alcatel_3L_(2020)

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 5.86

Tudás: 6.14

Minőség: 7.43

Értékelés: 6.48 | Szavazatok: 7

Szavazzon Ön is!

Egyelőre az Alcatel elnevezési sémájával barátkozom, máris rám küldték a következő Alcatel telefont, az Alcatel 3L-t. Mivel az Alcatel 1S és a 3L úgy 90%-ban hasonlít, javaslom előbbi tesztjének figyelmes tanulmányozását. Jelen tesztünk alanya 15.000 forinttal drágább az 1S-nél, nézzük miben is merül ez ki!

Az Alcatel 3L fehér színű doboza ugyanazt rejti, mint az 1S-é, csak a 3L van benne és nem adtak hozzá tokot. A töltő, a microUSB kábel és a SIM-tű szempontjából nincs változás. A telefon kinézete a színét leszámítva pont ugyanúgy néz ki. Jaj, nem! 0,05 milliméterrel vastagabb lett, ami a kamera kitüremkedésénél vehető észre. Az anyaghasználat még mindig gyenge. Műanyag keret és hátlap, üveg előlap. A hátlap színe továbbra sem tetszik, de hát ízlések és pofonok.

IMG_20200604_120638

Ha a kinézet számít, akkor nekem a színátmenetek, a csillogás, a zongoralakk-fekete, valamint az ujjlenyomat-vadászatra szakosodott műanyag nem jön be. A megszokott gombokon kívül van egy Google Assistant gomb és jack csatlakozó is. A hátlapon megtalálhatjuk az ujjlenyomat-olvasót, ami sebességét tekintve nagyon gyors.

Az Alcatel 3L-ben szintén a MediaTek P22 processzor fut, csak magonként plusz 0,2 GHz-cel. Gyors mateklecke: 8 mag és magonként plusz 0,2 GHz. Azaz 1,6 gigahertz-cel magasabb az órajel. RAM-ból 3 helyett 4 GB-t kapunk, a tárhely pedig 64 GB. Ez utóbbi bővíthető, nem kell minden második hónapot a fotók és nem használt alkalmazások törlésével kezdeni. Nem rossz tulajdonság, hogy nem kell bezárni a cikket a kevés memória miatt.

Rendelkezésre áll a Bluetooth 5.0 szabvány és fülhallgató segítségével rádiót is hallgathatunk. Remélem senki nem lepődik meg azon, ha közlöm, hogy nincs 5G hálózat, ez nem az a kategória semmilyen tekintetben, cserébe nem is elvárás. Érintéses fizetésre az NFC hiánya miatt nincs lehetőség.

IMG_20200604_122041

A telefon nyilván nem egy erőgép, de legalább kétszer gyorsabb az 1S-nél, szóval nem mondhatjuk, hogy túlzottan lassú. Nem gamer telefon és egy-egy komolyabb alkalmazásnál nem árt, ha van a felhasználónak türelme. A szoftver teljesen ugyanaz, Android 10 az Alcatel saját kezelőfelületével. A gesztusvezérlés hiányzik, de a sötét módot, valamint az alkalmazásonként külön testreszabható bemetszés, alias a notch eltüntetését nem hiányoljuk.

Elérkeztünk a kijelzőhöz, ami az összehasonlítós oldalakon el van halványítva, ha a 3L mellé odarakom az 1S-t. Ez egyet jelent. Van egy gyenge fényerővel rendelkező, kellemes, 6,22 colos, méretű megjelenítőnk, alatta egy nagy kávával, tetején a már említett bevágással. Mivel a készülék mérete miatt a káva miatt sem nőtt nagyra, ezért nem szúrta a szememet a látvány.

A felbontás nem nagy, 1520×720 pixel, de kedvező fényviszonyok között a kijelző tartalma jól kivehető, olvasható. A panel IPS LCD, ami sok esetben a másfélszer ennyibe kerülő mobilokban található meg, ebből következik, hogy ha a kijelző fényereje elég, akkor a betekintési szögre sem lehet panasz.

Screenshot_2020-05-15-22-59-00-765

Kamera terén történt a legnagyobb változás. Az Alcatel 3L fő szenzora 48 megapixeles, alapból 12 MPx felbontású képeket lő, de kihasználható a teljes felbontás is. Szerencsére a kamera autofókuszra és mesterséges intelligenciával 22 jelenet felismerésére képes, de más különleges módja nincs.

A másik két kamera ugyan az az 5 megapixeles széleslátószögű és 2 megapixeles makro kamera. A makro jó lenne, ha kültéri fotózásnál látnám normálisan a megjelenítőt és tudnám ellenőrizni, hogy az autofókusz végzi-e a dolgát. A széleslátószögű egység képe elmegy. Nem irigylésre méltó, de legalább rendelkezésre áll. A kameramódok között nincs semmi különleges, éjszakai mód helyett használhatunk hosszú expozíciót. Ehhez viszont fontos, hogy ne kézben legyen a telefon, hanem kitámasztva, legjobb esetben tripodon.

IMG_20200523_151505

A 3L szelfi kamerája 8 megapixel felbontású, egész jó sebességű arcfelismerésre képes. Videót 1080p 30 fps-ben tud rögzíteni, fotót pedig készíthetünk akár pusztán az ujjlenyomat-olvasó megérintésével is.

Az olcsó Alcatel 1S esetében sem volt bajom az akkumulátorral. Az Alcatel 3L esetében is garantált a 6 óra körüli kijelzőidő. A töltés nem lett gyorsabb, maradt 10 wattos. A teljes töltési idő több mint két óra. Az akku kapacitása 4000 milliamperóra, ez nem kevés, nincs okunk elégedetlenkedésre.

Összegezzünk! Itt már nem mondhatjuk azt, hogy a felhasználó nem meri kézbe venni a telefont, de még mindig nem egy drága kütyüről beszélünk. Az Alcatel 3L már 50.000 forintért hazavihető és erre könnyebben mondom azt, hogy az áráért megéri. Ennyiért jópár Redmi, valamint Huawei Y szériás mobil is választható, ám a tavalyi olcsóbb Samsungok is ebben az árban vannak. Ez a telefon akkumulátor üzemidőben és kamerában veri a hasonló értékű készülékeket, de a versenytársaknak (számomra) barátságosabb a rendszere és a sebességük is gyorsabb.

Szóval mit nyújt az Alcatel 50.000 forintért? Egy kellemes méretű kijelzőt, hosszú üzemidővel rendelkező akkumulátort, valamint egy 3 egységből álló kamerarendszert az élén 48 megapixeles szenzorral. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor nem is rossz vétel.

Írta: H. Gábor