Honor_Watch_ES

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.89

Tudás: 6.78

Minőség: 8.22

Értékelés: 7.63 | Szavazatok: 18


A modell mellett debütált a Watch GS Pro is mindössze 99 eurós áron, ennek szerényebb külsejű és tudású változata lett a Watch ES. A fitnesz óra Meteorite Black, Coral Pink és Icelandic White színekben kapható, hozzánk ez utóbbi került, bontatlan csomagolásban. A Watch ES érdekessége a simán elérhető 10 napnyi üzemidő, az 1.64 colos AMOLED kijelző, az 5ATM vízálló burkolat és az erősen kiterjesztett edzéskövetés és -felismerés. Megjegyzem, nagyban hajaz a Huawei Watch Fit okosórára, de mégsem teljesen ugyanaz.

A gyári doboz nem nagy, egyszerű fehér és kék színű, benne szépen elhelyezve találjuk az órát és a töltőkábelt. Majd hosszú szünet. Nincs más kiegészítő hozzá. Első ránézésre – őszinte leszek –, nem tűnt túl minőségi cuccnak a kaucsuk szíj és a fehér műanyag ház, de hát ez van. Utánanéztem, mennyit is kérnek érte és mit tud a kütyü és csak ezek után tettem a kezemre. Fordítva kellett volna. A minőségbeli probléma gondolata nagyjából azonnal elillant, ráadásul percek múlva fel se tűnt, hogy rajtam van, ez pedig hatalmas piros pont a Honor Watch ES-nek, mivel szinte minden okosóra vagy fitness tracker zavar, még a saját Mi Band 4-em is.

20201017_133905

A Watch ES négyszögletes, téglalap formája és mérete nagyon kellemes kézen, az egyik legjobb, amit választhatott a cég. Egyszerre hozza ugyanis a lehető legnagyobb kijelzőt, miközben kényelmesen felfekszik a csuklónk felső részére, edzéshez kifejezetten előny, de a mindennapokban is a nagy és nehéz okosórákhoz képest. Maga a megjelenítő egy 1.64 colos AMOLED panel 456×280 pixel felbontással, 70% kijelző-test aránnyal, 326ppi pixelsűrűséggel, ráadásul magyar nyelvű menüvel.

A Watch ES általam legjobban kedvelt tudása a mindössze 10.7 mm-es vékonysága, végre egy kütyü, ami nem áll ki 1.5-2 centire, nem akad bele minden hosszú ujjúba, ebben egyébként a lekerekített oldal is segíti. Kényelmes! Így, felkiáltójellel. Ehhez tartozik egy mindössze 30 mm-es szélesség és a teljesen vicces, 21 grammos tömeg. Igazi pehelysúlyú csoda.

20201017_133817

A burkolattal egyező színű szíj egyszerű, puha, csatos kialakítású és órákig tartó használat után sem kényelmetlen, ha eltalálom a megfelelő lyukat a csatnak. Ebben sem látszik spórolás, a 20 mm-es szíjra annyi lyukat pakoltak, amennyit nem szégyelltek a gyártónál, így elképesztően picitől a hatalmas csuklóig mindenkire jó, még a 17 hónaposom csuklójára is ráigazítható.

A készüléktest jobb oldalán található az egy szem gomb, ezt picit nehezebb megnyomni, szokást igényel, de nem vészes. A Watch ES kezelése nem bonyolult. Főképernyőn fentről lefelé húzásra a gyorsmenü bukkan elő, az oldalsó gombra a teljes menü, a főképernyőt jobbra-balra lapozva pedig a kitett teljes képernyős, kedvenc widgetek találhatók meg. Vissza gomb nincs, a kijelzőn kell balról jobbra lapozni ehhez a funkcióhoz, a home screenre a gomb bármikor visszavisz. A Watch ES-sel lehet a telefonon futó zenét is vezérelni, legyen szó a gyári alkalmazásról, de a Spotify-t is engedte futásnál, ez pedig nagy piros pontot ér.

Edzés közben mutatja meg a Watch ES az igazi tudását. Összesen 95 edzésmódot támogat, 6 edzést tud automatikusan felismerni és tárolni is későbbi elemzés céljából. Kapunk virtuális edzőt, lépésről-lépésre animált edzésutasításokkal. Összesen 12 „fitnesz lecke” található az órán különböző nehézséggel és időbeli hosszal, hogy mindenki megtalálja a magának valót. Például egy 11 perces speciális mellkasi edzés 13 animált mozdulatot tartalmaz. De egyszerű, 1-3 perces légző gyakorlatot is végezhetünk, ez fél percet vesz igénybe. Kipróbáltam még a „Nyak és váll lazítást, amelyet könnyű követni és csak három percig tartott. Az ábráknak sok értelme volt és az óra rezeg is, így közölve, mikor kell elkezdeni és megállni, így nem kell a csuklónkat figyelni, amikor a gyakorlatot végezzük.

IMG_20201010_152140

Edzés közben a Honor Watch ES folyamatosan figyeli a pulzust és grafikonon meg is jeleníti azt, közben prezentálva, hogy épp bemelegítést, zsírégetést észlel-e vagy éppen pihenni lenne jobb. Az izzadságtól nem kell félni, úszni is lehet a Watch ES-sel.

Az óra a vér oxigénszintjét is tudja mérni, egészséges felnőtt esetében ez 94-99% közt van. A pulzussal ellentétben ezt nem folyamatosan figyeli a Watch ES – a pulzust ugyanis vagy 24/7-ben nézi vagy kikapcsolható, a kettő közti opció nincs –, azonban tíz másodpercbe kerül mindössze. Az óra emellett TruRelax stressz- és TruSleep 2.0 alvásfigyelésre is használható.

A HONOR Watch ES figyelemmel kíséri az edzés hatékonyságát, valamint személyre szabott utasításokat és ajánlásokat nyújt, valós idejű mutatók, mint pl. a pulzusszám és elégetett kalóriák alapján. Van még cikluskövetés is a hölgyeknek, ám ez a menüpont csak akkor bukkan elő, ha a Huawei Health alkalmazásban a telefonon aktiváljuk.

IMG_20201010_151945

A Watch Es-en gyárilag 12 óra számlapot találunk, ezek mindegyike más dolgot mutat, az időt, a dátumot, a megtett napi lépést, pulzusszámot, akkumulátor töltöttségét, időjárást, stb. Alapértelmezés szerint az óra képernyője kikapcsol és a csuklónk felemelésére/megdöntésére bekapcsol. Maga az óra határozza meg, hogy mennyi ideig tartsa aktívan a képernyőt - néha 5 másodperc, néha 10, fotózáskor megviccelt párszor. Van ugyanis egy intelligens algoritmusa, amely bekapcsolja a képernyőt, amint a csuklóm megdöntöm és azonnal kikapcsolja, miután hátradöntöttem.

Összesen 6 always-on zárképernyő található a kütyün, de nem kötelező használni, én előnyben részesítettem inkább a kézemelésre aktívvá válást, mivel a folyamatos pulzusmérés így is húzza az akksit rendesen. Ha aktív is a készenléti zárképernyő funkció, a Watch ES okos és 5 perc tétlenség után automatikusan kikapcsol, például ha az asztalra letesszük. Okos.

Screenshot_20201017_143027_com.huawei.health

Mint a Huawei és a Honor összes okosórája, a Watch ES is fogadhat értesítéseket telefonról. Kiválaszthatjuk, hogy mely alkalmazások értesítései jelenjenek meg az órákon. Ezeket egyszerűen meg lehet nézni de nem lehet rá reagálni vagy válaszolni, illetve képeket sem mutat, csak annyit kapunk, hogy „xy hozzászólt ebben a csoportban” vagy „vz ilyen tárgyú e-mailt küldött”.

Ha több üzenet érkezik gyorsan egymás után, csak annyit ír ki az ES, hogy „további üzenetek is találhatók”. Köszi. Picit hiányzik a Samsungnál megszokott funkció, ott ugyanis az üzeneteknél egy gombnyomásra kérhető, hogy az adott értesítéshez tartozó alkalmazás nyíljon meg a telefonon. Hasznos és kedves apróság lenne.

Screenshot_20201010_152349_com.huawei.health

A Honor Watch ES-ről a gyártó azt állítja, hogy akár 10 napig is bírja egy feltöltéssel. Nos egyelőre reálisnak tűnik, ugyanis a cikk írásakor még nem kellett töltenem és túl vagyok 3 edzésen és 5 napon. A 10 naphoz valószínűleg a mindig aktív kijelzőt és az alvásfigyelést is érdemes feladni, de minek? A teljes töltés mindössze 100 percet vesz igénybe, de fél óra alatt már eléri a töltöttség a 70%-ot.

A véleményem már megint valami nagyon pozitív, mint az utóbbi időben a Honor kütyüiről általában. A Watch ES alapfunkciós okosóraként, de fitness trackerként is kiválóan kihasználható, hölgyek számára is kényelmes, edzéshez kifejezetten okos, ráadásul a Huawei Health által kapott infók behúzhatók a Google Fit alá. Oké, nem tud navigálni és pár apróságot, na de 35 ezer forintba kerül most, a megjelenés után. Karácsonyra ennél jobb ajándékot nehezen tudok elképzelni annak, aki egy erős fitnesz funkciókkal ellátott okoskarkötőt szeretne pár extrával, úgymint zenei kezelés és gyönyörű kijelző.