Huawei Ascend G6

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.78

Tudás: 7.30

Minőség: 7.45

Értékelés: 7.51 | Szavazatok: 82


Közelebbről is megismerkedtünk a kínai gyártó Huawei Ascend G6 modelljével, amely elérhető áron kínál megfelelő tudást az átlagos felhasználóknak. A készülék nem más mint a tavalyi nagy sikerű Huawei Ascend G6 - amelynek tesztje a Telefongurun is olvasható - utódja, picit gyengébb tudással és hardverrel. A fekete készülék hófehér dobozban érkezett a gyártó PR ügynöksége jóvoltából. A csomagolás nemcsak a telefont, de a nem túl minőségi headsetet, a hálózati töltőfejet és a hozzá tartozó kábelt rejti. Sajnáljuk, hogy a Huawei még nem szokott rá teljesen az agybadugós fülesekre, ugyanis lényegesen jobb hangzást biztosíthat, valamint a kényelmi funkció mellett sem lehet elmenni szó nélkül, hiszen itt nem jár plusz két gumi a különböző fülek miatt a füleshez. Na de sebaj.

Az Ascend G6 koromfekete, és bár kialakítása nem unibody, mégsem nyekereg kézbe véve sem. Sajnos a gumírozott hátlap ellenére csúszós a hátlap, ezen egy tokkal lehet segíteni és ez nem is árt, ugyanis azért némi zsírosság marad a taperolás után rajta. Tetszett a szálcsiszolt fém-hatású keret és hogy a SIM vagy microSD kártya cseréjéhez sem kell kivenni az akkumulátort a helyről. A mindössze 7.5 mm vékony megoldás elegánssá teszi a telefont, a 114 grammos tömeg pedig kifejezetten könnyűnek hat napjainkban egy okostelefonnál.

A telefon előlapjának nagy részét a 4.5 colos, 960×540 pixel felbontású IPS kijelző foglalja el, ez alá kerültek a kapacitív gombok. A technológiának hála a fényerő jó, a betekintési szög szintén, ám mivel nem AMOLED, a fekete nem igazán mélyfekete a kijelzőn. A megjelenítő felett foglal helyet az előlapi hangszóró, a kamera, egy távolság- és egy fényérzékelő. Az előlapi kamera esetében meg kell említeni, hogy akár öt megapixeles fotók is készíthetők segítségével, így pláne egyértelmű, hogy a megcélzott korosztály a szelfi-mániás fiatalság és egy ilyen funkcióval kilóra simán megvehetők (és akkor még nem is szóltunk az extra szépítő funkcióról, ahol egy tízes skálán állítható be a mini, automata "PhotoShop"). Cserébe nem is nagyon csalódnak majd a telefonban. A modell jobb oldalán találhatók a hangerőgomb és bekapcsoló/képernyőzár gombja, a bal oldal üres, csak lent hever a 3.5-es jack portja. A microUSB csatlakozója a készülék tetejére került.

Az Ascend G6-on Android 4.3 Jelly Bean rendszer futott, amíg nálunk vendégeskedett, ehhez pedig az Emotion 2.0 Lite kezelőfelület tartozott, ám ez a későbbiekben 2.3-ra frissíthető lesz. A burkolat alatt a négymagos, 1.2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 400 dolgozik, Adreno 305 grafikus gyorsító, 1 gigabájt RAM és 8 gigabájt belső tárhely mellett, ez utóbbiból közel öt gigabájttal lehet garázdálkodni, a további bővítésre pedig 32 gigabájtos microSD használható. A gyári launcherhez annyit fűznénk hozzá, amit már a Huawei Ascend P6 és a Huawei Ascend P7 tesztekben is, nevezetesen jópofa az ikonvilág, több téma található gyárilag a telefonon és nincs app lista, hanem iPhone módra jobb oldalt találunk minden programot a főképernyőkön.

Aki túl sok alkalmazást használ, az gond nélkül mappázhat, ez a fajta megoldás csak kivitelben tér el más gyártók ötletétől. Mindenképp szólni szeretnék a Telefon-kezelőről, amely olyan okosságokat tud, amely funkciókra máshol root nélkül esély sincs. Ilyen például a - már bocsánat - de gyárilag optimalizált rendszer-optimalizáló, a telefongyorsító, a tárhely tisztító, de van beépített zaklatásszűrő is.

Az energiatakarékosság menüpontban többféle energiagazdálkodás közül lehet választani, épp az aktuális igények szerint,k ráadásul érezhetően hatékony is. Minden alkalmazásnak külön megadható, hogy csak Wi-Fi vagy csak mobilnet, esetleg mindkét módon hozzáférhessen az internethez, ez egy nagyon nagy találmány. Az is személyre szabható, hogy induláskor milyen appok futhatnak le rögtön és melyek kell, hogy a felhasználó által engedélyt kérjenek, de még a régi Nokiákból kedvelt Profilok is elérhetők. Biztonsági mentés címszóval indíthatók a mentések, egyénre szabható, hogy mi kerüljön mentésre.

A hátlapi kamera 8 megapixeles maximális felbontásra képes, a kezelőfelület egyszerű, könnyen elérhető funkciókkal bír. A beállításokban módosítható a vaku, az időzítő, van normál, intelligens, szépítő és HDR mód, valamint panoráma is, de még akár hangos képet is lehet készíteni az Ascend G6-tal. A fotók a kategóriának megfelelő minőségűek, sőt kifejezetten szuper képek lőhetők vele normális fényviszonyoknál, bár néha hajlamos beégni az ég, nos erre is hibátlan megoldás a HDR mód, amely sokat javít a felvételeken. Videót maximum 1080p felbontásban lehet a G6-tal rögzíteni, ebben a kategóriában bőven átlag feletti.

Internetkapcsolatban nincs hiány, van itt 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, helyi adatcserére Bluetooth 4.0, valamint NFC is megtalálható a tudáslistában, talán csak a mostanság divatos infrát hiányoltuk a tévé távirányításához. Az akkumulátor nagy meglepetésünkre bár hozzáférhető, nem cserélhető, a maga 2000 mAh-s kapacitásával viszont csak egyetlen napot húz ki, bár nem is ígér többet. Összességében elmondható, hogy a Huawei Ascend G6 rendkívül jól vizsgázott a középkategóriában, mi kifejezetten szerettük és csak még jobb lesz a rendszer- és launcher frissítés után.