HTC Bliss

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.17

Tudás: 7.50

Minőség: 7.33

Értékelés: 7.67 | Szavazatok: 6


HTC Rhyme: okostelefon csajoknak

A tajvani gyártó egyik friss mobilja a HTC Rhyme, kimondottan hölgyek számára készítették és valljuk be, igencsak jól sikerült telefonról van szó. Elvégre nemcsak gyönyörű a telefon, de első ránézésre is elegáns, valamint minőségi, hiszen a fém burkolat magáért beszél még akkor is, ha lilában pompázik, ahogy a /txt/hirek/kepek/speedshop_20111208.jpg -tól nálunk járt tesztmobil is. A Rhyme egy komoly piaci rést tölt ki, hiszen ilyen szép, jól összerakott és valóban komoly tudású, nem gagyi hatású okostelefon nincs a piacon másik. Az igencsak nagy méretű, a telefon színével egyező gyári dobozba sok mindent zsúfoltak. Így megtalálható a legérdekesebb és egyben legcsajosabb kiegészítő, amely a Charm nevet kapta. Ez a kis kocka azért készült, hogy a női táskában ravaszul meglapuló telefont egyrészt gyorsan kiránthassuk rejtekhelyéről, másrészt hogy a táska oldalára kivezetve lássuk, ha hívásunk vagy üzenetünk érkezett, ugyanis a kis, egy köbcentis kocka villog.

Aminek nagyon örültünk, az a fehér bőr (?) tok volt, aztán a lelkesedés hamar lelohadt, tekintve hogy olyan szoros lett, hogy félő volt, a festéket is lenyúzza a Rhyme-ról. Ezt ellensúlyozza a szintén lila, agybadugós headset, ez olyan vékony, lapos kábelt kapott mint a Dr. Dre-féle Beats Audio modellek jó része (lásd HTC megfelelő készülékéhez is ilyen okosság jár). A doboz jó részét azonban mégiscsak a dokkoló foglalja el, amely szintén jár a HTC Rhyme-hoz. Ez a szép kiegészítő jól mutat az asztalon, ráadásul nemcsak tölthető vele a készülék, de asztali hangfalnak sem utolsó. Az alapvető kiegészítők közül van itt USB kábel, töltőfej is.

A Rhyme nem tartozik a pehelysúlyúak közé a maga 130 grammos tömegével – alumíniumból készült unibody –, ám ez is a minőségérzetet erősíti. A fizikai méretei szintén ideálisnak mondható a hölgyeknek, hiszen a 116,8×61×10,1 mm-es külső kényelmes fogást tesz lehetővé. A telefon 3.7 colos kijelzője egyrészt megfelelő méretű még a hölgyek számára is, ráadásul a 480×800 képpontos felbontása is megfelel a mai elvárásoknak – geek csajoknak: 252 ppi –, igazán szép a képe, a betekintési szög rendben van, valamint a színek is, ez az S-LCD megjelenítőnek köszönhető. A kijelző alatt négy szenzoros gomb hever, míg a megjelenítő felett rejtőzik az előlapi kamera, a távolságszenzor és egy állapotjelző LED. Jobb oldalon egy nagyon hosszú hangerőgomb látható, bal alulra került a microUSB csatlakozója, ezt egy kis műanyag védi – bár tegyük hozzá, hogy műkörömmel leszedhetetlen, elbeszélgetnék ennek a kiötlőjével egy sötét szobában.

A Rhyme tetején hever a 3.5 mm-es jack dugó, valamint a többfunkciós bekapcsológomb/képernyőzár billentyűje. Sajnos a fentiekből is látszik, hogy nincs külön kamera gyorsgomb, lassan kezdünk hozzászokni ehhez, azonban jár a telefonhoz egy 8 gigabájtos microSD kártya, ez a telefonban rejtőzik, csak a hátlap leszedése után férhetünk hozzá ehhez és a SIM-hez is. A HTC Rhyme hátlapjának alsó, nagyobb része műanyag, a dombornyomott HTC feliratos fém rész alatt látható az akkumulátor, amelyhez nem igazán férhet hozzá mezei halandó. A kamera mellett LED vaku, hangszóró és három aranyozott pötty látható, ez utóbbiak a dokkolóhoz való kapcsolódáshoz szükségesek.

A burkolat alatt egy 1 gigahertzes órajelen ketyegő Qualcomm Scorpion MSM8255-ös processzor teljesít szolgálatot 768 megabájt RAM, 4 gigabájt belső memória és egy Adreno 205-ös GPU társaságában, önmagában ez a trió biztosíték a gyors és szaggatásmentes működéshez (ráadásul gyárilag kapunk ugyebár egy 8 gigás kártyát a Rhyme-hoz). A rendszer Android 2.3.5 Gingerbread, amelyre a legújabb HTC Sense 3.5 kezelőfelület került. Ami az UI legfontosabb új funkcióit illeti, megemlítenénk, hogy végre szabadon változtatható a főképernyők száma, a főképernyőt pedig gyárilag egy új widget tölti ki, amelyen öt – szabadon választható – alkalmazáshoz találunk parancsikont, és új a tárcsázó, valamint a menü ikonja is, tehát megszűnt a mindig, messziről felismerhető, íves dock. Az újdonságok között érdemes megnézni a beállításokban a lezárt képernyőre vonatkozó friss opciókat, mivel rejt érdekességeket, amelyekkel jobban személyre szabható lesz a telefon mint az előző Sense-zel volt, valamint az óra is módosult, már nem a szinte védjeggyé vált HTC Flip Clock fogad minket.

Az alapfunkciókat a HTC Sense miatt meg sem kell említeni, hiszen hibátlanul, elsőosztályúan teszi a dolgát a telefonkönyv, az integrált SNS szolgáltatás, az intelligens megoldás pedig összekapcsolja az összetartozó névjegyzékeket (ha nem jól tippel, belenyúlhatunk persze). Az üzenetkezelés egyszerű, a HTC billentyűzetén tényleg kényelmesen és igencsak hibamentesen lehet írni. Extra programokat is kapunk a Rhyme-mal, ilyen például az Adobe Reader, az Átvitel, amely régebbi telefonokról próbálja meg több-kevesebb sikerrel átvenni minél több adatot, van Feladatok és Feljegyzések, ez utóbbi egy összetett jegyzet, amelyhez szinte bármilyen fájl adható, ráadásul sokak kedvencével, az Evernote-tal szinkronizálható.

Újdonság még a Használat Monitor, ebben megtaláljuk az összes beszélgetés idejét, az üzenetek számát, valamint az adatforgalmat is, bár ez utóbbi funkció értékei nem számítanak hivatalosnak sajnos. Office fájlokat a Polaris Office-szal nyithatunk meg és szerkeszthetünk, a számológép új külsőt kapott és még mindig csak alapfunkciós. A menüvel kapcsolatban azt a hasznos funkciót mindenképp meg kell említeni, hogy az oldalanként lapozgatható megoldáson kívül három fülecskét találunk alul, az első a teljes menüt mutatja, a második a gyakran használtakat – feltehetően ez lesz legtöbbünk számára A Menü a későbbiekben –, valamint külön is meg tudja jeleníteni a Sense 3.5 a letöltött alkalmazásokat.

A hátlapi kamera öt megapixeles, a beállítások tárháza pedig tényleg igen méretes, nem ezt szoktuk meg az általános androidos modellektől, mindenképp érdemes áttekinteni a képernyőmentések között a kamerára vonatkozó fotókat. Összességében azonban ez sem menti meg attól a Rhyme-ot, hogy átlagos fotósnak mondjuk, mivel kiemelkedőt nem sikerült alkotni ezúttal sem, sőt, helyenként kimondottan elmossa a részleteket, a fehér részek hajlamosak beégni, a vaku pedig messzire nem ér semmit. Videókat 720p felbontásban tud rögzíteni, ám ilyenkor sajnos nem használható a folyamatos autofókusz.

A zenei részre egyáltalán nem lehet panasz már gyárilag sem, hiszen a beépített lejátszó szinte minden igényt kielégít. Ha csatlakoztatjuk a headsetet, akkor különféle hangszínek közül választhatunk, a gyári lila, egyébiránt agybadugós füles gyönyörűen szól, a dokkoló hangzásáról nem is beszélve, valamint persze kompatibilis DLNA eszközre is kiadja a hangot. A beépített FM-rádió RDS-támogatással is rendelkezik, gyorsan talál csatornákat és automatikusan el is menti azokat. Ha kihangosítva hallgatnánk, szükségünk lesz a bedugott headsetre vagy a Charmra, merthogy ez is képes ellátni az antenna funkciót.

A Rhyme internetezésre Wi-Fi 802.11 b/g/n-t tud felajánlani hotspot funkcióval, adott a HSPA (14.4 Mbps le- és 5.76 Mbps feltöltési sebességgel) a Bluetooth 2.0-s, a GSM modulja pedig négysávos. A gyári akkumulátor 1600 mAh-s, ám nem kivehető, így nem lehet ezúttal játszani a plusz vagy nagyobb kapacitású erőforrásokkal. A Rhyme a felhasználó szokásainak megfelelően bírja egy feltöltéssel, ami lehet egy, de akár három nap is. Összességében a HTC Rhyme egy nagyon ajánlható készülék, főként ha egy picit csökken majd az ára a reálisabb kategóriába a tudás-felszereltség-kiegészítők-minőség-ár arányokat figyelembe véve. Mindenesetre az biztos, hogy nem mostanában láttunk ilyen minőségi, gyönyörű és egyben ennyire gazdagon felszerelt csomagot mint amit a tajvani gyártó a Rhyme-mal bemutatott.

A HTC Rhyme teszthez a készüléket a /txt/hirek/kepek/speedshop_20111208.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!

Készült: 2011.12.04.