Apple_iPhone_8

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.29

Tudás: 8.17

Minőség: 8.23

Értékelés: 8.23 | Szavazatok: 290

Szavazzon Ön is!

Az iPhone 8 hozzánk fekete dobozban – még mindig szokatlan a majdnem tíz év letisztult, fehér csomagolás után –, asztroszürke színben, 64 gigabájt tárhellyel érkezett a VIP Phone jóvoltából. A kiegészítők között megtaláljuk az 5W-os hálózati töltőfejet, sajnos nem európai ez esetben, de egy átalakító filléres tétel. Ehhez tartozik egy méteres Lightning kábel, egy Lightning-jack átalakító a régi fülesekhez, valamint egy EarPods fülhallgatót.

Külsőre alig lehet megkülönböztetni az iPhone 8-at az iPhone 7-től - teszt itt -, mindössze az üveg hátlap árulkodik. Mindkét modellbe ugyanaz a 4.7 colos, Retina HD IPS LCD kijelző került, 1334×750 pixel felbontással, 326ppi pixelsűrűséggel, mindkettő támogatja a 3D Touch funkciót, bőven akad hely a megjelenítő körül és az iPhone 8 is megtartotta a fizikai home gombot, beépített Touch ID ujjlenyomat-olvasóval.

Amiben azonban mégis többet nyújt az újdonság, az az iPad Pro-szerű True Tone funkció, ez optimalizálja a kijelző színhűségét és a fényerőt a környező behatások szerint módosítja, hogy a lehető legjobb élményt adja. A mindennapokban ez annyit tesz, hogy akár a rendkívül idegesítő mértékig is belenyúlhat a True Tone a látottakba, máskor tökéletesen eltalálja, szerencsére kikapcsolható a funkció, pedig jobban megoldva kiváló lehetne.

Ehhez érkezik a már említett üveg panel, ezzel szemben az iPhone 7-ben még egy 7000 series alumínium hátlap volt megtalálható. Bár az Apple szerint ez a valaha volt legellenállóbb üveg, amit telefon burkolathoz használtak, finoman szólva is érzékeny a karcokra, tehát a fólia vagy tok kötelező darab, különben egy hét után úgy fog kinézni, mint amit valaki hivatásszerűen, napi nyolc órában csiszatolt az asztalon. Na és persze törik is. Az iPhone 7-hez hasonlóan a 8-as is IP67-es vízállósággal és 3.5 mm-es jack dugó hiánnyal jelent meg. Az üveg hátlapra nagy eséllyel a végre megjelent vezeték nélküli töltés miatt esett a választás.

Dizájn tekintetében semmi más újdonságot ne várjunk, nem fog lekopni sem a hátlapi Apple, sem az iPhone felirat, illetve még a LED is az üveg mögött helyezkedik el. A nagyon a sarokba szorított, fotózáshoz kényelmetlen elhelyezkedésű kamera és a hozzá tartozó kötelező púp sem lett kisebb sajnos, pedig ilyen apróságokkal is meg lehetne venni a vásárlók szívét. Továbbra is jobb oldalon fent a bekapcsológomb és a SIM tálca, bal oldalon a némító és a hangerőszabályzó gombok, alul a mikrofon és a hangszóró rácsa között a Lighting portot találjuk. Az előlapi kamera maradt 7 megapixeles. A már említett hangszórót ügyesen a beszédhangszóró egészíti ki sztereó hangzásúvá, így a gyártó szerint akár huszonöt százalékkal is hangosabb lehet, az az egy biztos, hogy a minőséggel az iOS 11.0.3 frissítéssel semmi problémánk nem akadt.

Az iOS 11 alatt az A11 Bionic chipset dolgozik, ez az Apple valaha volt leggyorsabb processzora. 10 nm-es csíkszélesség, hat mag, melyből kettő a teljesítményért, négy pedig a nagy hatékonyságért felel, ez utóbbiak hetven százalékkal, előbbiek pedig huszonöt százalékkal gyorsabbak, mint a korábbi generációs összeállítás. A Bionic különlegessége, hogy nem csak felváltva, hanem együtt is tud dolgozni az összes mag. Nem kispályás, ahogy kiderült, még a 13 colos Retina Macbookot is lazán állva hagyja ez a processzor a szintetikus teszteken.

Ezzel együtt az Apple iPhone 8-ba került a világ első, Apple által fejlesztett grafikus gyorsító is, valamint egy NPU, amely egy neutrális feldolgozó, egyszerűen szólva mesterséges intelligenciát használ arra, hogy még jobb és hatékonyabb, gyorsabb legyen, az erőforrásokat csoportosítását folyamatosan tanulja a felhasználó használati szokásaiból. Ami a szoftvert illeti, nincs változás, az Apple hatalmas előnye mindig is az egy szoftver, egy hardver (oké, egy ideje kettő, idén meg három) összeállításból áll, ennek megfelelően a jó optimalizáltság elvárás és kötelező, ezt mindig hozza is a cég a kezdeti, verzióváltásoknál szintén „elvárt” alapvető problémák és azok javítása után. Nem köthetünk bele, ahol éppen egy picit gondolkodik a rendszer, talán a 2 gigabájt RAM miatt, ott kiváló és látványos effektekkel vonják el a figyelmünket erről és ezt így is lehet csinálni.

Ami általában problémát szokott jelenteni egy kezdő vagy Androidról átálló felhasználónak, az a médiatartalmak kezelése, ugyanis közel sem annyira plug ’n’ play a rendszer, mint a konkurens OS esetében. Itt nem elég összedugni a gépet és a mobilt, majd némi driver telepítés után akár Intézőben is megoldhatunk bármit. Apple-nél tudomásul kell venni, hogy vannak dolgok, amiket a cég diktál, így azt is, mire mit használjon az ember. Képeket és zenéket, filmeket csak iTunes segítségével lehet értelmesen megoldani, ami egyrészt macerás, másrészt helyhez és apphoz kötött, nyögvenyelős. Zenére egyébként is a streamet próbálják havi díjért az arcunkba tolni már mindenhol, iPhone-hoz a legjobb talán tényleg az Apple Music, adja magát. Sajnos én továbbra is az offline szerelmese vagyok, úgyhogy a teszt egy hete alatt nem hallgattam zenét az iPhone 8-on.

Szerencsére megment engem majd a screenshotok és fotók letöltéséhez a Google Drive, de ez sem egyszerű önmagában. A dolog jóval egyszerűbb lenne Mac géppel, arra – mármint gyakorlatilag bármilyen fájl telefon-gép közötti cseréjére – ott az AirDrop, de hát ilyen nincs a közelemben. Az Apple ID egyébként ugyanúgy ment minden fontos adatot, névjegyeket, üzeneteket, jegyzeteket, fotókat, stb. az iCloud felhőbe – előzetes beállítás után természetesen – mint a Google, így iPhone-ról új iPhone-ra való upgrade után ugyanott folytatható szinte minden, ahol az előző telefonon abbahagytuk. Tetszett az Androidon is nemrég hivatalosan, OS-ben támogatottként megjelent képernyőrögzítés funkció, ez egy alulról felfelé suhintással a vezérlőben elérhető. Az iOS 11-gyel érkezett új funkciók a p2p fizetés Apple Pay-jel, az új értesítési központ, a control center, a továbbfejlesztett Térkép, a Ne Zavarj vezetés közben funkció, az animált gifek és társaik. Ezek is elérhetők a szeptember 19-i frissítés óta az Apple iPhone 7-re is.

Az iPhone 7 volt a tavalyi év egyik legjobb mobilos kamerája a maga 12 megapixel felbontású, f/1.8 fényértékű és optikai képstabilizátort is felmutató kamerájával. Az iPhone 8 pontosan ugyanezeket biztosítja, azonban olyan apróságokkal árnyalja a képet, mint a jobb pixel feldolgozás, a gyorsabb autofókusz vagy az új színszűrő. Ehhez jön az A11 ISP-je, a képfeldolgozó processzora és a négy LED-es True Tone vaku lassú szinkron funkciója is. Arányaiban azonban nincs szabad szemmel is jól látható, elképesztőnek mondható változás a régi és az új kamera képei között. Ennek egyik oka, hogy a milliók által kedvelt Portré mód nem elérhető itt, valamint, hogy leginkább a videós részre feküdtek rá a fejlesztők. Az iPhone 8 ugyanis olyat tud, amit más nem, 4K@60fps vagy 1080p@240fps lassított videót is képes rögzíteni. Ezeket mind HEVC hatékony kódolású megoldással tudják produkálni, viszont ennek a speciális formátumnak köszönhetően feleannyi helyet foglal egy fájl, mint tömörítést használó fájl esetén.

Számomra megdöbbentő volt, hogy mennyire „buta” a kamera szoftver ahhoz képest, hogy még mindig maximálisan felsőkategóriás a hardver hozzá, mintha nem tudná kihasználni ez utóbbit kellően az alkalmazás maga. Gyakorlatilag a felbontáson, a módokon, a HDR bekapcsolásán, az élőfotón, az időzítő és vaku duóján kívül semmi sem állítható. Szintén furcsa volt, hogy panorámaképet csak álló helyzetben és csak balról jobbra tud rögzíteni, nem sikerült másfajta panot összehozni, ráadásul a 360 fok helyett nagyjából 270 foknál automatikusan leállt a rögzítés.

Összességében az iPhone 8 által készített képek teljesen rendben vannak, a fókuszálás gyors, a mélységérzékelés is rendben van, bár a HDR a szürke, felhős éggel néha gondban volt esetünkben, ez utóbbi azért is lepett meg, mert ez is javult az elődhöz képest. Az a része nem lepett meg, hogy a manuális módot kihagyták, valamit hagyni kell a nagyobb méretű, jobb kamerával ellátott és a nagyon drága, különleges testvérek számára is. Az iPhone 8 egyébként már valóban azelőtt készíti a képet, mielőtt rányomnánk a gombra, már csak azért is, mert így készülnek az élőfotók.

Adatkommunikáció szempontjából az iPhone 8-ban megtalálható Cat12-es LTE támogatás, (600/150), van kétcsatornás Wi-Fi, NFC – csak Apple Payre használható, így hazánkban nincs sok értelme egyelőre –, de akad a legújabb Bluetooth 5.0 és Glonass/Galileo támogatás is.

Az akkumulátor 2017-ben igen nevetségesnek hat a maga 1820 mAh kapacitásával, ráadásul ez azt is jelenti, hogy kisebb, mint az iPhone 7-ben volt. Hiába értjük az A11 Bionic és az iOS 11 energiahatékonyságát, akkor is gáz egy csúcsmobilról. Egy teljes napot töltés nélkül nálam sajnos nem igazán bírt ki, mire hazaértem, töltőért kiáltott. Ami tetszett viszont, hogy bármilyen random, Qi szabványos töltővel tölthető, így nem okozott gondot az akkumulátor aktuális hol-állása, mert a cégnél egy Samsung Galaxy S8 starter kithez kapott wireless töltőre dobtam rá, otthon pedig sima ügy volt a Nillkin hasonló megoldása. Gond nélkül működött és a kis kapacitás miatt a placebo hatás is jól teljesített, látványosan ment felfelé a töltöttség értéke. Majd persze jött a pofára esés, hogy miért nem töltött még fel másfél-két óra alatt sem? Ebből látszik, hogy az Apple valóban erősen lassítja a vezeték nélküli töltést.

Az az igazság, hogy 3-3.5 óra kell egy wireless (és a vezetékes töltéshez is) az iPhone 8-nak, mennyi kell akkor a Plusnak? Közel fél nap? Totál irreálisnak tűnik, hiszen a saját telefonjaim az utolsó hármat figyelembe véve mind 1.5 óra alatt nulláról 100%-ra tölthetők voltak, de a régebbiek is – értsd, több mint 1.5 éve – 2 óra alatt nagyjából. Nem teljesen értem, az Apple felhasználókat ez nem zavarja? Ha már egyszer nem bír ki egy teljes napot az iPhone 8, legalább lehessen gyorsan feltölteni, az embernek nincs mindig 3 órája ezzel szórakozni. Persze a jövőre kapható AirPower töltőpad jó megoldás lesz (újabb sok pénzért), de addig ez van. Vagy az ember vesz egy power bankot és fél nap töltőn hagyja a telefonját, ami meg ki fogja nyírni hosszú távon az akksit. Szép kilátások.

Kíváncsi lettem volna a gyorstöltési képességre, ám sajnos nem tudtam szerezni ehhez szükséges töltőfejet és speciális kábelt, aki szintén semmi ilyennel nem rendelkezik, úgy további 30 ezer forintért vásárolhatja meg a gyári kiegészítőket, állítólag így egy óra alatt nulláról totál feltölthető az iPhone 8. Ez máris tökéletesen hangzik pedig.

A felhajtás ellenére azt kell, hogy mondjuk, bőven elég lett volna az Apple iPhone 7s név is ehhez a modellhez, bár kétségtelen, hogy sokkal jobban hangzik, csak éppen nem ad akkora újdonságot, mint az ember elvárná egy ilyen mértékű névváltás után. Ez csak egy kisebb ráncfelvarrás volt a tavalyi iPhone 7 után, így erről a telefonról tényleg nem éri meg a váltás, viszont a korábbi iPhone-okhoz képest egyértelműen méretes már az újdonság ereje. Összességében továbbra is elmondható, hogy a néhány apróbb hiányosság ellenére brutálisan jól összerakott hardveresen és szoftveresen is a kisebbik iPhone 8, így aki nem szeretné a nagyobb modellel járó méretesebb kijelzőt, esetleg a plusz funkciókat, annak ez az igazán ajánlható Apple mobil.

Az Apple iPhone 8 hivatalosan már majdnem egy hónapja beszerezhető, partnerünknél, a VIP Phone-nál pedig már 15 ezer forinttal kevesebbet, 246 ezer forintot kérnek az Apple garanciával rendelkező készülékért, alig három héttel a megjelenés után az asztroszürke színben, ám aranyban, amely élőben minden marketing nélkül vadítóra sikeredett, még kevesebbet kérnek el.