HMD_Nokia_3210

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.25

Tudás: 6.92

Minőség: 7.00

Értékelés: 6.72 | Szavazatok: 12

Szavazzon Ön is!

A Nokia 3210 a világ legkeresettebb készülékei közé tartozott a maga idejében, amelyet 1999-ben mutattak be. Az egyedi kialakítás és a kompakt forma megkülönböztette a Nokia telefonokat a versenytársaktól, és döntő szerepet játszott a márka iránti bizalom kialakításában, ami a Nokia térnyeréséhez és dominanciájához vezetett a piacon a múltban. Az egyszerűbb időkhöz való visszatéréshez egy egyszerűbb telefon valóban szuper jó választás lehet lehet, ez a nosztalgikus Nokia telefon pedig megfelelő lehet hozzá. 

A múltban láthattunk néhány klasszikus újra kiadást a HMD-től, kezdve a Nokia 3210 3G-vel és újabban a Nokia 8210 4G-vel. Ezek ideálisak biztonsági mentési eszköznek, digitális méregtelenítő készüléknek, olyan fiataloknak vagy időseknek is, akik csak telefonálásra vagy szöveges üzenetekre szeretnék használni.

20240614_174249

Ezek az telefonok alapvetően abszolút megfizethetőek, színesek, relatíve strapabíróak és mégis gyönyörűek, hogy modern csavarral a klasszikusokra emlékeztessenek. De valószínűleg a Nokia 3210 4G az az eszköz, amelyik az összes korábbi klasszikusát összevonná, mivel ez az első olyan klasszik, amelyet újra bevezettek a valaha volt legjobban várt frissítéssel, az USB C töltőporttal. Ez az egyik legkeresettebb funkció a rajongók által, mivel most már nem kell külön kábelt cipelni a készülék töltéséhez. Igaz, a dobozban egy olyan töltőfejet találunk, amelyben gyárilag található a kábel, nem kihúzható, de ez nem is feltétlenül baj. Hátrány vagy sem, de a telefon semmilyen csepp- vagy vízállósággal nem rendelkezik, szóval fesztiválon a sörrel való leborítást nagy eséllyel nem fogja túlélni, erre érdemes vigyázni. 

1999-ben volt, amikor el voltunk foglalva a millennium miatti pánikkal, stikában játszottunk a szüleink telefonján (már akinél volt ilyen és nem úgy járt, mint nálunk, hogy enyém volt a családban az első és egyetlen még hosszú évekig), hogy új csúcsot döntsünk a Kígyóban. De az is emlékezetes, amikor fontos hívást vártam és mindenhova vittem magammal - anno nagyon furcsa érzés volt valamihez így irracionálisan kötődni egy kütyühöz -, vagy ha nem volt velem, mindig rohantam megnézni, keresett-e egy bizonyos személy, holott valójában a fél utca hallotta volna a jellegzetes és igencsak hangos csengőhangot. Így emlékszem a Nokia 3210 fénykorára, egy ikonikus eszközre, amely most visszatért, hogy 2024-re is készen álljon azok számára, akiket soha nem is érdekelt a közösségi háló vagy éppen leszokóban vannak róla.

20240614_174543

A HMD telefongyártó kiadta a Nokia 3210 4G-t, mivel egy generáció most olyan buta telefonokat keres, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy távol maradjanak a nonstop, agyatlan görgetéstől. A cég piacvezető a funkciós telefonok kategóriájában, és idén már bejelentett egy Barbie-flip telefont a Mattellel együttműködve, illetve a Heineken márkájú Boring telefont (ez azonban sajnos nem volt ténylegesen megvásárolható üzletben vagy online). A cég a fiatalok nosztalgiájának és aggodalmának egyvelegét használja ki, amiért túl sok időt töltenek a képernyőjükhöz kötve, hogy különféle buta eszközöket gyártsanak, amelyeknek az emberek széles körének kell megfelelniük.

Ezúttal a Nokia 3210 4G 240×320 pixel felbontású színes képernyővel (a '90-es években még nem volt) és 4G-vel debütált. A telefonhoz 2 megapixeles kamera és zseblámpa is jár. Az igazán ikonikus Kígyó játék is rajta van, és az akkumulátor 9,5 órás hívásidőt és "sok napos" készenléti időt kínál. A legjobb az egészben, hogy 22-33 ezer forint közötti áron beszerezhető. 

20240614_175328

Funkciós (vagy "buta") telefonként nem rendelkezik alkalmazásokkal, NFC-vel, vezeték nélküli töltéssel vagy épp érintőképernyővel. Böngészhet az interneten mobilnet segítségével - Wi-Fi nincs - és SMS-eket küldhet úgy, hogy újra és újra megérinti a billentyűket, amíg meg nem kapja a kívánt betűt – ez a T9 billentyűzet öröme.

Van ugyan egy Facebook alkalmazás ikon a menüben (eléggé ironikus egy butafonnál), de ez csak egy parancsikon, amely megnyitja a Facebook oldalt az Opera Mini webböngészőben, de az élmény ebből kifolyólag nem elég jó ahhoz, hogy sok időt töltsünk ott. Nincs alkalmazásbolt, így nem lehet letölteni a WhatsAppot, a TikTokot, az Instagramot, a Spotifyt vagy a Netflixet. A telefon használata azt jelenti, hogy felhasználója elzárkózik a közösségi médiától. Sokaknak épp ez a cél. 

20240614_175103

A Nokia 3210 4G három színben kapható: kék, sárga és fekete. Örülök, hogy a Nokia 3210 4G kompaktra készült, és nem túlméretezett, mint a Nokia 8210 4G. A készülék sokkal karcsúbb, mint az eredeti telefon, és sokkal könnyebbnek, ugyanakkor tartósnak érezni. A sárga szín itt fémes megjelenést kölcsönöz, és nagyon pompásan néz ki kézben. 

A készülék 122x52x13.1 mm méretű, ehhez 87,8 gramm tömeg tartozik, a nálunk járt tesztkészülék előlapja a fehér és a sárga szín kombinációját használja, ami frissítő hangulatot kölcsönöz neki. A 2,4 hüvelykes kijelző kellően éles, jól látható, a billentyűk pedig kiemelkednek, jól tapintható visszajelzéssel. 

20240614_174512

A HMD Global egy 3,5 mm-es headjack-et préselt bele, így vezetékes fülhallgatóval is hallgathatja a zenét. Ha már a zenéről beszélünk, a készülék hangszórója hangos és tiszta, és vezeték nélküli FM funkció is található benne. Külön plusz pont, hogy a Bluetooth 5.0-nak köszönhetően párosítható TWS fülesekkel, így keveredhet kissé a régi-új életérzés, amikor a maximum 32 gigabájtos microSD kártyáról hallgatjuk a saját zenéinket vezeték nélkül. Azt azonban nem lehet megoldani, hogy a rádiót a Bluetooth fejhallgatón keresztül játssza le, csak a hangszórón keresztül, vagy a 3,5 mm-es jack csatlakozóba dugva vezetékes fejhallgatóval, a telefon egyszerűen figyelmen kívül hagyja az épp aktív Bluetooth kapcsolatot sajnos.

A Nokia 3210 4G egy két SIM-kártyás modell, bővíthető memóriával, amelyen zenefájlokat tárolhat. A nagyra értékelt USB C töltőporton kívül a Nokia 3210 4G egy 2 MP-es kamerát is kapott vakutámogatással, ellentétben az eredeti telefonnal. A kamera alkalmazás nagyon szórakoztató a kézi vezérléssel és a szűrő opciókkal, de inkább jelképes a létezése, mintsem hasznos, de hát úgysem fotózásra veszi az ember. Őszintén szólva az elkészült képek közelítik a borzasztó szintet, szóval ne számíts arra, hogy sokat fogsz vele fotózni. A képek még jó körülmények között is gyengén néznek ki, szörnyű expozícióval, képzajjal és színekkel, gyakorlatilag tökéletesen hozza a telefon a 2000-es évektől elvárt élményt. Kíváncsi lennék, honnan szerzett ilyen rossz kameraegységeket a Nokia. Maradtak náluk régebbről, vagy ezeket az új kamerákat egyszerűen direkt úgy tervezték, hogy rémisztőek legyenek az eredmények?

DSC_0000005

Ezek a virágok gyönyörű élénk színűek élőben

DSC_0000004

A kép készítésének időpontjában gyönyörű idő volt

Az akkumulátor 1.450 mAh, egyetlen feltöltéssel több napos használatot is elérhet. Egyszerre nem fog heteket kibírni, mint ahogy az eredeti tette, mivel az új színes képernyő és a 4G kapcsolat sokkal nagyobb energiaveszteséget jelent, mint amivel az első modellnek meg kellett küzdenie.

A funkciók tárházát világóra, ébresztő, Kígyó játék, időzítő, mértékegység-átváltó, számológép, naptár, lámpa, diktafon egészíti ki, de van fájlkezelő, állítható a háttérvilágítás ereje és ideje, lehet kérni, hogy az értesítések csak ikonként jelenjenek meg vagy teljes részletességgel, módosítható a szövegméret, a főmenü lehet 3×3 és 1×1 ikon elrendezésű. 

20240614_175150

20240614_175237

Ezek mellett van repülés mód, Bluetooth, kettős SIM, beállítható üdvözlő üzenet - úristen, tényleg volt ilyen anno! -, zárt képernyő háttere, van ötféle téma szín, a billentyűzetre pedig beállítható gyorshívás - mekkora szó volt régen. Akad még billentyűzár, szülői felügyelet, de még energiatakarékos mód is, ez kikapcsolja a mobiladat forgalmat és a Bluetooth-t, valamint csökkenti az LCD fényerejét. Vannak profilok (normál, néma, rezgő, beltéri, kültéri) és ezek “szabadon” személyre szabhatók. 2024-es extra funkció már viszont az akkumulátor optimalizálás, amely engedélyezi a töltés korlátozását az akkumulátor 80%-os kapacitására annak öregedésének csökkentése érdekében. 

"A kulturális ikonnak számító Nokia 3210 ismét a globális buta telefonroham csúcsára ért, miközben a fogyasztók a képernyőidő-használatot a digitális méregtelenítéssel próbálják egyensúlyba hozni" - mondta Lars Silberbauer, a HMD piacvezetője.

Azok, akik emlékeznek még az első Nokia 3210-re, tudni fogják, hogy ez volt a maga korának iPhone-ja. Elegáns volt, lehetett cserélni az előlapot - vagy lefényezni, köszi apu! -, és volt benne egy belső antenna, ami azt jelenti, hogy kényelmesebb volt zsebben mint a konkurencia még kiálló antennás készülékei. Mi mást kívánhatna egy mobiltelefontól? A 3210-es kulturális dominanciájával szemben az egyetlen versenytárs az utódja, a Nokia 3310 volt. 

20240614_174321

A 3310 volt az első ikonikus Nokia, amelyet a HMD újra kiadott, amikor a vállalat 2017-ben először hozta vissza a Nokia telefonokat. Most azonban a 3210 kerül reflektorfénybe, mivel 2024-ben ünnepli a telefon megjelenésének 25. évfordulóját. Az új modell enyhén elkeskenyedő billentyűzetével és a képernyő körüli jellegzetes kontrasztos kerettel és a felső gombsorral tiszteleg az eredeti előtt.

Az újra kiadott modell három színben elérhető – búvárkék, grunge fekete és Y2K arany, míg az eredeti 1999-ben hétféle színben volt megvásárolható. 

Egy buta telefon nem feltétlenül lesz mindenki számára megfelelő, de nagyszerű első telefonokat készítenek a mai gyerekek számára. Hosszabb üzemidejű akkumulátoraikkal remek tartalék lehetőségeket kínálnak fesztiválokon és egyéb rendezvényeken is, ahol kapcsolatban kell maradnia, de a pillanatban szeretne élni és nem a telefont nyomkodni.

20240614_174611

A Nokia 3210 szórakoztató újdonság azok számára, akik hozzám hasonlóan úgy nőttek fel, hogy az eredeti telefont is birtokolhatta még. Hosszú üzemidejének és viszonylagos tartósságának köszönhetően hasznos tartalék telefon lehet, ha néhány napra kempingezni vagy fesztiválozni megy.

Én személy szerint nem szívesen használnék egy ilyen alapfunkciós telefont fő telefonként, számomra okostelefon nélkül élni sokkal problémásabb, mint amilyennek látszik. Mégis, ha szeretné kikapcsolni a közösségi médiát egy időre, ez lehet a megoldás, amire szüksége van.