bq Aquaris E5 FHD

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.50

Tudás: 5.75

Minőség: 6.00

Értékelés: 6.08 | Szavazatok: 4


Nálunk járt a múltkori Aquaris E5 LTE testvérmodellje, a némileg felturbózott tudású FHD változat. Értelemszerűen ez is a spanyol BQ, avagy a Mundo Readers S.L. gyártó terméke, amely a 3Dee-n keresztül érhető el végre hazánkban is, garanciával együtt. A gyári dobozban ezúttal is csak töltőfej és kábel rejtőzött a papírok között, headset nem jár az E5 FHD-hez.

Az itthon elérhető legnagyobb tudású készülék impozáns tudással érkezett. A fekete színű modell – a fehér annyiban különbözik, hogy a hátlapja fehér, egyébként marad teljesen fekete az előlap – külsőre egy az egyben ugyanúgy néz ki mint az Aquaris E5 LTE, azonban apróbb módosítások észrevehetők rajta. Itt már nem nyekereg a hátlap nyomogatásra sem, pedig a megjelenés, az anyaghasználat egyforma, így a hátlap továbbra is a zsírosabb foltokat hajlamos megtartani az utókor számára. A kijelző öt col képátlójú, full HD, avagy 1080×1920 pixel felbontású IPS panel, ez 440ppi pixelsűrűséget jelent, a gyakorlatban pedig tűéles képet és megfelelő fényerőt, ez nagyobb felbontás, mint amit az átlag ember szem már képes „felfogni”. A megjelenítő egyébként 16:9 képarányú, a betekintési szög 178 fok, valamint Dragontrail Glass védi a karcoktól. E fölött látható az előlapi hangszóró, a távolság- és fényszenzor, az előlapi kamera, valamint az értesítési LED. A kijelző alatti sávon a megszokott kapacitív gombok találhatók, szerencsére nem a rendszerbe integrált mellett döntöttek a gyártónál, így nem foglalja az értékes helyet a kijelzőből.

Az Aquaris E5 FHD esetében is bal oldalt fent található a két microSIM tálcája, a microSD-é pedig felül, a 3.5 mm-es jack mellett. Jobb oldalon a hangerőgomb párosa és a képernyőzár gombja kapott helyet, alul található a microUSB nyílása és a nem hátlapi hangszóró. Nem beszéltünk még a fizikai méretekről, teljesen átlagosnak mondható az E5 FHD és ez nem leszólás, hiszen sokan keresnek kompakt, kézreálló okostelefont. A 142 × 71 × 8,65 mm méretekhez 134 gramm tömeg társul, így egy picit karcsúbb és keskenyebb a testvérmodelljénél. Gyárilag Android 4.4.2 KitKat fut a készüléken, ebben a gyorsaságáról a nyolcmagos, 2 gigahertzes MediaTek MT6592 processzora gondoskodik, a grafikus gyorsítást a Mali-450 végzi 700 MHz-en, a rendelkezésre álló RAM maximum 2 gigabájt. Az Aquaris E5 FHD 16 gigabájt belső tárhelyéből 11.6 gigabájttal gazdálkodhat a felhasználó, a többi a rendszeré, ám további 32 gigabájtos microSD kártyát is elfogad a készülék. Az akkumulátor ennél a modellnél sem cserélhető, 2500 mAh kapacitású, érdekes mód kisebb mint a kistestvéré, amely gyengébb tudást kapott.

Az Aquaris E5 FHD előlapi kamerája egy öt megapixeles változat, ám 8 megapixelre interpolálva. Az előlapi kamerával rögzíthetők a helykoordináták, készíthető fotó a hangerőgombokkal, valamint levehető a képkészítés hangja és arcszépítés funkció is kérhető. A hátlapi 13 megapixeles szintén interpolált, így akár 18 megapixeles fotók is készíthetők. Ami a hardveres tudást illeti, BSI szenzorról, Largan lencséről beszélhetünk, valamint f/2.2 rekesznyílásról és 1/3.2 col pixelméretről.

A beállítások közt megtalálhatók olyan funkciók, mint a többszörös megtekintési mód, a panoráma, az arcszépítés, az akár tíz centiméterről is működő autofókusz, a sorozatfelvétel, a HDR, a dual vaku, de állítható az expozíció, a színhatás, a fehéregyensúly, az arcfelismerő és az ISO. Videókat 1080p felbontásban, 30fps értékkel rögzíthetünk, az előlapival ugyanez VGA felbontásra korlátozódik. Érdekes, hogy külön zenelejátszót nem kapott a modell, csak a Play Zene érhető el, persze bármikor telepíthető a kedvenc appunk.

Az Aquaris E5 FHD internetelérésből maximum HSPA+-t képes biztosítani, a 4G másik modell kiváltsága, viszont nem maradhatott ki a microUSB esetén az OTG támogatás, a Bluetooth 4.0, de az MHL is adott, a Wi-Fi 802.11 b/g/n-t támogatja. Persze mindenképpen meg kell említeni a dual SIM támogatást is, hiszen hazánkban még mindig nagyon sokan keresnek normális tudású, ám mégsem garanciamentes dual SIM-es okostelefonokat. Az E5 FHD ilyen. A LED értesítő igény szerint beállítható, hogy milyen alkalmazások esetén – milyen színnel és gyorsasággal – villogjon, akad zajszűrő is a dupla mikrofon képében, az FM-rádió sem maradt ki szerencsére a repertoárból. A BQ olyan apró hasznos kis funkciókat „rejtett” el az E5 LTE-ben, mint például az LG-nél már látott kopogtatós képernyő lezárás és felnyitás (bár a lezárás nálunk nem működött valamiért), de akad itt Dolby hangtechnika és sokak álma, az időzíthető készülék ki- és bekapcsolás! Kész, egyszerűen imádtuk ezt a funkciót (oké, értem, kocka, ez van). Érdemes még megemlíteni a toggle ikonok között rejtőző felhasználó váltót, a hangrögzítőt, a képernyőmentés és képernyő-videó készítő lehetőséget.

Összességében azt mondhatom, hogy ha mostanában keresnék közép-felsőkategóriás modellt, biztos, hogy szóba jönne a 3Dee-nél kapható Aquaris E5 FHD a maga 90 ezer forintos árával.