Alcatel OneTouch Watch

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.83

Tudás: 7.50

Minőség: 7.00

Értékelés: 7.44 | Szavazatok: 6


Manapság egyre népszerűbbek az okosórák és mára választék is akad bőven, a választás szabadásga mindenki számára adott, legyen szó márka- vagy rendszerhűségről, mindenki megtalálja a neki valót. Szerencsére az Alcatel Watch által kiderülhetett, hogy egy egyszerű, viselhető mobil kiegészítő nem kell, hogy közel annyiba kerüljön mint a csúcskategóriás telefonunk. Tény és való, hogy sokan a mai napig nem érzik át egy smartwatch esetén az instant get érzést, viszont aki kipróbálná, akar-e áldozni egy jobbra, vagy éppen nem szán ilyen „úri huncutságra” sok pénzt, annak tökéletes választás lesz az Alcatel OneTouch Watch.

Az Alcatel márka jó ideje a kínai TCL gyártó tulajdonában van. A Watch minősége sehol sem tükrözi az árát, abszolút jó érzés viselni. Az okosóra 42 mm átmérőjű kerek előlapján látható a kijelző, üveg előlappal és rozsdamentes acél burkolattal körülötte. Az egész óra nem nehezebb 60 grammnál, ez a műanyag szíjas változatra igaz, egyébként elérhető fém szíjjal is, az értelemszerűen nehezebb. Maga a műanyag, kétszínű szíj 20 mm széles és 2 mm vastag, enyhén merevebb anyagból készült, a hossza nagyon egyszerűen állítható. Az Alcatel Watch megkapta az IR67 minősítést, így gond nélkül moshatunk vele kezet vagy éppen fürödhetünk. Egész napos strandolásnál azért levennénk, mivel az IP67 maximum 1 méter víz mélységben és maximum 30 percen át garantálja a vízállóságot.

Külső tekintetében mindössze egyetlen fizikai gomb található az órán, az is a jobb oldalon, segítségével lehet bekapcsolni a készüléket vagy felébreszteni alvó módból. Ez utóbbira egyébként a gyors „megnézem az időt” kézmozdulat is használható, ha beállítottuk a lehetőségek között. Alapállapotban ez a funkció nem aktív.

Az óra legfontosabb része a megjelenítő, amely 1.22 col képátlójú és 240×204 pixel felbontású. Persze nem veszi fel a versenyt a drága konkurenciával, így az IPS LCD panel ugyan kissé pixeles, de abszolút használható mértékben, a felhasználói élmény nem csorbul nagyon. A fura felbontás oka, hogy a kijelző nem teljesen kerek, alul kicsit lecsapták a fejlesztők, ennek oka, hogy az az alsó kis sáv is érintés-érzékeny és a vissza funkciót testesíti meg. Az óra fényereje három fokozatban állítható – sajnos automatikus működéshez fényérzékelő szenzor nem került bele –, maximumon pedig tökéletesen látható napfényben is.

Az Alcatel Watchon nem egy általánosan ismert operációs rendszer fut, az Android Wear helyett egy RTOS nevű OS-t találunk, így tehát nem túl valószínű, hogy egy-egy frissítéssel számos új funkciót pakolnának majd a tudáslistába, ahogy ezt teszik egyébként más gyártók, más OS-ekkel. Cserébe az Alcatel Watch rendszere gyors, gördülékenyen működik, és még így is elég alá egy egymagos, alacsony órajelű STM429 processzor, valamint egy 180 MHz-es Cortex-M4 processzormag. Nagy bánatunkra új alkalmazások nem tölthetők le az órára sehonnan.

A főképernyő bizonyos mozdulatra vagy az oldalsó gomb megnyomására lesz aktív és mutatja az időt analóg vagy digitális óra képében, a menühöz való bejutásért egyet kell bökni a megjelenítőre. A menürendszer nem bonyolult, egy oldalon 2×2 ikon látható és oldalirányban lapozgatható, összesen tizennégy ikont találhatunk. A vissza funkciót a képernyő alja, a levágott rész testesíti meg, arra bökve érzékeli a rendszer, mit is szeretnénk.

Az értesítéseket fentről húzhatjuk le, ahogy a telefonoknál a redőnyt, az Alcatel Watch megmutat minden érkező e-mailt, valamint közösségi hálózaton kapott értesítéseink és üzeneteink. Az óra az alábbi appok értesítéseit képes megjeleníteni: nem fogadott hívás, SMS, e-mail, Gmail, Instagram, Facebook, Messenger, Google+, Hangouts és Whatsapp. Mindenből egy rövid részlet olvasható csak, sajnos az órán a teljes üzenet nem tekinthető meg, erre mindenképpen elő kell venni a telefonunkat. Sajnos az értesítések nem törölhetők az óráról (pedig elég sokat kerestem erre vonatkozó lehetőséget), egészen addig ott maradnak, amíg a telefonon meg nem nézzük.

A funkciók között megtaláljuk az időjárást, amely négy további nap előrejelzéseit is tudja mutatni, a pulzusunkat is megmérhetjük a hátlapon található szenzorral, ehhez kapcsolódik az alvásfigyelő is. Mindezek mellett megtalálható az Alcatel Watch tudása között alkalmazást a futáshoz, digitális iránytűt, stoppert, zenelejátszót – bár ez némi csalás, hiszen a készülék valójában a telefonon lévő lejátszót irányítja mindössze –, a telefonunk kameráját kioldó exponáló funkciót, valamint aktiválhatjuk vagy kikapcsolhatjuk a rezgő üzemmódot és a repülő módot és akár meg is kerestethetjük a Watch-csal a telefonunkat, ha éppen nem találjuk.

Nem beszéltünk még arról, hogyan is lehet összekötni az óránkat a telefonnal. Erre használható az Alcatel által kifejlesztett One Touch Move nevű alkalmazás, amely használatához legalább Android 4.3 vagy iOS 7 rendszer szükséges. A Move hasonlóan működik mint például a Samsung S Health programja, így megmutatja az aktivitásunkat, az elégetett kalóriát, megtett utat, minden információ megosztható, történet is visszakereshető. Szintén a Move-ra van szükségünk, ha az óra watchface-ét le akarjuk cserélni, összesen huszonnégy mint és tizenhat szín közül keresgélhetünk, de az óra háttere lehet saját fotó is.

Adatkapcsolatra használható NFC – erre utal a szíjon látható jel is –, valamint Bluetooth 4.0 vezeték nélküli technológia, ezzel tartható fenn a kapcsolat az óránk és a telefonunk között. Töltéshez egy darabig lehet forgatni az Alcatel Watch-ot, ha valaki még nem találkozott ezzel a megoldással, akkor bizony a használati útmutató segít csak, ugyanis a szíj végén lévő borítást kell felhajtani, így lehet szabvány USB porton keresztül feltölteni az egyébként 210 mAh-s akkumulátort. Meglepően rövid idő alatt feltölthető a telep, 60 perc után tele is van, átlagos használattal nyugodtan számolhatunk 2-4 napos üzemidővel. GPS-vevő és térkép alkalmazás nincs a készüléken, tehát navigációra nem használható.

Összegzésként elmondható, hogy ár-érték arányban elsőosztályú az Alcatel Watch okosóra, bár ami igaz, az igaz, nem is tudja felvenni ilyen tudással a versenyt a kétszer-háromszor drágább készülékekkel. Az is igaz, hogy nevetséges áron, mindössze 40 ezer forintért hozzá lehet jutni egy olyan órához, amely nemcsak gyönyörű és okos, de még vízálló is a burkolata! Az biztos, hogy nem lehet összehasonlítani az Alcatel Watch-ot a fitnesz karkötőkkel, elvégre teljesen másról szól a két kategória.