Honor_X8

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.78

Tudás: 7.37

Minőség: 7.59

Értékelés: 7.58 | Szavazatok: 27

Szavazzon Ön is!

A Honor X8 egy újabb lépés a gyártó visszatérése felé. Az okostelefon célja olyan közönség kiszolgálása, amely erős specifikációkkal felszerelt, olcsó okostelefont szeretne. A titánezüst, óceánkék és éjfekete színekben kapható Honor X8 jelenleg 95 ezer forintos áron vásárokható meg 128 gigabájt tárhellyel és 6 gigabájt, RAM Booster technológiával ellátott RAM-mal.

Dizájn és kijelző

Először kézbe véve a Honor X8-at, rögtön feltűnik a vékony és könnyű készülékház. Alig 177 gramm tömegű és 7.5 mm vékony, cserébe magas. Ennek a kialakításnak köszönhetően az egykezes használat különösen a kisebb kezű emberek számára nehéz lesz, de manapság már egyébként sem könnyű valóban egykezes telefont találni.

20220623_090252

Szerencsére arra figyelt a gyártó, hogy a telefon jobb oldalán található hangerőszabályzó és bekapcsológomb minden jobbkezes számára kényelmes legyen. Ez utóbbi rejti az ujjlenyomat-érzékelőt is.

A Honor X8 alsó élén található egy monó hangszóró, egy Type-C USB bemenet a töltéshez, egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó és az elsődleges mikrofon. Elégedett voltam a hívások minőségével, különösen a felső élen található másodlagos, zajszűrő mikrofonnal kombinálva. Jobb oldalon található egy két SIM-kártyás tálca a 4G-kompatibilis kártyák számára.

20220623_090334

A tervezés nyilván átgondolt, a Honor X8 nem fémből készült, hogy árban is versenyképes maradjon. Ez az első kézbevételnél nyilvánvaló lesz. Az okostelefon hátlapja és kerete műanyag, ehhez a matt felület igazán jó választás lett. A hátlapon található a vízszintes és jól elhelyezett négy kamerából álló rendszer, középen elhelyezett vakuval.

Legfontosabb újításként a 90 Hz-es képfrissítést érdemes megemlíteni a 6.7 colos, FullHD+ felbontású, azaz 1080 pixeles kijelzőnél, amely nem az elérhető legjobb a mobilos piacon, de nem is félmilliós telefonról beszélünk. Ez lapos, nem ívelt kialakítású, lyuk található rajta a szelfi kamerának és napfényben is olvasható.

20220623_090454

Bár nem OLED, tartalom nézéshez abszolút jól használható, főleg a méretét tekintve. Külön plusz pontot érdemel a megjelenítő körüli vékony káva, ebben az árszegmensben nem evidens. Összességében a kijelző kiváló.

Teljesítmény

Minden okostelefon alapvető szempontja a teljesítmény. És bár a Honor végrehajtott néhány finomítást az X8-on, még mindig nem nyújt egyenletesen gördülékeny. Az X8 a Honor Magic UI 4.2-t futtatja. Ez az Android 11-re épül és kifejezetten stabilnak mondható, nem a legfrissebb szoftver. A működést a Qualcomm Snapdragon 680 processzor intézi 128 gigabájt tárhely és 6 gigabájt RAM társaságában.

Screenshot_20220620_215953

Ahogy korábban említettem, elérhető a Honor RAM Booster optimalizálása, amely segít az appoknak a háttérben maradni, így gyorsítva a használatot. Ez egy olyan funkció, amelyet általában a felső kategóriás okostelefonok kapnak meg.

A Snapdragon 680 processzor a középpontban, energiahatékonyságot biztosítva és számos alkalmazás futtatását teszi lehetővé. Ne számíts arra, hogy a legkifinomultabb és legigényesebb mobiljátékokkal játszhatsz rajta, de egyébként a telefon szinte mindent megad, amire egy általános felhasználó csak vágyhat – legalábbis bizonyos mértékig.

Screenshot_20220620_220350

A Magic UI 4.2 megfelelően optimalizált, hogy több alkalmazást tartson a memóriában a RAM Booster segítségével, azonban a szoftver és a hardver nem mindig képes lépést tartani a szokásos használattal. Például a több alkalmazás közötti gyors váltás szaggat, szabad szemmel jól láthatóan laggol, és gyakran előfordul, hogy a többfeladatos munkavégzés során bedadogott a felület.

Az Instagram görgetése következetlen, a kamera app használata több közösségi média alkalmazásban nem ideális, és a kép a képben funkcióval végzett többfeladatos munkavégzés a Google Térkép vagy a YouTube használatakor felháborítóan lassú.

Screenshot_20220623_091935

Nyilván a Honor X8 egy erősebb belépőszintű telefon, ennyiért ezt tudja, van azonban a kategóriában olyan ajánlat is, amely jobb élményt biztosít. Reméljük, az Android 12-vel javítják ezeket a hibákat.

Fotózás

A Honor X8 négy kamerát prezentál a hátlapon, ebből szokás szerint főként kettőt fogunk használni. A fő kamera 64 megapixel felbontású, ez végzi a fotózás túlnyomó részét, mellette az 5 megapixeles ultraszéles objektív is jól jön néha. A 2 megapixeles makro és ugyanekkora felbontású mélységérzékelő elfér, de nem igazán számít. A makro jól jöhet alkalmanként, de a 2 megapixeles felbontása igazából túl alacsony a valóban jó és használható fotókhoz.

IMG_20220617_170933

A fő nagylátószögű objektívvel jó fényviszonyok mellett tisztességes képek készíthetők. A részletek és a dinamikatartomány többnyire jó, és 2-szeres zoom is használható. Kissé nehezen, de megszokható, hogy a záridő igen lassú.

IMG_20220623_090909

Nappal az ultraszéles objektív is szép képeket készít, bár az alacsony felbontás miatt érthetően szemcsésebb a végeredmény. Ahogy csökken a fény a fotózáshoz, úgy lesz egyre hangsúlyosabb a szemcsésedés. A fő lencse is megküzd a kevés fénnyel, az éjszakai mód sem tesz csodát.

IMG_20220623_091132

Az előlapon egy 16 megapixeles szelfi kamera található, és 1080p-s videót készíthetünk 30 képkocka/mp sebességgel az első vagy a hátsó kamerával.

Akkumulátor

A büdzsé mobilok esetében legtöbbször jó üzemidővel találkozunk, nincs ez máshogy a Honor X8-nál sem. 4000 mAh-s akkumulátora akár egy napig gond nélkül, de akár két teljes napig is elketyeg töltés nélkül, ez valószínűleg a kevésbé energiaigényes hardver és az egyébként jó optimalizálásnak köszönhető.

Egy átlagos napon nagyjából 7 órányi képernyőidő volt elérhető, miközben 30-40 százalék körül maradt még a telepben. Ha mégis lemerülne, akkor sincs gond, a gyárilag mellékelt, nem kispórolt töltőfejjel és kábellel, valamint a Honor SuperCharge technológiának köszönhetően alig több mint egy óra alatt feltölt nulláról száz százalékra.

Konklúzió

A Honor X8 egy olcsó okostelefon, amely nem mindenkinek szól. De ha szereted a Honor megoldásait (esetleg régebben Huawei-ed volt, de a HMS miatt már nem jöhet szóba az a márka), és Google Mobile Services nélkül nem tudsz élni, akkor jó választás lehet. Ha ehhez hozzávesszük a tisztességes kijelzőt és az üzemidőt, akkor a Honor X8 igazán életképes lehet a piacon, ha a hibán túl tudunk lépni.

Előnyök:

  • Nagyméretű, Full HD+ felbontású, nagy frissítési gyakoriságú kijelző
  • Stabilan hosszú üzemidő
  • Könnyű és vékony
  • Megfizethető ár

Hátrányok:

  • Olcsónak ható minőség
  • Nem stabil teljesítmény

 

o