Alcatel 565

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 5.83

Minőség: 7.83

Értékelés: 6.89 | Szavazatok: 6

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Az alábbiakban az Alcaportál lelkes csapatának tesztjét olvashatják a várhatóan 2004 szeptemberben megjelenõ új Alcatel telefonról. A készülék elõreláthatólag a Vodafone kínálatában Voda Live!-os menüvel jelenik meg. Ára a 30-40 ezres tartományba várható, persze kártyás változatban.

Megjelenés

Kezünkbe véve a készüléket, egybõl feltûnik, hogy valami nincs rendben, a billentyûzet elrendezése. Alcatelék új design vezettek be, mely inkább kényelmes, mint szép. Az OK gomb benyomhatóságát kifejezetten eltalálták, bár a balkezeseknek nem gyártanak külön bal kiosztásos billentyûzetet. Billentyûzet világítása zöldes, sötétben kielégítõ és nem vakít. Újdonságnak mondható a cserélhetõ elõ- és hátlap, amitõl azt hinnénk, hogy recsegni fog a készülék, de nem! Nagyon masszív kis készülék lett a maga 107 x 48 x 21mm-es nagyságával. Kijelzõje 128*160 pixel mely 65 ezer szín megjelenítésére képes (cSTN). A technológiát már megismerhettük a 535-735i sorozatban, de itt már sokkal szebbek a színek. Kb olyan a kijelzõje, mint a SonyEricsson T610-é, csak szebbek a színek és élesebb a kép. Viszont a Samsung maga mögé utasítja. Infraportja és a nyakbaakasztó helye a készülék tetejére került. A bal oldalon az Alcateltõl szokatlanul 2 gombos hangerõszabályzót találunk, mely a szövegekek bevitelénél és a fényképezésnél is segítségünkre lehet. Szintén újdonság az 535-735i-höz képest, hogy a telefon képes egyszerre csörögni és rezegni mivel külön rezgõ motort kapott (jól érezhetõ ingzsebben is). Töltõje és adatkábel csatlakozója megegyezik a 535-735i sorozatéval.

Pozitívum még, mint régen a 715-nél, hogy szinte mindegyik menüpontnál látható a pontos idõ, térerõ és a töltöttség a kijelzõ tetején.

Belsõ

A 800 mAh akkumulátor gyári adatok szerint 7 óra beszélgetést, és 275 óra készenléti idõt biztosít. Gyakorlatban a tesztelés során alig 2 napig bírta az akku, igaz, igen szinte végig használtban volt.. Kicsit kevesebb, mint 2 óra alatt feltölthetõ az akkumulátora. A akkumulátor típusa megegyezik a 535-735i-jével.

Jelentõs újítás, hogy akik eddig nem voltak megelégedve az Alcatelük hangjával, most már meglesznek, ugyanis a telefon a Samsungokból ismert Yamaha hangchipet tartalmazza, mellyel 40 szólamot képes megszólaltatni a telefon. Hangszórója kifejezetten jó, tisztán adja vissza a mély hangokat is. Megfelelõ a hangereje is, nem torzít.

Kissé szokatlan lesz az alcateleseknek, hogy felcserélték a rezgés és billentyûzár gombokat, továbbá a felvevõ és letevõ gomb ketté vált. Most már a menüben lépkedve is funkciókat kap a kijelzõ alján található softkey-k. Sajnos most sem programozhatóak. Viszont a számbillentyûk igen. Akár funkciót vagy számot is rendelhetünk hozzájuk.

A fõmenü szerkezete a Voda Live!-nak köszönhetõen megváltozott, 3*4-es mozaikba vannak rendezve és nem is rendezhetõek át. Alap állapotban a piros szín a domináns a menüben és a fõmenü is elég puritánnak tûnik, de ezt gyorsan megváltoztathatjuk egy másik témával. Téma választásánál, már nemcsak a színek változnak kiválasztáskor, hanem belehallgathatunk a csengõhangba is.

A telefonunkat most már az USA-ba is elvihetjük, hiszen már három sávos, 900/1800/1900 Mhz-en is képes üzemelni.

Jelentõs újítás, hogy a telefon képes küldeni és fogadni adatokat másik telefonról is infrán keresztül (mint pl.: videó, midi, képek). Teszteltük PDA-val, Nokia 6600-val, SE P800-zal és tökéletesen mûködött a küldés.

Telefonkönyv

Telefonkönyve hasonló az 535-735i-éhez, újdonság, hogy a nevekhez már videó klippet is választhatunk. Bejegyzések kibõvültek az URL cím és a születésnappal. A születésnapot automatikusan bejegyzi a telefon a naptárba is. Maximálisan 300 nevet tárolhatunk el a memóriában. És csak csoportokhoz rendelhetünk csengõhangot.

Üzenetek

Küldhetünk SMS-t, MMS-t, EMS-t. A tárolható SMS-ek száma 50 darab lett. MMS üzenetek is változatlanok maradtak a 735-höz képest. Tudunk képeket, hangokat, szöveget és videókat küldeni, maximum 5 oldalt. MMS mérete nem haladhatja meg az 100 kbyte-ot.

Testreszabhatóság

Az új modell kicsivel több lehetõséget kínál az atmoszféra (téma) beállításánál. Mikor kiválasztjuk a témát, nemcsak látjuk az átváltozást, hanem a hozzárendelt csengõhangot is haljuk. Természetesen megmaradt a lehetõség, hogy csak a színeket állítsuk.

Csengõhangok kiválasztásánál már választhatjuk, hogy egyszerre rezegjen és csörögjön a telefon. Viszont az MMF csengõhangoknál lehetõség van arra, hogy a telefon ritmusra rezegjen. Újdonság, hogy új üzenet érkezésénél vagy nem fogadott hívás esetén a képernyõ közepén egy sorba kiírja az eseményt, de képernyõkímélõ üzemmódban is kapunk visszajelzést. Másik újdonság, hogy pityegéssel vagy rezgéssel jelzi a telefon ha a hálózatot megtalálta.

Alkalmazások

Órája, riasztása és naptárja ugyanaz, mint a 735-ben. És a diktafonnal is maximum 60 másodpercet rögzíthetünk.

Hanghívás is megmaradt, zajosabb környezetben azonban kevésbé reagál. Ezen kívül menükhöz is rendelhetünk hangvezérlést.

Media - album: bekerültek a képek, hangok, videók, a java, a kedvencek( wap) és a Shortcut-ok. A Shortcutban összegyûjthetünk 20 olyan funkciót, amit a leggyakrabban használunk, és egy számbillentyûhöz hozzárendelve gyorsan elérhetjük azokat. Támogatott képformátumok: jpeg, gif, animált gif, bmp, png. Hang formátumok: Mmf (smaf), midi, sp-midi, amr, wav.

Java MIDP 2.0 :Úgyszintén támogatja a java Midp 2.0-át és alapból tartalmazza a 735i-ben levõ Gulos talet, persze a kijelzõhöz méretéhez igazítva. Maximálisan 256 kbyte lehet egy program.

Fényképezõ

Maximálisan VGA felbontást (640*480) használhatunk. Fénykép mérete lehet:640*480, 128*160, 128*128, 64*64, 32*32. Három szinten állíthatjuk a kép minõségét, exponálási idõt automatikusan vagy manuálisan állíthatjuk, éjszakai üzemmód kifejezetten hasznos sötét helységekben, illetve éjszaka. Fényképezés közben választhatunk színes és fekete-fehér kép között, illetve képkeretet. Fényképezés után elforgathatjuk, átméretezhetjük képeinket, kerettel és kis bélyegekkel láthatjuk el õket. Sõt, ha úgy tartja kedvünk, készíthetünk 4 képet tartalmazó blokkokat (animálva jeleníti meg és JPA-ként menti!!), melyekben a képek egymás után vagy mozaik elrendezésben találhatóak meg, s akár idõzíthetjük is a fényképezõt. 4*-es zoomot csak a 640*480-as felbontásnál kisebbeknél használhatunk. Képei kifejezetten szépek egy mobilhoz képest. Napsütésben egész éles képeket csinál, de sötétebb helyeken is megállja a helyét. Esetleg érdemes a minõségben a legalacsonyabbat választani, mert az csak 30-35 kbyte, míg a legjobban 70 kbyte is lehet egy VGA kép. A nagy képeknél kicsit türelmesebbnek kell lenünk a telefonnal. Fényképezéskor lenyomva az OK gombot a pityegésig vagy a rezgésig kell egyhelyben tartanunk a telefont, ahhoz, hogy jó legyen a kép.

Videó

Videókat nem rögzíthetünk, csak a nagyobb testvérrel, de a lejátszásra itt is lehetõségünk van. A telefon lejátsza a 3GP és az MPEG4 formátumú videókat is. Maximálisan 300 kbyteos lehet egy videó, ami kb. 30-35 mp-et jelent 128*96os felbontásban hanggal együtt.

Memória

AZ 565-ös 2 Megabyte memórát tartalmaz, amit úgy osztunk fel ahogy akarunk.

WAP 2.0

Maradt Class 10-es, a böngészõt az Openwave készítette. 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetõség nyílik videók, képek, hangok, animációk letöltésére. Megjeleníti a színes jpeg, gif, animált gif, bmp, png képeket is. Mindezt a standard formátumokban. Nagyon korrekt a böngészõ, támogatja a Html 4.0-át (táblázatok megjelenítése is), az Xhtml-t és a Wml-t.

 
Köszönjük az Alcatel és az Alcaportal támogatását tesztünkhöz