Apple_iPhone_4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 3.70

Tudás: 4.27

Minőség: 3.67

Értékelés: 3.88 | Szavazatok: 1,802

Szavazzon Ön is!

 

Teszt: iPhone 4

Nálunk járt az Apple legújabb telefonja, az Apple iPhone 4 mobil. Mostanában leginkább az antenna hibáról ír a szaksajtó, nevezetesen, hogy a térerővel akadnak gondjai a telefonnak, ám ez inkább mostanában hírértékű, később vagy egy új technológiával kiküszöbölik a hibát vagy a pechesebbek tokkal védik kedvencüket, de nem is ez a teszt lényege.

Lényeg, hogy a most bemutatott iOS 4 rendszer adja a legtöbb újdonságot az eddigi modellekhez és frissítésekhez képest, rengeteg újdonsággal szembesülhet az, aki eddig valamelyik régebbi iPhone készüléket használta.

/txt/hirek/kepek/kulso1_20100922.jpg

Ami másodsorban feltűnik az az, hogy megújult a dizájn. Az iPhone 3G és a 3Gs mobilok egy kaptafára készültek, a külső ugyanaz volt, ideje is volt már egy tényleges vérfrissítésnek. Eltűnt az eddigi sok-sok műanyag, helyébe lépett az antenna hibát is okozó, ám minőségi érzetet nyújtó fém keret, valamint a szögletesebb megjelenés.

/txt/hirek/kepek/kulso2_20100922.jpg

Az XXL GSM-től kapott eszméletlen pici dobozban megtaláljuk a telefon alatt a papírokat, ezt ötletesen megoldották, hogy a telefon tartóval együtt ki lehessen szedni, valamint adottak a szokásos fehér kiegészítők, a vékony hálózati töltőfej, az USB kábel és a sztereó headset.

/txt/hirek/kepek/kulso3_20100922.jpg

A hátlapon újdonságként hat az öt megapixeles kamera objektívje, amely végre megkapta a hőn áhított LED vakut. A hátlap nem leszedhető, ahogy eddig egyetlen Apple modellnél sem volt az, a microSIM kártyát – ezt a butaságot, hogy nem lehetett volna esetleg sima SIM-et is beletuszkolni, így ugyanis csak büntetik a felhasználót, hogy szerváljon valahonnan microSIM-et. Előfizusan persze … - a készülék jobb oldalán lévő, fémmel védett, a keretbe tökéletesen illeszkedő slotba dughatjuk.

Az akkumulátor 1420 mAh-s, amely nagyjából 2-4 nap készenlétet jelent a valóságban. A fém keret gyönyörű és elegáns, az egyetlen gond, hogy ebbe integráltak minden antennát, a hibát a bal alsó sarokban lévő „lyuk”-nak köszönheti.

/txt/hirek/kepek/kulso4_20100922.jpg

Bal oldalon legfelül a néma-általános üzemmódok között váltogathatunk, ott a nem túl rejtett hangerőgomb páros, míg alul a mikrofon és a hangszóró veszi körbe az Apple-rendszercsatlakozót (nem kicsit javítva a hangminőséget beszélgetéskor). A telefon tetején a bekapcsológomb/képernyőzár billentyűje hever a szabvány 3.5 mm-es jack csatlakozó mellett. Az összeszerelés minősége első osztályú. De tényleg.

/txt/hirek/kepek/kulso5_20100922.jpg

Az iPhone 4 előlapja először semmi izgalmasat nem takar, hiszen látható a megszokott egy darab hardveres gomb, felül viszont adott egy másodlagos kamera a videohívásokhoz. A nagy meglepetés, legalábbis ami döbbenetet okoz, az a kijelző. Az Apple ugyanis az új modellhez új megjelenítőt készített, hogy a konkurenciával jogosan felvehesse a versenyt – az Apple-t ismerve: hogy előttük járjanak –a régebbi 480×800 képpontos változatokat 960×640 pixel felbontású, TFT LCD verzióra cserélték.

Pixel gyakorlatilag nem látható még nagyítóval sem, gyönyörű a kép, mint egy remekmű. A Retina Display nevet kapott IPS panel a jelenleg elérhető legjobb minőség, a képátló maradt 3.5 colos. A kapacitív érintőkijelző tényleg nagyon éles és színtelített, kontrasztos képet ad, napfényben is jól olvasható. A kijelző további dicséretére legyen mondva, edzett üveg védi a külső behatásoktól.

/txt/hirek/kepek/kij1_20100922.jpg

Újdonság az iOS 4 lelke, ugyanis már a 800 megaherztes Apple A4 processzor található az iPhone 4-ben, ehhez 256 megabájt RAM található, ez pont a duplája az eddigi 128 megabájtosoknak. A grafikus megjelenítést a PowerVR SGX535 segíti.

/txt/hirek/kepek/kij2_20100922.jpg

A rendszer újdonságai között találhatók azok, amik miatt régóta agitáltak az Apple-ellenzők, így már van kamu-multitasking, mappák készítésére lehetőség – adott ikonok belehúzása a fogd-és-vidd módszerrel működik –, de cserélhető a háttérkép is, legyen szó a főképernyőről vagy a menü hátteréről (kameraképek és előre feltöltött képek közül válogathatunk). A más rendszereket használók maximum röhögnek hangosan, hogy miért kellett erre ennyit várni.

/txt/hirek/kepek/kij3_20100922.jpg

A multitasking egyszerű, kétszer meg kell nyomni az egy szem hardveres előlapi gombot és máris látható a háttérben futó gyári programok listája, egyelőre a külsős programok nem tudnak háttérben futni.

A kamera abszolút teljes átalakításon esett át, öt megapixeles lett, LED vaku is tartozik hozzá, valamint adott a 720p felbontású videók rögzítésének lehetősége. Így hirtelen az iPhone 4 felzárkózott a többi mobil mellé, már legalábbis minőségben. A beállítások száma pont eggyel több mint az első iPhone-ban, a képkészítés gombja mellett ugyanis a vakut is kapcsolgathatjuk kedvünk szerint. Pont. Viszont érdemes kipróbálni az egyik újdonságot, az érintőfókuszt. Ha megmozdítjuk a telefont fókuszálás után, automatikusan újrafókuszál, természetesen (?) makró módra is képes.

/txt/hirek/kepek/kam1_20100922.jpg

/txt/hirek/kepek/kam2_20100922.jpg

/txt/hirek/kepek/kam3_20100922.jpg

Az iPod zenelejátszóban megtalálhatók lejátszási listák, szűrhetünk előadók és dalok szerint, de ugyanitt a videók is lejátszhatók. Igény szerint kereshetünk még albumok, hangoskönyvek, iTunes U, műfajok, podcastok, szerzők és válogatások szerint is. A zenelejátszó megjelenése mit sem változott, ahogy az sem, hogy még mindig nincs FM-rádió az iPhone-ban. Nagy kár. A beállítások között megtaláljuk a rázással történő random módot, a hangszínszabályzót, hangerőkorlátot, lejátszás kezdését videók esetén. FM-rádió még mindig nincs. Sebaj, majd talán az iPhone 5-ben, elvégre újítani mindig kell.

/txt/hirek/kepek/kij4_20100922.jpg

Üzenetíráskor rendkívül jó hatásfokkal találja ki a telefon, hogy mit szeretnék írni, próba gyanánt szándékosan „kissé” melléütöttem a kívánt billentyűknek, mégis a jó szó került a képernyőre. Valóban profi! Az üzeneteket képes előnézettel mutatni megnyitás előtt, valamint kétszer is riaszthat SMS érkezése esetén a mobil. Kérésre bekapcsolható a karakterszámláló.

A naptár a hatalmas méretű és felbontású kijelzőn jól néz ki, lehet nap, hónap és lista szerint listázni, minden naphoz értelemszerűen felvehető új esemény helyszínnel, névvel, riasztással, kezdettel és véggel, ismétlési lehetőséggel. Ha esetleg egymást fedő eseményeket vinnék be, azt engedélyezi.

/txt/hirek/kepek/kij5_20100922.jpg

Eszközök mappa néven találunk további négy ikont, ezek az óra, a tudományos funkciókat is kapott számológép, az iránytű és a hívás közben nem használható diktafon. Az órában ott a világóra, az ébresztő, a stopper és az időzítő, végre valaki egy helyre pakolta ezeket a funkciókat és nem a menüben összevissza kell keresni. Riasztásból többet is rögzíthetük, van ismétlődésre lehetőség, valamint szundi opció. Totál döbbenet, de kikapcsolt állapotban nem ébreszt az iPhone 4. No comment.

/txt/hirek/kepek/kij6_20100922.jpg

Navigációra a Google Maps használható (jó vicc egy Apple gépen), elég hamar talál jelet, mivel A-GPS is található benne (cellainfok alapján, háromszögeléssel dolgozik), kár hogy a GMapshez mindenképp internetkapcsolat szükséges, így nem számít közel sem teljes értékű navigációnak. Fizetős változatban persze bármikor letölthető több cég programja és térképei (például a TomTom, a Navigon, az NDrive, a Sygic és az legtöbbek által használt iGO is).

/txt/hirek/kepek/kij7_20100922.jpg

Az iOS 4 is akkor lesz teljes, ha az iTunesból zenéket töltünk le, az App Store-ból pedig alkalmazásokat, játékokat. Gyakorlatilag nincs az a program, amit még ne írtak volna meg az iPhone-okra.

Ami az internetelérhetőséget illeti, HSDPA és Wi-Fi használható. Internetezésre a Safari a gyári böngésző, amely bizony etalonnak számít sokak számára, bár a flash-nem-kezelése is sokak vitatémája a mai napig. Ha valaki nem elégedett a Safarival, úgy már az Opera Minit is kipróbálhatja, ugyanis valami történhetett az Apple-lel, amikor önmagának ellentmondva engedélyezett még egy böngészőt az App Store-ba. A Bluetooth is adott headsetek kezelésére, ám fájlküldésre továbbra sem használható, ami teljesen nevetséges.

/txt/hirek/kepek/kij8_20100922.jpg

Összegzés gyanánt annyit lehetne írni, hogy bár nagyon sokan szidják az iPhone-okat, ennek ellenére tényleg azokat a plusz funkciókat pakolta bele az Apple, amik miatt régóta fanyalogtak az ellenzői. Persze még mindig nem tökéletes, hiszen tökéletes telefon nincs, ám örök igazság marad már, hogy akit eddig meggyőzött az iPhone, az rohanni fog holnap megvenni (hivatalosan ugyanis 2010. szeptember 24-én, éjfélkor kezdődik a hazai forgalmazása a magenta színű szolgáltatónál), aki pedig eddig utálta valamiért – a sok, szándékosan kihagyott opció, esetleg az ár miatt – az pedig valószínűleg sosem békül majd ki az alma logóval.

/txt/hirek/kepek/kij9_20100922.jpg

Az Apple iPhone 4 teszthez a készüléket az XXL GSM biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.