Alcatel 3v

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.11

Tudás: 5.67

Minőség: 6.11

Értékelés: 6.30 | Szavazatok: 9

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Az Alcatel 3V igen olcsó és olyan tulajdonságokkal felvértezett, amit sok esetben csak magasabb kategóriás modellekben találunk, ám pár frusztráló dologgal meg kell barátkozni. Az utóbbi időben a felsőkategóriás modellek esetében kissé visszaesett a hatalmas fejlesztések üteme, egyre kisebb fejlesztéseket kapunk az újabb és újabb csúcsmobilok esetén, szerencsére ez nem így van az alsó- és a középkategóriában.

Az Alcatel 3V hozzánk teljesen bontatlan, gyári csomagolásban érkezett, a valóban hatalmas készülék alatt a kötelező papírkupacot, a töltőfejet, a 2018-ban idejétmúlt microUSB kábelt és egy headsetet találunk, extraként pedig a gyártó tokot is csomagolt mellé. Az Alcatel 3V egyértelműen feltűnő jelenség, már csak a mérete miatt is, ehhez jön hozzá a kék szín, amely szintén vonzza a tekintetet, egyébként arany és fekete színben is megvásárolható.

Az előlapot a 6 colos, mai trendeknek még az ultraolcsó kategóriában is megfelelően 18:9 képaránnyal ellátott kijelző foglalja el, méghozzá 2160×1080 pixel felbontással, ennyi pénzért kiváló az ajánlat. A panel IPS LCD, nem is várhatunk ettől többet, de a felbontás és az élénk színek abszolút kárpótolnak. A megjelenítő körüli keret nagyon vékony, kiemelkedőt alkotott a gyártó, hiszen jobb a kijelző-burkolat aránya mint akár az iPhone 8-nak.

A telefon jobb oldalán találjuk a texturált bekapcsoló-gombot a SIM tálca mellett, ebben a microSD kártya számára is van hely. A 3.5 mm-es jack dugót nem hagyta el okosan az Alcatel, ez a felső élre került, míg a hangerőszabályzó gombpáros a bal oldalon foglal helyet. Az alsó élen a microUSB port és a hangszóró található.

A hátlapon a dual kamera modul található, alattuk pedig a kerekre szabott, nagyon pontos és gyors ujjlenyomat-olvasó, ezüst gyűrűvel közrefogva, a keret matt, a telefon színével egyező alumínium. Ahol észrevehető az olcsó ár, az a hátlap, ugyanis egyszerű, nyikorgós, ujjlenyomat-gyűjtő műanyagból készült, ez az ajándék tokkal kiküszöbölhető. IP minősítést se várjunk az Alcatel 3V-től, de ez a kategória nem is ajánl ilyen lehetőséget más gyártónál sem.

Már az első bekapcsolásnál sejteni lehetett, hogy nem egy erőgép a telefon, de nem is vártuk, a bootolás gyötrelmesen lassú, később azért javul a helyzet, ennek ellenére használat közben többször bosszantóan be tud lassulni, mintha visszatérnénk az Android kezdeti időszakára, más alkalmazásoknál viszont hasít. Játékok esetén kettős érzésünk volt, ugyanis bár lassan indulnak az appok, abszolút játszható és élvezhető marad a nem túl hardverigényes Super Mario RUN vagy a PUBG: Mobile.

A burkolat a MediaTek MT8735A négymagos, 1.4 gigahertzes chipsetét rejti, amelyhez 2 gigabájt RAM társul, ez sokkal jobban működne Android One rendszerrel a 8.0 Oreo helyett. A szintetikus teszteken olyan számokat láttunk, amit utoljára évekkel ezelőtt, az AnTuTu 3D Benchmarkon 41 ezer, a Geekbenchen 643 és 1826 pontot kaptunk, döbbenetesen alacsony értékek 2018-ban. Legalább tudjuk, hogy az Alcatel nem játszik ezen programok átverésével a háttérben.

Az Android 8.0-n a cég saját fejlesztésű Joy interfésze fut, amelyet nyugodtan cseréljünk le valami másra, nem illik egyszerűen hozzá, túlságosan rikító és gyerekes ikonokkal van teli. Feltehetően még jobb lenne, ha az Alcatel ezt nem erőltette volna és stock kezelőfelület lenne csak.

Az Alcatel 3V-ben olyan funkciók érhetők el mint az arcfelismerő, amely ha működött, nagyon gyors volt, viszont nem mindig ismerte fel a regisztrált arcot, sőt először nem is volt hajlandó, csak egy kollegáét felismerni. Ez talán inkább user hiba. J Akad FM rádió is, ehhez szükség van headsetre, műsort felvenni nem tud.

Szintén meglepetés volt először, hogy dual hátlapi kamerát kapott az Alcatel 3V, hiszen a büdzsé telefonok körében ez sem teljesen megszokott. A 12 megapixeles fő optika f/2.2 fényértékkel rendelkezik, a másodlagos 2 megapixeles f/2.4 apertúrával. A fő gond nem is ezekkel van, hanem a szoftverrel, amely iszonyúan lassú. De tényleg. Jó fényviszonyok mellett nem lehetetlen jó fotót lőni, csak ki kell várni, hogy el is készüljön a kép. A fotók többség helyenként elmosott lesz a lassú zársebesség és a stabilizáció hiánya miatt. Sajnos a közeli képekben sem teljesít túl jól a 3V.

Éjszakai fotózásra nem használható a készülék, de ez nem meglepő, a kis apertúra nem enged be elég fényt. Az éjszakai mód a vakut alkalmazza, így biztosítva a több fényt, de cserébe kegyetlen lassú. Ebben a kategóriában ez nem rossz pont. Ahol szerintük jól teljesít a kamera, az a portré mód, főleg ha valóban közel van az adott tárgy. Távolabbi fókuszpont esetén nem tudja a szoftver, hova is kellene fókuszálni és számtalan hibát vét. Szerencsére van HDR, ez sokszor megmenti a fotókat a teljesen beégett, hófehér égtől, érdemes használni. Videó felvételből full HD felbontást támogat az Alcatel 3V 30fps értékkel, az előlapi szelfi optika öt megapixeles, teljesen jól használható.

A belső 16 gigabájtos tárhely bővíthető ugyan, de nem lesz elég, ha játszani akarnak jobb játékokkal a felhasználók, egyszerűen 12.5 gigabájt áll gyárilag rendelkezésre, a többit a rendszer foglalja. A telefon akkumulátora 3000 mAh kapacitású, egy átlagos napra pont elég lesz. Vezeték nélküli töltésben ne reménykedjünk, de nem is vártuk. Ami viszont hiányzik, az a gyorstöltés lehetősége, ugyanis nem lehet sehogy gyorsabban feltölteni 2-2.5 óránál, ez pedig nagyon lassú 2018-ban. Ezt is a saját töltőjével tudja, gyengébb teljesítménnyel nem érdemes próbálkozni, akár 5-6 órán át is képes töltődni. Igen, kipróbáltuk. A gyári kiegészítőkkel 55-ről 70 százalékra fél óra alatt töltött fel.

Az Alcatel 3V ellen szól a kissé lassú működés, ebbe a kamera is beletartozik, sokkal nehezebben barátkoztunk meg a brutálisan lassú töltéssel, a kevés tárhely ellen van megoldás felhő szolgáltatásokat választva. Egy picit gyorsabb processzor és még egyetlen gigabájt RAM rengeteget dobott volna a felhasználói élményen szerintünk.

Amiért viszont nagyon szerettük, az az igen attraktív megjelenés, a 3V feltűnő és hatalmas, a kijelzője pedig egyértelműen meghazudtolja az alacsony árat. Aki a lassabb működéssel meg tud barátkozni cserébe az elérhető árért, egy olyan telefont birtokolhat az Alcatel 3V képében, amely ránézésre sokkal drágábbnak tűnik. Elnézve a jelenlegi 62 ezer forintos árat, arányaiban nem rossz, de legyünk őszinték, van már ennyiért gyorsabb és nyugodtabb használatot biztosító alternatívája, például a Xiaomi kínálatában vagy éppen a Honor 7X.