HTC Desire 601

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.21

Tudás: 7.74

Minőség: 8.37

Értékelés: 8.11 | Szavazatok: 19


Szerkesztőségünkben járt a tajvani gyártó HTC Desire 601 mobilja, amely egyértelműen a HTC One kistestvére, legalábbis dizájnban. A kategória beazonosítása nem nehéz, közepesnek mondható a 601, ám számos extrával felszerelt.

A Desire 601 gyári csomagjában, amelyet a VIP Phone-tól kaptunk kézhez, megtalálható hálózati töltőfej, headset és USB kábel is, csak a szokásos. Érdemes egy kicsit többet elidőzni a 601 külsejénél, hiszen ténylegesen a One köszön vissza ránk fekete színben ebben az esetben. Nagyon jellegzetes vonás az előlapi, BoomSound sztereó hangszórók hosszú rácsa, bár persze itt a kategóriának megfelelően nem fémből, hanem műanyagból készült. A felső természetesen beszélgetéskor is használható, míg az alsó csak egyéb hangok lejátszásakor működik, a kettő együtt pedig igen szépen szól. Illesztési hézagnak, bármilyen minőségbeli problémának nyomát sem lehet látni, első blikkre azt hiheti bárki, hogy akárcsak a One, a 601 is unibody, tehát egybeöntött burkolatot kapott, pedig ez nem igaz, a hátlap levehető, alatta található ugyanis a microSIM és a microSD kártya helye.

A HTC Desire 601 134.5×66.77×9.9 mm fizikai méretekkel és 130 gramm tömeggel rendelkezik, ez utóbbi igen combos egy középkategóriás telefonhoz képest, a súlya nagyon megérződött a női táskámon. Az előlapot a méretes, 4.5 colos, 540×960 pixel felbontású megjelenítő uralja, ez 245ppi pixelsűrűséget jelent. A kijelzőt Gorilla Glass 2 védi a karcolásoktól, ám az ujjlenyomatoktól nem, ezeket szereti gyűjteni a megjelenítőn a modell sajnos. A kijelző alatt középen látható a HTC felirat, attól balra az előlapi két kapacitív gomb egyike, a vissza funkcióval ellátott, míg jobbra a home gomb található meg (ez szerencsére, bár hosszan nyomva a Google Now asszisztens jön be, átállítható, így egy egyszerű Screen off programot gyorsan aktiváltam is rá). A kijelző felett a rács mellett foglalnak helyet a különféle szenzorok, úgymint fény- és távolságmérő, a gyorsulásmérő, a VGA előlapi kamera, a rácsba rejtették a LED-es állapotjelzőt.

A hangerőgomb párosa jobb oldalra került, HTC szokásnak megfelelően pedig a bekapcsológomb/képernyőzár gombja a modell tetején, balra látható (ez bizony rendkívül komoly megszokást igényel annak, aki más márkához vagy éppen képernyőzáró widgethez van szokva, számomra nagyon kényelmetlen volt). A microUSB fedetlen csatlakozója lent látható, fent még a 3.5-es jack kapott helyet. A hátlap igen kellemes, gumírozott hatású anyagból készült, itt látható a kamera szenzora, a LED vaku, a másodlagos mikrofon pici lyuka, valamint egy méretes gyártói logó. Hozzátenném, aki kitalálta ezt a fajta hátlap leszedési megoldást, azzal napi órában vetetném le sorra. Gyakorlatilag érzésre olyan, mintha a friss készüléket tönkre akarnánk tenni, személy szerint hiába láttam már pár hasonló kialakítást, én másra bíztam ezt a lehetőséget.

A HTC Desire 601 alatt pontosan ugyanaz a hardver található, mint ami a HTC One miniben vagy épp a Samsung Galaxy S4 mini alatt is, így a kétmagos Snapdragon 400 SoC, amely 1.4 gigahertzes órajelen képes dolgozni maximum, 1 gigabájt RAM és Adreno 305 GPU tartozik még hozzá. A belső tárhely 8 gigabájt, azonban a telefon akár 64 gigabájtos kártyákat is elfogad bővítés céljából. A rendszer gyárilag Android 4.2.2, update nem érkezett, amíg nálunk járt a telefon, a kezelőfelület pedig a Sense 5, amely még a One-nal debütált és lényegesen minimalistább a régebbi verzióknál dizájn és színek tekintetében is, emiatt sok vád érte a fejlesztőket tavaly.

A főképernyő gyárilag két darabos, de persze több panel hozzáadható bármikor (maximum összesen ötöt enged a launcher a BF-fel együtt), a bal oldali fixen a BlinkFeed, amely egy többféle forrásból (Facebook, híroldalak, naptárbejegyzések, stb.) híreket egy oldalra tömörítő, látványos olvasó. Szintén újdonság volt a megjelenéskor a módosított, immár csak 2D-s ikonok, a gyári appok új ikonjai, valamint a némiképp újragondolt applista, amely gyengébben látók számára 3×4, mások számára 4×5-ös felosztásban használható. Nagyon tetszett a gyárilag négyféle lezárt képernyő téma, mind a négy más felhasználói szemmel lesz kedvelt, adott az értesítésekre fókuszáló, a fotózásra, a zenére kihegyezett is. A menüben érdekes a gyárilag alkalmazott, ám módosítható menü megoldás, az Egyéni nézet, itt ugyanis az appok mappákba rendezhetők igény szerint, roppant hasznos!

Említést érdemel a sokak számára szokatlan megoldás is, nevezetesen, hogy az értesítési sávból lehúzott redőnyről hiányoznak a toggle gyorshívó ikonok. Tény, hogy kapunk ezek helyett többet is widget formájában, de azok mégiscsak a főképernyőt rondítják el, holott ritkán használatosak.  

A zenei rész sokoldalú, hiszen itt van a sztereó hangszóró, a Google Play Zene, a HTC Zene app, a TuneIn rádió, a beépített FM-rádió, valamint a már szintén említett SoundHound és persze az elmaradhatatlan YouTube. A gyári Zene programból egyszerűen elérhetők a DLNA-képes médialejátszók, illetve Bluetooth hangszórók egyaránt.

A HTC Desire 601 hátlapi kamerája mindössze 5 megapixeles fotók készítésére használható, ám a szoftverben a beállítások tárháza tárul elénk, csak úgy bővelkedik különféle beállítási lehetőségekben. Van természetesen autofókusz, LED vaku, BSI érzékelő, többféle jelenet (normál, álló, szöveg), éjszakai mód, széles panorámakép, mely meglepően nagyon pontosan illeszti össze a fotókat!, arcfelismerő, mosolyrögzítő, geotag, fehéregyensúly, 100-1600 ISO, HDR, 1080p felbontású videó.

Az alapfunkciók tekintetében csak kisebb módosításokat végzett a cég, például egy appból érhető el az összes, telefonkönyvvel, hívással kapcsolatos lehetőség, továbbra is imádjuk a Sense kezelőfelület úgynevezett Smart Dial funkcióját, mellyel tárcsázáskor a telefon képes betűk és számok szerint is keresni. A menüben elérhető minden megszokott Google alkalmazás, így extraként említenénk meg inkább a Car nevű autós profilt említenénk meg, valamint a gyárilag telepített DropBoxot (a 2 évig kapott ingyen 25 gigás tárhellyel), a Feladatokat, a Firka nevet kaott rajzolós program (ez számos előre betáplált sablont is képes megmutatni), de van még itt fullos Polaris Office, LED zseblámpa, Kis Mode gyereksarok, itt a teljes szülői felügyelet állítható be a készüléken aszerint, hogy mit akarunk, a gyerek mikhez férhet hozzá program és hívásszinten egyaránt. Szóra érdemes még a PDF megjelenítő, a SoundHound zenefelismerő, a TuneIn Radio jelenléte is.

Interneteléréssel kapcsolatban nem lehet okunk a panaszra, hiszen van itt négysávos GSM, háromsávos 3G és négysávos 4G modem, de van Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 4.0 a helyi adatátvitelre, valamint persze GPS is. Internetböngészőből gyárilag a Chrome-ot kapjuk, szuper megoldás a baloldalról előhúzható G+ app lista, jó hír továbbá a gyárilag telepített verzióban a Flash támogatása. Meglepő módon a gyártó kihagyta a manapság már szinte kötelezőnek mondható NFC-t, bár feltehetően azért, mert a kategória célcsoportja még nem annyira használja ki a funkció lehetőségeit mit a felsőkategóriás modellek sokszor geek felhasználói. A beépített akkumulátor cserélhető, 2100 mAh-s, átlagos használattal minden este tölteni kell.

A modell valódi konkurensei a Samsung Galaxy Ace 3, a nagyon népszerű Sony Xperia SP, ám ezek ma már jóval olcsóbbak a HTC Desire 601-nél, így érdemes mindenképp élőben, nyomkodva döntést hozni a választás előtt. Szintén ide tartozik még a hazánkban némiképp kérdéses garanciális ügyintézés is, szemben a többi gyártóval.

Összegzésképp elmondható, hogy bár néhány helyen nem tökéletes a HTC Desire 601, valójában a sok pozitívuma miatt igen elégedettek vagyunk vele, párom kifejezetten rákattant, holott nem épp „kocka” egyébként. A telefon hardveresen teljesen rendben van, ár-érték arány (a cikk írásakor a telefonhoz 70-80 ezer forint között hozzá lehet jutni) figyelembevételével együtt nem rossz választás, bár ahogy említettük, erősen esélyes lehet más gyártó telefonja is, hiszen az élményen kívül nem biztos, hogy jobb a HTC.

A HTC Desire 601 modellt a VIP Phone-tól kaptuk, melyet ezúton is köszönünk.