BenQ-Siemens EF81
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.00

Tudás: 7.00

Minőség: 5.75

Értékelés: 6.25 | Szavazatok: 4

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


OLVASÓI TESZT


Megjelenés

Első ránézésre a mostanában egyre gyakoribb kagyló „Moto RAZR klónok” egyik alfajával állunk szemben, de szigorúan első ránézésre. Ha a kezünkbe vesszük, és jobban megvizsgáljuk a Benq-Siemens EF81 –est, rögtön érezzük, hogy ennél többről van szó: Külalakja inkább kimért, kissé talán technokrata minimalista dizájn. A felhasznált anyagok is ezt a technokrata érzést támasztják alá. A telefon hátsó fedőlapja fekete, eloxált alumínium, a kettős monitorral felszerelt elülső fedőlapja, pedig natúr, polírozatlan fém ház. A kagyló belső oldalán található belső kijelzőt széles fekete keret szegélyezi, ami még jobban kiemeli ennek a kijelzőnek a képét. A billentyűzet a külső fedőlaphoz hasonló fémborítású kontúrjai élénk kék kivilágításúak.
Azonban nem az egész telefon fém. A monitorokat magába foglaló felső fedőlap oldalai, valamint a sarkai kemény műanyag borításúak. Ennek a megoldásnak a logikája nem egészen érthető, hiszen leginkább itt sérülhet a telefon. Összességében azonban a telefon váza rendkívül strapabírónak bizonyult, hiszen már alig két hetes korában sikerült leejtenem és semmi baja sem lett a gépnek. A külső kijelző rendkívül erős kvarcüveg, amit még éles fém tárgyakkal sem sikerült megkarcolnom.
A kagyló nyitását azonban mindenképp szokni kell. Kicsit merevebb a hasonló telefonokhoz képest, de azokkal ellentétben ad egyfajta biztonságérzetet is, mivel nem lehet csak úgy ki-be csapkodni. Egy kézzel történő kinyitása mindenképp gyakorlást igényel, és némi veleszültetett adottságot, mivel elsősorban erős hüvelykujjat és nagy tenyeret igényel a már írt merev nyílás miatt. Külön tortúrára számíthat azonban az, aki valamilyen nyakpántra akarná felfüggeszteni a mobilt, mivel a kagylót nyitó tengely két oldalán kialakított kis pántok annyira kicsik, hogy oda akármilyen zsinórt befűzni csak valamilyen tű segítségével lehet.

Kijelző

A telefon felső fedőlapján, mindkét oldalon találhatók a kijelzők. A külső kijelzőt erős kvarcüvegborítás védi. A kijelző egy 28 x 21 mm (cirka 1.25 inch) nagyságú 130 x 160 pixeles 262 K színű TFT monitor. Alatta a fedőlapon található három vezérlőgombbal, amelyekhez egyedileg rendelhetünk funkciókat. A belső oldalon található a 45 x 34 mm (cirka 2.2 inch) nagyságú 240 x 320 pixeles 262 K színű TFT belső kijelző. Mindkét kijelző szép, kontrasztos és nagyon éles képet ad, a színek élénkek és a fényképeket is jól visszaadják. Mindkét kijelző felső sorában láthatóak a megszokott adatok (térerő, adat átviteli mód, töltöttség, stb.) még az alsó sorában a tetszés szerint beállított és hozzá rendelt gyorsbillentyűk. Mindkét monitor külön-külön is testre szabható, de a megvilágítás erőssége és a szín/kontraszt beállítás csak együttesen változtatható.

Akkumulátor, SIM, microSD

Az akkumulátor, SIM kártya valamint a microSD egyaránt a fekete alumínium, hátsó fedőlap alatt kapott helyet. Az akkumulátor egy 950 mAh teljesítményű Li-ion akkumulátor, ami különböző adatátviteli módok mellett különböző ideig tart: UTMS esetén általában gyorsabban, még GPRS esetén valamivel lassabban merül le. Tapasztalatom szerint átlagos használat mellett (ha mellőzöm az MP3 hallgatást) általában 3-5 napig nem kell tölteni. A töltés maga viszonylag gyorsan megy, mind a töltő segítségével, mind pedig USB-n keresztül.
A SIM és a microSD egyaránt az akkumulátor alatt kapott helyet egy-egy kis foglalatban. Mindkettő ki/be helyezése kisebb türelemjáték, amihez csipesz vagy rotring hegy sem lehet felesleges segédeszköz. Még az 1 gigabájtos microSD is könnyen és viszonylag gyorsan működik benne. Bizonyos tesztekkel ellentétben én nem tapasztaltam különösebben lassú másolást kártyáról sem. A készülék saját, belső memóriája 72 megabájt

Csengőhang

40 szólamú, polifonikus csengőhangok megszólaltatását is támogatja a telefon. Emellett tetszőlegesen, akár minden egyes, a telefonkönyvben található személyhez rendelhetünk saját csengőhangot, akár MP 3 formájában is, amelyeket a microSD kártyáról automatikusan indít a gép így nem terheljük vele a telefon saját memóriáját.
A hangszórók minősége a kategóriájába tartozó telefonokhoz képest kimagasló. A telefon hangja nagyon szép, dinamikus és a basszus tartományt is szépen visszaadja. (Meglepődtem mikor meghallottam rajta több száz éves, historikus hangszerek hangját! Nem vártam ilyen hangzást egy telefontól, pedig nagyon vájt fülem van…)
A dobozban alapként mellékelt fülhallgatónak szintén szép a hangja, azonban ez hajlamos betorzítani nagy hangmagasságoknál és általában a „8”-as fokozatnál nagyobb hangerőnél. A beszédhangokat is nagyon szépen visszaadja. Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy az egyik legszebb hangú jelenleg kapható kis gép. Sajnos a telefon nem támogatja a sztereó Bluetooth használatát.

Telefonkönyv

A telefonkönyve „dinamikus”, vagyis lényegében annyi bejegyzést képes eltárolni, amennyit csak a memória bír. A bejegyzésekhez (kontaktok) külön-külön mappák tartoznak: általános infó – név, privát/üzleti mobil- és vezetékes számok; privát és üzlet – emailek, URL, címek, faxok, munkakör stb.; személyes – hozzá rendelhető csengőhang, videó csengőhang, kép, csoport, szülinap, megjelenítendő név. A telefonkönyv érdekessége, hogy a teljes európai betűkészlettel fel van vértezve, így akármilyen nemzetiségű ismerősünk szabályosan leírva tárolható benne.

Üzenetek

SMS, MMS, EMS, E-mail üzeneteket küldhetünk a géppel. Az SMS maximális karakter hosszúsága 755, amit írás közben a fejlécben a gép állandóan visszaszámol, így ellenőrizhető, hogy hol tartunk. Érdekes és nem egészen érthető ugyanakkor, hogy az SMS bevitelénél már korántsem találkozunk azzal a betűkészlet dömpinggel, ami a kontaktoknál a rendelkezésünkre áll. Lényegében hiányoznak a hosszú magyar magánhangzók, így azok bevitele némi „kreativitással” lehetséges csak a szimbólumok menüpontból beszúrással. Emellett van prediktív T9-es beviteli mód is, ami szabadon ki/be kapcsolható még írás közben is.
Nagyon praktikus, hogy bizonyos terjedelem után a mobil automatikusan rákérdez, hogy még mindig SMS-t akarunk e továbbítani, vagy inkább áttérünk-e más formátumra (MMS, E-mail). Az adott szolgáltató SMS-profilján felül létre hozhatunk 12 további profilt is.
MMS funkcióban minden hagyományos adat küldhető, úgy mint kép, videó, hang, emotikonok stb. amelyek az MMS szerkesztővel variálhatóak. A küldhető MMS mérete 195 kb, ami meg is haladja a ma Magyarországon támogatott határt.
Az E-mail kliens támogat minden hagyományos protokollt (SMPT, POP3, IMAP4) és viszonylag szabadon csatolható több fájlformátum is a levelek mellé. JPEG, MP3, Word, Excel, Adobe PDF, stb. amiket fogadás esetén egyszerűen külön parancs nélkül meg is képes nyitni a telefon. Ezeknek a csatolt fájloknak a mérete elsősorban a hazai szolgáltatók miatt korlátozott. (Talán 10 mb körüli érték.)
Böngészője a 2.0-as WAP-ot és a HTML-t támogatja, valamint digitális jogokkal társított médiatartalmakat is letölt a beépített program segítségével (OMA).

Adatátvitel

A hálózaton való adatátviteli lehetőségek: UMTS és GPRS, az EDGE hiányzik. Ezeket a telefon automatikusan beállítja, illetve váltogatja, ha csak mi magunk nem szabjuk testre az adatátviteli módot.
Ha számítógéppel vagy más eszközzel akarjuk összekapcsolni a telefont, akkor az USB és a Bluetooth közül választhatunk. Mindkettő azonban elég nehézkesnek mondható. Tapasztalatom szerint a Windows egyik típusa sem (Win 98, Win XP Home/Professinal) ismeri fel a telefont, egyszerűen nem látja. Elvileg erre jelentene megoldást a mellékelt Phone Manager softwer. Sajnos azonban ezzel sem lehetett USB-n keresztül „megláttatni” a laptoppal a telefont. (Egyes vélemények szerint ennek oka lehet, hogy a telefon egy verziószámmal alacsonyabb USB rendbe tartozhat, mint a laptopok „high-speedes” verziói. Más vélemények szerint a Norton, és más biztonsági szoftverek, algoritmus szoftverek és a kapcsolt háttértárak a „bűnösek”.) A fenti eset viszont nem jelenti azt, hogy ne működne az USB szinkronizáció, csak annyit, hogy nekem nem sikerült megoldanom „házilag”.
Bluetoothal kapcsolatban is azt kellett tapasztalnom, hogy ugyan gyorsan és minden gond nélkül kapcsolatot alakított ki a telefon és a laptop csak éppen a fájlkezelő profil nem működik. Így a fájlokkal operálni lényegében nem sikerült ezzel a kapcsolati móddal sem. Érdekes módon azonban más telefonokat látott a mobilom és azokkal hajlandó is volt kommunikálni, csak a laptopot valamiért nem „szerette”. Így maradt a jól megszokott bár kissé talán mechanikus kártyaolvasós módszer.

Kamera

A telefon a nyitó szerkezetbe épített, elforgatható kamerával van ellátva. Ez a kamera egy 2 Mpixeles CMOS rendszerű kamera. Fényképek készítése esetén változtatható a felbontás (1600x1200; 1280x960; 640x480; 320x240), a fehér egyensúly (auto, külső- és belső tér), a kontúr illetve a megvilágítási erősség (-3-tól +3-ig) és maximum 7x digitális zoom, ami még a legnagyobb felbontás esetén is működik, valamint a maximum 10 másodperces időzítő. Az autófókusz hiánya miatt azonban a makró funkció lényegében nem elérhető. A kamera minősége lényegében se nem kiemelkedő, se nem rosszabb a hasonló gépek kameráihoz képest. (Nyilván nem helyettesíthet egy digitális fényképezőgépet, mint ahogy egyetlen mobilba épített kamera sem.)
A fényképeket JPEG, vagy GIF formátumokban saját névvel ellátva és tetszés szerinti helyre menthetjük el.
A fénykép készítése esetén a zárt kagylót elfordítva a külső kijelző alatti gyorsgombok segítségével állíthatjuk be a kívánt felvételi paramétereket, vagyis összecsukott állapotban kell vele fényképezni, illetve videót készíteni.
A videó készítése szempontjából maximum a QCIF felbontás érhető el (174x144), illetve két további, kisebb felbontás. Maximum 5 perces videó készíthető, illetve max. 10 másodperces videó továbbítható MMS esetében

Videotelefon (3G telefonálás)

Magyarországon ez még nem igazán megszokott használati lehetőség, amit külön menüpontban érhetünk el. Ez esetben a telefont félig kinyitva tudjuk használni, mert ekkor a kamera felénk fordul.

Médialejátszó

A médialejátszó segítségével képeket, videókat, animációkat, zenéket tudunk megnézni, meghallgatni. Az MP3 lejátszás esetén saját listákat hozhatunk létre. Sajnos nem igazán elegáns módon, mivel a fájlokat egyenként kell átmozgatni a helyükről a listába. Lényegében minden elterjedt MP3 fomátumot támogat (64 kbs – 320 kbs, illetve „CD quality – high quality”). Én nem tapasztaltam semmilyen adatsebességű MP3 formátumnál sem nehézségeket. (Az MP3 formátumokat Poikolainen Easy-CD Extractor 5.0 verziójával állítottam elő WMA fomátumból.) A hangszórók a zenehallgatásnál is kimagasló színvonalúak a hasonló kategóriájú telefonokhoz képest. Annak ellenére, hogy a hangszínek nem állíthatóak, összevethetőek egy átlagos MP3-lejátszó hangjának színvonalával.
Rádió nincs beépítve a telefonba.

Testreszabhatóság

A telefonon lényegében minden funkció egyedileg alakítható a nyitási hangtól a különböző megjelenítésekig bezárólag. Az egyedileg az egyes funkciókhoz rendelt hangok, képek, videók, stb. a microSD-ről automatikusan kerülnek aktiválásra így azok a telefon saját memóriáját nem terhelik.

Extrák

A telefonban található:
- teljes szervező
- diktafon (maximum 150 perc vehető fel vele, illetve a memória és az akkumulátor szab határt és telefonálás közben is aktiválható)
- világidő
- SyncML protokoll
- számológép (kiegészítve gyökvonással és reciprokszámítással igaz kicsit lassan kapcsol be)
- ébresztő óra (a hét minden napjára külön programozható egy időpont)
- stopperóra
- mértékegység átváltó
- játékok
Illetve a saját mappa alatt („Cuccom”) találhatók további extra alkalmazási lehetőségek: BT MS Control, DocViewer, MobilpocketReader, Navigation, News2Mobile, PDFViewer, Survival Dictionary, stb. illetve a rendkívül fontos, szinte nélkülözhetetlen koktél receptes lehetőség (CocktailManager)

Amit érdekesnek találtunk:

 • Memóriakártya elhelyezése
 • Betűkészlet

Amit érdemes lenne változtatni:

 • USB szinkronizáció
 • Autófókusz

Ami nagyon tetszett:

 • Igényes anyagok és nagyon strapabíró, szép kivitel
 • Kimagasló színvonalú hangszórók
 • Jó minőségű kijelzők
 • Külső fedőlapon található gyorsgombok
 • Nagy tudás


A tesztelés során készített képek:


Összegzés

Véleményem szerint egy nagy tudású, kimagasló minőségű anyagokból megépített, látványos megjelenésű mobil.


2006. október 11.

        Kurucz Gábor 'Bátyó'
 
A fenti teszt olvasónk írása. Az elemzésben szereplő megjegyzések függetlenek a Telefonguru véleményétől.