Caterpillar Cat S62 Pro teszt

Tovább a Caterpillar Cat S62 Pro készülékre

Caterpillar Cat S62 Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.82

Tudás: 8.73

Minőség: 8.82

Értékelés: 8.79 | Szavazatok: 11


A dobozon kívülről a munkagépek színét idéző sárga kartonra nyomtatott “S62 PRO with improved thermal camera” feliratot, valamint a telefon sziluettjének a rajzát lehet megfigyelni. Az összhatás természetesen nem eleganciát sugároz, hanem inkább a Bella Ciao-t kántáló olasz építőmunkások vidámságát próbálja kifejezni.

A fedelet leemelve a csomag oldalán az erősséghez és a strapabírósághoz kapcsolódó szavak olvashatóak több nyelven, ami nagyon látványos és így egy pillanatig sem felejtjük el, hogy mégis mire készült ez a telefon. A dobozban található a Cat S62 Pro okostelefon, a type c-s töltőkábel, a 18 wattos töltőfej, a SIM-tű és egy halom papír.

20201016_163205

A Cat S62 Pro anyaghasználatától még mielőtt nálam lett volna a telefon, kicsit megijedtem, mert bizonyos specifikációs listában plastic-ot, azaz műanyagot írtak és nem részletezték, hogy TPU, azaz thermoplastic polyurethane, azaz szilikon egészen pontosan. A keret fém, az előlap pedig Gorilla Glass 6-os üveg, rajta egy műanyag fóliával.

A strapatelefonokat mindenki úgy képzeli el, hogy a sarkokban nagy gumiborítás található, ezt a stílusjegyet a Cat kihagyta, viszont a keret túllóg az előlapi üvegen, így ha síkra esik a telefon, nem mehet tönkre a kijelző.

20201016_163311

Egyébként a készülék IP68 vízállósági tanúsítványt kapott, és rendelkezik MIL-STD-810H katonai szabvánnyal. Ez azt jelenti, hogy egy méter mélyen fél órán át lehet a vízben, az  1,8 méteres ejtésektől kezdve a nagy hőingáson, a nyomásváltozáson, a homokon és az erős UV sugárzáson át a mosógépig mindent kibír.

Ezt a telefon látszólag tényleg megérdemli, de töréstesztet még értelmes keretek között sem szívesen csinálok, hiszen vissza kell majd küldeni a mobilt. Ettől függetlenül közelről megismerkedhetett a tesztalany a vízzel és mivel szabályosan túlélte, ezért nem lehet panaszkodni, hogy átverés.

20201016_162828

A Cat S62 Pro sajnos nem rendelkezik jack-csatlakozóval, viszont rendelkezésre áll egy recézett programozható gomb. A hangerőszabályozó és a ki/bekapcsoló gombok kézreállnak, viszont hozzá kellett szokni, hogy a legalsó gomb a halkító, és nem a be/kikapcs. gomb.

A telefon hardverét képezi a 2020-ban már bizony hároméves, középkategóriás Snapdragon 660, ami nem gyors, de chatelésre, böngészésre és az alapvető normális működéshez a mindennapokban elég. A rendszerben nem voltak akadások, viszont a hőkameránál a kép kisebb-nagyobb késleltetéssel jelent csak meg és változott a mozgást követően. Egyébként a telefon 128 gigabájtos háttértára bővíthető, szóval ebből nem lesz probléma. RAM-ból 6 gigabájt áll rendelkezésre, ami a processzor mellé elég, de ahogy a proci sem, a RAM mennyisége sem felsőkategória.

Screenshot_20201007-171957

A szoftver Android 10, amin nem a gyártó saját felülete fut, hiszen a készülék részt vesz az Android One programban, azaz a többi telefonnál hamarabb kaphatja meg a nagy frissítéseket. Az egyetlen különlegesség a rendszer terén egy olyan alkalmazás, ami a vízszintmérőtől a zajszintmérőig minden munkához használható dolgot kilistáz. Ezen kívül találtam egy teljesítményfokozási program nevű appot, ami igazából csak az adataimat kéri, hogy tudják, mit kell fejleszteniük.

A Cat S62 Pro két kamerával rendelkezik az előlapon és mindkettő más alkalmazást használ. A főkamera egy 12 megapixeles egység, nem túlszaturált színekkel, átlagos kontrasztokkal és élességgel, nem képes csodákra, nem érdemes nyaralásra vinni, annyira nem jók a vele készült képek. A kamera alkalmazása gyakorlatilag csak fotót és videót képes készíteni, valamint elnevezték álló módnak a portrét, de tényleg semmi más funkció vagy beállítási lehetőség nincs. A szelfikamera nyolc megapixeles. Videós téren a max felbontás 4K@30fps. Szoftveres képstabilizációra a hátlapon minden esetben van lehetőség.

IMG_20201026_134936

Ennek a telefonnak viszont a legnagyobb különlegessége a FLIR Lepton 3.5 típusú beépített hőkamera, ami a 120 ezer forintos FLIR One pro típusú hőkamera minőségével egyezik. Nyilván ez sokat dob az áron, viszont ettől lesz egyedi a készülék. Számomra inkább szórakozás volt a hőkamera, amivel befotóztam a hűtőbe és megnéztem, hogy az ajtó közelében mennyivel van hidegebb, viszont szakszerűen használva zárlatos vezetékeket, szivárgásokat, beázásokat, kiszáradásokat, felforrósodott objektumokat is fel lehet tárni.

flir_20201007T172442

Meg lehetett nézni, hogy hol rossz a lakás szigetelése és könnyen ki lehetett deríteni, hogy melyik kocsi állt meg frissen és melyik áll egy helyben a világmindenség kezdete óta. Lehet variálni a színekkel, a valódi kép és a hőkamerás kép rétegének láthatóságával, a kontúrvonalakkal, ami tök jó, csak szoftveresen nem helyezi egymásra precízen a két képet a készülék, ezért néha máshol látszik az objektum és a kiemelkedő hőmérsékletét jelző színes paca. Kérdés, hogy ez bug vagy feature.

flir_20201008T142918

Ha elkészült a kép, akkor utólag lehet a rétegekkel variálni, hőmérsékletet is lehet mérni, valamint készíthetünk többféle, PDF-ben elmenthető jelentést, amin látszik az eredeti kép külön, valamint a hőkamera felvétele is.

A Cat S62 Pro kijelzője egy átlagos minőségű 5.7 inches képátlójú IPS LCD panel. A felbontás 1080×2160 pixel, a kép kellően éles, a betűk nem “szőrösek”. A színekről és egyéb tudásról semmi különlegesség nem mondható el, a lényeg az, hogy a látvány rendben van. Az akkumulátor 4000 mAh kapacitású, ami egy ilyen vastag, nehéz telefont nézve nem tűnik nagynak, de a 7 órás kijelzőidő megvan, kétnapos használatra abszolút alkalmasnak tűnik. A töltés 18 wattal megy végbe.

20201016_162812

Érdekes téma a funkciókat az előző generációval összevetni, amit sajnos nem saját tapasztalatból, hanem némi utánajárás után tudok csak megfogalmazni. A CAT S61 Pro-ban nem csak hőkamera volt, hanem lézeres távolságmérő, valamint légszennyezettség mérő is. Az előd esetében a hőkamera kevésbé volt precíz, a távolságmérő és a szennyezettség mérő pedig egyenesen rosszul működött, ezért az S62 Pro-ban csak a hőkamera található meg, viszont azon rengeteget fejlesztettek.

Azt nézve, hogy a Cat S62 Pro 240.000 forintba kerül, amiből 120 ezret ér csak a hőkamera, a maradék 120 ezer forintból igazán költhettek volna egy kicsit erősebb hardverre, egy jobb kamerarendszerre és ennyiből igazán beállíthatták volna, hogy számoljon mindenhez hozzá a hőkamera plusz 6-8 fokot, hogy a valósághoz közelebb eső értéket kapjunk. 

Előnyök

Hátrányok

Eltéréseket jól mutató hőkamera

Pontatlan kamerarendszer

Hosszú üzemidő

Elavult hardver

Letisztult szoftver

Előnytelen ár/érték arány

Ezen kívül a telefonnal meg voltam elégedve, hiszen a gyárban vagy építkezésen dolgozó embereknek és egyéb, kétkezi munkát igénylő szakmákban dolgozóknak nagyon jól jöhet egy ilyen telefon. Strapatelefon létéhez képest egészen szolid a dizájnja, egy színházban sem fordít meg a jegyszedő, ha észreveszi a telefont.

Írta: H. Gábor