alcatel_1S_(2020)

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 4.28

Tudás: 3.95

Minőség: 4.03

Értékelés: 4.09 | Szavazatok: 87

Szavazzon Ön is!

Megteheted, hogy megnézed és ennek hatására próbálod kevesebbet nyomkodni, de nekem van egy jobb ötletem. Vedd kézbe az Alcatel 1S-t. Ennyire nem rossz a helyzet, nagyjából 35 ezer forintról van szó, szóval ennek függvényében nézzük meg, kell-e félni tőle, érdemes-e megvenni valakinek, esetleg mit tud 35 rongyért egy alsókategóriás okostelefon.

Mindenki úgy kezdi el használni a telefont, hogy kibontja a dobozát. A fedelet leemelve megtaláljuk a telefont, a töltőadaptert, ami 10 wattos és a szilikontokot, ami a tesztidőszak alapján biztonságosnak tűnik, valamint kapunk egy nagyon műanyag fülhallgatót és egy microUSB kábelt, amivel nem az volt a legnagyobb baj, hogy microUSB, hanem az, hogy túl rövid, de ezzel is az a cél, hogy amíg töltődik a telefon, addig sem kell nyomkodni. Ha kézbe veszed a telefont, azt fogod elérni, hogy növekedjen a késztetés arra, hogy mielőbb lerakd a készüléket. Lássuk miért!

IMG_20200425_152103

Az 1S kijelzője üveg, az oldala, valamint a hátulja jó minőségű, valamennyire üveghatású műanyag. Nem vagyok oda a színes telefonokért, de mivel ez nem csillog, ezért oké. Az előlapon találjuk a kijelzőt, rettentő nagy kávák között, de mivel van megjelenítő és nem kell sokat fizetni a telefonért, nem baj. A kijelző tetején látható a csepp alakú bevágás a kamerával és jó esetben a megjelenítő alatt rejtőzik a fény- és közelség érzékelő szenzor. A beszédhangszóróról sem feledkezhetünk meg, ami inkább műanyag, mint minőségi, de most jön az a rész, hogy mégis mit várunk 35 gurigáért?

A hátlapon található a kamera hármasa, a vaku és itt leljük a telefon egyik fémhatású felületét, az ujjlenyomat-olvasót körülölelő gyűrűt. A másik fémhatású felület a keret bal oldalán található Google Assistant gomb, aminek a felülete majdnem olyan, mint a padláson talált kopott körömreszelőé, ami nem rossz, hiszen a tok használatát mellőzve elősegíti a könnyű kitapinthatóságot. Itt látható még a SIM-tálca, amire ha ráférne, ráírták volna, hogy nyomokban fémet tartalmazhat.

IMG_20200429_163625

A keret jobb oldalán a 3 megszokott gombot találjuk, ezek ergonomikus elhelyezése szerencsére belefért 35 darab Mátyás királyt ábrázoló portré értékébe. A keret teteje a jack csatlakozónak és a mikrofonnak ad otthont. A keret alján a 2010-es évek csodáját, a microUSB nyílását láthatjuk. A microUSB port mellett találhatóak a hangszórók, így legalább felfedezhető valami szimmetria a mobilon.

A telefon hardvere mindig sarkalatos kérdés. Az Alcatel 1S-be a 8 magos Mediatek Helio P22-es chipset-et rakták 3 GB RAM-mal, ami ebben az árban nem meglepő. Tárhelyből 32 GB áll rendelkezésre, ami szintén nem ért váratlanul, de legalább bővíthető. Fiatalabb gyerekeknek, akiknek ez lenne az első telefonjuk, elég lehet a tárhely, de ez elég kis réteg. Az, hogy viszonylag lassú a telefon, az nem meglepő senkinek, de megint jön a „mit vártál 35 ezer forintért?” rész és azt kell mondjam, hogy nem véletlenül.

A telefon szoftvere Android 10, ami egy fantasztikus dolog ebben az árkategóriában. Köszi, Alcatel. Viszont nem értem, miért nem tudták akkor már a Google által – mondjuk ki – gyengébb telefonokra tervezett Android Go szoftverét telepíteni rá. Amit utólag megtehetsz, az az, hogy a Google-nek a Go végződésű appjait használod, és nem az alapot, valamint a lehető legtöbb applikáció lite verziója is segíthet, hogy ne legyen lassabb.

Fotómegosztás opciói

Funkcionalitás terén nem áll rosszul, van sötét mód, egykezes mód és lehetőség van eltüntetni a notch-ot, hogyha nem találod esztétikusnak. A beállítások és az alap alkalmazások nagyon zavarosak, és a magyar fordítással sem foglalkoztak túl sokat, van néhány nehezen értelmezhető mondat és szókapcsolat. Például a „környezetszerű kijelzőt” vagy a „következő akkumulátor” menüpontokat nem tudtam rendesen értelmezni, addig, amíg ki nem próbáltam. Olyan esetben, amikor annak kell örülni, ha öt másodperc alatt megnyílik egy alkalmazás és be is tölt, akkor nem fognak a testreszabhatósági elemek nagyon érdekelni.

Itt be kell iktatni egy nem megszokott elemet, hiszen ez a telefon leginkább arra van, hogy hirtelen olcsóér’ tudjon használni egy alsós gyerek egy telefont az online tanuláshoz. Eredetileg nyilván nem ez volt az Alcatel mérnökeinek a célja, de ehhez összeszedtem a leggyakoribb alkalmazásokat és megnéztem, futnak-e.

A func parancsikonok, amiről nem tudni, mi lenne jó fordítás mellett

Sosem árt, ha el tudsz bárkit érni, ezért megnéztem a Messenger Lite-ot, aminél a billentyűzet kicsit akadozott, de más baja nem volt. Sok iskolában előszeretettel használják a Zoomot órák megtartására, amit némi akadozás kíséretében futtatott. A Goto Meetinget is letöltöttem, hívásban ugyan nem volt részem, de a menük működtek. Nagyjából ugyanez elmondható a Microsoft Teamsről és a Google Classroomról is, de meg kell említeni, hogy a Classroomba nagyon lassan engedett be, és ez volt a leglassabb.

Az Alcatel 1S három kamerával rendelkezik a hátlapon. Ez 35.000 forintért jónak számít, nézzük meg, mire is képes! A 13 megapixeles főszenzor kültéren kis beégés mellett tud egész jó képeket készíteni. Ezen kívül lőhetünk széles látószögű fotókat az 5 megapixeles érzékelővel, ami nem készít szép fotókat, a legkisebb kézmozdulatnak is hatása van a képre, de kültéren nem feltétlenül rossz. A harmadik szenzor 2 megapixel felbontású és a makró fotókért felel, ami nem fókuszál mindig jól, de ha eltalálja, akkor jó képet is tud lőni.

A frontoldalon leljük az 5 megapixel felbontású, arcfelismerésre képes kamerát. A módok között valamiért egyik sem lett a kedvencem, de legalább van Apple Animoji koppintás, amit úgysem használ senki a funkció bemutatóján vetített reklámfilm színészein kívül.

IMG_20200423_134657

Egy ilyen olcsó telefonnál mégsem ez a lényeg, hanem az, hogy egy negyedikes gyerek le tudja fotózni a füzetében a jegyzetet és be tudja azt adni. Erre alkalmas a mobil, nem kell csodákat várni.

Az Alcatel 1S kijelzőjének felbontásáról írhatok számokat, de az a lényeg, hogy kényelmesen kézbe vehető és látható. A megjelenítési minőség nyilván nem tökéletes, de mivel a szövegeket el lehet olvasni és a képek részletei is kivehetőek, ezért ha nagyon kell egy telefon olcsón, nem fog senki problémázni ezen. Az 1S megjelenítője IPS LCD panel 720×1520 pixeles felbontással, 19:9 képaránnyal.

IMG_20200426_114632

Az Alcatel 1S legjobb tulajdonsága az akkumulátor üzemideje, hiszen volt, hogy 3 napon keresztül egyáltalán nem töltöttem és a kijelzőidő is közel 6 és fél óra volt. Ezt két dolognak lehet megköszönni. Az egyik a nagy kapacitású, 4000 milliamperórás akkumulátor, a másik pedig az, hogy bármilyen érthetetlen, de nem nyomogattam sokat a telefont. A töltés 10 wattal megy végbe, de mivel most otthon kell lenni, teljesen mindegy, és később sem kell majd naponta töltőre rakni a mobilt.

Ez a teszt ugyan nem az álomtelefonomat mutatta be, de arra mindenesetre jó, ha valaki nincs megfelelő anyagi helyzetben, akkor is tudjon venni a gyerekének egy telefont, hogy karantén alatt tudjon tanulni és minden más alapfeladatot el tudjon végezni. Úgy is, hogy régebben a saját telefonom sem kóstált sokat (talán még ennyit sem), azt tudom mondani, hogy gyerekeknek első telefonnak ilyen a jó választás, nem kell nagyon félni, mi lesz, ha leejtik és attól sem, hogy ellopják. Nyilván ilyenkor a telefon választása a szülő belátásán múlik, de azt mondom, ezt egy harmadikos vagy negyedikes gyereknek simán a kezébe lehet adni.

Írta: H. Gábor