Alcatel_OT-806

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.74

Tudás: 7.37

Minőség: 7.37

Értékelés: 7.49 | Szavazatok: 27

Szavazzon Ön is!

OLVASÓNK ÁLTAL BEKÜLDÖTT TESZT!

 

Alcatel OT-806 avagy T-Mobile Vairy Text II

Első alkalommal lehet, hogy többen elpártolnak a telefontól, mert Alcatel és az nem annyira ismert, mint pl. a Samsung, és nem volt még a kezükben Alcatel. No meg páran azt gondolják, hogy az ár egyenlő a tudással. Gyakran így is van, de az OT-806 esetében nem, mindössze 20.000 Ft a T-Mobile-nál Dominó csomagban. A telefon dobozának tartalmától ne várjunk csodákat. A készülék mellett van egy töltő, egy 3.5 mm-es fülhallgató, egy USB kábel, és egy negyed nm-es 'használati utasítás', ha nevezhetem annak. Idehaza arany és indigókék színben kapható, de az arany színnél a billentyűzet-világítás sajnos nem látszik annyira.

A telefonon elöl található egy QWERTY billentyűzet, felette foglal helyet a 2.8 colos, 320x240 pixeles érintőképernyő és a kihagyhatatlan T-Mobile felirat, valamint a néha picit idegesítő Wi-Fi felirat. A képernyő felett picivel helyezkedik el még egy hangszóró a telefonáláshoz.  Szerintem a QWERTY+érintőképernyő párosítás nagyon is jó. Jobb oldalt leledzik a 3,5 mm-es jack csatlakozó és a hangerő szabályzó gomb, bal oldalt pedig a microUSB csatlakozó és egy Wi-Fi feliratú gomb, ami akkor használható, ha a kezdő képernyőn vagyunk, ekkor kezd ugyanis hálózatot keresni. A telefon hátulján bújik meg a két megapixeles fotók készítésére alkalmas kamera, alatta pedig a hátlapi hangszóró. Szerencsére a hangszóró kidomborodik a telefonból így lehet zenét hallgatni úgy is, hogy az asztalra háttal rakjuk le. A selymes tapintású hátlapot pattintani kell, az OT-806 jól össze van szerelve, nem recseg-ropog.

Sajnos nem tudni milyen processzor van benne, és azt sem tudni, hogy hány megabájt RAM található benne, de nekem az a sejtésem hogy 8 vagy 16 megabájt lehet, hisz párszor több programnál is láttam, hogy mennyi a szabad RAM. A belső memória 70 megabájt, ami sok mindenre elég, de microSD kártyával lehet bővíteni maximum 8 gigabájtig. Memóriakártyát külön kell venni ha akarunk, mert alapból nem adnak a telefon mellé. A memóriakártyához úgy lehet hozzájutni hogyha a hátlapot leszedjük és hátulról nézve jobb oldalt van a hely. A java alkalmazások elmennek rajta, és alapból van rajta pár alkalmazás, pl.: Facebook, Twitter, Opera Mini 4.2. Mint ahogy már a fenti szövegemből is ki lehetett szűrni, Wi-Fi és EDGE is van benne, ami segítségével lehet internetezni. Hozzáteszem, ha valaki böngészni szeretne, akkor ne az alap böngészőt használja, mert az silány. Inkább az Opera Minit ajánlanám, és azzal kisebb is az adatforgalom. Az OT-806 támogatja az online video streaming-et, azaz lehet videót nézni a neten (pl. Youtube), emellett a Bluetooth jó sebességű, 2.0 verziószámú és támogatja a sztereó headseteket is.

Van e-mail kliens is a készülékben, de van egy hátránya: ha a szövegben ű vagy ő betű van (csak a fogadottnál) akkor nem tölti le a szöveget, csak a tartalmat, témát és hogy ki küldte. E-mail írásakor legfeljebb 10240 karakteres lehet az üzenet, ami elég még egy teszt megírásához is, például ezt a tesztet is az OT-806-omról írom. A naptár nem tartalmaz extrákat, kivéve hogy lehet szinkronizálni, akárcsak a telefonkönyvet. Az időjárás alkalmazás előre jelzi 3 napra az időt, ha frissítjük (netet igényel) akkor értelemszerűen frissül. Saját várost be lehet állítani. Még egy említésre méltó dolog, a hírolvasó. Ha beállítunk egy RSS csatornát, akkor előre megadott időközönként frissíti a híreket. Van még egy e-könyv olvasó is, ez .txt fájlokat tud beolvasni, és azon belül keresni. Az OT-806 egy mobilnet-előfizuval teljesen 'kigyúrt' versenybe is szállhatna a 60 ezres kategóriával szemben tudás szempontjából. A két megapixeles képeket készítő kamerája átlagosnak mondható.

Ha a kezdőképernyőn a billentyűzár van, akkor jelzi az időt és a fenti ikonsorban az akkumulátor, térerő állapotát, stb. Az asztalra lehet kihelyezni widgeteket, úgymint óra, időjárás, naptár, alkalmazások, e-mail stb. A képernyő alsó részén van egy csúsztatható sáv, amiben pár alap funkció található. A képernyőn ha jobbról balra húzzuk az ujjunkat, akkor átmegy egy másik főképernyő lapra, de oda nem tudunk semmit se tenni ott csak a háttérkép van és kész. Ha a képernyő tetejéről lefele húzzuk az ujjunkat, akkor az értesítéseket hozza be, itt a futó alkalmazástól a Bluetoothon át a Wi-Fi-ig minden megtalálható, ezáltal picit az Androidra hasonlít a telefon kezelőfelülete.

A zenelejátszójáról csak annyit említenék, hogy ha a kedvencekhez rakunk be zenéket és a zenék frissítése funkciót választjuk, akkor a belső és a külső memóriában lévő összes zenét megkeresi és a „minden zene” részbe szó szerint beteszi, de ekkor persze törlődik a kedvencek rész. Ha egy hosszabb zenébe próbálunk tekerni, akkor a következménye pár másodperces gondolkodás. A hosszú zene alatt 1-3 órás zenét értek (mert ugye az electro house tud hosszú lenni). A zenelejátszóhoz tartozik FM-rádió is, amely képes az RDS információk megjelenítésére. A zenéket, képeket és minden egyéb fájlt csoportosítva menti le. Ha kitörlünk egy alap mappát, amit a telefon hozott létre, akkor gonosz módon csinál újból egy olyan mappát ami kell neki.

A menü szabadon rendezhető mindenki kénye kedve szerint. Ami nekem nagyon tetszett, hogy a teljes QWERTY billentyűzet minden betűjéhez lehet valamilyen funkciót párosítani, azonban nem jött be, hogy egyszerre nem mehet 2 java alkalmazás, tehát nincs multitasking. Meglepő lehet, hogy a Java alkalmazásoknál az enter-ezés nem az enter gombbal megy, hanem a hívás indító gombbal. Ha valaki épp olyan játékkal játszik, amihez nem használható az érintőkijelző, hanem hardveres navigációs gombok kellenek, ahhoz ott van a jobbra-balra nyíl és a halkítás-hangosítás gomb, meg a le és a fel, vagy ha kényelmesebb kell, akkor az Fn gombot 2x meg kell nyomni és utána a számgombok is használatra készek. Ötlet: az Alcatel oldaláról le lehet tölteni egy programot, amivel az OT-806 szoftverét lehet frissíteni, de nem sok dolog változik utána.

Összegezve az Alcatel OT-806 viszonylag olcsó a maga húszezer forintos árával, jó tudású telefon, jó az ár-érték aránya, ráadásul strapabíró. Picit talán nagyobb a mérete mint az átlag de sebaj, a fagyás meg nem gyakori. Magyarán megéri az árát. :)

 

 by: Erer1000

2011. május