bq Aquaris E5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.75

Tudás: 7.50

Minőség: 7.63

Értékelés: 7.63 | Szavazatok: 8


Nézze meg további tesztjeinket is!

Spanyol telefon járt nálunk ezúttal az Aquaris E5 képében. Ebből a modellből kétféle is elérhető, ám a tudásuk némileg eltér egymástól. Erről a spanyol cégről először jó pár éve Barcelonába szakadt kedves ismerősöm írt, pontosabban kért véleményt az egyik modellről, amiről persze gőzöm sem volt. Azóta se nagyon foglalkoztunk a BQ – egészen pontosan a Mundo Readers S.L. – gyártóval, hiszen hazánkban nem volt sem elérhető, sem ismert, ám ennek vége. A BQ ugyanis a 3Dee-n keresztül több okostelefonját is hivatalosan megvásárolhatóvá tette, így 50-90 ezer forint között válogathatunk a BQ modellek közülÉrdekes, hogy míg itthon csak a 16 gigabájtos, változat érhető el az Aquaris E5 LTE-ből, addig Európa más országaiban ez létezik 8 gigabájtos, valamint 16-os 1 és 2 gigabájt RAM-mal is.

Az Aqaris E5 LTE gyári dobozában a készülék mellett egy töltőfejet és adatkábelt találunk, valamint magyar nyelvű használati utasítást, ám headsetet nem. A fekete és fehér színben is elérhető készülék nálunk előbbi változatban járt, nagyon jól összerakottnak néz ki, bár a műanyag hátlapot meg lehet nyiszogtatni. A ház első blikkre unibodynak tűnik. A hátlap kissé csúszós és gyűjti az ujjlenyomatot, illetve inkább tán a zsírosabb foltokat. Az előlap teljesen fekete, jól néz ki, nem hagytak irreálisan nagy helyet a kijelző alatt és felett, még éppen kellemes. Így az 5 colos, 720p felbontású, 16:9 arányú IPS megjelenítő felett helyezkedik el az előlapi kamera, a távolságszenzor, az előlapi hangszóró, valamint az értesítési LED. Alulra került az opciók, a home és a vissza gomb kapacitív változatban.

Érdekes, hogy a menüben akár a rendszerbe integrált gombokat is be lehet kapcsolni, ám mivel külön elérhetők ezek, nem sok értelme van és még a kijelző alsó sávját is elfoglalja. A megjelenítőt Dragontrail Glass védi a karcolásoktól, ez pár éve még a Gorilla Glass komoly ellenfeleként indult a piacon. A megjelenítő egyébként nemcsak igen nagy betekintési szöggel rendelkezik, de valóban gyönyörű színekkel és a fényerőre finoman szólva sem lehet panasz. Automatára téve kissé lejjebb veszi, mint szükséges lenne, de maximumra húzva retina-szaggató.

Az Aquaris E5 LTE bal oldalán fent található két, tűvel nem, helyette a hozzáadott gyári vékony tűszerű képződménnyel nyitható tálca, ezek a két microSIM-et rejtik, míg a felső ugyanilyen nyílás a microSD kártyát fogadja be. A telefon jobb oldalára a képernyőzár gombja és a hangerőgomb párosa került, alul pedig a fedetlen, OTG funkciót is támogató microUSB nyílás látható a mikrofont és a nem annyira hátlapi hangszórót rejtő rácsok között. Nem beszéltünk még a fizikai méretekről, teljesen átlagosnak mondható az E5 LTE és ez nem leszólás, hiszen sokan keresnek kompakt, kézreálló okostelefont. A 143,15 × 72,15 × 8,7 mm méretekhez 139 gramm tömeg társul.

Az Android 4.4.4 KitKat rendszer az alap, ennek a megfelelő működéséről gondoskodik a Qualcomm Snapdragon 410 processzor négy maggal, maximum 1.2 gigahertzes órajelen, valamint 1 gigabájt RAM és egy Adreno 306 tartozik a hardveres specifikációhoz. Tény és való, hogy kissé furcsa a nagyjából magyar, ám helyenként angol nyelvű menü, a legkülönbözőbb és váratlanabb helyeken bukkan fel az angol szöveg. Ez a kombináció egy pont megfelelő gyorsaságú középkategóriás modellt mutat, amely nem egy gepárd gyorsaságával teszi a dolgát, ám nem is fagy le. A belső 16 gigabájt tárhelyből majdnem 12-vel garázdálkodhatunk szabadon, maximum 32 gigabájtos microSD kártyát eszik meg az E5 LTE. Az akkumulátor 2850 mAh kapacitású és beépített, házilag nem cserélhető.

Az Aquaris E5 LTE előlapi kamerája számos funkcióval ellátott, akárcsak a hátlapi 13 megapixeles. Ami közös bennük, az az auto mód, az éjszakai, és egyéb, előre beállított módok, a HDR, a sorozatkép, az ISO vagy a fehéregyensúly állításának lehetősége. A hátlapi kamera egyébként a Sony Exmor RS IMS124-es, BSI szenzora, f/1.8, nagy fényerejű objektív, autofókusszal és dupla LED vakuval ellátva. Videót mindkét kamerával 1080p felbontásban képes rögzíteni a telefon. Érdekes, hogy külön zenelejátszót nem kapott a modell, csak a Play Zene érhető el, persze bármikor telepíthető a kedvenc appunk.

A BQ olyan apró hasznos kis funkciókat „rejtett” el az E5 LTE-ben, mint például az LG-nél már látott kopogtatós képernyő lezárás és felnyitás, de akad itt Dolby hangtechnika, zajszűrő rendszer, a dual SIM támogatás, a személyre/alkalmazásra szabható értesítési fény, illetve sokak álma, az időzíthető ki- és bekapcsolás! Erre nem sok androidos okostelefon képes, a BQ megoldotta! Lassan már sajnos extrának számít a beépített FM-rádió, márpedig ezt tudja a kis Aquaris, valamint érdemes megemlíteni a toggle ikonok között rejtőző felhasználó váltót, a hangrögzítőt, a képernyőmentés és képernyő-videó készítő lehetőséget. Összességében azt mondhatom, hogy ha mostanában keresnék középkategóriás modellt, biztos, hogy szóba jönne az Aquaris E5 LTE a maga 77 ezer forintos árával.