Vírusosak lehetnek már gyárilag a kínai mobilok (update)

2015.09.15| (x)

Folyamatosan nõ az androidos kártevõk száma. A G Data szakértõi több mint húsz különbözõ típusú kínai okostelefonon találtak elõre telepített kémprogramokat. A Lenovo, a Xiaomi és a Huawei készülékei is érintettek, de a vírusvédelmi cég szakértõi szerint nem a gyártók, hanem a kereskedõk telepítették a kártevõket a Németországban forgalomba kerülõ készülékekre.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

Folyamatosan nõ az androidos kártevõk száma. A G Data szakértõi több mint húsz különbözõ típusú kínai okostelefonon találtak elõre telepített kémprogramokat. A Lenovo, a Xiaomi és a Huawei készülékei is érintettek, de a vírusvédelmi cég szakértõi szerint nem a gyártók, hanem a kereskedõk telepítették a kártevõket a Németországban forgalomba kerülõ készülékekre. A G Data tavaly már bejelentette, hogy a Star N9500-as kínai mobiltelefonon elõre telepített kémprogramot fedezett fel. A cég szakértõi mára összesen 26 különbözõ okostelefon-típuson találtak hasonló kártevõt, mely jellemzõen a Facebook vagy a Google Drive alkalmazások egyikébe volt elrejtve. A legismertebb készüléktípusok ezek közül a Lenovo S860, a Xiaomi MI3 és a Huawei G510.

Vírusosak lehetnek már gyárilag a kínai mobilok (update)

A Németországban forgalomba került készülékekre a G Data szerint nem a gyártók, hanem egy harmadik fél telepítette a kémprogramokat, mely lehetett gyakorlatilag bárki, akinek a kezén a készülék keresztülment, amíg eljutott a vásárlókhoz. A biztonsági cég elsõsorban a terméktámogatásra beérkezõ bejelentésekbõl értesült a visszaélésekrõl, de több esetben a saját szakértõi bukkantak a kártevõkre. A manipulált alkalmazások teljesen úgy mûködnek, mint az eredetiek.

A kártevõt tartalmazó Facebook app esetében például minden funkció elérhetõ, a felhasználó nem vesz észre semmit abból, hogy az alkalmazásban elrejtett kémprogram hátsó ajtót nyitott a mobilján a bûnözõk számára, akik így hozzáférhetnek az összes adatához. Az alkalmazás pedig nem kér engedélyeket, mivel már minden szükséges engedélyt megkapott a telepítésekor. A felhasználó így kizárólag akkor veszi észre, hogy a telefonja fertõzött, ha telepít egy olyan biztonsági alkalmazást, mint a G Data androidos vírusirtója.

Vírusosak lehetnek már gyárilag a kínai mobilok (update)

A biztonsági program a telepítése után azonnal jelzi a fertõzött állományt, ebben a konkrét esetben például Android.Trojan.Andup.D néven azonosítja. A megtisztítás azonban gyakran nem lehetséges, mivel a kártevõ bele van égetve a telefon gyári meghajtóprogramjába (firmware-jébe). Ezért a G Data azt javasolja, hogy ilyen esetben a vásárló vegye fel a kapcsolatot a mobilkészülék gyártójának terméktámogatásával. A biztonsági cég tájékoztatása szerint a kártevõt tartalmazó hamis Facebook alkalmazás rendkívül sok funkcióhoz kap hozzáférést. Elérheti az internetet, elolvashatja az SMS-üzeneteket, küldhet üzeneteket, telepíthet más alkalmazásokat, hozzáfér a hívásnapolókhoz és a telefon adataihoz, eléri a névjegyeket, beazonosíthatja a telefon helyzetét. A bûnözõk emellett belehallgathatnak a telefonhívásokba és rögzíthetik azokat, vásárlásokat indíthatnak vagy emelt díjas számokat hívhatnak – a lehetõségek gyakorlatilag korlátlanok.

Mivel az Android napjaink legnépszerûbb mobil operációs rendszere, nem véletlen, hogy a legtöbb kártevõ is erre születik. A G Data szakértõi 2015 második negyedévében 560 671 új androidos kártevõt analizáltak, ami az elõzõ negyedévhez képest 27 százalékos növekedést jelent. A cég szakértõi arra számítanak, hogy ez a növekedés tovább folytatódik. 2015-ben az új androidos kártevõk száma várhatóan eléri a kétmilliót, ami azt jelenti, hogy kétszer annyi kémprogram és trójai jelenik meg, mint két évvel ezelõtt. A G Data a mobilkártevõkrõl kiadott negyedéves jelentésében emellett arra is figyelmeztet, hogy nem csupán növekszik az androidos kártevõk száma, de azok egyre összetettebbek is. Ehhez az elmúlt hónapokban hozzájárult, hogy a Hacking Team nevû programozócsapattól kiszivárgott szofisztikált forráskódokat több bûnözõcsoport is felhasználta arra, hogy jól álcázott kémprogramokat készítsen.


Update: nagy örömünkre a hírt olvasva nem maradt csendben, hanem szinte azonnal nyilatkozott a Huawei magyar képviselete is a számukra negatív hangvételű G Data álláspontra, amely az alábbiakban olvasható. 

"Előre telepített kémprogramot találtak a G Data tesztelői 

Németországban különböző kínai gyártók készülékein (Huawei, Lenovo, Xiaomi). A német sajtóban megjelent, majd itthon is több helyen átvett és közölt hírre a Huawei Technologies Hungary a következőket reagálja:  A G Data vonatkozó tesztjében egyetlen egy Huawei készülék érintett. Ez egy Huawei G510-es típusú mobiltelefon, amelyre egy harmadik fél  - a Huawei tudta nélkül – telepített úgynevezett malware-t, kémprogramot. A Huawei eredeti szoftvere ezt a programot nem tartalmazza. A hivatalos márkakereskedőknél vásárolt eredeti szoftverrel rendelkező készülékek biztonságosak, szintén nem tartalmazzák ezt a programot, miként azt a G Data is említette. A G510-es típusú mobiltelefon egyébként nincs a Huawei magyarországi termékportfóliójában.

A Huawei számára elsődleges a kiberbiztonság és így a felhasználók védelme, ezért mindent megtesz a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében. A vállalat forró drótot üzemeltet arra az esetre, ha valaki egyébként bármilyen Huawei termékben biztonsági sebezhetőséget észlel: psirt@huawei.com, s a Huawei minden - akár az elektronikusan, akár a személyesen érkező - bejelentést kivizsgál és segít."



A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei