Honor_Magic4_Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.70

Tudás: 8.80

Minőség: 9.10

Értékelés: 8.87 | Szavazatok: 10

Szavazzon Ön is!

Nehéz a Honor Magic 4 Pro hardverét hibáztatni, hiszen csúcs, az egyik legjobb kamerás telefon lett, de a gyenge szoftvertámogatás és a töltési inkonzisztenciák arról árulkodnak, hogy a telefon még nem teljesen állt készen valójában a piacra kerülésre.

Másfél év telt el azóta, hogy a Huawei eladta a Honort. Bár a Honor rengeteget elért ezalatt az idő alatt, mostanáig kellett várni ahhoz, hogy piacra dobják azt, amit igazi zászlóshajónak tartanak: a Magic4 Pro-t.

20220609_140722

A 2022 februári barcelonai Mobile World Congress kiállításon bemutatott Magic4 Pro egy prémium hardvert hozó modell, amely a Samsung, a Google és a Xiaomi legdrágább (nem összecsukható) telefonjaival szemben is megállja a helyét sok szempontból. Többnyire.

Az igazán nagy teljesítményű kamerák, a nagyszerű kijelző és a kiváló töltési sebesség teszik ezt az egyik leglenyűgözőbb zászlóshajóvá, az egyetlen hátrány, hogy mindezt a konkurenciával megegyező, helyenként még drágább áron teszi. Ez a fő baj. A Honor még nem tart itt, hogy 400 ezer forint felett, egészen pontosan majdnem félmillió forintért értékesítsen egy nem 100%-ra pofozott telefont.

20220609_140733

A csiszoltság hiánya kiütközik – pl. ellentmondásos eredményeket kaptunk harmadik féltől származó töltőkkel –, és bár ezek a legtöbbjük számára apró hibáknak számítanak, nem megengedhetők egy közel félmilliós, ráadásul a márka életében első valódi önálló csúcsmodell esetében.

Dizájn

A Honor alapvetően nagy és nehéz, de ez a számokból is látszik. Aki szereti a nagy telefonokat, imádni fogja. Még női kéznek sem vészes egy P30 Pro után a tömege, a mérete már határeset.

Kétségtelen, hogy nem mindenki szereti a dizájnt, de ez teljesen szubjektív. Nekem bejön, szeretem az enyhén hajlított kijelzőt és a hátlapi kamera sziget megjelenése sem szokott kiakasztani. A 9.2 mm vastagság éppen emiatt nem érződik igazán és nem is zavaró. A 215 grammos tömeg pedig átlagosnak mondható ebben a kategóriában. Ha valaki kisméretű okostelefont szeretne vagy egy kézzel használhatót, keressen mást.

20220609_140916

A fenti mondat ellenére a legnagyobb bajom a Magic4 Pro hátlapján található brutálisan nagy kameraszigettel van dizájn tekintetében. Nem a kinézet, hanem a méret, egyszerűen a napi használatban összetapicskolom a kamerákat, csak egy adott ponton megtámasztva tudom ugyanis stabilan fogni. Egészen pontosan egyébként nem a kamerákat, hanem az érzékelőket és a LED vakut sikerül állandóan összetapicskolnom.

A körkörös dizájnt a Honor „Eye of Muse”-nak nevezi, méretes múzsa, az fix. Kétségtelen, hogy tetszetős a megoldás, de ergonómiailag nem az igazi.

20220609_140852

Bejelentéskor szó volt ciánkék, arany, fekete és fehér színekről, hazánkban csak a ciánkék és az éjfekete kerül a boltokba, teszten nálunk a full dobozos ciánkék verzió járt. A fényes hátlapi üveg alapvetően ujjlenyomat-mágnes, de emiatt nem kell aggódni, úgyis kell rá valamilyen tok a csúszás gátlására és a készülék védelmére.

Extra pont: a Honor ad a gyári dobozban! Zárójeles megjegyzés: a cég nem állítja a többi gyártótól eltérően, hogy Gorilla Glass lenne a hátlapon – vagy akár elöl –, így különösen érdemes valami fizikai védelmet is biztosítani a karcok ellen. Bár kétségtelen, hogy a legjobb a készülékbiztosítás. :)

Ha pedig már itt tartunk, a dobozban a telefon alatt megtalálható 100W-os gyorstöltő (!), ezzel kompatibilis 6A-es kábel, átlátszó szilikon tok és a telefonra gyárilag applikáltak fóliát is. Full service! Manapság ritka már az ilyen teljeskörű kínálat! Hatalmas piros pont a Honornak, amiért nem spórolta le a vásárlókról az extrákat. Mindezek ellenére az IP68 besorolás garantálja a legmagasabb szintű védelmet por és víz ellen. Azt is kibírja, ha 30 percig akár 1,5 m mély vízbe merítik.

Kijelző

Ahogy már említettem, a Honor Magic4 Pro kijelzője nagy, ez az egyik legnagyobb okostelefon kijelző a piacon jelenleg. A kávát tovább keskenyítették, hogy szélesebb látószöget biztosítsanak, a felső és alsó káva mindössze 0,94 mm, ami 50%-kal vékonyabb, mint az előző generációé.

Quad-curved, avagy négy irányba lehajlik, 6,81 col képátlóval rendelkező LTPO megjelenítőről van szó 1-120Hz képfrissítési rátával a Motion-Sync technológia segítségével, amely így kiváló, cserébe energiatakarékos, hiszen csak adott tartalmaknál vált 120 Hz-re, ami zabálja az energiát, minden más tartalomnál kisebb képfrissítést biztosít és jelenleg ez a legjobb megoldás.

20220609_141010

Egyben a Magic4 Pro rendelkezik az első olyan LTPO kijelzővel az iparágban, amely támogatja az 1920 Hz-es PWM fényerőszabályozást. A telefon így minimálisra csökkenti a szem megerőltetését és még gyenge fényviszonyok között is könnyen láthatóvá teszi a képernyő. A magas PWM-dimmelési frekvencia csökkenti a fényerő ingadozását és egyben a képernyő villogását a 90 nit alatti fényerősségű – tehát igen sötét – kijelzők esetében. Ez a funkció segít enyhíteni a szemfáradtságot és a szem megerőltetését.

A kijelző egyéb műszaki jellemzői lenyűgözőek: a magas (bár nem egészen QHD) 1312×2848 pixel felbontás, a 120Hz-es maximális frissítési frekvencia és az LTPO technológia, amely lehetővé teszi, hogy a telefon 1 Hz-re csökkentse a reakciókészséget az energiatakarékosság érdekében.

Az 1000 nites csúcsfényerő alacsonyabb néhány riválisnál, de nekem egyáltalán nem volt gondom a telefon használatával még közvetlen, erős napfényben sem. Ahhoz is elég fényes, hogy futtassa a telefonban található HDR10+ támogatást. A képkocka interpolációs technológia és az AI HDR technológia segítségével a HONOR Magic4 Pro magasabb képkockasebességet biztosít és javítja a videó dinamikatartományát, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa. A HDR 10+ videóforrással minden egyes képkocka élénkebb, köszönhetően a nagyobb dinamikatartománynak és a jobb színmegjelenítésnek.

20220609_140951

Az egyetlen panaszom a Magic4 Pro képernyőjével kapcsolatban a nagy, kapszula alakú szelfikamera kivágása. Nagyon sok helyet foglal el a telefon értesítési sorában és nem szimmetrikus (az talán segítene rajta valamelyest optikailag). Érdemes tudni, hogy nem két szelfikamera kedvéért lett ilyen, a második objektívet csak mélységérzékelésre és biometrikus adatokra használja a telefon.

Fejhallgató-csatlakozó nincs, de az lenne a meglepő, ha lenne. Vannak azonban sztereó hangszórók, és nem is rosszak: hangosak, tiszták és ütősek, bár nem a legélesebb vagy legtisztább a hangzásuk.

Specifikáció és teljesítmény

A Honor Magic4 Pro teljesítményét illetően nincs okunk panaszra. A telefont a zászlóshajó Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlet hajtja, amelyhez a tesztelt példányban 8 GB RAM és 256 GB tárhely társult – bár egyes piacokon a telefon akár 12 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel is rendelkezhet.

Legyen szó benchmarkról vagy valós használatról, a teljesítmény kiváló. Az extra RAM-mal rendelkező dedikált játéktelefonokon vagy az új, túlhajtható 8+ Gen 1 chipen kívül 2022-ben gyakorlatilag nem fogsz találni ennél gyorsabb Android telefonokat, mivel a zászlóshajók közötti teljesítménykülönbségek elenyészőek.

A 8 Gen 1 lenyűgöző hálózati támogatást is magával hoz. Természetesen itt van az 5G, a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.2, az NFC és az ultraszéles sáv is. Ami a biometrikus adatokat illeti, a kijelző alatt egy megbízható ultrahangos ujjlenyomat-érzékelő található, a szelfi kamerák pedig arcfeloldást biztosítanak. Ez biztonságosabb, mint a legtöbb Android telefon az extra mélységérzékelőnek köszönhetően, ezt kapjuk a kapszula alakú, csúnya kivágásért cserébe.

Amit nem értettem, az az, hogy a nálam töltött két hét alatt a telefon ötször indult újra random. Egyszer töltés alatt, egyszer spontán, reggelre, kétszer Messenger görgetés közben, egyszer pedig inaktív kijelzővel, telefonhívás közben.

Fotózás

A Honor háromkamerás rendszert hozott a Magic4 Proval fúziós fényképezéssel – ez teszi lehetővé a fúziót a teljes gyújtótávolság tartományában –, Movie Master IMAX Enhanced funkcióval, valamint az első 10 bites 4K 60fps log videófelvételével. Ez utóbbihoz kapcsolódik a mozifilmszerű 3D LUT is.

A hatalmas, kör alakú, szenzorokkal kirakott hátsó modul ellenére a Magic 4 Pro valójában csak három hátsó kamerával rendelkezik: egy 50 megapixeles főkamera, egy 50 megapixeles ultraszéles (122 fokos) és egy 64 megapixeles periszkópos zoom bújik meg a hatalmas szigetben 100x digitális zoommal.

IMG_20220528_181148

Ezekhez kiegészítő érzékelők tartoznak a fotók minőségének javításáért, valamint szoftveres oldalról adott a Honor Image Enginge, az AI portré rendszer, az AI színrendszer a színhűségért, de lehet fotókat készíteni jó minőségben videófelvétel közben is.

A Honor úgy döntött, hogy nagy felbontású érzékelőket használ mindhárom objektívhez, és az eredmények többnyire megfelelnek ennek az ígéretnek. A HONOR Magic4 Pro több érzékelővel is tovább javíthatja a képminőséget. A beépített 8x8 dToF lézeres fókuszáló érzékelő javítja a kép fókuszálásának sebességét és pontosságát gyenge fényviszonyok között is, míg a villogásérzékelő segít csökkenteni a villogást a fényképezés során.

IMG_20220529_120146

Az összetett fényinformációk AI fehéregyensúly-algoritmusokkal történő feldolgozásával a több spektrumú színhőmérséklet-érzékelő nagyobb színpontosságot ígér, és élénkebb részleteket rögzít a portréfotók készítésekor

A fő kamera, ahogy az várható, nagyon jól teljesít. A részletek kiválóak, és a meglehetősen nagy, 1/1,56 hüvelykes érzékelőnek és az f/1,8 rekesznyílásnak köszönhetően a fényrögzítés is lenyűgöző. A dinamikatartomány kiváló, a színek élénkek, de élethűek maradnak.

IMG_20220529_121230

Az ultraszéles fotóknál enyhe visszaesés tapasztalható. A saját fejlesztésű 50 megapixeles szenzorral a részletek még mindig jók, de a kisebb érzékelő és a szűkebb rekesz miatt a dinamikatartomány megsérül. Összességében ez a szenzor túlexponálja a jeleneteket és növeli a fényerőt, talán amiatt, mert a Honor szoftvere túlkompenzál.

A 64 megapixeles periszkóp kamera kissé szokatlan lett, nagy felbontású, de 3,5-szeres „mindössze” a optikai zoom-távolság – rövidebb, mint az 5-szörös, sőt 10-szeres objektívek a konkurenciánál, beleértve még a Honor Magic 4-et is, amely 5-szörös periszkópot használ.

IMG_20220530_111745

A Honor arra törekedett a Magic4 Pro esetében, hogy a rövidebb zoomot nagyobb részletességgel kompenzálja, és a digitális zoomot használja az optikai kiegészítésre. Az alapértelmezett zoombeállítás az objektív saját 3,5-szeres távolsága, ezt 10-szeresre lehet felhúzni, az eddigi eredmények pedig lenyűgözőek. Nem csak, hogy a felvételek élesek és részletgazdagok maradnak, de a színprofil általában szorosan illeszkedik a fő kamerával készült felvételekhez.

A hátlapon egy 100x felirat látható, nagyításnál ez valóban elérhető digitálisan, de nem azért, hogy feltegyük a közösségi oldalunkra, inkább csak valamit jobban megnézni, de az eredmény kissé remegős és lágy. A Samsung Galaxy S22 Ultra ebből a szempontból jobb ugyanilyen zoom távolság mellett (cserébe makróban elmarad).

IMG_20220531_222859

Az éjszakai mód mindhárom kamerán elérhető, de az eredmények nem igazán nyűgöznek le, ha azt nézzük, hogy a csúcskategóriába sorolta a modellt a gyártó. A fő kamera a legjobb e téren a trióból, de jól látszik, hogy a Honor agresszív simítást használ a gyenge fényben készült felvételek zajmentesítésére, emiatt az eredmények mesterségesnek tűnnek.

A gyenge fényviszonyok között történt fotózás és az éjszakai üzemmód teljesítménye ezután meredeken csökken a másik két objektíven, amelyek nem tudnak megfelelő fotókat lőni.

IMG_20220604_144455

Ahogy már említettem, a méretes szelfikamera kivágás valójában csak egy lencsét tartalmaz: egy 12 megapixeles, f/2.4-es kamerát. Részletesebb fotókat produkál, mint ami a megapixelszámtól elvárható, és vonzó a színprofil is, bár a mesterséges világítással helyenként meggyűlik a baja. Sajnos az extra mélységérzékelő ellenére a portrék szegényesek mintha nem tudna megfelelően exponálni, remélhetőleg egy szoftverfrissítés ezt megoldja később.

Videókat a hátsó kamerákkal akár 4K@60, elöl pedig 4K@30-as felbontásban rögzíthetünk, a fő hátsó objektívvel elérhető éjszakai videó mód, valamint összetettebb filmes lehetőségeket kínáló filmmód is, amit a Honor nagyon „tol” is. A videók alapvetően rendben vannak, bár időnként előfordul egy dadogás, a stabilizáció nem tűnik helyenként stabilnak.

IMG_20220606_094059

A vloggerek a Film módot is élvezni fogják, ami a Honor kamera felhasználói felületének kiegészítése. Ez „naplórögzítést” és egy sor LUTS-t ad a telefon Pro Video üzemmódjához, valamint 21:9-es képarányú videórögzítést tesz lehetővé akár 4K felbontásban.

Sok esetben készült ugyanott, ugyanakkor fotó egy Samsung Galaxy S22 Ultrával is, a vele készült képek itt találhatóak.

Üzemidő

A Honor Magic4 Pro üzemideje nem túl combos a 4600 mAh-s akkumulátorral, átlagos használattal lazán elketyeg egy napot, ám többet nem. Felmerül persze a kérdés, hogy kell-e ennél több, hiszen a SuperCharge töltése brutálisan gyors, ugyanakkor kötve hiszem, hogy mindenki nonstop magával vinné a telefonja gyári töltőjét és kábelét, hogy ha kell, extrém sebességgel tudja feltölteni. 6 óra kijelző volt a nagy átlag, amit SIM kártyával, mobilnettel és Wi-Fi-vel együtt, szóval reálisan használva a mindennapokban produkált.

Screenshot_20220530_211047

Ebből a szempontból csalódtam, hiszen a Huawei P30 Prom a mai napig, 2.5 év után 8 órát simán visz egy nap kijelzőidőben (újonnan 10-11 óra sem volt ritka) és annak is szuper a 40 wattos gyorstöltése. Zárójeles megjegyzés, hogy volt iPhone 13 Pro Maxom is év elején, az jelenleg e tekintetben a csúcs a közel 13 óra (!) kijelzőidejével. Ugyanakkor a saját S22 Ultrám sem sokkal combosabb a Magic4 Pronál.

20220609_141113

Az mindenképp jó hír, hogy a töltés nem gyors, hanem extrém gyors. A telefon támogatja a 100 W-os sebességet mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli töltésnél, így jelenleg ez a leggyorsabb vezeték nélküli töltős telefon a piacon!

A watt persze nem minden, és a megnövekedett hatékonyságnak köszönhetően a vezetékes eredmények gyorsabbak maradnak – a telefon mindössze 15 perc alatt 60%-ra töltődött fel, és a fél óra lejárta előtt feltöltött a telefon. Nulláról.

Screenshot_20220601_142455

A gyári, szintén 100 W-os vezeték nélküli töltővel a telefon 15 perc után 50%-on áll a gyári adatok szerint. Ez utóbbi nem jár a telefonhoz, 100 euró az ára, csak külön elérhető, ráadásul plusz 80 euró hozzá a nagyobb töltőfej, amire szükség van a maximális töltési sebesség eléréséhez, szóval nagy eséllyel kevesen veszik majd meg.

Egyetlen nagy hátrány, hogy harmadik féltől származó töltővel megbízhatatlan, konkrétan egy régebbi, de gyorstöltést támogató Samsung fejjel és IKEÁS – amúgy hivatalosan Huawei SuperCharge, ha nem is 100W gyorstöltés kompatibilis – kábellel simán újraindult éjjel a telefon. Ha ébresztenie kellett volna, bajban lettem volna. Igaz, ez csak egyszer történt meg, a tesztelés további időszakában minden éjjel megfelelően működött.

Szoftverek, hardver

A Honor Magic4Pro a legújabb Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 5G chipsetet használja, amely az előző generációhoz képest 20%-kal növeli a teljesítményt, 30%-kal a GPU teljesítményét és 300%-kal az AI képességeket, mindeközben pedig 25%-kal csökkenti az energiafogyasztást. A Honor a chipsetet saját fejlesztésű OS Turbo X technológiával vértezte fel, amely ultraalacsony késleltetést és intelligens memóriamotort biztosít a rendszernek. Ennek megfelelően bitang gyors is a telefon a napi használatban.

A Snapdragon 8 Gen 1 integrálta a Snapdragon X65 5G modemet is, így akár 10 Gbps letöltési és 3.5 Gbps feltöltési sebesség is elérhető. A telefont 8 gigabájt RAM-mal és 256 gigabájt tárhellyel szerelte fel a gyártó.

Screenshot_20220601_212721

A Magic4 Pro Android 12-vel és a Honor Magic UI 6 felülettel érkezik. Ha korábban használtál Honor vagy Huawei telefont, akkor az élmény nagyjából ismerős lesz. Az esztétikán túl a Honor nem tett túl sokat az alapvető Android élmény megváltoztatásáért.

A készüléken gyárilag találunk pár előre telepített alkalmazást, szerencsére szinte mind eltávolítható, ha nincs rá szükségünk. Némileg zavaróbb az, hogy a Honor csak két Android főverzió frissítést ígér, tehát Android 13 és Android 14 várható a Honor Magic4 Pro-ra és ugyanennyi ideiig tervezi a támogatást, ami a biztonsági javításokat illeti.

Screenshot_20220601_213631

Nyilván nem ez a legrosszabb ígéret a piacon, de amikor a Google alapból biztosít 3 évet, a Samsung négyet, plusz egy ötödik évet biztonsági javításokra, akkor a Honor picit alulmarad. Két év nem sok idő azért.

Ha már itt tartunk, az ujjlenyomat-olvasó piszok gyors, de mindenképp meg kell említeni az arcfelismerőt is, amely teljes sötétségben is villámgyors, ellentétben a Samsung Galaxy S22 Ultával, amelynek 1-1.5 másodperccel többre volt szüksége a feloldáshoz. A pontossággal nem volt gond, csak gyorsaságban volt erősen érezhető különbség. Sőt, a saját S22 Ultrám arányaiban is lassabb a mindennapokban mint a Magic4 Pro – és a régi P30 Prom. Érdekes.

Hazánkban a Honor Magic4 Pro előrendeléssel ajándék okosórával volt elérhető, mostantól azonban már 470 ezer forintos áron vásárolható meg. Ez sok. Egy Honorért nem sokan fognak közel félmillió (!) forintot kiadni. Ha a gyártó meg tudott volna alkudni alacsonyabb árral, 350 ezer forint körül nagy eséllyel hatalmas siker lenne, hiszen a régi Huawei tulajdonosok a mai napig várják a P30 Pro utódját, ahol nem kell Google-t mókolni a telefonra akár hozzáértés, akár jogos adatféltés okán. Ez lenne az igazi P30 Pro utód, de ennyiért még túl sok a kompromisszum.

Screenshot_20220601_213727

Ez az ár az iPhone 13 Pro Max, a Samsung Galaxy S22 Ultra és az összehajtható Galaxy Z Flip 3 szintje. A Honor a legtöbb esetben felülmúlja ezeket a riválisokat puszta specifikációkban, különösen töltés és kamera hardver, de ezek az alternatívák kifinomultabb élményt és hosszabb támogatást kínálnak.

Konklúzió

A Honor Magic4 Pro egy lenyűgöző okostelefon prémium teljesítménnyel, kiváló kijelzővel, brutálisan gyors töltéssel és nagy teljesítményű kamerával. A gyenge portréfotóktól az inkonzisztens töltésig terjedő kisebb problémák miatt azonban egyértelműen hiányzik a „csiszoltság” érzése, amit tovább ront a hosszú távú szoftvertámogatás hiánya.

Ajánlom a telefont, ha kiváló kijelzőt akarsz és nem szeretnél megalkudni a fotózás terén sem. Amikor megtudtam, hogy nincs OIS a fő kameránál, aggódtam, de a gyenge fényviszonyokat leszámítva nagyon jó a teljesítménye, az ultraszéles és periszkóp kamerák pedig talán a legjobbak a kategóriában. Nem utolsósorban pedig végre nem kell a Google Mobile Services hiányától félni.

20220611_132429

Nem ajánlom a Magic4 Prot, ha nem szereted a tokot, de az ujjlenyomatokat sem, ha nem bírnád megszokni a kapszula alakú bevágást a kijelzőben, illetve ha vékony a pénztárcád. Ha el tudsz tekinteni a zoomtól és a hajlított kijelzőtől, ám a Snapdragon 8 Gen 1-től nem, akkor a Realme GT 2 Pro jobb választás lehet.

Megszoktuk, hogy a Honor zászlóshajói valamivel megfizethetőbbek, mint a többi. Ehelyett a vállalat az ultra prémium szegmens legjobbjaival próbál megküzdeni. De nincs semmi baj az ambícióval. Remek termékkel rukkoltak elő, még a helyenként előforduló problémák ellenére is, mint például a lenyűgöző ultraszéles kamera gyenge fényviszonyok melletti teljesítménye, a nem túl ambíciózus üzemidő, a szabálytalan és kiszámíthatatlan váltás a fő és a teleobjektív között, valamint jelentéktelen szoftveres bosszúságokat.

Biztosak vagyunk benne, hogy a Honor Magic4 Pro megtalálja a helyét, különösen néhány hónap múlva, amikor a lecsökkent árak miatt lényegesen jobb ajánlat lesz. Egyelőre lehet, hogy a választás nem olyan egyértelmű, mivel a piacnak van néhány meggyőző(bb) ajánlata is ár-érték arányban.

 

Előnyök:

  • Csúcs tudás
  • Kiváló hátsó kamerák
  • Elképesztően gyors vezetékes és vezeték nélküli töltés
  • IP68 vízállóság
  • Fantasztikus kijelző

Hátrányok:

  • A fő kamerából hiányzik az OIS
  • A konkurenciához képest kisebb az akkumulátor
  • Megbízhatatlan harmadik féltől származó töltőkkel
  • Csak 2 év Android frissítést kap
  • Drága kezdő ár