Alcatel 512

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.00

Tudás: 4.67

Minőség: 4.00

Értékelés: 4.89 | Szavazatok: 3

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A tanévkezdésre való tekintettel jelen tesztünkben egy mérsékeltebb áru mégis minden szempontból kielégítõ telefont szeretnénk bemutatni Önöknek: az Alcatel 512-t.

A hazánkban is régóta jelen levõ, de leginkább az utóbbi évben népszerûvé vált francia márka egy megjelenésében és képességeiben hasonló, mindezek mellett egyedien elegáns „javítással” rukkolt elõ idén. A klasszikus nemesfém színekben pompázó készülék külsejérõl érdemes megemlíteni hogy ámulatba ejtõen kézreáálló, valamint könnyû és mindössze 75 gramm. Szögletes (letisztult) formavilág, maroknyi méret és hozzájuk megfelelõ méretû gombsor jellemzi. Beépített antenna, továbbá az a meg nem erõsített hiedelem, hogy mint minden AlCATEL ez is törhetetlen...

Az elõlapon pompásan helyezkedik el egy fekete keretben lévõ nagy méretû képernyõ. A monitor érdekessége, hogy a gyártó hagyományait félretéve a megszokott narancssárga világítást egy teljesen divatos jégkék színre cserélte fel. Ezen jelennek meg a kedves, változatos ikonok, animációk, de ezekrõl bõvebben majd késõbb.

A szintén stílusosan megtervezett belsõ menüstruktúra kissé eltér az 511-tõl. Végre az elvárásokhoz igazodva megteremtõdött a belsõ telefonkönyv. Természetesen ez esetben is dinamikus telefonkönyvrõl kell említést tennünk, ahol több más funkció közt lehetõség nyílik egy névhez több szám rendelésére is, továbbá a hívócsoportok kialakítására úgyszintén. Van a készülékben egy remek naptár, ahol NOKIA-jellegû beállításokat találunk, ebbõl következõleg van teendõk, emlékeztetõk, születésnapok, ébresztõk rovat is. Olyan extrákra számíthatunk még, mint például az automata tel. Kikacsolás, amit ha elõre beprogramoztunk, biztosan hasznát vehetjük, mondjuk egy meghitt vacsora megzavarása ellen, vagy a szokásos elalvás nyugalmáért. Természetesen megtaláljuk az automata billentyûzárat is. Valamint olyan extra funkciókat, mint a számológép, WAP, játékok és a csengõhang komponáló. Ez utóbbit különösen érdemes kipróbálni, hiszen teljesen felhasználóbarát a kezelhetõsége. Kottázva a szükséges hangszerek kiválasztásával imputálhatuk be kedvenc dallamainkat. Ez természetesen a mai divatnak megfelelõen 16 szólamban hallgatható vissza. Ezen felül még egy diktafon is helyett kapott, ami pedig önmagáról és kategóriájáról beszél.

Ígéretünkhöz híven most pedig kitérnénk a logókra és az animációkra, hiszen a francia gyártó e készülék kialakítása közben a legtöbb figyelmet talán ennek a színesítésnek szentelte. Logókat, csengetéseket rendelhetünk minden névhez, csoporthoz a telefonkönyvbõl. Beállíthatjuk a rengeteg (számszerint 46) háttérkép közül a nekünk tetszõt, amihez a telefon automatikusan alkalmazkodik. Ugyanezeket a képeket küldhetjük szét SMS-ként is ismerõseink körében. Természetesen a meglévõk mellé további képek is letölthetõek akár WAP-on keresztül is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Remek színválaszték
 • Kézre álló méret
 • 75 gramm súly
Amin érdemes lenne javítani:
 • A háromállású billentyû nehézkesen megszokható
 • Nincsenek cserélhetõ elõ/hátlapok
 • Hiányzik az infra port
Ami nagyon tetszett:
 • Hasznos funkciók
 • Könnyen elérhetõ funkciók
 • Logikus menürendszer
 • Hanghívás
 • Extrák
 • Játékok
 • Csengõhang komponálás
 • Kitûnõ térerõ
Vélemény:
Egy nagyon jó méretû, hasznos tulajdonságokkal rendelkezõ készülék mutatkozott be. A közép kategória, amit képvisel, valószínûleg sok mindenben irigykedhet rá, többek közt alacsony árara. De itt említhetnénk remek térerejét is. Érdemes megbízni benne, minden olyan felhasználónak aki egy kényelmes, de infra nélküli telefonnal is jól elboldogul.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.