem is fontos. Kategóriájához hűen műanyag a hátlapi burkolat, ám karcálló üveg védelmet kapott a kijelző. A G620s 142,9 × 72 × 8,5 milliméter fizikai méretben és 160 gramm tömeggel rendelkezik, abszolút zsebbe és kézbe illő a méret és a súly. A hátlap tud nyikorogni, de ez annak köszönhető, hogy az egészet egyben lehet leszedni, így némi otthoni hackre szükség lehet, nevezetesen egy kis összehajtott papírlapra az akku és a hátlap közé. A telefon egyébként kifejezetten szép, főleg fehér színben, amiben nálunk is járt.

A megjelenítő a meglepően nagy felbontást, 720×1280 pixelt tudja felmutatni, mindezt 5 col képátlóval és IPS LCD alapokon. Ez utóbbi kiváló betekintési szöget és hibátlan fényerőt mondhat magáénak, a színek is rendben vannak, nem túlszaturáltak. A kijelző fölé került a fény- és távolság szenzor, az előlapi LED értesítő fény és a kamera. A megjelenítő alatt a ma már egyébként nem kötelező három vezérlőgomb rejtőzik, ezek sajnos nem kaptak háttérvilágítást.

A G620s-en a kijelző körül ezüst keret fut körbe, oldalt ez alatt már a hátlap kinyúló részei láthatók, ezúttal fehérben. Kezelőszervek tekintetében jobb oldalra került a hangerőgombok párosa, alá pedig a képernyőzár/bekapcsoló gomb. Alul az egyik mikrofon, valamint microUSB portja, fent pedig 3.5 mm-es jack foglal helyet, védelem nélkül. A hátlap érdekessége a bőrhatás, ilyet először a Samsung Galaxy Note 3-ban láthattunk és imádtunk, ezúttal kissé csúszósabb az érzet, de közel sem annyira, mint a teljesen sima hátlapoknál. A kamera baloldalt fentre került – akárcsak az iPhone-ok esetében –, alatta a LED vaku látható, valamint mellettük a másodlagos mikrofon található, ez biztosítja a zajszűrést. A hátlapi hangszóró jobb alul foglal helyet. Maga a hátlap könnyedén leszedhető a jobb alul kialakított résnek köszönhetően, így férhetünk hozzá a microSIM és microSD kártyákhoz, ám a telep nem cserélhető házilag.

A Huawei Ascend G620s-en Android 4.4.4 KitKat rendszer fut, azon pedig a már sokat látott és említett EMUI 2.3 kezelőfelület, amelyet annyira szeretük egyszerűségéért, ám nagy tudásáért. Az OS megfelelő, gyors és szinte teljesen lag-mentes működését a 28 nanométeres Snapdragon 410 MSM8916 processzor segíti 1.2 gigahertzen, 1 gigabájt RAM és egy Adreno 306 grafikus gyorsító mellett. Ahol tapasztalhatunk némi lassulást vagy akadást, azok egyértelműen a valamilyen erősebb grafikával ellátott alkalmazások, főleg játékok, ehhez már kevés a fenti trió is, tehát a játékőrülteknek továbbra is csúcsmobilt ajánlunk, de persze a Pou-mániások ne aggódjanak, nem ebbe törik bele néha a G620s bicskája.

A belső tárhely 8 gigabájt, ám ebből mindössze 3.5 gigabájttal gazdálkodhatunk szabadon, cserébe akár 32 gigás microSD-t is megeszik a modell. Nagyon hasznos – és a sok mellett egy újabb piros pont a Huawei-nek – a funkció, miszerint kiválasztható az alapértelmezett tárhely, így a telepítendő appokat nem csak a belső, szűköske helyre, hanem a kártyára is tehetjük. Más gyártóknál ehhez a funkcióhoz rootolásra és a garancia elvesztésére van szükség ugyanezen funkció eléréséhez.

A már említett EMUI 2.3 launcher ugyanúgy működik mint az iOS esetében, így nincs külön menü az alkalmazásoknak, azok a főképernyő mellett találhatók, ám a rendszerezés elengedhetetlen, így mappázható. Olyanokat is tud régóta ez a kezelőfelület mint a témázhatóság, a stílusok közötti váltás. A hasznos funkciók között előkerülnek olyanok mint a háromféle energiatakarékos üzemmód, a védett alkalmazások, amelyeket nem zár be a rendszer, a ne zavarj opció, amely időzíthető és megadhatók azok a telefonszámok, amik így is elérhetnek bennünket, az apponként személyre szabható értesítés és internet-kezelő, a szép fájlkezelő, a mozgásvezérlés (hasra fordítva a telefon lenémul csengetésnél és szundiba teszi az ébresztőt), a telefon-kezelő gyorsító funkciója, a tárhely-tisztító, a zaklatásszűrő vagy a biztonsági mentés. Extraként kapunk Swype billentyűzetet, Kingsoft Office dokumentum-szerkesztőt és néhány játékot, demo módban.

A Huawei Ascend G620s hátlapi kamerája 8 megapixeles fotók készítésére használható, a gyengébb fényviszonyokban LED vaku segíti a jobb képeket. A beállítások között megtalálható intelligens, HDR, panoráma mód, hangjegyzet és többféle effekt is, de akad legjobb fénykép és vízjel is. Az előlapi változat 2 megapixeles szelfik készítését teszi lehetővé, videóból full HD felbontás engedélyezett, ez utóbbi most is piros pontot ér a Huaweinek ebben a kategóriában. Ahogy az a tesztfotókon is látszik, a kamera teljesítménye kiváló, egy-két apróság persze nem tökéletes, úgymint a dinamikatartomány, de ettől még abszolút élvezhetővé teszi a végeredményt. A G620s gyári zenelejátszója megfelel, szűrhetünk többféle mód és stílus szerint, van albumborító, alvó mód is és végre hangszínszabályzó is van 11 móddal! Az FM-rádióhoz szükséges a headset, 16 kedvenc adó elmenthető.

A kis középkategóriás Huawei támogatja a Cat.4-es LTE hálózatokat, ilyen lefedettség híján HSPA biztosított mobilnetből. Gyárilag kapunk egy saját fejlesztésű böngészőt és a Chrome mobil változatát, érdemes az előbbit is kipróbálni, felveszi a versenyt a Google appjával. Vezeték nélküli internet-elérésre adott még a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, de van Bleutooth 4.0 és még NFC is! A beépített akkumulátor csak 2000 mAh-s, ám még így is kihozható belőle röhögve a két napos üzemidő, főleg ha valamelyik nem túl extrém energiatakarékos módot is bekapcsoljuk. DLNA van, ám sajnos az OTG vagy MHL kimaradt a funkciók közül, azért ilyen áron nem kaphatunk meg mindent.

Összességében elmondható, hogy a Huawei Ascend G620s egy rendkívül jól összeszedett telefon és az árazása is igencsak rendben van, hiszen kártyafüggetlenül, újonnan 50 ezer forint körül hozzá lehet jutni. Egyszerűen a hardver és a szoftver egymáshoz optimalizált, a kezelőfelület gördülékeny és olyan dolgokat kapunk ilyen áron mint a HD kijelző, a Snapdragon 410 processzor vagy az LTE. Középkategóriában jelenleg egyértelműen a G620s-t ajánlanánk.