HTC Incredible S
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.70

Tudás: 8.30

Minőség: 8.90

Értékelés: 8.63 | Szavazatok: 10

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


HTC Incredible S – ez miért is más?

A tajvani gyártó az Incredible S-t a 2011-es, tehát idei, februárban megtartott Mobile World Congressen mutatta be és nem egészen egy hónap múlva már meg is vásárolhatták az első rajongók. A létezése azonban kissé meglepő, hiszen gyakorlatilag egy az egyben a HTC Desire HD a készülék, tényleg csak apróbb dolgokban különbözik tőle, na meg persze külsőleg. A modell „elődje”, a HTC Incredible Európában nem volt elérhető, ennek oka egyértelmű, GSM hálózaton nem üzemelt, tehát valahol várható is volt, hogy egy GSM-képes verzióval előrukkolnak hamarosan. A /txt/hirek/kepek/speedshop_20110417.jpg -tól kapott doboz egyszerű, fekete, a telefon alatt megtaláljuk az adatkábelt, a töltőfejet (hogy mindenképp kelljen a kábelt cincálni a gép és a konnektor között szobáról-szobára), valamint a sztereó headsetet. A 8 gigabájtos beígért microSD kártya az Incredible S-ben rejtőzik.

 A telefon hátlapja megosztó, ugyanis nem kimondottan szép a kétszintű megoldás, cserébe viszont épp ennek köszönhetően kényelmes kézben tartani. A bal felső sarokban ül a kamera, mellette a dupla LED vaku, a hangszóró, de van még itt nem feltűnő HTC logo is, valamint az elmaradhatatlan with HTC Sense felirat is. A hátlap anyaga rendkívül kellemes, talán selymesnek lehetne mondani, gumírozottnak tűnik. Ami nem tetszik, az az idióta, körömmel legyilkolós hátlap-leszedési megoldás, ugyanis könnyedén felsérthető vele a burkolat anyaga. Az Incredible S jobb oldalán nincs gomb – kameragomb sem sajnos –, bal oldalra kerül az igen hosszú hangerőgomb páros, alatta pedig a védelem nélküli microUSB csatlakozó. Mondjuk ebben a kategóriában igazán elférhetett volna valami fedél rá, de sebaj, a HTC ebben nem túl erős. Alul-felül mikrofon található, ez a zajszűrés és a beszédminőség emeléséhez fontos, felül helyezkedik el még, igen jó és kényelmes helyen a képernyőzár billentyűje (egyben bekapcsológomb), valamint a 3.5 mm-es jack dugó helye.

 

 Az Incredible S előlapjának nagy részét a 4 colos, kapacitív SLCD panel foglalja el, mindezt 480×800 képponttal teszi. Bár nem olyan szuper mint a Super AMOLED, azért nem lesz okunk a panaszra – csak egy AMOLED telefon mellett – de ez minden SAMOLED vs SLCD párbajban így lesz. Fontos megjegyezni, hogy ezt a megjelenítőt is Gorilla Glass védő a külső behatásoktól, ami igen jól teljesít a mindennapokban. Érdekességképp a Desire S 3.7 colos, az Incredible S 4 colos, a Desire HD pedig 4.3 colos megjelenítőt kapott, nem véletlen. A megjelenítő alatt négy darab szenzoros gomb található, ezek a home, a menü/opciók, a vissza és a kereső billentyűk, érdekességük, hogy amennyiben elfordítjuk a telefont, azok is fordulnak. Túl sok érdemi hasznuk nincs, de jópofa. Igaz, szenya módon letesztelem úgy is, hogy a telefon jobb oldala került alulra, na arra nem tudnak fordulni az ikonok, pedig bal kezeseknek valószínűleg sokkal kényelmesebb lenne. Ja és a rendszer tud fordulni, csak a szenzoros billentyűk nem.

 A HTC Incredible S alatt egy 1 gigahertzes Qualcomm Snapdragon MSM8255 processzor dolgozik, ehhez egy Adreno 205 grafikai gyorsító tartozik, valamint 768 megabájt RAM és 1.1 gigabájt ROM. Ezzel semmi gond nincs is, csak épp ez majdnem teljesen egyezik a tavaly október óta piacon lévő Desire HD-val. A telefonon egyelőre Android 2.2.1 rendszer van, ez hamarosan frissíthető lesz 2.3 Gingerbreadre, amint hivatalosan is elérhető lesz. A kezelőfelület a HTC-nél kötelező Sense, amelyet már annyi teszten dicsértünk és tesszük most is. Nem véletlen ugyanis, hogy számos más gyártó modelljeire szeretnék a rajongók átültetni a tajvaniak megoldását. Egyszerűen szép, jó, gyors és látványos megoldás, ráadásul felhasználóbarát, rengeteg extra és egyedi widgetet kapunk mellé, valamint többféle téma is elérhető rá, és persze mind szerkeszthető a saját szánk íze szerint. Pedig valójában ezeken kívül semmi extrát nem nyújt, de mégis.

A Sense-hez tartozik még a www.htcsense.com oldal, ahol regisztráció után letölthetők plusz widgetek, hátterek, csengőhangok, valamint használható lesz a HTC Likes, itt programok érhetők el ingyen – gyakorlatilag egy saját kis Market –, de akár SMS-t is írhatunk, szerkeszthető a telefonkönyv is. A fentieken kívül olyan funkciók használhatók a HTCSense.com oldalon mint a mobil GPS koordinátái (ha ellopnák vagy elhagynánk), ez utóbbi esetben akár távolról le is tiltható a készülék, valamint minden adatot le is törölhetünk róla, nehogy illetéktelenek kezébe jusson.

 

Tetszik, hogy a fentről lehúzható redőnynél már a HTC is alkalmazza a gyorsikonok használatát, amelyet először a Samsung i9000 Galaxy S-nél láttam anno, nagyon hasznos kis kiegészítés. Itt annyival toldották meg a tajvaniak, hogy több ikon érhető el, ezek horizontálisan görgethetők.

A névjegyzék határozottan jobb mint amit a Samsung eszkábált össze. Az Incredible S-ben ugyanis már az elején meg kell adni egy Google fiókot (naná, Android a telefon, ez alap), innentől lehúzza az e-mailjeinket, betallózza és elmenti a névjegyeinket, valamint ha megadjuk a Facebook fiókunkat is neki  - vagy szóba jöhet még a vállalati címtár, a Flickr, a HTC Sense és a Twitter fiók is, mindezt kezeli a Sense – akkor ügyesen összepárosítja a két listában szereplő neveket. A legjobb, hogy mindezt úgy teszi, hogy megkérdezi a tulajdonost is róla, tehát nem dönt önállóan, ez határozottan tetszik. Aki először találkozik a HTC telefonkönyvével, az ne csodálkozzon, ha elveszik benne, igen sokrétű, és sokat tudó program. Egy-egy kontaktnál látható a kapcsolt fiókok típusa, a Facebook üzenetek tőle, a számok, e-mail cím, születésnap, megadható csengőhang, blokkolhatjuk a hívót, az alsó füleknek köszönhetően pedig láthatjuk a hozzá tartozó összes szöveges és e-mail üzenetet, az általa a Facebookra feltöltött összes fényképét, valamint a vele folytatott híváslista részletesen. Ilyen szintű telefonkönyvet más gyártó még nem nagyon készített.

Az üzenetkezelésnél jó pont, hogy az általunk begépelt szavakat megtanulja a készülék, így nem kell mindig szenvedni a beírással, valamint a HTC-féle virtuális billentyűzeten van négyirányú nyíl gomb, tehát a szövegben való lépkedés egyszerű. Gépelhetünk természetesen a virtuális gombsoron fekvő módban is, ez még kényelmesebb megoldás. Az alapfunkciók közé tartozik még a látványos naptár is, amely a Google naptárunkból táplálkozik, illetve oda-vissza szinkronizálható vele.

Az Incredible S kamerája 8 megapixeles fotók rögzítésére képes, jár hozzá dual LED vaku, autofókusz is, ez automatikus, ahogy megmozdítjuk a már befókuszált képet, újra és újra élesíti magát, kifejezetten tetszetős funkció. Módosítható az ISO (100-800), használható az előlapi kamera, geotaggelhetjük a képeket, bekapcsolható az arcfelismerés, a zárhang és a vaku, az elkészített képek akár rögtön meg is oszthatjók MMS-ben, e-mailben, Bluetooth-on vagy feltölthetők Picasára és Flickr-re. Összességében könnyedén kezelhető a kameraszoftver, jobban tetszik mint a Galaxy S-é. Videót 720p felbontásban tud rögzíteni, ehhez 30fps jár.


Zenei téren a már régóta ismert lejátszót kapjuk gyárilag, amely egyébként mindent tud, amire egy átlagos usernek szüksége lehet (mutatja az albumokat, van ID3 tagek szerinti szűrés, fut a háttérben, headset csatlakoztatása után állíthatók a hangszínek, kezeli a lejátszási listákat, valamint még a zenékhez kereshetők videók is a YouTube-on). A zenei részhez tartozó RDS-es FM-rádió is hozza a megszokott minőséget, használatához vezetékes headset szükségeltetik, ráadásul egy egész képernyős widgetet is kitehetünk valamelyik főképernyőre. Külön tetszett, hogy automatikusan megkeresi az állomásokat. A zenei részt erősíti a gyárilag megtalálható SoundHound program is, ez zenefelismerésre használható.

Internetre minden használható, van itt Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot – mobilnetünket megoszthatjukin több, Wi-Fi-képes készülékkel – funkció, DLNA, de HSPA is (HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps), a Bluetooth 2.1 verziószámú, de támogatja a sztereó headseteket is, a microUSB pedig 2.0. A gyári böngésző nem rossz, hasonlóan működik a nagyítás, ahogy az Opera Mobile-nál megszoktam és szeretem, támogatja a Flash-t is, ráadásul fontos, hogy ehhez nagyrészt jól is tördeli be a szövegeket, nem kell jobbra-balra görgetni (ettől ugyanis meg lehet őrülni fél perc alatt). A gyári programokról már számtalanszor írtunk, ezekről bővebbet a képernyőmentések mesélnek (közel 100). Találunk ugyan gyárilag navigációt a HTC Incredible S-en, ám ez csak harminc napig ingyenes, utána meg kellene venni, ettől viszont nagyobb tudású navigáció is található az interneten, de még az Android Marketen is. Jelet meglehetősen gyorsan talált még a panelrengetegben is a telefon. A gyári, 1450 mAh-s akkumulátor két napnál tovább nem valószínű, hogy elketyeg, de inkább az esti töltésre kell berendezkedni.

A HTC Incredible S tetszett, ám valójában mégiscsak egy kissé lebutított HTC Desire HD, tehát fejlődést nem látunk. Ez nem is feltétlen lenne baj, ha nem lenne jelenleg a nagyobb tudású DHD az olcsóbb és az újdonság a drágább. Így viszont vicces, az ár-érték arány sehol sincs az Incredible pártján. Amint ez az arány megfordul, máris jó szívvel ajánlható lesz a mobil. (A cikk írásakor már egyforma áron, 138 ezer forintért juthatunk hozzá mindkét ominózus modellhez 2 év gyártói garanciával). 

A HTC Incredible S teszthez a készüléket a /txt/hirek/kepek/speedshop_20110417.jpg  biztosította, 

amelyet ezúton is köszönünk.