HTC_Windows_Phone_8X

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.25

Tudás: 8.03

Minőség: 8.12

Értékelés: 8.13 | Szavazatok: 73

Szavazzon Ön is!

HTC 8X: lehet belőle nagy durranás?

Szerkesztőségünkben járt a tajvani gyártó Windows Phone 8-as modellje, a HTC 8x. A cég első WP8-as készüléke a VIP Phone-tól került hozzánk gyári pici dobozban, ebben a készülék alatt hevertek a tartozékok, úgymint a microUSB kábel, a töltőfej és a – nagy bánatunkra – nem Beats Audio sztereó headset, ezek mindegyike fehér. Ami a külsőt illeti, egyedinek mondható a HTC 8X, ezt az érdekes oldalkialakításnak köszönheti, ami miatt extrém vékonynak tűnik (és fogás közben az is). A szögletes dizájn és a gombok elrendezése nem újdonság, hiszen a Microsoft még mindig erősen kordában tartja a gyártók különlegesebb elképzeléseit. A telefon bár 10.1 mm vastag, valójában a keskenyítés miatt papírlap vékonynak tűnik. Erre rájátszik még a 132.3 mm magasság és a 66.2 mm szélesség is, így kézbe véve abszolút kezelhető, ráadásul a 130 grammos tömeg is erősíti az összhatást. Az unibody, tehát egy darabból álló készülékház gumírozott érzetű polikarbonát borítást kapott, ez nem gyűjti az ujjlenyomatot és stabilan lehet segítségével kézben tartani a telefont, nem csúszkál egyáltalán. Az unibody hátránya a nem kivehető és cserélhető akkumulátor, viszont abszolút nem tapasztalható így összeszerelésből adódó nyikorgás, elállás, stb.

A gumiborítás egyetlen hátulütője a külső fotóknál legutolsó pár képnél látható kopás, amely biztos, hogy többeknek okozott – eddig és még feltehetően fog is – gondot, ugyanis a nálunk járt tesztmodell a két hét alatt végig tokban volt tartva, ennek ellenére a jobb felső sarka lekopott, és a jobb alsónál is elkezdődött némi hámlás.

A HTC 8X előlapjának legnagyobb részét a 4.3 colos, 1280×720 pixel felbontású Super LCD 2 kijelző foglalja el a maga 341ppi pixelsűrűségével, a kép igazán tűéles, bár a rendszer nem partner ehhez, hiszen a minimalista dizájn nem erősít rá a gyönyörű megjelenítő tudására. A megfelelő színeket, nagy betekintési szöget is biztosító kijelzőt Gorilla Glass 2 védi a karcolásoktól. A panel alatt a kötelező és régről ismert három kapacitív gomb rejtőzik, ezek a vissza, melyet hosszan lenyomva az alkalmazásváltót aktiválható, a középső a főképernyőre dob, hosszú nyomásra a hangvezérlő ugrik fel – bár sajnos magyarul nem tud kommunikálni, hiába na, kis ország vagyunk ehhez –, a jobb oldali nagyító ikon pedig nem túl meglepő módon a keresőt jelenti. A kijelző felett kapott helyet egy LED-es állapotjelző, valamint a 2.1 megapixeles előlapi kamera. A készülék aktív zajszűrővel ellátott két mikrofont – alul és felül találhatók – kapott a hívás közbeni minél tisztább és jobb hangminőségért.

A matt, fekete hátlap kissé íves, a felső részen csücsül a kamera, mellette a LED vaku, míg ezek alatt a HTC és a Beats Audio logoja látható monokróm változatban, majd a sok kis apró lyuk a hátlapon a hangszórót jelölik. Kár, hogy ezek a kis lyukak szinte teljesen takarásba kerülnek az asztalon, így hiába szól egyébként szépen a telefon – bár maximum hangerőnél már előfordul fura dobozhang –, nem mindig hallani a teljes hangerőt. A HTC 8X jobb oldalára került a hangerőgomb párosa, felette egy kis ajtó védi a microSIM foglalatát rejtő tálcát, valamint szintén ezen az oldalon található az általunk még mindig nagyon szeretett, dedikált fotógomb, a bal oldal üres, alulra a microUSB portja került védelem nélkül, míg felül a bekapcsológomb/képernyőzár gombja és a 3.5 mm-es jack dugó került. A családban és a baráti körben sokan kipróbálták a készüléket, legalább pár percig és mindenkinek bejött a kialakítás, így úgy tűnik, hogy csak nálam user probléma, hogy annyira besüllyesztették a képernyőzár gombját, hogy mindenképp kétkezes megoldás kell a nyitáshoz, záráshoz, tapogatva szinte lehetetlen megtalálni, ráadásul nyomáspont zéró... Külön érthetetlen, hogy az egyre növekvő méretű mobiloknál miért ragaszkodik még mindig a HTC a telefon tetején elhelyezett billentyűhöz.

A HTC 8X Windows Phone 8 rendszer alatt egy kétmagos, 1.5 gigahertzes, Qualcomm MSM8960-as processzor dolgozik, melyhez Adreno 225 grafikai gyorsítót és 1 gigabájt RAM-ot társított a HTC. A belső tárheyl 16 gigabájt, ez nem bővíthető. A telefon gyors és zökkenésmentes. A Windows Phone 8 rendszerről magáról a Nokia Lumia 820 tesztben írtunk bővebben, így az OS-re vonatkozó újítások ott olvashatók, külön nem térnénk ki a WP7.x óta történt módosításrokra. A HTC több extra programot telepít gyárilag a mobilra, ezek a Csatlakozástelepítő, Fotó korrekció nevű képszerkesztő, a HTC nevű hub az aktuális időjárást, híreket és részvényeket mutatja, a Konverter mértékegység-váltó, a Vaku, amely zseblámpaként működteti a hátlapi LED vakut. Tetszett a Figyelmes telefon app – de buta egy fordítás – mellyel beállítható, hogy a telefon megmozdításakor lehalkítsa a csengőhangot, de az is, hogy zsebben vagy táskában hangosabban szóljon a készülék, valamint a készülék kijelzőre való fordításkor lenémuljon.

A beépített zenelejátszó képes a feltöltött zenéket – igen, végre nem kell Zune, a Windows röhögve felismeri a telefont, telepíti a drivereket és akár Intézőben is mehet a fájlcsere! - ID3 tag-ek szerint rendezni, automatikusan letölti az albumborítót – erre külön kérni sem kellett. Extra funkcióként csak az ismétlést, a véletlenszerű lejátszást és a Kedvencnek jelölést lehet említeni. Zenei téren adott a Beats Audio mellett egy beépített audioerősítő is, ez azonban csak a headset csatlakozásakor érzékelhető, tehát egy komolyabb fülessel igazán elsőosztályú minőségben hallgathatók kedvenc zenéink. Érdekes, hogy bár a Beats Audiot kedvére kapcsolgathatja a felhasználó, külön hangszínszabályzó nincs. FM-rádió sajnos nincs, így csak internetes rádiókra hagyatkozhatnak a felhasználók. A beépített videólejátszó immár támogatja az Xvid, DivX és MP4 forumátumokat is, 1080p felbontásig, viszont továbbra sem eszi meg az MKV fájlokat és az AC3 audio codecet, valamint nem támogatja a feliratokat sem.

A HTC 8X BSI szenzorral, egy 28 mm-es F2.0 lencsével ellátott kamerája 8 megapixeles képek készítésére használható. A meglehetősen egyszerű kameraszoftverben találhatók beállítások a felbontásra, expozícióra, fehéregyensúlyra, kontrasztra, telítettségre és élességre vonatkozóan, valamint arcfelismerőt és effekteket is kapott. Sajnos a minőség nem első osztályú, bár kisebb méretben tényleg szépek és a makró móddal valóban gyönyörű képek készíthetők, akadnak bőven részlet elmosódások és zaj. Videóból legfeljebb 1080p felbontású készíthető, mono hanggal, így megfelel a mai elvárásoknak egy csúcsmodell esetén.

A HTC 8X négysávos GSM/GPRS/EDGE-támogatást és szintén négysávos 3G és HSPA-támogatást élvez. Helyi adatkommunikációra kétsávos Wi-Fi a/b/g/n használható DLNA és hotspot funkcióval kiegészítve. A Bluetooth 3.0 verziószámú és adott a A2DP és EDR-támogatás, valamint ahogy már említetük, fájl-átvitelre is kitűnően használható. Meglepő, de WP-re nincs fájlkezelő, így kénytelenek vagyunk PC-n rendezgetni azokat. Jó példa erre a Zip vagy rar fájlok, amelyeket nem lehet például e-mailhez csatolni, mivel fájlmenedzser híján nem tudja a telefon felismerni és ebből kifolyólag megjeleníteni. A belső 16 gigabájtos háttértárhoz egyébiránt 7 gigabájt SkyDrive is jár. Adott még az NFC-támogatás, ám jelenleg WP-re csak a Wallet használható NFC-vel, így kissé félkarú óriás a chip benne támogatott programok nélkül (persze a fájlküldés működik). A készülék SNS integrációja igen jó, elég egy bejelentkezés bizonyos közösségi hálózatokba és beépülnek új lehetőségek, funkciók a rendszerbe.

Az Internet Explorer gyári böngésző nem támogatja a flasht, ahogy a rendszer sem és az Adobe is abbahagyta a mobilos platformok támogatását. Jelen információnk szerint nem is lehet felhekkelni Flash-t WP modellekre. Navigálásra egyelőre csak a Bing Maps használható – bár a Nokia állítja, hogy elérhetővé teszi más márkákra is a Nokia Mapset –, ez pedig nem tud sajnos hangos navigálást és Európában kevésbé jól használható, mivel a térképek helyenként hagynak maguk után némi kívánnivalót.

Összességében nehéz helyzetben van a HTC a 8X-szel, ugyanis a konkurencia – még ha néha apróságokban is, de – sorra legyalulja. Vegyük a Samsung ATIV S-t, amely kijelző, microSD bővíthetőség, cserélhető akkumulátor, jobb kamera és pár extra app tekintetében is jobb ajánlat, nem is beszélve az AMOLED kijelzőről, vagy vegyük a Nokia Lumia 820-at szintén AMOLED panellel, microSD bővíthetőséggel, kompaktabb mérettel, LTE-támogatással, cserélhető burkolattal, valamint olcsóbb árral. Ezért cserébe elnézhető neki talán a gyengébb felbontású kijelző. Jelenleg sajnos azt kell mondjuk, van jobb ajánlat is a HTC 8X-nél a Windows Phone 8 rendszerű okostelefonok között.

A HTC 8X teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, melyet ezúton is köszönünk!