HTC Wildfire

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.13

Tudás: 7.67

Minőség: 7.77

Értékelés: 7.86 | Szavazatok: 86

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


HTC Wildfire: cuki kistepsi

A tajvani gyártó is elindult az úton, amelyen már több gyártó, egyre kisebb készülékekkel próbál hódítani az elérhetőbb árkategóriában.

A legtöbben a HTC Desire kis méretű változatának tartják a legtöbben a Wildfire-t, pedig ennek nem sok alapja van, leginkább a külső hasonlóságra alapozva lehet hallani ilyeneket. Tény, hogy a Wildfire kisebb mint a HTC legtöbb csúcsmobilja, ami nem is feltétlenül gond, hiszen a nagy tudás sokszor tényleg nagy méretet igényel fizikailag.

A HTC Wildfire tesztkészüléket a /txt/hirek/kepek/speedshop_20100831.jpg -tól kaptuk. A szokásos fehér doboz, a mobil mellett egy sztereó headset, egy USB-kábel és egy hálózati adapter található a csomagban, a 2 gigabájtos microSD kártyát a telefon rejti.

/txt/hirek/kepek/kulso1_20100831.jpg

/txt/hirek/kepek/kulso22_20100831.jpg

A Wildfire méretét érdekes összevetni a Desire-ével, így kiderül, hogy csak rövidebb lett, ám a szélessége megmaradt. Látható a képeken is, hogy egy átlagosnak mondható Nokia 5800-tól mintegy bő centivel szélesebb. A Wildfire-ben kevesebb a fém, viszont a felhasznált műanyagok minőségére nem lehet komoly panasz, sokkal igényesebb mint a gagyi-műanyag 5800-m.

Egyedül talán a hátlap illeszkedésénél lehet felfedezni némi hiányosságot, de nem zavaró és nem feltűnő, nyomorgatásra nem ad ki hangot.

/txt/hirek/kepek/kulso3_20100831.jpg

/txt/hirek/kepek/kulso4_20100831.jpg

A hátlap kialakítása ne zavarjon össze senkit, valójában egy műanyag az egész, a többi csak esztétika. A nagy felületet díszítést jelenti az optika fém karikája, a ledes vakku, a csillogó HTC és alul a szolid with HTC Sense felirat. A mobil jobb oldala üres, bal oldalon a hangerőgomb párosa és a védelem nélküli microUSB csatlakozó kapott helyet, felül pedig a bekapcsológomb és a 3.5 mm-es jack aljzat helyezkedik el.

/txt/hirek/kepek/kulso5_20100831.jpg

/txt/hirek/kepek/kulso6_20100831.jpg

A Wildfire kijelzője egy 3.2 colos, kapacitív változat, a költségcsökkentés a 240×320 képpontos felbontáson érhető utol, pozitívum a multitouch támogatása. A felbontás elég gagyi, nem ezt szoktuk meg a HTC telefonjai esetében, ekkora fizikai területen egyszerűen pixeles a kép.

A kijelző felett osztott rácsú hangszóró látható a szinte alig látható fényerő-szabályzó és a távolságszenzor felett egy több színű LED állapotjelzővel (például töltésnél mutat aktivitást), míg a megjelenítő alatt négy érintés-érzékeny gomb, valamint az optikai trackball látható, amelyet nem valószínű, hogy bárki használna.

/txt/hirek/kepek/kulso7_20100831.jpg

A Wildfire-ön a jelenleg elérhető legújabb rendszer, az Android 2.1 fut, de várhatóan hamarosan érkezik a 2.2 Froyo frissítési lehetőség. A platform alapját egy 528 megahertzes Qualcomm MSM7225-ös processzor jelenti, amely bizony nem mai csirke és kérdéses, hogy hogyan fog elbánni a legújabb Androiddal.

A 2.1-et elég jól viszi, bár érezhető helyenként némi akadozás, amely egyáltalán nem vészes, de a gyártó hírnevéhez nagyon nem méltó. A CPU-t 384 megabájt RAM egészíti ki.

/txt/hirek/kepek/1_20100831.jpg

Az Android 2.1-et szokás szerint a HTC Sense fedi jótékonyan, amely viszont még mindig csak egyre jobb lesz. Jelenleg hét főképernyő használható, ezeket pakolhatjuk tele widgetekkel és gyorshívókkal, gyakorlatilag a HTC Desire-ből átvették az egészet, így az Android 2.1 apróbb részleteire nem is térnék ki, javaslom a HTC Desire teszt elolvasását az Eclair közelebbi megismeréséhez.

/txt/hirek/kepek/2_20100831.jpg

Interneteléréshez adott EDGE, 3G és HSDPA, valamint Wi-Fi, tehát majdnem teljes a repertoár. Helyi adatkommunikációra 2.1-es sztereó Bluetooth és microUSB használható, kinek kedve szerint.

Egyértelmű, hogy a Wildfire-t is állandó internetkapcsolatra tervezték, bármiről is legyen szó. Így folyton net kell a közösségi oldalak elérhetőségéhez – ezen információk összefésülhetők a telefonkönyv adataival, automatikusan felismeri az egyező profilokat és kiegészíti a telefonkönyv megfelelő mezőit a rendelkezésre álló adatokkal –, de a widgetek is internetet igényelnek, hiszen az e-maileket, az időjárást csak így érhetjük el.

A közösségi oldalak elérését segíti még a Friend Stream, ahol a Facebook, a Flickr és a Twitter oldalainkat kezelhetjük közel teljes értékűen.

/txt/hirek/kepek/3_20100831.jpg

A beépített böngésző egész jónak mondható, mivel gyors, szépen hozza be, tördeli az oldalakat, van benne flash is, bár még nem pont az, amit majd az Android 2.2 hoz. A nagyítás csak egy ujjmozdulat két ujjal, köszönhetően a multitouch-támogatásnak. Ha valakinek nem jönne be a gyári, még mindig javasolhatom az Opera egyik változatát telepítésre.

/txt/hirek/kepek/4_20100831.jpg

Fotózásra az öt megapixeles kamera használható, ehhez egy LED vaku tartozik és nem túl sok beállítási lehetőség, na de nem is fotómobilnak készült. Nagyon hiányzik a gyors indításhoz jobb oldalról a kameragomb. Állítható a fényerő, a kontraszt, a szaturáció, az élesség, vannak effektek, de módosítható még a fehéregyensúly, az ISO érték, az önkioldó, a vaku, az autofókusz, a kamerahang, időbélyegző és geotag információkat is megadhatunk a képekhez.

/txt/hirek/kepek/kam1 440_20100831.jpg

Jó pont, hogy érintős a fókusz, így nem csak középre tudja helyezni az élességet, viszont nagyon rossz, hogy a trackball-lal kell elkészíteni a képet magát, sokszor bemozdul így az ember keze. Videót is tud rögzíteni a Wildfire, méghozzá 352×288 képpont felbontásban 20 fps sebességgel.

/txt/hirek/kepek/kam2 440_20100831.jpg

A multimédiához tartozik a zeneiség is. A Wildfire esetében a Sense-be integrált lejátszót használhatjuk, amely minden igényt kielégít. Meg tudja mutatni az albumborítókat, tud ID3 tagek alapján szűrni, egy hibádzik, a hangszínszabályzás kimaradt a tudástárból.

A 3.5 mm-es jack dugónak köszönhetően bármilyen headsetet csatlakoztathatunk a mobilhoz, nem kell feltétlen a gyárihoz ragaszkodni, bár az is megfelel az átlagos igényeknek. Extra öröm az RDS-es FM rádió jelenléte, ezt általában kifelejtik az androidos készülékek jelentős részéből.

/txt/hirek/kepek/6_20100831.jpg

Van néhány extra program előre telepítve a készüléken, ezek például az óra, amelyben megtalálható a stopper, az időzítő és az asztali módú óra, de érdekes lehet még a Friend Stream kliens, a News, amely egy RSS hírolvasó, a Quick Office és a PDF Viewer, az időjárás előrejelző Weather és a Flashlight, amely egy zseblámpa, és külön funkció, hogy háromféle fényerőben tudja világításra bírni a hátlapi LED vakut.

A Wildfire-ben van beépített navigáció, alaphelyzetben a Google Maps-et adja fel lehetőségként, ám ez állandó internetkapcsolatot igényel, így nem árthat valami másfajta programot keresni a későbbiekre (mondjuk iGO Amigo vagy NDrive). A telefon meglepő módon másodpercek alatt talált jelet a vevő ott, ahol az 5800-m akár 5 percig is elszöszöl.

/txt/hirek/kepek/5_20100831.jpg

A gyári 1300 mAh-s akkumulátor kifejezetten jól teljesít, ebbe nyilván belejátszik a gyengusz proci és a nem túl erőforrás-zabáló kijelző is. Mivel elég sokáig volt nálam a telefon, kíváncsiságképp bekapcsolva hagytam feltöltés után és 7 nap után még mindig több mint félig volt az akkumulátor. Na persze ha normál módon használjuk, ez irreális, ilyenkor 3-5 nap az átlagos, használattól függően.

Összegzésként talán annyit írhatnánk, hogy ez tényleg nem a Desire kisebb, de hasonló tudású testvére, ez egy abszolút belépő szintű androidos okostelefon a HTC-től. A legjobban a kijelzőt tolták el a fejlesztők, ettől jobbat kellett volna előkotorni a raktárból, az a legnagyobb baj vele, hogy a használat minden másodpercében szembesülünk ezzel a hátránnyal. Azért beszéljünk a pozitívumokról is, hiszen a tényleg jó üzemidő, a GPS, az FM-rádió jelenléte, a Sense mind a Wildfire mellett szól. Egy dolog miatt nem tudom ajánlani azonnali megvételre, ez a 90 ezer forintos kártyafüggetlen ár, ami ezért a tudásért több mint sok, viszont később vagy már most használtan igencsak jó vétel lehet.

A HTC Wildfire teszthez a készüléket a /txt/hirek/kepek/speedshop_20100831.jpg biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.