Alcatel_C651

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 5.25

Tudás: 4.75

Minőség: 4.75

Értékelés: 4.92 | Szavazatok: 4

Szavazzon Ön is!Megjelenés

Az Alcatel C651 az elsõ olyan szétnyithatós készülék, melyet az Alcatel tervezett. Kézbe véve a készüléket az elsõ érdekes dolog, ami fel fog tûnni nekünk az, hogy a külsõ kijelzõ el van forgatva 45 fokkal, így elég futurisztikusnak tûnik. Az egy soros szöveget és egy sor ikonokat tartalmazó kijelzõ inverz módban mutatja az adatokat. Mivel nem színes, ezért egészen jól látható napfényben is. Mutatja az akku töltöttséget, a térerõt , a dátumot és az idõt. De itt láthatjuk, ha valaki hív és ha üzenetünk jött. Oldalra fordítva a telefont találunk egy hangerõ szabályzó gombot is. Becsukott állapotban ha röviden megnyomjuk a kijelzõ világítani fog, ha hosszan, akkor a diktafon kapcsol be. Ha bekapcsoljuk a billentyûzárat (ami becsukott állapotban mûködik), akkor hosszan kell megnyomnunk a felsõ hangerõ állító gombot a világításhoz. A külsõ kijelzõre azt is beállíthatjuk, hogy kis idõ után bekapcsoljon a képernyõvédõ (kis pontok fognak váltakozni a kijelzõn), vagy azt is, hogy egy nagy óra jelenjen meg. Tetején található az infra port és a gumi fedõvel ellátott töltõ és headset csatlakozó is. Most már nem kell félnünk, hogy elveszítjük a gumit, ugyanis hozzá van rögzítve a telefonhoz. A kamerát és a pici tükröt az alsó rész tetején találhatjuk meg. A hátlap kissé nehezen jön le az elsõ pár alkalom során, de ha bejáratodik, már jó lesz. Elég masszívnak tûnik a telefon, nem kell félnünk attól, ha leejtjük, darabokra fog majd hullani.

Belsõ

A 650 mAh új fajta akkumulátor gyári adatok szerint 4,5 óra beszélgetésre, és 290 óra készenléti idõt biztosítanak. A valóságban átlagos használattal 2-4 napot fog majd bírni. A készülék szoftvere hasonlít a forgalomban lévõ 556 vagy 756-éra. Kinyitva a készüléket egy 128*160 pixel méretû 65 ezer szín megjelenítésére képest cSTN kijelzõ fog elég tárulni. A kijelzõ minõsége látványosan jobb az 556-énál, mivel a plexihez közelebb került. Így élesebb, jobbak a színek és jobban látszik a napfényben is. Picit zavaró lehet, hogy a kijelzõ körül egy ezüst tükörszerû sáv van, ami napfényben elég vakító. A billentyûzet kiosztás is megváltozott egy kicsit. A navigációs gyûrû tetejére került a törlõ gomb, míg a fényképezõ/saját gomb pedig alá. Elsõ használatra kissé szokatlan lehet, és kissé távolinak fog tûnni a törlés gomb. A billentyûk mûanyagból készültek, jól nyomkodhatóak és kényelmesek.. A készülékben a Yamaha 40 szólamú chipje dolgozik, a hangszórónak köszönthetõen jó minõségben, maximum hangerõn se torzítanak az amr hangok se. Sajnos itt meg kell elégednünk az 556 által támogatott formátumokkal, ugyanis a készülék még nem kezeli az mp3-akat. Érdekesség, hogy a telefon kihajtásához és becsukásához hangot rendelhetünk, igaz csak a beépítettek közül lehet választani. A billentyûket programozhatjuk. A menü szerkezete ugyanolyan, mint az 556-é, 3*4-es elrendezésû ikonos, nézetet nem változtathatunk, tehát aki szereti a nagyképes lapozós menüt, annak sajnos ettõl el kell tekintenie. Szintén változtathatóak a témák is, de újat nem tölthetünk a telefonra. A telefon infraportja alkalmas fájlok küldésére és fogadására (kép, csengõhang, videó), a Java feltöltésrõl a WAP vagy a PCSuite gondoskodni.

Telefonkönyv

Telefonkönyvében a nevekhez már videóklipet is választhatunk. Elég érdekes látvány, mikor valaki hív és a fényképe elkezd pislogni, esetleg grimaszokat vágni. Bejegyzések kibõvültek a becenév, URL cím és a születésnappal. A születésnapot automatikusan bejegyzi a telefon a naptárba is. Maximálisan 500 nevet tudunk majd tárolni a memóriában. És csak csoportokhoz rendelhetünk csengõhangot.

Üzenetek

Küldhetünk SMS-t, MMS-t, EMS-t. Tárolható SMS-ek száma 200 darab. Küldhetünk képeket, hangokat, szöveget, maximum 5 oldalt. MMS mérete nem haladhatja meg a 100 kbyte-ot. Lehet küldeni videót is. Alapértelmezettként, mikor videót veszünk fel, akkor úgy állítja be a készülék, hogy MMS-ként el lehessen küldeni.

Testreszabhatóság

Az 556-ból megismert tips and tricks menüt felváltotta a Vodafone menüje. Ehhez azonban nem árt egy WAP elõfizetés is. Ebbe a készülékbe nem került bele a Live! menü, így stabilitása sokkal jobb, mint az 565-é. Új menüpont a hívás info, melyben megtalálhatjuk a hívás listát, beállíthatjuk a telefonszámunkat, azt, hogy hány másodpercenként jelezzen a telefon, de a hívás beállításokat is itt érhetjük el. A másik új menüpont a 'Saját Shortcuts'. Itt összesen 20 menüpontot szerkeszthetünk össze. Bár nem hiszem, hogy nagy jelentõsséggel bír, mivel minden billentyûhöz rendelhetünk funkciót, illetve átprogramozhatjuk a Soft billentyûket és a fényképezõ gombot is. Mikor kiválasztjuk a témát, nemcsak látjuk az átváltozást, hanem a hozzárendelt csengõhangot is halljuk. Természetesen megmaradt a lehetõség, hogy csak a színeket állítsuk, amivel bõségesen rendelkezik a telefon. Csengõhangok kiválasztásánál választhatjuk, hogy egyszerre rezegjen és csörögjön a telefon. Rezgõ üzemmódban videó lejátszáskor lehalkul a készülék, ahhoz, hogy hallhassuk, a felfele nyíllal kell beállítanunk a kívánt hangerõt.

Alkalmazások

Órája, riasztása és naptárja hasonló, mint az 556-é. És a diktafonnal is maximum 60 másodpercet rögzíthetünk. Viszont, ha a csengõhang készítésnél a felvételt választjuk, akkor azt akár diktafonként is használhatjuk (30 mp), és nem lesz darabszám korlátozás sem.
Hanghívás is megmaradt, és menükhöz is rendelhetünk hangvezérlést.
Media - album: bekerültek a képek, hangok, videók, a java. Támogatott képformátumok: jpeg, gif, animált gif, bmp, png. Hang formátumok: SMAF, midi, sp-midi, amr, wav. Videó: 3GP, MPEG4
Java MIDP 2.0: Támogatja a java Midp2.0-át és alapból tartalmazza az 556-ban levõ két játékot: a Speed Devilst és a Gulos Tale-t. Maximálisan 128 kbyte lehet egy program. Mivel a kijelzõje 128*160 pixel, azért a legtöbb SonyEricsson-nal kompatibilis játékok is élvezhetõen futhatnak rajta.

Fényképezõ

Maximálisan VGA felbontást (640*480) használhatunk. Fénykép mérete lehet:640*480, panoráma, 128*160, 128*128, 64*64, 32*32. Három szinten állíthatjuk a kép minõségét, exponálási idõt automatikusan vagy manuálisan állíthatjuk, míg az éjszakai üzemmód kifejezetten hasznos sötét helységekben, illetve éjszaka. Fényképezés közben választhatunk effekteket, illetve képkeretet (csak kis felbontásoknál). Fényképezés után átmértezhetjük képeinket, kerettel és kis bélyegekkel láthatjuk el õket. Sõt, ha úgy tartja kedvünk, készíthetünk egy, 15 kép egymásután sorozatot(animálva jeleníti meg és JPA-ként menti!!), vagy mozaik elrendezésben, de akár idõzíthetjük is a fényképezõt. A 4x-os zoom csak kisebb felbontásban használható. A többi képet a Fotóalbumban lehet megtekinteni.

Videó

Videót 3GP formátumban, összesen 10 másodpercet tudunk rögzíteni hanggal együtt, ha MMS-ben akarjuk elküldeni, longplayben, viszont akár 30 mp is lehet. Telefon kijelzõjén egészen élvezhetõ, míg számítógépen kicsit kicsi a mérete.

Memória

A C651-es 4,5 Megabyte memóriát tartalmaz, amit úgy osztunk fel ahogy akarunk.

WAP 2.0

A böngészõje Class 10-es, a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, videók letöltésére. Megjeleníti a színes jpeg, gif, animált gif, bmp, png képeket is. Mindezt a standard formátumokban. Nagyon korrekt a böngészõ, támogatja a html 4.0-át (táblázatok megjelenítése is), Xhtml-t, és a wml-t.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Csak cStn kijelzõ
 • 45 fokban elforgatott külsõ kijelzõ
 • Fehér billentyûzet
 • Maszatosodik a fedél


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Több memória
 • TFT kijelzõ
 • Memória kártya támogatás
 • Bluetooth


Ami nagyon tetszett:
 • Kényelmes szövegbevitel
 • Szép design
 • Jó WAP böngészõ


Összegzés

Egy alsó-közép kategóriás készülék, remek árral és tudással. Szerencsére nem tartalmaz Live menüt, így megbízható is.

2005. augusztus 25.

 
Köszönjük az Alcatel támogatását tesztünkhöz.

Más tesztet is olvasna? Katt ide! Más tesztet is olvasna? Katt ide!